Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία η αναπτυξιακή προοπτική''
  • [02] " Έφυγε" ο ποιητής Γ. Βαρβέρης
  • [03] «Διακοπές και Εθελοντισμός»
  • [04] Αυξάνεται ο αριθμός όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια Video
  • [05] Σεισμική δόνηση στην Κυλλήνη
  • [06] Επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού
  • [07] Το facebook γέμισε τις πλατείες
  • [08] Άκυροι οι δυσμενείς όροι
  • [09] Μια ιστορία 160 χρόνων
  • [10] Έκρηξη με τραυματίες
  • [11] Μαζί και πάλι
  • [12] Ξανά αντιμέτωποι

  • [01] "Αναγκαία η αναπτυξιακή προοπτική''

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν "εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας" και θεωρεί ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους εμπεριέχει "σημαντικούς κινδύνους".

    "Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια για την στήριξη της Ελλάδας", λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδεχόμενος ότι "τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα" της χώρας.

    "Χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας αναφορά στον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς και στο ηλεκτρικό της δίκτυο.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει "ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers", προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι "επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες" (της Λατινικής Αμερικής), λέει.

    Εν τω μεταξύ, ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιμηκυνθεί σε εθελοντική βάση. Επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χρειάζονται μία "δραστική αλλαγή" στην οικονομική πολιτική. Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας "δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λύση", είπε ο κ. Σταρκ.

    Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ κρούει με δήλωσή της η Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, από τις Βρυξέλλες.

    Στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας, η οποιασδήποτε άλλης χώρας, από την ευρωζώνη, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] " Έφυγε" ο ποιητής Γ. Βαρβέρης

    Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης, χθες βράδυ, ξαφνικά στα 56 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς.

    H νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις δώδεκα το μεσημέρι της Δευτέρας, 30 Μαΐου.

    Ο Γιάννης Βαρβέρης σπούδασε νομικά. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία ποίησης, καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και αττικής κωμωδίας.

    Το 1976 ξεκίνησε να γράφει κριτική θεάτρου, τα κείμενα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί σε έξι τόμους.

    Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα. Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί από τον Philip Ramp το βιβλίο του Ο κύριος Φογκ, και στα σερβικά, από την Gaga Rosi, μια επιλογή ποιημάτων του με τον τίτλο "Η πόλη και ο Θάνατος".

    Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου.

    Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη για την ποιητική συλλογή Ποιήματα 1975-1996 (Κέδρος, 2000).

    Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω για την ποιητική συλλογή "Στα ξένα" (Κέδρος, 2001), ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] «Διακοπές και Εθελοντισμός»

    Τη δυνατότητα σε νέους και νέες έως 28 ετών να συνδυάσουν τις διακοπές τους σε ελληνικά νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας με εθελοντική εργασία στα κατά τόπους ταχυδρομεία προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και προσφέρει στους νέους μία διαφορετική εμπειρία κοινωνικής συμμετοχής, καθώς τους κάνει κοινωνούς μιας εργασιακής εμπειρίας, που εξυπηρετεί και ωφελεί το κοινωνικό σύνολο.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

    - νέοι Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., ηλικίας 18-28 ετών (να έχουν γεννηθεί από 08-06-1983 έως 08-06-1993),

    - κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισόβαθμου εκπαιδευτικού ιδρύματος της αλλοδαπής και

    - γνώστες μίας τουλάχιστον γλώσσας της Ε.Ε. εκτός της ελληνικής.

    Οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι 20 για τον μήνα Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Αχαρνών 417) με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση.

    Περισσότερες πληροφορίες για την κατάθεση αιτήσεων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον τρόπο κάλυψης των θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο www.neagenia.gr .

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Αυξάνεται ο αριθμός όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια Video

    Αυξήσεις επιτοκίων λόγω της ανόδου του κόστους του χρήματος, μείωση της ζήτησης από μέρους των καταναλωτών, έγκριση δανειοδοτικών αιτημάτων από μέρους των τραπεζών ύστερα από αυστηρή τήρηση κριτηρίων και άνοδος του αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει τις πιστώσεις του τραπεζικού συστήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την τρέχουσα χρονική περίοδο.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος περαιτέρω μείωση παρουσίασε η χρηματοδότηση νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε μικρή περαιτέρω επιβράδυνση το Μάρτιο του 2011 και διαμορφώθηκε σε -0,4%, από -0,3% το Φεβρουάριο του 2011 και 0,0% το Δεκέμβριο του 2010. Συνολικά, το Μάρτιο του 2011, η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα παρουσίασε αρνητική καθαρή ροή 722 εκατ. ευρώ.

