Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας
  • [02] Απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα
  • [03] Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία σήμερα
  • [04] Με αξιολόγηση οι μετατάξεις
  • [05] Σε άνοδο ο τουρισμός
  • [06] Πιέσεις για παραίτηση ο»Ώ

  • [01] Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας

    Ένας άντρας και ένα οκτάχρονο παιδάκι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή του όρμου Νικοπόλεως Πρέβεζας, όπου εντοπίστηκε από πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος αναποδογυρισμένη λέμβος, που μετέφερε 24 λαθρομετανάστες.

    Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη έρευνες από δύτες, για τον εντοπισμό ενός ακόμα αγνοούμενου παιδιού, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι το δίδυμο αδερφάκι του οκτάχρονου που εντοπίστηκε νεκρό.

    Τους λαθρομετανάστες περισυνέλεξαν πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος και με λεωφορείο της ελληνικής αστυνομίας θα οδηγηθούν σε κατάλυμα στο παλαιό δημαρχείο Ζαλόγγου.

    Επίσης συνελήφθη και ένας 51χρονος Έλληνας, που είναι ο διακινητής των λαθρομεταναστών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα

    Εικοσιτετράωρη απεργία στους Δήμους έχει εξαγγείλει σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ και παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 μέχρι λήξη του ωραρίου, η ΑΔΕΔΥ για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και στο οποίο προβλέπεται η αύξηση των ωρών εργασίας , μετατάξεις κ.α

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία σήμερα

    Με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υποδέχεται σήμερα η χώρα μας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Στο πλαίσιο του εορτασμού, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.) σε 46 αρχαιολογικά μουσεία και χώρους σε όλη την επικράτεια.

    Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Επιλέγοντας ως θέμα της φετινής χρονιάς το «Μουσεία και Μνήμη», το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τη σημασία των μουσείων ως φορέων διάσωσης και διαφύλαξης της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

    Το μήνυμα της επετείου είναι «να γίνουν όλα τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

    Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», τιμώμενο μουσείο για το 2011.Το μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.

    Το μουσείο πήρε το όνομά του από τη μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία με προσωπικό αγώνα κατόρθωσε να το αναστήσει μετά τις πληγές που υπέστη από τον σεισμό του 1999 και την ακόλουθη υπολειτουργία του λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού.

    Από τις 2 Απριλίου 2007 το μουσείο επανεγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και έκτοτε λειτουργεί κανονικά, φιλοξενώντας πεντακόσια και πλέον εκθέματα από τα 1.500 που διαθέτει η συλλογή.

    Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, παρά τη προχωρημένη ηλικία της -ξεκίνησε την προσπάθεια περισυλλογής των κειμηλίων σε ηλικία άνω των 90 ετών-, δούλεψε ακούραστα, ταξιδεύοντας ακόμα και στη γενέτειρά της, τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, για να φέρει χώμα και σκόνη από την Αναξαγόρειο Σχολή για να τα εκθέσει στο μουσείο.

    Όργωσε όλη τη χώρα για να ενημερώσει τους απανταχού Μικρασιάτες για το μουσείο. Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό. Έλληνες από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν, προσφέροντας προσωπικά αντικείμενα για να εκτεθούν στο μουσείο.

    Το Μουσείο λειτουργεί Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή, 09.00 - 14.00 και Τετάρτη, 18.00 - 20.00 τηλ.: 213. 20.49.155.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Με αξιολόγηση οι μετατάξεις

    Περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που εργάζονται σήμερα σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρίες του δημοσίου, αναμένεται να περάσουν από αξιολόγηση, μετά από ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση των φορέων που απασχολούνται, σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένη την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, για την ανάγκη αξιολόγησης των υπαλλήλων.

    Με αφορμή όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί την απόλυση του 1/3 των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, ήδη έχουν αναπτυχθεί σενάρια για το ποιοι «κινδυνεύουν να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας», δημιουργώντας πανικό σε μερίδα εργαζομένων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, που να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.

    Πάντως, ο Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων, ούτε των τυφλών απολύσεων, γιβ αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης, ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ».

    Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι έρχεται νέο, μεγάλο αυτή τη φορά, κύμα μετατάξεων από ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο, καθώς το 2011 θα πραγματοποιηθούν μόνο 4.000 μετατάξεις από ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, καλύπτοντας μέρος του ορίου των 10.600 προσλήψεων για φέτος. Σημειώνεται ότι έως στιγμής έχουν γίνει και 1.100 προσλήψεις, ενώ ήδη ο υπουργός Εσωτερικών έχει ανακοινώσει την περικοπή των συμβασιούχων κατά 50%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σε άνοδο ο τουρισμός

    Σε θετική τροχιά κινούνται οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και προέρχονται από τα αεροδρόμιο της χώρας και πλέον ο ελληνικός τουρισμός βάζει πλώρη για διψήφιο νούμερο αφίξεων στο σύνολο του έτους.

    Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών σημείωσαν άνοδο 5,6%, σε σχέση με το κακό 2010 φτάνοντας τους 1.147.555 τουρίστες. Εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η αύξηση που σημειώθηκε το μήνα Απρίλιο για το σύνολο της χώρας πετυχαίνοντας 24,04%, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισοί περίπου τουρίστες τους πρώτους μήνες του 2011 αφίχθησαν τον Απρίλιο (541.974).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πιέσεις για παραίτηση

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τρίτη δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

    Σε δηλώσεις, πάντως, του εκπροσώπου του ΔΝΤ, αφού επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία επαφή με το Ντομινίκ Στρος - Καν από την ημέρα που συνέβη το περιστατικό και τη μετέπειτα σύλληψή του, μέχρι σήμερα, διευκρινίζεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβεί " εν ευθέτω χρόνω ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2011 - 4:30:25 UTC