Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
  • [02] Τραγωδία με 41 παιδιά νεκρά στο Μπαγκλαντές
  • [03] Στους 67 οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην Ινδία
  • [04] Η Ρωσία επέτρεψε εισαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών
  • [05] Κύπρος: Εκρήξεις με νεκρούς και τραυματίες
  • [06] "Υπέρ μιάς βιώσιμης λύσης"
  • [07] Καύσωνας και πυρκαγιές

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

    Οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και "η συστημική κρίση στην ευρωζώνη", μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's τίθενται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Δευτέρας.

    Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία, καθώς παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων της χώρας.

    Στο μεταξύ, συνάντηση για αύριο το πρωί, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τους βασικούς οικονομικούς αξιωματούχους "για να συντονίσουν τις θέσεις τους", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ντερκ Ντε Μπάκερ.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός από τον Βαν Ρομπάι, οι πρόεδροι του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

    Αναφορικά με την Ελλάδα, οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση της "χρυσής τομής" για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο δανεισμού συνεχίζονται.

    Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αναφέρει ότι το ύψος του νέου πακέτου θα φτάσει περίπου τα 110 δισ. ευρώ . Εξ αυτών, τα 70 με 80 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ εκτιμάται ότι τα 30 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

    Η πολωνική προεδρία της ΕΕ κάλεσε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης να ολοκληρώσουν "το συντομότερο δυνατόν" ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η κρίση του χρέους μπορεί να επεκταθεί στην Ιταλία.

    "Έχουμε σαφώς ανάγκη να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν για να πράξουμε ούτως ώστε αυτό το πρόγραμμα να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι πριν από μια συνομιλία του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι, για πρώτη φορά, να αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και τη διαμόρφωση το χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

    Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Αλλάζει η θέση της ΕΕ σχετικά με τη χρεοκοπία της Ελλάδας", αναφέρει ότι η νέα στρατηγική θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες και μπορεί να περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της. Η νέα στρατηγική, συνεχίζει το δημοσίευμα, σηματοδοτεί την πιθανή εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου για την αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες του ελληνικού κρατικού χρέους.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Τραγωδία με 41 παιδιά νεκρά στο Μπαγκλαντές

    Τουλάχιστον σαράντα ένα παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές σε τροχαίο δυστύχημα, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν φορτηγό που μετέφερε πάνω από 50 μαθητές, οι οποίοι επέστρεφαν από ποδοσφαιρικό αγώνα, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα κοντά στην πόλη Τσιταγκόνκ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής.

    Τα τροχαία δυστυχήματα είναι συχνά στο Μπανγκλαντές, λόγω κυρίως της κακής κατάστασης των δρόμων, της κακής συντήρησης των οχημάτων και της μη τήρησης των κανόνων οδικής ασφάλειας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Στους 67 οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην Ινδία

    Σε 67 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, με τις ομάδες διάσωσης να ανασύρουν όλο και περισσότερα πτώματα από τα κατεστραμμένα βαγόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Δεκατρία βαγόνια της ταχείας Δελχί - Χαουράχ-Κάλκα εκτροχιάστηκαν στην περιοχή Φατεχπούρ την Κυριακή.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Η Ρωσία επέτρεψε εισαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών

    Η Ρωσία επέτρεψε την εισαγωγή οπωροκηπευτικών από την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα, ανεβάζοντας στις έξι τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν υπόκεινται πλέον στο εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Μόσχα στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας του βακτήριου Eceh, ανακοίνωσαν οι ρωσικές υγειονομικές υπηρεσίες.

    "Από τις 11 Ιουλίου επιτρέπονται οι εισαγωγές και η πώληση στο ρωσικό έδαφος οπωροκηπευτικών που έχουν παραχθεί στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα, με βάση τα πιστοποιητικά που εγγυ

    όνται ότι είναι ασφαλή", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής υγειονομικής υπηρεσίας Rospotrebnadzor.

