Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσμένοντας την... Ανάσταση
  • [02] ΜΚΟ κατηγορεί τον Καντάφι ο»Ώ

  • [01] Προσμένοντας την... Ανάσταση

    Για τους περισσότερους χριστιανούς είναι η σημαντικότερη γιορτή, για την εκκλησία ο θεμέλιος λίθος της πίστης στην αιώνια ζωή, για τους ερευνητές η βάση γύρω από την οποία πλέκονται όλες οι γιορτές του χρόνου. Γεγονός πάντως είναι ότι το Πάσχα, η Λαμπρή κατά το ελληνικότερο, είναι η πιο ελπιδοφόρα ημέρα του χρόνου. Ίσως γι' αυτό και φέτος, που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τη χώρα, να αποκτά και περισσότερο νόημα ο εορτασμός του.

    Ο κύκλος του Πάσχα καλύπτει όλο το έτος και τις γιορτές. Γύρω από αυτό το εορτολόγιο πλέκονται τα έθιμα και οι πρακτικές, πολλές από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους σε προχριστιανικά έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Πρόκειται για έθιμα με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό αλλά και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή. Τέτοια είναι τα λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου και ανάστασης, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι Κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου, οι Κούνιες κ.α.

    Με αφετηρία την ημερομηνία της Ανάστασης του Χριστού, η οποία προσδιορίζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, μπορεί να καλύψει κατά κάποιο τρόπο όλο το έτος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Πλησιάζοντας χρονικά το Πάσχα έχουμε το τριήμερο του Λαζάρου και των Βαΐων, που προετοιμάζει για το Πάθος του Χριστού, την Κάθοδο στον Άδη αλλά και την εκ νεκρών Ανάσταση. Παιδιά με στολισμένα καλαθάκια γυρνάνε στα σπίτια και τραγουδάνε τα λαζαρίτικα άσματα.

    Όσο πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία εντείνεται. Συχνά, τις τρεις πρώτες μέρες οι πιστοί δεν κατανάλωναν ούτε νερό και λάδι, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να μη έτρωγαν και τίποτα. Από τη Μεγάλη Τετάρτη αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα τα νεοελληνικά έθιμα, όπως το έθιμο του Ευχελαίου.

    Κι ερχόμαστε στην Κοκκινοπέμπτη που βάφουν τα αυγά. Το αυγό, σύμβολο όχι μόνο χριστιανικό αλλά και παγκόσμιο, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής. Πολλές φορές τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης πίστευαν ότι έχουν ιδιαίτερη δύναμη γι' αυτό έβαζαν τα τσόφλια τους στους κήπους, στα δέντρα και στα χωράφια για να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνουν επίσης τα ψωμιά της Λαμπρής και τα κουλουράκια, τις κουτσούνες, που τις πλάθουν με λάδι, αμύγδαλο, γλυκάνισο και άλλα υλικά, ενώ οι νονοί στέλνουν τις λαμπάδες στους βαπτιστικούς. Και φυσικά το βράδυ στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια, γίνεται το μοιρολόι της Παναγιάς και συχνά ανάβουν φωτιές, κυρίως στη νότια Ελλάδα και τη Ρόδο.

    Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν ημέρα απόλυτης αργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν γινόταν καμιά εργασία, εντός και εκτός σπιτιού.

    Το Μεγάλο Σάββατο στολίζουν τον ναό με κλαδιά και φύλλα δάφνης, ενώ σε πολλά μέρη το μεσημέρι έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Με το "Ανάστα ο Θεός" σκορπιούνται τα δαφνόφυλλα, ενώ βαράνε οι καμπάνες, οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, πυροβολούν, γενικά κάνουν θόρυβο για να διώξουν τον θάνατο.

    Το Πάσχα έχουμε το σούβλισμα -ή το ψήσιμο- του αρνιού ή κατσικιού, που διαλεγόταν από τα οικόσιτα. Σε πολλές περιοχές, πριν σφάξουν το ζώο, το τιμούσαν ιδιαίτερα, στολίζοντάς το με κόκκινη κορδέλα ή βάφοντάς το με κόκκινη μπογιά από τα αυγά.

    Έκθεση "Διακοσμημένα Αβγά απ' όλο τον Κόσμο"

    Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιεί από τις 17 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου την έκθεση "Διακοσμημένα Αβγά απ' όλο τον Κόσμο", από τη Συλλογή του Νίκου Παπαγεωργίου.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 17 Απριλίου, ώρα 12.00, στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων (Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη), οδός Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΜΚΟ κατηγορεί τον Καντάφι

    Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν χρησιμοποιήσει όλμους διασποράς στην πολιορκία της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους πόλης Μιζουράτα, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτήΒ· ωστόσο η Τρίπολη διέψευσε τον ισχυρισμό της ΜΚΟ.

    "Τους προκαλώ να το αποδείξουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

    Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Μιζουράτα, "θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους".

    Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις όλμων διασποράς στη συνοικία ελ Σαουάχντα της παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα της 14ης Απριλίου. "Είναι φρικιαστικό το ότι η Λιβύη χρησιμοποιεί όπλα αυτού του είδους", ανέφερε ο Στιβ Γκους, διευθυντής ενός τμήματος του HRW το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τη χρήση τέτοιων όπλων, στο ανακοινωθέν.

    "Ερευνητές επιθεώρησαν τα απομεινάρια ενός βομβιδίου και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους υπήρξαν άλλα τουλάχιστον δύο πλήγματα με όλμους διασποράς", σημείωσε το Παρατηρητήριο στο ανακοινωθέν του, που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

    Τα συγκεκριμένα βλήματα "θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξ αιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρεί και δεν έχουν εκραγεί", ανέφερε ο Γκους.

    Σύμφωνα με το HRW, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να διακριβώσει εάν έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί άμαχοι στην Μιζουράτα από τα βλήματα αυτά.

    Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα -- τον τελευταίο μεγάλο θύλακα που κρατούν στην δυτική Λιβύη -- είπε επίσης ότι χρησιμοποιούνται όπλα διασποράς από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι, όμως, απέρριψε την κατηγορία. "Αν χρησιμοποιούσαμε τέτοιες βόμβες οι αποδείξεις θα παρέμεναν εκεί για μέρες κι εβδομάδες. . . και ξέρουμε πολύ καλά ότι η διεθνής κοινότητα θα έλθει μαζικά στη χώρα μας σύντομα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα μας ενοχοποιούσε ακόμα κι αν ήμασταν εγκληματίες", είπε.

    Η Λιβύη έχει προσκαλέσει την UNICEF να στείλει μια ομάδα να επισκεφθεί την Μιζουράτα ενώ σήμερα Σάββατο στην πόλη θα μεταβεί μια ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού, πρόσθεσε.

    Κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την Μιζουράτα για πάνω από έξι εβδομάδες. Εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και οι εξεγερμένοι προειδοποιούν ότι απειλείται μαζική σφαγή εάν το NATO δεν κλιμακώσει τις αεροπορικές του επιδρομές.

    Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι η πλειοψηφία των χωρών διεθνώς έχει απαγορεύσει τη χρήση όπλων διασποράς όπως ορίζει η σχετική Συνθήκη, που κατέστη δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου το 2010. Η Λιβύη όμως δεν την έχει κυρώσει, πρόσθεσε, καλώντας την Τρίπολη "να σταματήσει αμέσως" να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 April 2011 - 8:30:16 UTC