Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βάση δεδομένων για τα οικονομικά των δήμων και περιφερειών
  • [02] Αντιδρούν οι βενζινοπώλες στο πλαφόν
  • [03] Ζητούν αναδρομικά παλαιοί βουλευτές
  • [04] Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Σχολής Καλών Τεχνών
  • [05] "Aοπλος αντιστάθηκε" ο Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [06] Πακέτο διάσωσης 78 δισ. β¬ ο»Ώ

  • [01] Βάση δεδομένων για τα οικονομικά των δήμων και περιφερειών

    Το κενό των έγκυρων στατιστικών και οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των Περιφερειών έρχεται να καλύψει η Κεντρική Βάση Δεδομένων που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών , αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και παρουσιάστηκε σήμερα από τους δύο υπουργούς, Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους ίδιους τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες και έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, οι ΟΤΑ εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερα έσοδα από έξοδα. Ειδικότερα, οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων ανέρχονται στα 3.800 δισ και τα έσοδα στα 4 δισ ευρώ.

    Το ίδιο ισχύει και για τις Περιφέρειες όπου οι δαπάνες υπολογίστηκαν στα 582 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα στα 670 εκατομμύρια ευρώ.

    Με αυτά τα στοιχεία δόθηκε η δυνατότητα να υπολογιστούν δύο «μαγικοί» αριθμοί, και να δοθούν δύο απαντήσεις, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης: «Πόσα είναι στην πιο απαισιόδοξη μορφή, τα σταθερά έξοδα των ΟΤΑ; και ποιο είναι το ύψος των δαπανών των ΟΤΑ;»

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αντιδρούν οι βενζινοπώλες στο πλαφόν

    Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην αμόλυβδη σε 13 νομούς της χώρας, με το αιτιολογικό ότι σε 8 από τους νομούς αυτούς η ανώτατη τιμή επιβάλλεται μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική.

    Η ΟΒΕ κάνει λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση ενώ αναφέρει ότι «όπως η πράξη έχει αποδείξει στις περιπτώσεις αυτές έχουμε γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα».

    «Δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα αδικιών, όπως με το πλαφόν του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν οι συνάδελφοί μας αγόραζαν ακριβότερα και μετά σύρονταν στα δικαστήρια», αναφέρει συγκεκριμένα η ΟΒΕ και προσθέτει ότι διαθέτει πληθώρα τιμολογίων με τιμές ίσες ή μεγαλύτερες του πλαφόν τα οποία θα προσκομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποδείξει και να τεκμηριώσει την άδικη επιβολή του πλαφόν.

    Η Ομοσπονδία καλεί, τέλος, τους βενζινοπώλες που θίγονται να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν με συγκεντρώσεις, ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, των κομμάτων και των καταναλωτών ή ακόμη και με κλείσιμο των πρατηρίων «μέχρι να απαλειφθούν οι αδικίες».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ζητούν αναδρομικά παλαιοί βουλευτές

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, της αντιπροέδρου του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντίας Καλδή, ότι 800 με 850 συνταξιούχοι βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

    Όπως διευκρίνισε η κ. Καλδή τα αναδρομικά αυτά, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές, διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:

    Η πρώτη είναι, όπως είπε, μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007. Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς. Ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά το οποίο "πάγωσαν" οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικώς.

    Το "πάγωμα" επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών που συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση, αλλά, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν, όπως και κατά το παρελθόν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.

    Να σημειωθεί ότι το θέμα των αναδρομικών είχε τεθεί και στην προηγούμενη Βουλή, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα και είχε ληφθεί απόφαση να μην καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά στους εν ενεργεία βουλευτές. Τη συγκεκριμένη απόφαση υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνειρμός σε βάρος του Κοινοβουλίου, από ενέργειες και διεκδικήσεις πρώην μελών του.

