Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλο το κύμα διαμαρτυρίας
  • [02] "Τι πόλη θέλει να γίνει η Αθήνα"
  • [03] Από φύτρες το Ε.coli

  • [01] Μεγάλο το κύμα διαμαρτυρίας

    Χιλιάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών από νησιά, πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής χώρας, έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος για να δώσουν το "παρών" στην ογκωδέστερη ειρηνική διαμαρτυρία της νεότερης ιστορίας της χώρας.

    Χιλιάδες στόματα ενώνονται σε μία φωνή διαμαρτυρίας στα μέτρα λιτότητας και σημαίες κυρίως ελληνικές, αλλά και πορτογαλικές και ισπανικές και της Αιγύπτου και της Τυνησίας και της Υεμένης κυμάτιζαν στα χέρια "Αγανακτισμένων" ανθρώπων έξω από το ερμητικά κλειστό κτίριο της Βουλής.

    Στο 2ο πανευρωπαϊκό ραντεβού των πολιτών, που πλήττονται από την οικονομική πολιτική της ΕΕ, αυτή η συνάντηση ήταν διαδικτυακή. Προβλήθηκε μέσω του Ίντερνετ και στην αντίστοιχη κατάμεστη πλατεία της Ισπανίας, την Πλάθα Ντελ Σολ.

    "Είμαι χρεωμένος 40.000 ευρώ. Γιατί;", γράφει το κρεμασμένο στο στήθος πανό του πιτσιρίκου, που συνοδεύεται από τους γονείς του στην ειρηνική συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος. Η ελληνική σημαία είναι δεμένη στο αναπηρικό καροτσάκι του "Αγανακτισμένου" πολίτη. "Είμαι ανάπηρος στα πόδια, όχι στο μυαλόβ¦", λέει.

    Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είχε πλαισιωθεί για πρώτη φορά από προστατευτικά κιγκλιδώματα και οι δρόμοι πέριξ της πλατείας είχαν κλείσει.

    Οι επιτροπές εκπροσώπησης των "Αγανακτισμένων" πολιτών οργάνωσαν λαϊκή συνέλευση για να ακουστούν απόψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων", και στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.

    Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα των "Αγανακτισμένων", πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και εξέφρασαν την αγανάκτηση τους.

    Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λαμίας, στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας.

    Στην Ισπανία, χιλιάδες "Αγανακτισμένοι" παραμένουν στην πλατεία της Μαδρίτης 'Πουέρτα ντελ Σολ'. Συνολικά, είχαν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Τι πόλη θέλει να γίνει η Αθήνα"

    Ένας περίπατος αυτές τις ημέρες γύρω από το Σύνταγμα, με έναν διακεκριμένο Ιταλό πολεοδόμο και μία διαπρεπή Αμερικανίδα καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού, μπορεί να μοιάζει παράδοξος και αντιφατικός. Είναι, όμως, ιδιαίτερα χρήσιμος, λόγω της μεγάλης τους εμπειρίας, σε ζητήματα ανάπτυξης πόλεων, σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

    Δεν διαθέτουν συνταγές σωτηρίας, αλλά ίσως σε αυτή τη φάση "η κρίση μπορεί να διαμορφώσει γόνιμους νέους προσανατολισμούς", υποστηρίζουν και οι δύο.

    Βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, προσκεκλημένοι του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της καθηγήτριας αρχιτεκτονικής Τζένης Κοσμάκη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα τη σχέση της φύσης με την πόλη.

    Πρόκειται για τον Πάολο Τσεκαρέλι, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, καθηγητή στην έδρα της Ουνέσκο στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα, πρόεδρο του ILAUD (Διεθνές Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού) και την Αν Βερνέ Μουντόν, καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον.

    Ο Πάολο Τσεκαρέλι έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό πόλεων όπως το Μιλάνο, η Ιερουσαλήμ, το Ρίο ντε Τζανέιρο και περιοχών όπως η Λομβαρδία. Υποστηρίζει ότι "η πόλη πρέπει να αναμίξει τα συστατικά της σε σωστές αναλογίες. Καμία πόλη δεν μπορεί να ζει περιχαρακωμένη σε γκέτο. Δεν μπορείς να έχεις το γκέτο των αγίων, το γκέτο των μεταναστών, των πλουσίων, των τοξικομανών κοκ. Έτσι, κανένας Δίας δεν θα σώσει την Αθήνα", λέει γελώντας ο πολεοδόμος.

    "Η Αθήνα έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Θα έπρεπε να είναι τουριστικός προορισμός αυτή καθαυτή κι όχι απλά "γέφυρα" για όσους πηγαίνουν στα νησιά. Όμως, δεν είναι δυνατόν", παρατηρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Αν Βερνέ Μουντόν και συνεχίζει: «(Δεν μπορεί) να έρχεται ο τουρίστας από την άλλη άκρη της γης και να βρίσκει κλειστό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στις 3 το μεσημέρι. Έπειτα, ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος. Η Αθήνα για έναν ξένο είναι μία φαντασίωση, μια πόλη ουτοπική. Κι όταν φτάνεις στην πόλη, διαπιστώνεις ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα περίμενες".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Από φύτρες το Ε.coli

    Οι φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία εντοπίσθηκαν ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

    Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρες οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοπούνται στις σαλάτες.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών.

    Η Γερμανία θα πρέπει να εκδώσει προσεχώς προειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού σχετικά με τις υποψίες για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του εν λόγω βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο FoodSafety.gov για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία από αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 30 περιπτώσεις μολύνσεων από την κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με διάφορα είδη ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων φυτρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μολύνσεις από Salmonella ή E.coli.

    Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι πέθαναν στο 1996 από μόλυνση που προήλθε από την κατανάλωση φυτρών ραπανιών.

    Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 June 2011 - 8:30:19 UTC