    Προβληματισμό, όμως, στους τραπεζίτες δημιουργεί και το γεγονός της αύξησης του αριθμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, στην τελευταία έκθεση του διοικητή, θα συνεχιστούν και το 2011 οι ανοδικές τάσεις των δανείων σε καθυστέρηση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Σεισμική δόνηση στην Κυλλήνη

    Σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 02.27' τα χαράματα της Πέμπτης, 228 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο, με επίκεντρο την περιοχή της Κυλλήνης, 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμαλιάδας.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν επιφανειακός, περίπου 15-20 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας και για αυτό το λόγο έγινε και ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, προξενώντας ανησυχία στους κατοίκους. Η διάρκεια της δόνησης ήταν περίπου 20 δευτερόλεπτα.

    Οι επιστήμονες εξετάζουν τη φύση της σεισμικής ακολουθίας αφού όπως έγινε γνωστό προηγήθηκαν μικροδονήσεις, αλλά μεχρις στιγμής δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι αυτή ήταν η κύρια δόνηση.

    Τραυματισμοί ή υλικές ζημιές δεν έχουν αναφερθεί και θα εξεταστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

    Η περιοχή δίνει τακτικά σεισμικά φαινόμενα και παρακολουθείται από τους σεισμολόγους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού

    Την 38η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού, το Μάιο του 1973, τίμησε χθες η Πολιτεία, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο αντιτορπιλικό Βέλος (Μουσείο Αντιδιδακτορικού Αγώνα) στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.

    Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, κυβερνήτης τότε του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ Ναύαρχος Νίκος Παππάς, στην ομιλία του αφού σχολίασε ότι τιμούμε σήμερα χωρίς έκτροπα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, κάλεσε σε ενότητα και ομοψυχία για να αποφύγουμε τους σημερινούς σκοπέλους ακόμη και μία εθνική καταστροφή.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Το facebook γέμισε τις πλατείες

    Πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών και κυρίως νέοι ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα, που έγινε μέσω της ιστοσελίδας του facebook, να συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, σε ένδειξη αγανάκτησης στα μέτρα λιτότητας. Ανταποκρίθηκαν και για να «απαντήσουν» στα συνθήματα των άλλων «αγανακτισμένων» της Ισπανίας, που πρόσφατα διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Σιγά, να μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες». Νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για σήμερα το απόγευμα.

    Στην Αθήνα, κατά τους υπολογισμούς των διοργανωτών ακτιβιστών, στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι διαδήλωσαν ειρηνικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Κυρίαρχα συνθήματα των «αγανακτισμένων πολιτών» ήταν «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κλέφτες-κλέφτες» και «η Ελλάδα δεν είναι δικιά μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Στα λιγοστά πανό, που αναρτήθηκαν στην πλατεία, αναγράφονταν συνθήματα - απάντηση στους Ισπανούς διαδηλωτές, όπως «είμαστε ξύπνιοι», αλλά και άλλα υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

    Οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έφτασαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και «έστησαν» την ελληνική σημαία.

    Στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» ενσωματώθηκαν και μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [08] Άκυροι οι δυσμενείς όροι

    Οι όροι ατομικών συμβάσεων που είναι δυσμενέστεροι για τους εργαζόμενους (πχ αποδοχές χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από την εφαρμοζόμενη κλαδική συλλογική σύμβαση) είναι άκυροι, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και ο εργαζόμενος, ακόμη και αν συμφώνησε υπογράφοντας ατομική σύμβαση, μπορεί να προσφύγει δικαστικά, ο δε εργοδότης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

    Αν η κλαδική συλλογική σύμβαση έχει λήξει και έχει παρέλθει η μετενέργεια των 6 μηνών, τότε συλλογική ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.

    Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Η επέκταση δεσμεύει εργοδότες και εργαζόμενους, που δεν είναι μέλη των επαγγελματικών ενώσεων οργανώσεων που υπογράφουν, αλλά σύμφωνα με τα καταστατικά αυτών των ενώσεων, θα μπορούσαν να είναι μέλη τους. Η επέκταση ισχύει από την ημέρα, που υποβλήθηκε σχετική αίτηση.

