Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων
  • [02] Στο επίκεντρο η συναίνεση
  • [03] Περιοδεία Σαμαρά στην Κρήτη
  • [04] Κινητοποιήσεις στα λιμάνια
  • [05] Προοπτικές για θετική εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά αερίου
  • [06] Φεστιβάλ τρίτης ηλικίας στο Βεάκειο
  • [07] Ευρωπαϊκό Ταμείο για απορρόφηση χρεών πρότεινε ο Γ. Φίσερ
  • [08] Κύρια αιτία θανάτου το κάπνισμα
  • [09] Νέο ραντεβού σήμερα
  • [10] Τέλος στην ατιμωρησία
  • [11] "Πρωταθλήτρια" η Ελλάδα
  • [12] Ζητάει στήριξη
  • [13] "Αγανακτισμένοι" φίλαθλοι

  • [01] Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων

    Συνεχίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και μπαίνουν, πλέον, στην "τελική ευθεία", οι διαπραγματεύσεις με την "τρόικα" για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις αυτές εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με τις απαιτούμενες πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος και το φορολογικό σκέλος τους (π.χ. μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αποσαφηνισθεί πλήρως η νομική μορφή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας - το οποίο θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -, και του τρόπου "εμπλοκής" σε αυτό στελεχών της τρόικας (π.χ. παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση).

    Εξάλλου, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της "τρόικας" με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, "σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας", προέβλεπαν στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Oι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν "σπέκουλα" τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως δημοσιεύουν, σε άρθρο τους, οι Financial Times.

    "Η πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, δεν προβλέπεται από κανέναν. Οπότε δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του χθες με το Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, πιέζει για συμφωνία και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

    "Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις", τονίζει ο κ. Ρεν σε δηλώσεις του στην Welt Online (ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt). Ο κ. Ρεν θεωρεί "επιβεβλημένο" να τηρήσουν όλα τα κόμματα και της αντιπολίτευση "εποικοδομητική στάση" στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ και την υλοποίησή του.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Στο επίκεντρο η συναίνεση

    Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για εθνική συνεννόηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία στην ΚΟ του κόμματός του, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει "λευκές επιταγές" από κανένα.

    "Ζητάμε να συναισθανθούν όλοι τις ευθύνες τους για να αλλάξει η χώρα. Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και πολλά κοινά με την ΝΔ. Εάν μένουμε όλοι στο δικό μας "κομματικό μαγαζί", τότε δεν συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης μας", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

    Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή, αλλά τόνισε ότι θα πορευτεί σε κάθε περίπτωση και μόνη της.

    Η μόνη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, επί τη βάση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας που ξεκινά από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

    Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «ούτε σκέψη για συναίνεση στην αύξηση της φορολογίας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός».

    Αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το φορολογικό θα υπήρχαν προϋποθέσεις ουσιαστικής συζήτησης για ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «τώρα λένε ότι θα αυξήσουν τους φόρους και έτσι ακυρώνουν κάθε βάση συναίνεσης μαζί μας και επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα».

    Επίσης, υπογράμμισε ότι «στο σύνολό του δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο που δεν περιλαμβάνει μέτρα επανεκκίνησης με πρώτο το φορολογικό» και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «τα περιθώρια για δοκιμές είναι περιορισμένα, τώρα θα αυξήσουμε την φορολογία».

    Ακόμη, δήλωσε οι πιέσεις που ασκούνται θέτουν και θέμα δημοκρατίας: «Συναίνεση στην ίδια λάθος και αδιέξοδη πολιτική δεν δίνουμε. Αν προσυπέγραφα σήμερα ενώ διαφωνώ και ενώ η κριτική μου έχει δικαιωθεί θα ήταν σαν να συνυπέγραφα την κατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας θα ήταν σαν να συνυπέγραφα την δικτατορία της μοναδικής επιλογής, την δικτατορία του μονοδρόμου. Δεν πρόκειται ποτέ να συνυπογράψω την αυτοκατάργηση της δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Περιοδεία Σαμαρά στην Κρήτη

    Περιοδεία στο νομό Χανίων θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.

    Στις 9.30 ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί τους τάφους των Βενιζέλων, στις 10.20 θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης Μανώλη Σκουλάκη, ενώ στις 10.45 θα συναντηθεί με φορείς του νομού. Στις 17.30 θα επισκεφτεί το επιμελητήριο Χανίων, ενώ στις 18.30 θα επισκεφτεί το εμπορικό κέντρο της πόλης και θα συνομιλήσει με καταστηματάρχες και κατοίκους.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Κινητοποιήσεις στα λιμάνια

    Στάση εργασίας από κάθε λιμενική εργασία έχουν εξαγγείλει για σήμερα από τις 11 έως τις 3 μετά το μεσημέρι οι υπάλληλοι των λιμανιών όλης της χώρας.

    Παράλληλα, υπάλληλοι του ΟΛΠ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο του Πειραιά και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

    Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ.

