Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες
  • [02] Αυξάνονται οι πόλεμοι
  • [03] Ξεκίνησε το Rockwave festival

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

    Με την ανάγνωση των συμπερασμάτων από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Παπανδρέου και την έγκριση των ψηφισμάτων για τη Λευκορωσία, την πυρηνική ενέργεια, τον Αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση που έγινε για το θέμα της Λιβύης και για το Μεσανατολικό.

    Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του Μεσανατολικού διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

    Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Μίκα Χαρίς δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας "μονομερές" το ψήφισμα. Πρόσθεσε δε, ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προωθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα.

    Ο κ. Χαρίς αναφέρθηκε στο ρόλο της Χαμάς, καθώς και στην ανάγκη να πεισθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη ότι πρέπει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία, ενώ ζήτησε να γίνει και αναφορά στην πρωτοβουλία Ομπάμα, αλλά και στο Ιράν.

    Στην τοποθέτηση του κ. Χαρίς αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι Μουσταφά Μπαργκουτί, από την Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία και ο Ναμπέλ Σάαθ από τη Φατάχ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Αυξάνονται οι πόλεμοι

    Η συχνότητα των πολέμων ανάμεσα στα κράτη του πλανήτη μας αυξανόταν σταθερά μεταξύ των ετών 1870 - 2001, με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών και Γερμανών επιστημόνων. Οι ολοένα αυξανόμενες συγκρούσεις τροφοδοτούνται κυρίως από τον πολλαπλασιασμό των νέων συνόρων ανάμεσα στις χώρες, καθώς και από την οικονομική ανάπτυξη που έχει καταστήσει φτηνότερους τους πολέμους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Χάρισον του βρετανικού πανεπιστημίου Γουόργουικ και του καθηγητή Νικολάους Βολφ του γερμανικού πανεπιστημίου Χούμπολτ, κατέγραψαν εξονυχιστικά τις διάφορες διακρατικές πολεμικές συγκρούσεις ανά την υφήλιο και διαπίστωσαν τη διαρκή αύξησή τους διαχρονικά: από 6 ετησίως κατά μέσο όρο στην περίοδο 1870-1913, σε 17 κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, σε 31 στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου» και σε 36 τον χρόνο κατά μέσο όρο στη δεκαετία του ΄90 (οι ανωτέρω αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τους διάφορους εμφυλίους πολέμους, αλλά μόνο τις συγκρούσεις μεταξύ κρατών).

    Μετά το 1945, οι πόλεμοι συνεχίστηκαν με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα, όπως και πριν το 1913. Καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τους ερευνητές, έπαιξε η δραματική διεύρυνση του αριθμού των χωρών από 47 το 1870 σε 187 το 2001. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρατών, άρα και τα μεταξύ τους σύνορα, τόσο αυξάνονται και οι πόλεμοι. «Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στους πολέμους και στη δημιουργία κρατών και νέων συνόρων», δήλωσε ο Χάρισον.

    Οι ερευνητές έθεσαν το ερώτημα αν η αύξηση των πολέμων μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οφείλεται κυρίως στους «πολέμους των ΗΠΑ» και η απάντησή τους είναι αρνητική: ακόμα κι αν κανείς απομονώσει τελείως τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ για διάφορους λόγους, δεν προκύπτει καμία διαφορά στη γενικότερη παγκόσμια τάση διαχρονικής αύξησης των πολέμων. Μάλιστα, άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η μέση απόσταση που χωρίζει τις αντιμαχόμενες χώρες έχει σταδιακά αλλά σταθερά μειωθεί μετά το 1950, άλλη μια ένδειξη ότι οι κατά τόπους πόλεμοι έχουν όλο και περισσότερο τοπικό χαρακτήρα.

    Η νέα έρευνα επίσης δείχνει ότι ναι μεν οι μεγαλύτερες χώρες (με βάση το συνολικό ΑΕΠ τους) τείνουν να καταφεύγουν πιο συχνά στον πόλεμο, όμως αυτή η τάση δεν έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 130 χρόνια. Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι πιο πλούσιες χώρες (με βάση το ΑΕΠ ανά κεφαλή τους) κάνουν συχνότερα πολέμους σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες, πάλι όμως αυτή δεν παρατηρείται τάση αύξησης διαχρονικά. Με άλλα λόγια, η ετοιμότητα ενός κράτους να προσφύγει στον πόλεμο για να λύσει μια διαμάχη, είναι κατανεμημένη σχετικά ομοιόμορφα στην παγκόσμια κλίμακα κατανομής του εισοδήματος, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, είναι μάλλον ανησυχητικό.

    Από την άλλη, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η ανωτέρω διαπίστωση αποτελεί αίνιγμα, επειδή υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, όσο οι χώρες σιγά-σιγά γίνονται πιο πλούσιες, πιο δημοκρατικές και πιο αλληλεξαρτημένες. Όλες αυτές οι εξελίξεις, ήδη από την εποχή του Διαφωτισμού, πιστεύεται ότι θα έπρεπε να οδηγούν σε ένα κόσμο πιο ειρηνικό και όχι πιο συγκρουσιακό.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Π.Δρακόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Ξεκίνησε το Rockwave festival

    Δυνατή μουσική, πράσινο και παρεϊστικη διάθεση ήταν τα τρία χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας του φετινού "ροκ γουέιβ φέστιβαλ" (Rockwave festival), στο Τέρα Βάιμπ Παρκ στη Μαλακάσα. Οι νέες ηλικίες είχαν την τιμητική τους ενώ πολλοί ήταν και οι τακτικοί θαμώνες του φεστιβάλ. Ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται από νωρίς το πρωί στο πάρκο, όπου την έναρξη έκανε το συγκρότημα "Go Οver" στις 11.15, ενώ η προσέλευση του κοινού αυξήθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Το σπουδαίο συγκρότημα από το παρελθόν «Stranglers» αποθεώθηκε από το κοινό.

    Κόσμος καθισμένος ή και ξαπλωμένος στο γρασίδι απολάμβανε τη φύση μετά μουσικής, ενώ πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν ήδη κατασκηνώσει στο πάρκο για να απολαύσουν τις εκδηλώσεις του τριήμερου φεστιβάλ.

    Μικροπροβλήματα στον ήχο κατά τη διάρκεια της συναυλίας του συγκροτήματος Cake δεν πτόησαν τραγουδιστές και κοινό οι οποίοι συνέχιζαν να διασκεδάζουν μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι Editors, το βασικό συγκρότημα της πρώτης μέρας του φεστιβάλ, έκλεισε τη βραδιά με ξέφρενους electro (ηλέκτρο) ρυθμούς.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Β. Παπατζίκου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2011 - 14:30:20 UTC