    Η Μόσχα επέβαλε στις 2 Ιουνίου εμπάργκο στις εισαγωγές του συνόλου των φρέσκων οπωροκηπευτικών εξαιτίας της επιδημίας που προκλήθηκε από το θανατηφόρο βακτήριο Eceh στη Γερμανία. Το μέτρο προκάλεσε τις σοβαρές διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Κύπρος: Εκρήξεις με νεκρούς και τραυματίες

    Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό. Σε τουλάχιστον 12 ανέρχονται οι νεκροί, μετέδωσε η κυπριακή τηλεόραση. Νεώτερες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 15. Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δεν επιβεβαιώνει ακόμη τον ακριβή αριθμό νεκρών ή τραυματιών.

    Η ναυτική βάση φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό.

    Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

    Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

    Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

    Δ. Χριστόφιας: Μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κύπρο

    "Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε : "Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω".

    Συγκλονισμένος o Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Συγκλονισμένος για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    "Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

    Ετοιμότητα Ελλάδος για παροχή βοήθειας

    Τη στήριξη της Ελλάδας προς τον κυπριακό λαό μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι της Λεμεσού, εξέφρασαν ο ΥΠΕΞ Στ.Λαμπρινίδης και ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης.

    Από το Ισραήλ όπου βρίσκεται, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Λαμπρινίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κυπριανού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία έχει ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την Κύπρο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου προς τον κυπριακό λαό, υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας και του υπουργείου Άμυνας για την παροχή κάθε βοήθειας που θα ήταν αναγκαία. Με δήλωσή του στη ΝΕΤ ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι οι Έλληνες που υπηρετούν στην Κύπρο είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οικογένειες τους.

    Το πλήρες κείμενο του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] "Υπέρ μιάς βιώσιμης λύσης"

    Υπέρ μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού, η οποία θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε, νωρίτερα σήμερα, στα Ιεροσόλυμα με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες.

    Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, τόνισε ότι "για την Ελλάδα, η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης" και σημείωσε ότι η αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας - Ισραήλ μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους δύο λαούς όσο και για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, μιλώντας για "την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή" και η οποία ωστόσο, όπως είπε, "δεν θα πρέπει να αποσπά τη προσοχή μας από την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος".

    Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι πρόκειται μεν για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στη νεώτερη ιστορία της χώρας, αλλά διευκρίνισε ότι αντιμετωπίζουμε και "μια συστημική κρίση του ευρώ, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρες λύσεις της τελευταίας στιγμής".

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

    Σύφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, θα συμμετάσχει σε συμβολική δεντροφύτευση στο Δάσος των Εθνών, θα δεχθεί Έλληνες επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, ενώ στην Ραμάλα θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Γιασέρ Αραφάτ και θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία Συνδέσμου Ελληνίδων της Παλαιστίνης.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης, με τον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Κάρολος Παπούλιας στο Ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό Φόρουμ για Επενδύσεις και Εμπόριο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Καύσωνας και πυρκαγιές

    Ο πρώτος "μίνι" καύσωνας του έτους αναμένεται από σήμερα στη χώρα καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο υδράργυρος θα φτάσει στους 39 βαθμούς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για αρκετές μέρες.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί βοριάδες, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά και τα 7 μποφόρ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Υπό έλεγχο κατάφερε να θέσει η πυροσβεστική την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε ρεματιά στην περιοχή Νερατζούλες Αργασίου, στη Ζάκυνθο.

    Την εκδοχή του εμπρησμού εξετάζουν οι αξιωματικοί της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Μπαλντά στην Κερατέα.

    Μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9.20 το πρωί στη Ζάκυνθο.

    Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση με πεύκα, ανάμεσα στις Βολίμες και την Αναχωρίτρια, στη βόρεια πλευρά του νησιού και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Στο μεταξύ, στις 7.30 το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Άγιος στη βόρεια Εύβοια. Ωστόσο παραμένουν αρκετές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της.

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο, από χθες στις 6 το πρωί, μέχρι σήμερα την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα συνολικα 75 πυρκαγιές, οι οποίες έχουν τεθεί όλες υπό έλεγχο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2011 - 10:30:30 UTC