Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτάχυνση ρυθμού αξιοποίησης κονδυλίων
  • [02] ''Ενδεχόμενο παρέμβασης στα επιτόκια''
  • [03] Απειλές Ταλιμπάν για επιθέσεις σε δυτικούς στόχους
  • [04] Διακανονισμός στη Ferrostaal για τις μίζες στην πώληση υποβρυχίων
  • [05] Ένας νεκρός σε έκρηξη από διαρροή υγραερίου στην Τουρκία
  • [06] Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο
  • [07] Έργα Παπαηλιάκη στο Βερολίνο

  • [01] Επιτάχυνση ρυθμού αξιοποίησης κονδυλίων

    Ευρεία σύσκεψη, παρουσία συναρμοδίων υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, συγκαλεί στο γραφείο του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι άμεσες ενέργειες για την επιτάχυνση των ρυθμών αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

    Η απόφαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελήφθη την περασμένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και είχε καθοριστεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] ''Ενδεχόμενο παρέμβασης στα επιτόκια''

    Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup.

    "Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί," είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του.

    Ο Γιούνκερ δεν έκανε σχετικές διευκρινίσεις, αλλά όπως εκτιμά το Ρόιτερς, η δήλωσή του ενδεχομένως να αναφέρεται στο επιτόκιο που χρεώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή από την εκδότρια χώρα.

    Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup, θα εξετάσουν την επόμενη Κυριακή τον βαθμό της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα ως προς τον δανεισμό της Ελλάδας.

    Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνεχίζονται σήμερα με επίκεντρο τη Ρώμη, όπου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Χρηματοδοτικής Επιτροπής (Economic and Finance Committee) της ΕΕ Βιτόριο Γκρίλι θα συναντηθεί με εκπροσώπους ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Στις συζητήσεις θα μετέχει και ο Τσαρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Institute of International Finance, IIF), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Φρανκ Φογκλ και μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - εκτός από τις τράπεζες μετέχουν και εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιριών που έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους - ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετά τη συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας ότι η όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εθελοντική και να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Figaro.

    Με βάση τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους.

    Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει προβλήματα, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο δεν υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας.

    Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της, λόγω του μικρού οικονομικού βάρους της, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί.

    Ο Λαμί τόνισε εξάλλου ότι δεν είναι ακόμα "πολύ αργά" να σωθεί η χώρα από τη στάση πληρωμών.

    Τέλος, την πρόθεση της Κίνας να δανείσει στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Απειλές Ταλιμπάν για επιθέσεις σε δυτικούς στόχους

    Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που θεωρούνται στενά συνδεδεμένοι με την Αλ Κάιντα, απείλησαν να εξαπολύσουν μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών στόχων για να εκδικηθούν το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

    «Σύντομα θα δείτε επιθέσεις εναντίον της Αμερικής και χωρών του NATO, κι οι πρώτες προτεραιότητες μας στην Ευρώπη θα είναι η Γαλλία και η Βρετανία», απείλησε ο υπαρχηγός των πακιστανών Ταλιμπάν Ουάλι-ουρ-Ραχμάν σε βίντεο, το οποίο πρόβαλλε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya το σαββατοκύριακο.

    Η οργάνωση Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP, Κίνημα των Σπουδαστών του Πακιστάν) κατηγορείται για πολλές από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα και παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη παρά μια σειρά εκτεταμένων επιχειρήσεων του στρατού εναντίον των περιοχών που θεωρούνται προπύργιά της, στην μεθόριο με το Αφγανιστάν.

    Ωστόσο ως σήμερα δεν έχει επιδείξει την δυνατότητα να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις σε δυτικές χώρες.

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αντιμετωπίζουν πάντως σοβαρά την απειλή.

    Η οργάνωση βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Διακανονισμός στη Ferrostaal για τις μίζες στην πώληση υποβρυχίων

    Σε διακανονισμό για την καταβολή προστίμου 177 εκ. ευρώ οδηγείται η δίωξη της Ferrostaal από την εισαγγελία του Μονάχου για την πώληση τεσσάρων υποβρυχίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel" (Ντερ Σπίγκελ, 26/2011), βο βιομηχανικός όμιλος του Έσσεν Ferrostaal καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 177 εκ. ευρώ κατόπιν διακανονισμού με την εισαγγελία του Μονάχου. Επιπρόσθετα αναμένεται να καταδικαστούν δύο πρώην κορυφαίοι μάνατζερ του ομίλου σε διετή φυλάκιση με αναστολή και καταβολή προστίμου», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Η εισαγγελία του Μονάχου είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά των δύο μάνατζερ στις 18 Μαρτίου σχετικά με την καταβολή προμηθειών στη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων αξίας 1,6 δις ευρώ του έτους 2000.

