Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδίκη για το ''λουτρό αίματος'' στη Συρία
  • [02] Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας
  • [03] Σεισμός 6,9 βαθμών ανοιχτά των Νησιών Σολομώντος
  • [04] Συνεχίζεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" στο Δήμο Ρεθύμνης
  • [05] Ελληνικό Πάσχα, από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων
  • [06] Τελετή αφής Αγίου Φωτός
  • [07] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
  • [08] Μυστηριακές πυραμίδες
  • [09] Θαυματουργή ένεση ο»Ώ

  • [01] Καταδίκη για το ''λουτρό αίματος'' στη Συρία

    Δυνάμεις των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν 88 πολίτες στις συγκρούσεις με διαδηλωτές που απαιτούσαν δημοκρατία την Παρασκευή, ανακοίνωσε μια οργάνωση που συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

    Νωρίτερα, η Γαλλία κάλεσε τη Συρία να "αποκηρύξει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της", με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την "επαναλαμβανόμενη βία" που ασκούν οι συριακές αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά το θάνατο την ίδια ημέρα περισσότερων από 70 ατόμων κατά τη διάλυση μεγάλων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη χώρα αυτή.

    Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε χθες τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία "απαράδεκτη".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την Αναστάσιμη Ακολουθία στην εκκλησία των Φραγκάδων στα Ιωάννινα, ενώ την Κυριακή, θα μεταβεί στην Κέρκυρα για να γιορτάσει το Πάσχα στον Ναυτικό Σταθμό του νησιού.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα στην Ύδρα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στο Ναύπλιο.

    Στην Αθήνα θα παραμείνει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετέβη στην Αταλάντη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Καβάλα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σεισμός 6,9 βαθμών ανοιχτά των Νησιών Σολομώντος

    Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά των Νησιών Σολομώντος, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ USGS.

    Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση ζημιών.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 15:16 τοπική ώρα (07:16 ώρα Ελλάδος) σε εστιακό βάθος 81 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 171 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας των Νησιών Σολομώντος Χονιάρα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνεχίζεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" στο Δήμο Ρεθύμνης

    Περισσότεροι από τετρακόσιοι ηλικιωμένοι του Δήμου Ρεθύμνης, επί συνόλου 980 του νομού, που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", θα συνεχίσουν να δέχονται τη φροντίδα και το ενδιαφέρον των εργαζομένων στο πρόγραμμα .

    Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υλοποιείται απρόσκοπτα σε όλη την γεωγραφική περιφέρεια του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνης μιας και εγκρίθηκε στο σύνολο του για το Δήμο Ρεθύμνης, όπως ενημερώθηκε υπηρεσιακά ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης.

    Παρά τις ανησυχίες που είχαν εγερθεί, τελικά εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότησή του και έτσι, για τον τέως Δήμο Αρκαδίου εγκρίθηκε το Πρόγραμμα για 65 ηλικιωμένους, για τον τέως Δήμο Ρεθύμνης για 175 άτομα, για τον τέως Δήμο Νικηφόρου Φωκά για 95, για τους Οικισμούς για 90 άτομα, ενώ για τους 75 εξυπηρετούμενους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατοίκους του τέως Δήμου Λαππαίων, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αγ. Βασιλείου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ελληνικό Πάσχα, από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων

    Από τους απόκρημνους Βράχους των Μετεώρων και την Αθωνική Πολιτεία, μέχρι τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου, την Πάτμο, η Ελλάδα "πλειοδοτεί" σε προσφορά ιδανικών συνθηκών για ένα ειδυλλιακό Πάσχα: Ανάσταση υπό το φως των κεριών σε παμπάλαια μοναστήρια, με τοιχογραφίες του 11ου ή του 14ου αιώνα, πομπές ολοστόλιστων επιταφίων μέσα σε γραφικά καλντερίμια, ανάγνωση των Ευαγγελίων σε ... αρχαία ομηρικά ελληνικά, παραθαλάσσια ή ορεινά τοπία μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις, τελετές και μουσικά ακούσματα.

    Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα μικρό οδοιπορικό σ' αυτές τις τρεις περιοχές, που έχουν την «τιμητική» τους τέτοιες ημέρες: την Πάτμο, τα Μετέωρα και το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, τον Άθω.

    Πάσχα στα "Ιεροσόλυμα του Αιγαίου"

    Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μπορεί να κάνει κάποιος τη "δεύτερη Ανάσταση", ακούγοντας το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά; Στην ίδια περιοχή, όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες σ' ένα ξωκλήσι, χτισμένο στη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης!

    Ο λόγος για την Πάτμο, το νησί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Στα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού περιλαμβάνεται και η δεύτερη ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται στις γλώσσες που προαναφέρθηκαν.

    Η Πάτμος βρίθει αξιοθέατων -τόσο φυσικής ομορφιάς, όσο και αρχιτεκτονικής: ανάμεσα σε αυτά, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με τις ανεκτίμητους θησαυρούς βυζαντινών εικόνων, τα κεντήματα του 9ου αιώνα, αλλά και τα σπάνια βιβλία, περγαμηνές και πατριαρχικούς σφραγιδόλιθους, που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη. Στο Παρεκκλήσι της Παναγιάς, οι επισκέπτες μπορών να θαυμάσουν τοιχογραφίες χρονολογημένες από το 1210-1220.

    Για όσους δεν έχουν ... κλίση στον θρησκευτικό τουρισμό, το νησί προσφέρει τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπως η Λίμνη της Πέτρας, αρχαίοι και μεσαιωνικοί οικισμοί, όμορφα αρχοντικά και μαγευτικές παραλίες (πχ, Ψιλή Άμμος, Λουκακια και Μελόι σε απόσταση 4 χλμ και 1,5 χλμ από τη Σκάλα αντίστοιχα και Λάμπη).

    Παράλληλα, καραβάκια συνδέουν την Πάτμο με τα κοντινά νησάκια των Αρκιών, τους Φούρνους, Λειψούς και το Μαράθι. Το ακτοπλοϊκό ταξίδι για την Πάτμο από τον Πειραιά διαρκεί περίπου επτά έως δέκα ώρες, αν γίνει με κανονικό φέρι μπόουτ, ενώ κυμαίνεται από πεντέμισι ως οκτώμισι ώρες με πλοία υψηλής ταχύτητας, αναλόγως με τα ενδιάμεσα λιμάνια. Για περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Πάτμου 2247031235, δημοτική αστυνομία 2247034100.

    "Πολυεθνική" ανάσταση στα Μετέωρα, υπό το φως των κεριών

    Στα παλιά μοναστήρια των Μετεώρων, το φως των κεριών αποκαλύπτει μια πολυεθνική συγκέντρωση πιστών τη βραδιά της Ανάστασης: Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες, ζουν το παραδοσιακό ορθόδοξο Πάσχα με τον αυθεντικό τρόπο που μόνο αυτές οι τόσο ιδιαίτερες μονές, σκαρφαλωμένες στις κορυφές των απόκρημνων βράχων, μπορούν να προσφέρουν. Το Μ. Σάββατο, οι μονές ανοίγουν για τους πιστούς στις 9 το βράδυ, προσφέροντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

    Στο αρχαιότερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων, τη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, μπορεί να θαυμάσει κάποιος μοναδικές αγιογραφίες και κειμήλια, αλλά και μια τραπεζαρία μήκους ... 30 μέτρων, καθώς και το εντυπωσιακό δίχτυ με το χειροκίνητο μηχανισμό ανάβασης στο βράχο (μέχρι το 1923, η πρόσβαση στη μονή ήταν δυνατή μόνο μ' αυτό το δίχτυ ή με ανεμόσκαλα).