    Πρόσφατα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης 66 κλαδικών συμβάσεων από τις 72 που είχαν υποβληθεί. Απορρίφθηκαν συμβάσεις μόνο για τυπικούς λόγους επειδή είχαν υποβληθεί από ενώσεις που δεν αντιπροσώπευαν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Μετά την γνωμοδότηση του ΑΣΕ οι συμβάσεις θα υποβληθούν στην υπουργό Εργασίας η οποία έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει τη συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική.

    Στο στάδιο αυτό δεν αναμένονται εκπλήξεις δεδομένου ότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι αποτελεί πάγια πολιτική του Υπουργείου να προωθούνται οι επεκτάσεις οι οποίες είναι στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [09] Μια ιστορία 160 χρόνων

    Μια επίσκεψη στο ιστορικό σαπωνοποιείο "Πατούνη" της Κέρκυρας σε "ταξιδεύει" σε περασμένες εποχές, στο βιοτεχνικό παρελθόν, που γνώρισε ημέρες ακμής.

    Ο Απόστολος Πατούνης, μηχανολόγος μηχανικός, είναι ο ιδιοκτήτης και συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης, που αρχίζει το 1850 στη Ζάκυνθο, με την ίδρυση της 1ης ελληνικής σαπωνοποιίας "Σπύρος Μπαζάκης & Σια ".

    Η ιστορία του σαπωνοποιείου μοιάζει με παραμύθι. Στις αρχές του 19ου αιώνα, δυο ξαδέλφια από το κεφαλοχώρι Καλαρρύτες της Ηπείρου, ο Σπύρος Μπαζάκης και ο Απόστολος Πατούνης εμπορεύονταν μάλλινες κάπες στη Γαλλία και συγκεκριμένα εφοδίαζαν το στρατό του Ναπολέοντα του Γ'.

    Με τα χρήματα που εισέπρατταν, αγόραζαν σαπούνι Μασσαλίας και το πουλούσαν στα Επτάνησα. Οι δαιμόνιοι έμποροι δεν άργησαν να δημιουργήσουν το δικό τους εργοστάσιο, αφού στα ταξίδια τους στη Γαλλία, είχαν πάρει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την παρασκευή σαπουνιού.

    Το 1891, ο Νικόλαος Πατούνης, φεύγει από τη Ζάκυνθο και δημιουργεί στην Κέρκυρα, στην οδό Ιωάννου Θεοτόκη 9, στην πλατεία Σαρόκο, το υποκατάστημα της σαπωνοποιίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

    Η "Σαπωνοποιία Πατούνη" αποτελεί κάτι μοναδικό για τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και κάτι πολύ σπάνιο παγκοσμίως. Όλοι οι χώροι του εργοστασίου είναι επισκέψιμοι. Τουρίστες και μαθητές ξεναγούνται καθημερινά στην επιχείρηση και μάλιστα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη ροή της παραγωγής.

    Στην είσοδο εκτίθενται διάφοροι τύποι σαπουνιού, αμέσως μετά βρίσκεται το χημείο, ενώ στο πίσω τμήμα του κτιρίου υπάρχουν τα εργαστήρια παραγωγής.

    Η τεχνογνωσία είναι εκείνη, που έφερε από τη Μασσαλία η πρώτη γενιά σαπωνοποιών και βέβαια, η διαδικασία παραγωγής γίνεται χειρωνακτικά. Εκεί, βρίσκονται τα καζάνια για το ζέσταμα του λαδιού με την καυστική ποτάσα, αντλίες διαλυμάτων σόδας, βαρέλια, ζυγαριές, ξύλινα τελάρα, όπου παραμένει για 4 μήνες το σαπούνι μέχρι να ωριμάσει, καλούπια όπου κόβεται και σφραγίζεται.

    Τρείς είναι οι τύποι του σαπουνιού που παρασκευάζονται.

    -Το "πράσινο σαπούνι" από το πυρηνέλαιο της ελιάς. Είναι κατάλληλο για πλύσιμο ρούχων, ενώ έχει και αντισηπτικές ιδιότητες σε δερματικές παθήσεις.

    -Το "άσπρο σαπούνι" από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι κατάλληλο για το σώμα και το πρόσωπο.