    Σύμφωνα με το Spiegel, ο διακανονισμός διευκολύνει και την εισαγγελία προστατεύοντάς την από ενδεχόμενη αποτυχία στο δικαστήριο, διότι «κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων διαπιστώθηκαν περίεργες πληρωμές πολλών εκατομμυρίων αλλά οι ανακριτές δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα να προσκομίσουν αποδείξεις για αποδέκτες των μιζών από το χώρο του ελληνικού στρατού ή της πολιτικής». Αρχικά η εισαγγελία ζητούσε πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους 277 ευρώ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η εκδίκαση της υπόθεσης κατά των δύο βετεράνων της Ferrostaal αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, μάλλον εντός τριών ή τεσσάρων δικάσιμων ημερών χωρίς διακοπή, με τον αποκλεισμό επίμαχων ζητημάτων όπως αυτό της παραγραφής των αδικημάτων. Οι δύο πλευρές έχουν δύο μήνες προθεσμία να ξανασκεφτούν το «ντιλ». Η εισαγγελία του Μονάχου περιορίστηκε να επιβεβαιώσει μόνον ότι διεξάγονται συνομιλίες», γράφει ο Spiegel.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Ένας νεκρός σε έκρηξη από διαρροή υγραερίου στην Τουρκία

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίσθηκαν σήμερα στη νοτιο-ανατολική Τουρκία κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης που προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου σε πρατήριο καυσίμων, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

    Η τουρκική τηλεόραση έδειξε εικόνες από κατεστραμμένα κτίρια, φλεγόμενα αυτοκίνητα και μέλη υπηρεσιών πρώτων βοηθειών που μετέφεραν τραυματίες στην πόλη Καρακοπρού, στην επαρχία Σανλιούρφα.

    "Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των τεχνικών υπηρεσιών, δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά για διαρροή υγραερίου ...υπάρχει μία δεξαμενή υγραερίου στην περιοχή αυτή", δήλωσε ο κυβερνήτης της Σανλιούρφα Νούρι Οκουτάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    "Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δύο ανάμεσά τους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα. Υπάρχει ένα νεκρός", είπε.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο

    Μια ακόμη κρίσιμη για την ελληνική οικονομία εβδομάδα ξεκινά, καθώς σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο, την ψήφιση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η ΕΕ για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Το πρόγραμμα, που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και ο εφαρμοστικός νόμος την επόμενη μέρα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την 48ωρη γενική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης.

    "Πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις. Την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ που θα μας επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και συντάξεων. Πετύχαμε τη νέα χρηματοδότηση και στήριξη για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην είμαστε στο έλεος των αγορών", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Έργα Παπαηλιάκη στο Βερολίνο

    Ο σκοτεινός , παράλογος κόσμος οργής και βίας που αναδύεται μέσα από τις υποβλητικές φιγούρες του ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη, παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην βερολινέζικη γκαλερί «Upstairs Berlin» και ως τα τέλη Ιουλίου.

    Η έκθεση με τίτλο «Δρέσδη» είναι η πρόσφατη δουλειά του ταλαντούχου 40χρονου ζωγράφου, ο οποίος εκθέτει για τρίτη φορά στην γερμανική πρωτεύουσα.

    Μια σειρά από 25 λάδια και σχέδια ενταγμένα στο σταθερό πεδίο έρευνάς του, γύρω από τη μνήμη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την ιστορία της τέχνης και την οπτικοποίηση του τραύματος της ανθρώπινης ύπαρξης .

    Πηγή έμπνευσης στη σειρά «Δρέσδη» είναι η καταστροφή της πόλης το 1945 από τους συμμάχους. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ο ζωγράφος κατάγεται από την Κάνδανο της Κρήτης, την οποία ισοπέδωσαν οι Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Στο χωριό μου» λέει ο Ηλίας Παπαηλιάκης «οι Ναζί τοποθέτησαν μια πλάκα με την επιγραφή «Εδώ υπήρξε η Κάνδανος».

    Το βλέμμα του ζωγράφου επιχειρεί να εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχή, που κουβαλά τα τραύματα της Ιστορίας.

    Ο Ηλίας Παπαηλιάκης έχει στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Το 2001 εκπροσώπησε την χώρα στην 49η Μπιενάλε Βενετία. Εργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Ν. Δομνάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 June 2011 - 10:30:24 UTC