Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η "Λωξάντρα" στην Αθήνα
  • [02] Στα 1,71 ευρώ η αμόλυβδη
  • [03] Ιστορικό Διοικητήριο
  • [04] Ισπανικός «εμφύλιος» ο»Ώ

  • [01] Η "Λωξάντρα" στην Αθήνα

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Θεσσαλονίκη, στο ΚΘΒΕ, η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου, «Λωξάντρα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και διασκευή Άκη Δήμου, θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 4 μέχρι και τις 15 Μαίου.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Δημήτρης Εφραίμογλου, δήλωσε πως «η παράσταση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του Ιδρύματος με το ΚΘΒΕ, έναν φορέα που έχει επηρεάσει το θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Η «Λωξάντρα» για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι ένα θεατρικό έργο, το οποίο ταυτίζεται πλήρως με τους στόχους του Ιδρύματος, που δεν είναι άλλοι από τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

    «Η μεταφορά της λογοτεχνίας επί σκηνής είναι πάντα μία δύσκολη υπόθεση, αλλά και μία συναρπαστική περιπέτεια. Το λογοτεχνικό έργο μπολιάζει με ένα συγκλονιστικό υλικό, τη θεατρική εμπειρία. Η Λωξάντρα είναι η απόδειξη της ύπαρξης της ελληνικής διαχρονίας. Υπάρχει η συνείδηση του έθνους που αποδεικνύεται μέσα από λογοτεχνικά βιβλία - σταθμούς της Τέχνης» είπε ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στα 1,71 ευρώ η αμόλυβδη

    Η μέση πανελλαδική τιμή ανά λίτρο της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,710 ευρώ. Συγκεκριμένα, η τιμή της απλής αμόλυβδης, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, διαμορφώνεται στην Αττική ως εξής: η ελάχιστη τιμή είναι 1,619 ευρώ το λίτρο, ο μέσος όρος 1,682 ευρώ το λίτρο και η μέγιστη τιμή 1,886 ευρώ το λίτρο.

    Πανελλαδικά η ελάχιστη τιμή είναι 1,619 ευρώ το λίτρο, ο μέσος όρος 1,710 ευρώ το λίτρο και η μέγιστη τιμή 1,899 ευρώ το λίτρο.

    Οι φόροι στην μέση τιμή είναι 1,0036 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και πρατηριούχων καυσίμων διαμορφώνονται στο 0,1028 ευρώ ανά λίτρο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ιστορικό Διοικητήριο

    Μια ξεχωριστή "νότα" στην πόλη της Θεσσαλονίκης δίνει το επιβλητικό Διοικητήριο. Το ιστορικό κτήριο είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι, και άρχισε να κτίζεται το 1891, σε εκλεκτικιστικό ρυθμό, για να στεγάσει τον Τούρκο κυβερνήτη.

    Το 1907 φιλοξένησε την τουρκική Νομική Σχολή. Στο κτίριο αυτό υπογράφηκε από τον Τούρκο αρχιστράτηγο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912, Χασάν Ταξίν πασά, η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

    Το 1925, είναι η μόνη Γενική Διοίκηση που διατηρείται, ενώ το 1945 ιδρύεται η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος.

    Το 1955, οι γενικές διοικήσεις καταργούνται και έρχεται το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, με επικεφαλής υπουργό, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε υπουργικό συμβούλιο.

    Το 1970, η δικτατορία του Ιωαννίδη το καταργεί και στο χώρο ευθύνης του δημιουργούνται δύο Περιφερειακές Διοικήσεις- Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρες αντίστοιχα τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

    Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας, το 1974, επανιδρύεται και λειτουργεί το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας μέχρι το 1987, οπότε και μετονομάζεται για εθνικούς λόγους σε υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Το Διοικητήριο περιβάλλεται από τις οδούς Κασσάνδρου, Προξένων και Δραγούμη, καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, δεσπόζοντας στην περιοχή με την επιβλητικότητά του και αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα, νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

    div align="center"<>font size="-3"<>b<Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.>/b< /font<>/div<

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ισπανικός «εμφύλιος»

    Η Ρεάλ Μαδρίτης των εννέα τροπαίων σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ θα υποδεχθεί την «αιώνια» αντίπαλο Μπαρτσελόνα των τριών τίτλων απόψε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Στον αγωνιστικό τομέα, και οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα. Ο Πουγιόλ δεν είναι έτοιμος και έτσι δίπλα στον Πικέ θα παίξει πάλι ο Μπούσκετς, ενώ ο Μάξουελ θα αγωνιστεί βασικός στα αριστερά, λόγω των απουσιών Αμπιντάλ και Αντριάνο. Από την πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης μεγάλη απουσία είναι αυτή του Σάμι Κεντίρα, που χάνει το υπόλοιπο της σεζόν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2011 - 14:30:20 UTC