Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης
  • [02] Χρηματιστήριο Αθηνών: "Χάθηκαν" 147 δισ. ευρώ σε 3,5 χρόνια
  • [03] Δολοφονήθηκε ο αδελφός του Προέδρου του Αφγανιστάν
  • [04] Ένας "φύλακας - άγγελος"

  • [01] Σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης

    Σε τρείς βασικές κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών.

    Συγκεκριμένα αποφάσισαν ότι:

    α) θα πρέπει «το ταχύτερο δυνατό», να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που παρέχουν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία,

    β) να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης αυτών των δανείων και

    γ) να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο υπάρχων μηχανισμός διευκόλυνσης της νομισματικής σταθερότητας να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των κρατικών χρεών, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές τους.

    Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Ο κ.Βενιζέλος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης.

    Σειρά επαφών με ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στο επόμενο διάστημα, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι μια σταθερή συνολική λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος και θα μειώνει το βάρος της εξυπηρέτησής του, όπως σημειώνουν.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας στον Πρόεδρο του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι ήρθε «η ώρα της κρίσεως» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προσθέτει «σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη αποφυγής των σφαλμάτων του παρελθόντος».

    Σχετικά με τις λύσεις τύπου «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι, σε συνδυασμό με την «κακοφωνία» στα ΜΜΕ, «το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν, είναι να κάνουν πιο δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων».

    Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γέγκερ, η επιλεκτική χρεοκοπία επί του ελληνικού χρέους δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί ως πιθανότητα.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Γέγκερ απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είπε πως "Κατορθώσαμε να σπάσουμε το δεσμό, έναν πολύ δύσκολο δεσμό, ενός αντιφατικού ανακοινωθέντος, με το οποίο (από τη μια πλευρά) λέμε ότι επιθυμούμε τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη πλευρά ότι επιθυμούμε να αποφύγουμε μια επιλεκτική χρεοκοπία", σημείωσε.

    "Προφανώς, αυτό εμπεριέχει μια αντίφαση. Έτσι, σπάσαμε αυτόν το δεσμό και πλέον μπορούμε να κάνουμε την (απαραίτητη) εργασία κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Η ομάδα εργασίας (του Eurogroup) μπορεί να προετοιμαστεί. Έχει μια ευρύτερη εντολή, πολλές επιλογές", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να σημάνει επιλεκτική χρεοκοπία επί του ελληνικού χρέους, είπε: "Δεν αποκλείεται πλέον. Προφανώς η ΕΚΤ σημείωσε στο ανακοινωθέν ότι επιμένει στη θέση της, αλλά οι 17 υπουργοί δεν την αποκλείουν πλέον και έτσι έχουμε περισσότερες επιλογές, έναν διευρυμένο ορίζοντα για να δουλέψουμε".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Χρηματιστήριο Αθηνών: "Χάθηκαν" 147 δισ. ευρώ σε 3,5 χρόνια

    Μέσα σε τρισήμισι χρόνια από το ελληνικό χρηματιστήριο "χάθηκαν" 147 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

    Εχθές η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του Χ.Α υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 50 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2007, στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση το ΑΕΠ της χώρας παρά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ την τελευταία διετία. Ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 25% περίπου, ενώ είχε φτάσει στο 150% κατά τη διάρκεια του 1999.

    Στην Ελλάδα η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται μόλις στο 25% του παραγόμενου πλούτου της χώρας όταν στις Ευρωπαϊκές Αγορές προσεγγίζει το 70%.

    Στη μείωση της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων από ξένα χαρτοφυλάκια. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ρευστοποίησαν μετοχές συνολικής αξίας 453,60 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο του 2010 όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο έως και τα τέλη Ιουνίου 2011, οι εκροές ανέρχονται σε 949, 71 εκατ. ευρώ.

    Μεγάλη είναι η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών μετοχών με τις εισηγμένες τράπεζες να αποτιμώνται μόλις στα 15 δισ. ευρώ.

    Θεωρητικά κάποιος επενδυτής μπορεί να αγοράσει όλες τις εισηγμένες τραπεζικές μετοχές μόλις με 15 δισ. ευρώ!

    Το πλήρες κείμενο του Κ. Χριστοφιλέα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Δολοφονήθηκε ο αδελφός του Προέδρου του Αφγανιστάν

    Ο Αχμεντ Ουάλι Καρζάι, ο ετεροθαλής αδελφός του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ και ισχυρός άνδρας του νοτίου Αφγανιστάν, δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο νότιο τμήμα της επαρχίας, "κατά τα φαινόμενα από έναν σωματοφύλακά του", ανακοίνωσε ο Αμπντούλ Γάφαρ Σαγεντζάντα, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του Αχμεντ Ουάλι Καρζάι, χαρακτηρίζοντάς την "μεγαλύτερη επιτυχία" από την επανάληψη των επιθέσεών τους την άνοιξη.

    Εκπρόσωπος των ταλιμπάν, ο Γιουσούφ Αχμάντι, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι ταλιμπάν είχαν αναθέσει στον Σαρντάρ Αχμαντ τη δολοφονία του.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Ένας "φύλακας - άγγελος"

    Όταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον παπα-Θόδωρο Ζώη, προσπαθούσε από το τηλέφωνο να συντονίσει τους εθελοντές, που καθημερινά συνδράμουν στην ανθρωπιστική του αποστολή.

    Η αγωνία του ήταν να φτάσει το ψωμί, από κάποιον φούρνο, στους μετανάστες που ζουν σαν τα αγρίμια μέσα στο δάσος της περιοχής μετά την ισοπέδωση του καταυλισμού στο λιμάνι.

    Ήταν 13:00 στον ξενώνα του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, στην Ηγουμενίτσα, όπου είναι εφημέριος.

    Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του μέσα στον ξενώνα, το «στρατηγείο» του παπά, θα καταλάβει ότι εκεί είναι μία ζεστή αγκαλιά για τον καθένα, που έχει ανάγκη. Μία μεγάλη τραπεζαρία, καζάνια στο πλάι, κουζίνα με τρόφιμα και ρούχα. Η πόρτα δεν κλείνει ποτέ. Ακόμη και τη νύχτα παραμένει ανοιχτή.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μεγάλη κόρη του παπα-Θόδωρου, η 23χρονη Αλεξάνδρα, δεξί χέρι του πατέρα της, την προηγούμενη νύχτα του ρεπορτάζ βρήκε εκεί στέγη και τροφή ένα ζευγάρι από τη Βουλγαρία.

    Στη συζήτηση με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παπα Θόδωρος ήταν λιγομίλητος και κάθε φορά, που η κουβέντα στρεφόταν γύρω από το φιλανθρωπικό του έργο, απαντούσε λέγοντας: «Ο Χριστός είναι η αγάπη και η μάνα εκκλησία είναι, όπως η κλώσσα, που σκεπάζει με τα φτερά της όλα τα πουλιά της. Η μάνα εκκλησία σκεπάζει όλα της τα παιδιά, κόκκινα, κίτρινα άσπρα, μαύρα, μπλε, γυμνά και ταλαιπωρημένα».

    Το πλήρες κείμενο της Μαίρης Τζώρα στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 July 2011 - 10:30:18 UTC