    Επίσης, το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας) σήμερα θα συναντηθεί με συνδικαλιστές άλλων ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν για να συζητήσουν και να αποφασίσουν πιθανότατα και κοινές κινητοποιήσεις, ενώ προγραμματίζουν και 24ωρη απεργία.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ.Γεωργακόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ξεκαθάρισε πως το 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και έκανε λόγο για "μητέρα των μαχών" στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Προοπτικές για θετική εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά αερίου

    Δημιουργούνται ευνοϊκές προοπτικές για θετική εμπλοκή της χώρας μας στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μιλώντας χθες το βράδυ στο δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "2011 Mediterranean Oil & Gas Conference".

    Ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν, "αν όχι στο ακέραιο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό" τα ευρήματα στις δύο χώρες και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι έχουμε την απαιτούμενη βαρύτητα προκειμένου να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης και να διευκολύνουμε ευρύτερες συνεννοήσεις. Είμαστε, επίσης, διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο θωράκισης στο ενδεχόμενο μεταφοράς ποσοτήτων από την ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη".

    Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας μας στο "μέτωπο" της ενεργειακής διπλωματίας, στις οποίες περιέλαβε και τη διερεύνηση του ενδεχομένου μετεξέλιξης της Ελλάδας σε κόμβο διάθεσης και όχι απλώς σε κρίκο μεταφοράς του προϊόντος.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Φεστιβάλ τρίτης ηλικίας στο Βεάκειο

    Φεστιβάλ με θέμα «τρίτη ηλικία, μια περίοδος δημιουργίας, χαράς και ελπίδας» στο «Βεάκειο» Θέατρο διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2011, στις 7:30 το απόγευμα.

    Δεκάδες άτομα από τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Πειραιά θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική, στο χορό, στο τραγούδι και στο θέατρο.

    Την έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξουν ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, και η αντιδήμαρχος Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ), Μελίνα Φύκια.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Ευρωπαϊκό Ταμείο για απορρόφηση χρεών πρότεινε ο Γ. Φίσερ

    Την ίδρυση ευρωπαϊκού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να εξαγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρότεινε ο Γιόσκα Φίσερ, σημαίνον στέλεχος των Γερμανών οικολόγων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε ομιλία του στη Μόσχα.

    Σε διάλεξή του για τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις στο Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, ο κ. Φίσερ είπε ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό τους και ειδικότερα η Γερμανία, που έχει και σημαντικά κέρδη, η Γαλλία και η Ολλανδία» θα πρέπει να δημιουργήσουν με δικά τους μέσα ευρωπαϊκό Ταμείο για την απορρόφηση «σημαντικού μέρους του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών», καθώς η ευρωπαϊκή κρίση είναι πρωτίστως κρίση χρέους και όχι κλασική οικονομική κρίση.

    Ο κ. Φίσερ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τις ευρωρωσικές σχέσεις και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και εισέπραξε και αντιδράσεις από το κοινό της διάλεξής του όταν άσκησε κριτική στην Ελλάδα, ως προς το χειρισμό των στατιστικών μεγεθών της οικονομίας της χώρας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [08] Κύρια αιτία θανάτου το κάπνισμα

    Η Σύμβαση- Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Έλεγχο του Καπνού, είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος. Ο Οργανισμός δίνει έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού, υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος.

    Η Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού είναι το πρώτιστο εργαλείο ελέγχου του καπνού παγκοσμίως. Ως η πρώτη συνθήκη που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί επίτευγμα - ορόσημο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

    Η χρήση του καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει: «Φέτος, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, πνευμονοπάθεια, ή άλλη ασθένεια, σχετική με το κάπνισμα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι -πάνω από το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά- που θα πεθάνουν από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το ετήσιο φορτίο θανάτου από την παγκόσμια επιδημία της χρήσης καπνού μπορεί να ανέλθει σε 8 εκατομμύρια άτομα μέχρι τι 2030, αφού έχει ήδη δολοφονήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

    Σημειώνεται ότι για την πολύπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Παν/μίου Harvard των Η.Π.Α. (Harvard School of Public Health) σχεδιάζει προληπτικές δράσεις κατά του καπνίσματος και προγράμματα αγωγής υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που στοχεύουν στην προστασία της υγείας των νέων, προβάλλοντας θετικά μηνύματα ζωής.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [09] Νέο ραντεβού σήμερα

    Συνεπείς στο ιντερνετικό ραντεβού τους ήταν και χθες χιλιάδες "Αγανακτισμένοι" Αθηναίοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για έκτη συνεχή ημέρα στην πλατεία Συντάγματος.

    Αν και αριθμητικά λιγότεροι από την χθεσινή ογκωδέστατη συγκέντρωση, δεν έλλειψε το πάθος στις εκδηλώσεις τους.

    Φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου, των τραπεζών, της ανεργίας, των πολιτικών, κρατώντας πανό και χτυπώντας, συμβολικά μαγειρικά σκεύη, οι διαδηλωτές ένωσαν για ακόμα μία ημέρα τις φωνές τους με αυτές των χιλιάδων συγκεντρωμένων σε πλατείες άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, απαιτώντας «ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», όπως αναφέρουν στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος.

    «Θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε κάθε ημέρα εδώ στην πλατεία, μέχρι να καταλάβουν αυτοί που πρέπει, ότι δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 22χρονη Μαρία, προσθέτοντας: «έχει καταδικαστεί μία ολόκληρη γενιά με τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει όλη την Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο την Ελλάδα, σε κρίση. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε από τον καναπέ».

    «Ήταν αναμενόμενο να έχει λιγότερο κόσμο σήμερα η πλατεία, ύστερα από τη χθεσινή συγκέντρωση, αλλά το επίπεδο της οργάνωσης αυξάνεται. Η φωνή και το μήνυμά μας ακούγεται όλο και πιο δυνατά, σταδιακά διαμορφώνεται με σαφήνεια, ενώ συντονίζεται και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγανακτισμένους », επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης, 42 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος.

    Στην πλατεία Συντάγματος οι συγκεντρωμένοι έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας, και συναποφασίζουν μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες για την πορεία των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεών τους. Ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν καλλιτεχνικές ομάδες, ομάδες τεχνικής υποστήριξης, ιατρείο, γραμματεία κλπ, ενώ οι αποφάσεις τους επικυρώνονται ανοιχτά και με ψηφοφορία μέσα από τη γενική συνέλευση, σε μία αμεσοδημοκρατική όπως την χαρακτηρίζουν διαδικασία.

    Τη στήριξή τους στους "Αγανακτισμένους" της Αθήνας, έχουν εκδηλώσει πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ οι "Αγανακτισμένοι" έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [10] Τέλος στην ατιμωρησία

    Το ριζικά ανανεωμένο και αυστηρότερο από το προηγούμενο, πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, καθώς αποτελεί κυβερνητική απόφαση να μπει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων κρατικών υπαλλήλων.

    Κομβικό σημείο του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελεί η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και η δραστική συντόμευση περαίωσης των ΕΔΕ.

    Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν κατά πλειοψηφία δικαστές, ενώ τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου θα είναι δικαστής, τα δύο μέλη θα είναι είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε εν ενεργεία δικαστές και δύο μέλη θα είναι διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κλήρωσης με ετήσια θητεία.

    Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι και η μη ανάρτηση όλων των πράξεων στη «Διαύγεια» για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής, όπως έχει τονίσει ο κ. Ραγκούσης.

    Ο κατάλογος των πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, θα περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, που θα παρουσιάσει ο κ. Ραγκούσης στο υπουργικό Συμβούλιο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [11] "Πρωταθλήτρια" η Ελλάδα

    Ποσό που ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ δαπανούν κάθε χρόνο οι γονείς στην Ελλάδα για τη συμπληρωματική - εκτός σχολείου - ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα) των παιδιών τους.

    Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, τα 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 20% των δημοσίων δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα με τη χώρα μας να κατέχει τα πρωτεία σε δαπάνες για ιδιωτική διδασκαλία. Η συμπληρωματική ιδιωτική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον κοινοτικό Νότο καθώς την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία (450 εκ. ευρώ), η Ιταλία (420 εκατ. ευρώ) και η Κύπρος (111 εκατ. ευρώ).

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, στους «27» πάνω από το 50% των παιδιών πηγαίνουν φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [12] Ζητάει στήριξη

    Την υποστήριξη της Βραζιλίας στη διεκδικήσει της να ηγηθεί του ΔΝΤ, επιδιώκει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του καφέ, που είναι μία από τις δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν στην τελική εκλογή.

    Η γαλλίδα υπουργός, με δηλώσεις της αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βραζιλία, υποστήριξε πως επιβάλλεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση όλων των μελών του διεθνούς οργανισμού.

    Στο μεταξύ, ο γάλλος επιχειρηματίας Ζαν-Μαρί Κιν ζητάει την δικαστική διερεύνηση οικονομικού σκανδάλου στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Ζαν-Μαρί Κιν κατηγορεί την Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας διευκολύνοντας την κρατική τράπεζα Caisse des Depots να αγοράσει το 25% της GRTgaz, εταιρίας δικτύου παροχής φυσικού αερίου της GDF Suez (εταιρίας κοινής ωφέλειας), στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής του που κατατέθηκε στον εισαγγελέα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [13] "Αγανακτισμένοι" φίλαθλοι

    Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας των φιλάθλων του ΟΦΗ, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με αφορμή τη μη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στους αγώνες κατάταξης (πλει οφ) ανόδου στη Σούπερ Λίγκα του ποδοσφαίρου.

    Παράλληλα, αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία μεταξύ χούλιγκαν σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ έξω από σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού στην πλατεία του Γκύζη.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2011 - 6:30:25 UTC