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της μίας από τις Ενώσεις Ξενοδόχων του Ν.Τρικάλων, Ιωάννης Κουρούπας, φέτος, το 70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής προέρχεται από το εξωτερικό (από Ρωσία, Κ.Ευρώπη και Βαλκάνια) και το 30% από Ελλάδα. "Σε σχέση με πέρυσι, η χρονιά είναι καλύτερη, χάρη σε μια συντονισμένη καμπάνια που έγινε, από τον ΕΟΤ και πολλά τουριστικά γραφεία, που συμπεριέλαβαν την περιοχή στα προγράμματά τους, αλλά και στα περισσότερα δρομολόγια -αεροπορικά, ακτοπλοϊκά- από και προς Βόλο", σημειώνει ο κ.Κουρούπας.

    Εκτός από τα υπέροχα μοναστήρια των Μετεώρων (στην πορεία των χρόνων υπήρχαν περίπου 30, αλλά σήμερα λειτουργούν έξι, χαρακτηρισμένα από τη Unesco ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), η περιοχή παρουσιάζει πολλά ακόμη αξιοθέατα.

    Πρώτα απ' όλα, τους Βράχους καθεαυτούς, που αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, έτσι όπως υψώνονται «στη μέση του πουθενά», φτάνοντας σε ύψος μέχρι 400 μέτρων.

    Κατά την επικρατέστερη θεωρία, τα ιδιαίτερα αυτά βράχια δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.

    Όπως εξηγεί ο κ.Κουρούπας, ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσει κάποιος τα βράχια είναι να περπατήσει στο μονοπάτι Καλαμπάκας-Μονής Αγίας Τριάδας, όπου σε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών, μπορεί να πάρει την καλύτερη γεύση των εντυπωσιακών όγκων.

    Άγιον Όρος: Πάσχα στις παρυφές της Αθωνικής Πολιτείας

    Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες κάνουν τον παράπλου του Άθω κάθε χρόνο, ενώ το Άγιον Όρος προσελκύει ετησίως περισσότερους από 120.000 προσκυνητές. Η δημοτικότητα της περιοχής, μοναδικής στον κόσμο μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαία: εκτός από την περίφημη Αθωνική Πολιτεία, που κατοικείται από 2.200 μοναχούς και διαθέτει 20 μοναστήρια βυζαντινής αρχιτεκτονικής, 12 σκήτες και 800 κελιά, μοναδικές είναι και οι φυσικές ομορφιές. Με άλλα λόγια, το Πάσχα στις παρυφές του Αγίου Όρους αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.

    Στην περιοχή προ του Άθω λειτουργούν 56 ξενοδοχεία, με συνολικά 4.500 κλίνες, αλλά και πολλά άλλα καταλύματα, οπότε οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και "για όλα τα βαλάντια". «Φέτος, στα ξενοδοχεία της περιοχής έχουμε κυρίως Έλληνες, αλλά παρατηρήθηκε και μεγάλο ποσοστό επισκεπτών από Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια τουριστικών πακέτων και επενδύσεων του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, Μάρα Σιδερίδη.

    Όσοι μάλιστα μείνουν στην περιοχή λίγες ημέρες παραπάνω, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην Ιερισσό και αναπαριστά τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Τελετή αφής Αγίου Φωτός

    Αναχώρησε, από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με καθυστέρηση τριών ωρών, το αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής που μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Δημήτρης Δόλλης.

    Αρχικώς, το αεροσκάφος τύπου "Εμπραέρ" απογειώθηκε στις 7 το πρωί αλλά μετά από μισή ώρα πτήσης παρουσίασε τεχνική ένδειξη, με αποτέλεσμα ο πιλότος να το προσγειώσει προληπτικά στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Η ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα με άλλο αεροσκάφος του ιδίου τύπου, το οποίο έφθασε εκτάκτως από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προκειμένου να μεταφέρει την αποστολή στους Αγίους Τόπους.