    Η κ. Καλδή, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, επιβεβαίωσε ότι το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και ότι έχουν βγει ήδη δύο αποφάσεις, η μία κατόπιν προσφυγής του πρώην προέδρου της Ένωσης τέως Βουλευτών Άγγελου Αγγελούση, ενώ η άλλη είναι ακόμη παλιότερη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Σχολής Καλών Τεχνών

    Την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της αποφάσισε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, για σήμερα και αύριο, 4 και 5 Μαΐου αντίστοιχα, μετά από συνεδρίαση της συγκλήτου της. Αιτία γιβ αυτή την απόφαση, που ελήφθη ομόφωνα, είναι «η συσσώρευση οξυμμένων και ανεπίλυτων προβλημάτων που συνδέονται και απορρέουν από τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αδιεξόδου την Σχολή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της».

    Η σύγκλητος επισημαίνει τη νέα «δραματική μείωση της Δημόσιας Χρηματοδότησης. Η συνολική περικοπή του Τακτικού Προϋπολογισμού της ΑΣΚΤ αγγίζει το 50%. Η Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών, όπως και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζει καθημερινά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης μείωσης της Δημόσιας Χρηματοδότησης, η οποία πλέον σύμφωνα και με τα δεδομένα του Υπουργείου διαμορφώνεται σε συνολική μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού που αγγίζει το 50%. Η μείωση αυτή καθιστά πλέον αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος και οδηγεί με ακρίβεια και τελική συνέπεια, στην οριστική αναστολή της εκπαιδευτικής του λειτουργίας στο άμεσο μέλλον. Η ΑΣΚΤ δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις τρέχουσες λειτουργικές, ανελαστικές δαπάνες της, παρά το γεγονός ότι έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και έχει επιτευχθεί ήδη εξορθολογισμός και σημαντικός περιορισμός των λειτουργικών της δαπανών».

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι λόγω των μεγάλων μειώσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα οδηγούνται αναπόφευκτα σε αναστολή των εργασιών τους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Aοπλος αντιστάθηκε" ο Οσάμα μπιν Λάντεν

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι ο μπιν Λάντεν αντιστάθηκε μολονότι δεν οπλοφορούσε τη στιγμή που οι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην κατοικία του και τον σκότωσαν.

    Η αμηχανία και η έλλειψη συνεννόησης φαίνεται ότι συνεχίζονται στις τάξεις των αμερικανών αξιωματούχων, σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του άραβα τρομοκράτη.

    Έτσι ενώ ο νέος διευθυντής της CIA δήλωσε χθες στο δίκτυο NBC, ότι σίγουρα η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάϊντα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι ανάλογο, προς το παρόν, επισημαίνοντας ότι η φωτογραφία είναι "φρικιαστική". Επίσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δεν αποκαλύφθηκε το γεγονός πως η Ουάσινγκτον γνώριζε το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν, για το οποίο είχαν ενημερωθεί 16 μέλη του Κογκρέσου τους προηγούμενους μήνες.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Μπους αρνήθηκε πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα να παραστεί αύριο, Πέμπτη, σε εκδήλωση στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πακέτο διάσωσης 78 δισ. β¬

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατέληξε σε μια "καλή συμφωνία" με τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχαν αναλάβει να διαπραγματευτούν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που είχε ζητήσει η Λισαβόνα, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.

    Το ποσό της οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φτάσει τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε χθες το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

    Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, η Λισαβόνα πέτυχε να υπάρξει μια πιο "ελαστική" βαθμιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, το οποίο θα πρέπει να φτάσει στο 3% το 2013. Όπως είπε ο Σόκρατες, ο στόχος για φέτος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,9%, για το 2012 να πέσει στο 4,5% και το 2013 να έχει φτάσει στο 3%.

    Μέχρι τώρα η Πορτογαλία δεσμευόταν να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% φέτος και να το φτάσει στο 2% το 2012. Το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 9,1%, πολύ πάνω από το στόχο του 7,3% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 May 2011 - 6:30:20 UTC