Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας "Οδυσσέας" για τους μετανάστες, στον Ελαιώνα Θηθών
  • [02] Διαψεύδει ο Θ.Πάγκαλος
  • [03] Το Πάσχα του Παπαδιαμάντη
  • [04] Αλ Ταχρίρ και στη Συρία

  • [01] Ένας "Οδυσσέας" για τους μετανάστες, στον Ελαιώνα Θηθών

    Την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό διδάσκονται οι μετανάστες κρατούμενοι στο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων στις φυλακές, στον Ελαιώνα Θηβών, μέσω του προγράμματος «Οδυσσέας», στο πλαίσιο της διαδικασίας απεξάρτησής τους από τα ναρκωτικά. Σε ένα περιβάλλον φυσικό και ανθρώπινο, το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα τις περισσότερες υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, άνθρωποι που «πληρώνουν» τις συνέπειες της χρήσης ουσιών, εκτίουν την ποινή τους, ενώ παράλληλα, με την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζόμενων του κέντρου, κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να «βρουν» τον εαυτό τους κι έναν καινούριο τρόπο ζωής, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην κοινωνία, ως υπεύθυνα και δημιουργικά μέλη της και κυρίως «καθαροί».

    Στο σχολείο παρακολουθούν μαθήματα συνολικά 15 μετανάστες, κρατούμενοι εκ των οποίων οι 14 κατάγονται από την Αλβανία κι ένας από τη Σιέρα Λεόνε. Καθηγήτριά τους είναι μια νέα κοπέλα, με πολλή αγάπη και όρεξη για τη δουλειά της, η Βάσω Καφρίτσα, η οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία της. «Για μένα δεν είναι κρατούμενοι. Είναι οι μαθητές μου. Βέβαια, είναι ενήλικες και χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση, αλλά έχουν θέληση, είναι πρόθυμοι κι έχουν μεγάλη αγωνία για τα μαθήματα» λέει και συμπληρώνει: «η αλήθεια είναι ότι μαθαίνω κι εγώ απβ αυτούς, αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι μετά το τέλος του μαθήματος, όταν πολλοί έρχονται και μου λένε "ευχαριστώ" κι αυτό δεν το έχω ζήσει ούτε με παιδιά».

    Το πρόγραμμα «Οδυσσέας», που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης, πραγματοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Β©ANA-MPA. Intellectual property rights of ANA-MPA The reproduction of any part of the site is forbidden for the visitors

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Διαψεύδει ο Θ.Πάγκαλος

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ούτε έκανε δηλώσεις, ούτε έδωσε συνέντευξη, ούτε καν ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους του Τύπου κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με την οποία διαψεύδει τα όσα υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης σε σχετική του δήλωση.

    «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν είχε καμία επαφή με εκπροσώπους του Τύπου» αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου που συμπληρώνει: «Ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο».

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκης, είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «H?rriyet», μεταξύ άλλων είχε πει ότι: «Ούτε λίγο ούτε πολύ μας χαρακτήρισε όλους τεμπέληδες. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως "όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε"» και ότι: «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, επετέθη κατά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι "οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες" και "ότι πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές"». Τέλος, σημειώνει ότι: «παραποίησε πλήρως την πραγματικότητα λέγοντας πως "μετά την εξαγορά της FinansBank" (τον Απρίλιο του 2006) "κάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις". Για την αποκατάσταση της αλήθειας να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ - δια του εκπροσώπου του και σημερινού υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου- είχε χαρακτηρίσει σκάνδαλο την αγορά από την τότε διοίκηση της τράπεζας, ενώ 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν εντάξει την υπόθεση FinansBank σε σχετική ερώτηση στη Βουλή».

    Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα είχε εκδώσει νωρίτερα και το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Η κυνική ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από την Κωνσταντινούπολη, έχει μία αλήθεια. Όταν εμείς είχαμε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Τουρκία αναδείκνυε έναν Ερντογάν»

    Β©ANA-MPA. Intellectual property rights of ANA-MPA The reproduction of any part of the site is forbidden for the visitors

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Το Πάσχα του Παπαδιαμάντη

    Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ξεκίνησε χθες, Μεγάλη Δευτέρα, στην ιστορική Μονή Ελισσαίου, στην Πλάκα.

    Με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννησή του και τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του η ομάδα παραστατικών τεχνών Πρόταση και το θέατρο «Χωρίς Σύνορα» παρουσιάζουν σε δραματοποιημένες αφηγήσεις, τα Πασχαλινά Διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη ποιητή.

    «Ο Παπαδιαμάντης είναι πολύ αγαπητός. Αυτό φαίνεται και από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς του κόσμου που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα των κρατήσεων. Η Μονή Ελισσαίου είναι ένα πολιτιστικό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κάτι τέτοιο. Είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αφηγήτρια, Ολύνα Ξενοπούλου.

    «Ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνήθιζε να ψέλνει στον ιερό ναό του Αγίου Ελισσαίου ο οποίος ανήκει στην αβ εφορία των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ενώ ο χαρακτηρισμένος ως μνημείο ναός, χωρά μέχρι σαράντα άτομα.

    Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη θα ακουστούν «Ο αλιβάνιστος» και «Τραγούδια του Θεού». Αύριο, την Μεγάλη Τετάρτη η Ολύνα Ξενοπούλου θα απαγγείλει «Το Χριστός Ανέστη του Γιάννη» και το «Χωρίς στεφάνι».

    Η ώρα προσέλευσης είναι στις 7 το απόγευμα.

    Β©ANA-MPA. Intellectual property rights of ANA-MPA The reproduction of any part of the site is forbidden for the visitors

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Αλ Ταχρίρ και στη Συρία

    Καθιστική διαμαρτυρία με πάνω από 20.000 άτομα ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Χομς, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας και θα συνεχισθεί έως την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

    «Πάνω από 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία αλ Σάα (του Ρολογιού), την οποία ξαναβαπτίσαμε Αλ Ταχρίρ εις ανάμνηση της ομώνυμης πλατείας του Καΐρου», σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ο Νατζάτι Ταγιάρα.

    Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι ξεχώριζαν το «καθιστική διαμαρτυρία έως την πτώση του καθεστώτος» και «ελευθερία, ελευθερία», τόνισε ο ίδιος.

    «Είναι μία καθιστική διαμαρτυρία ανοικτή σε όλους και θα συνεχισθεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», κυρίως οι ατομικές ελευθερίες, η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ο τερματισμός των πολιτικών συλλήψεων, πρόσθεσε.

    «Το δυναστικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι 11 χρόνια που περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο λαός θέλει την ελευθερία του», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην ανάρρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2000, στην οποία διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ.

    Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην περιοχή και έφεραν μαζύ τους και τροφή, δήλωσε ο Ταγιάρα, προσθέτοντας πως «οι νέοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένων και των βασανιστηρίων».

    Χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ένοπλη εξέγερση θεωρεί ότι έχουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών,ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας.

    Β©ANA-MPA. Intellectual property rights of ANA-MPA The reproduction of any part of the site is forbidden for the visitors

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2011 - 4:30:23 UTC