    Το Άγιο Φως θα παραδώσει μετά τη λήξη της τελετής στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, και η άφιξή του στην Ελλάδα αναμένεται περί τις 6:30 μμ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

    Ο στρατός της Λιβύης ενδέχεται να πάψει να συμμετέχει στις εχθροπραξίες στη Μιζουράτα λόγω των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ και να αφήσει τις τοπικές φυλές να πολεμήσουν αντ' αυτού τους εξεγερμένους, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι.

    Οι φυλές μπορεί να "λύσουν" το πρόβλημα "χρησιμοποιώντας βία ή μέσω διαπραγματεύσεων", συνέχισε.

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε χώρο στάθμευσης κοντά στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Εν τω μεταξύ, ο λιβυκός στρατός πήρε εντολή να αποσυρθεί από την πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, δήλωσε ένας τραυματισμένος λίβυος στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη αυτή.

    Άλλος στρατιώτης απάντησε επίσης θετικά στο ερώτημα ανταποκριτή του Ρόιτερς για το αν η λιβυκή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της Μιζουράτα.

    Ο λιβυκός στρατός δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, προσέθεσε ο Άγιαντ Μουχάμαντ, ένας νεαρός στρατιώτης.

    Η πόλη αυτή, η μεγαλύτερη που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στη δυτική Λιβύη, πολιορκείται από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για σχεδόν δύο μήνες.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Μυστηριακές πυραμίδες

    Η μυστηριακή μαγεία των πυραμίδων της Αιγύπτου γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου επαγγελματικού Λυκείου Περιστερίου, όπου πραγματοποιήθηκε οπτικοακουστική παρουσίαση.

    Μαθητές και καθηγητές ταξίδεψαν μέχρι την Αίγυπτο και τις πυραμίδες και στάθηκαν στην πιο μεγαλοπρεπή από αυτές, εκείνη του Χέοπα.

    Τα σχέδια και όλες οι κατόψεις των Πυραμίδων που περιείχες η παρουσίαση, έγινα μέσα στα εργαστήρια του σχολείου από μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Θαυματουργή ένεση

    Μια ένεση που γίνεται σε ασθενείς μέσα σε 12 ώρες μετά την εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού, μπορεί να μειώσει σημαντικά (πάνω από 60%) τις ζημιές για τον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί ιστορικό ορόσημο στην κλινική θεραπεία αυτών των περιστατικών. Για μια ακόμη φορά, έλληνες ερευνητές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, έπαιξαν ρόλο στη νέα ανακάλυψη.

    Ήδη τα σχετικά πειράματα με ζώα έχουν σημειώσει επιτυχία και εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο μέλλον κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στους ανθρώπους.

    Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της πολύπαθης Φουκουσίμα), καθώς και της ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων βιοφαρμακευτικής εταιρίας Omeros, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Βίλχελμ Σβέμπλε του Τμήματος Καρδιαγγειακών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λέστερ, ανέπτυξαν ένα αντίσωμα, το οποίο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δευτερογενή ζημιά.

    Οι ερευνητές αρχικά ανακάλυψαν ένα μόριο-κλειδί στο αίμα (το ένζυμο MASP-2) που ευθύνεται για την εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος και, σε επόμενο στάδιο, ανέπτυξαν μια πρωτεϊνη-αντίσωμα (την OMS646), που εξουδετερώνει το «ένοχο» ένζυμο. Το αντίσωμα, που εισάγεται μέσω ένεσης, μειώνει πάνω από 60% τη φυσική βλάβη των ιστών της καρδιάς και του εγκεφάλου μετά το ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς εμποδίζει τον οργανισμό να επιτεθεί στο ίδιο του το σώμα και, έτσι, ο ασθενής συνεχίζει να οξυγονώνεται κανονικά.

    Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να γίνουν, μέσα στην επόμενη διετία.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 April 2011 - 8:30:22 UTC