    -Το " σαπούνι τύπου Μασσαλίας", στο οποίο προστίθεται και φοινικοπυρηνέλαιο.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το σαπωνοποιείο "Πατούνη" διατηρητέο μνημείο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [10] Έκρηξη με τραυματίες

    Η βόμβα που εξερράγη νωρίτερα σήμερα στη συνοικία Ετιρέλ, στον ευρωπαϊκό τομέα της Κωνσταντινούπολης, ήταν τοποθετημένη σε ηλεκτρικό ποδήλατο και προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

    Όπως ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους κανένας από τους τραυματίες δεν νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πάντως, το CNN Turk επικαλούμενο τον περιφερειακό διοικητή Υγείας της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε ότι από τους επτά τραυματίες οι δύο είναι σοβαρά.

    Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, περίπου στις 9 π.μ (τοπική ώρα), κοντά σε αστυνομική ακαδημία στο Ετιρέλ, μία ακριβή συνοικία κυρίως με κατοικίες και καταστήματα.

    Η αστυνομία έχει αποτελέσει πολλές φορές στόχο των ενόπλων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, όπου στις στις 12 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

    Οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς παρατηρείται έκρηξη στις δραστηριότητες των ενόπλων ομάδων τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία συνδέεται με το κίνημα των Κούρδων αυτονομιστών.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [11] Μαζί και πάλι

    Υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών της μπάντας που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε, χθες βράδυ, στο Τέρα Βάιμπ Παρκ (Terra Vibe Park) στη Μαλακάσα, η τελική πρόβα με ένα μικρό δείγμα της περιοδείας των Πυξ Λαξ.

    Με προεξέχουσα συναυλία αυτήν της 13ης Ιουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ, καλλιτέχνες και διοργανωτές δήλωσαν πως είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους.

    Η περιοδεία του αγαπημένου και απόλυτα επιτυχημένου συγκροτήματος ξεκινάει από τα Ιωάννινα στις 8 Ιουλίου, 13 Ιουλίου θα τραγουδούν στο ΟΑΚΑ, 30 Ιουλίου η μπάντα ταξιδεύει στην Κύπρο στο στάδιο της Αγίας Νάπας, στις 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο όμορφο Καρπενήσι, 7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα απολαύσει τους αγαπημένους καλλιτέχνες στο Καυταντζόγλειο, 17 Σεπτεμβρίου η Πάτρα έχει την τιμητική της και το Παμπελοπονησσιακό Στάδιο και κλείνει η περιοδεία με τη συναυλία στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Το μήνυμα που υιοθετεί η μπάντα γι αυτήν την περιοδεία, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα από στίχους του μουσικού και τραγουδιστή των Πυξ Λαξ, Μάνου Ξυδούς «Έι μεν, κοίτα μπροστά».

    Η μπάντα, στη συνέντευξη Tύπου, δήλωσε πως μετά τη λήξη της περιοδείας δεν θα τραγουδίσει πάλι μαζί, καθώς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Το σχέδιο που υπήρχε γι΄ αυτή την περιοδεία ήταν να γίνει στα 10 χρόνια, όμως εξαιτίας της απώλειας του Μάνου Ξυδούς έγινε νωρίτερα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [12] Ξανά αντιμέτωποι

    Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έρχονται αντιμέτωποι, στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών των πλέι οφ της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών, η οποία θα κρίνει τον πρωταθλητή της περιόδου 2010-2011.

    Σύμφωνα με την προϊστορία, οι δύο «αιώνιοι» παίζουν για 11η φορά σε σειρά τελικών. Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί, αφού έχει επικρατήσει 7 φορές, ενώ ο Ολυμπιακός τρεις (η μία, το 1993, δεν ολοκληρώθηκε στο γήπεδο, γιατί οι «πράσινοι» δεν «κατέβηκαν» και έχασαν άνευ αγώνος).

    Χαρακτηριστικό της σειράς των τελικών μεταξύ των δύο «αιωνίων» είναι η ισχύς της έδρας, αφού έξι φορές ο πρωταθλητής κρίθηκε στο πέμπτο ματς, τρεις φορές έγιναν τέσσερα ματς, ενώ μόνο μία φορά την περίοδο 2005-2006 ο Παναθηναϊκός επικράτησε με "sweep", δηλαδή με τρεις συνεχόμενες νίκες.

    Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει μόνο τέσσερις φορές να νικήσει στην έδρα του αντιπάλου το 1999, το 2006, το 2009 και το 2010 στο ΣΕΦ, ενώ ο Ολυμπιακός μία μόνο φορά έχει αλώσει την έδρα των «πρασίνων» σε σειρά πλέι οφ, το 1993 στη Γλυφάδα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2011 - 10:30:50 UTC