Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρά χρονοδιαγράμματα ζήτησε η τρόικα
  • [02] Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι
  • [03] Καταδίκη για Μαντέλη
  • [04] Παράσταση διαμαρτυρίας πανεπιστημικών
  • [05] 'Ελεγχοι για την περαίωση
  • [06] Κόμβος ανθρωπιστικής βοήθειας
  • [07] Σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο
  • [08] Απόφαση για τις Σποράδες
  • [09] Ελπίδες για το Αλτσχάιμερ ο»Ώ

  • [01] Αυστηρά χρονοδιαγράμματα ζήτησε η τρόικα

    Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου συναντήθηκε με την Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθηνά Δρέττα και διευθυντές υπηρεσιών του Υπουργείου.

    Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αποδεκτές τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για εξοικονόμηση των 7,5 δισ. ευρώ έως το 2015. Ωστόσο ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ εξετάσθηκε σημείο προς σημείο η εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει από αύξηση των εσόδων και περιστολή δαπανών.

    Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 1,4 δισ. από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς κατά το προηγούμενο έτος έχουν εξοικονομηθεί περί τα 850 εκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 1,07 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και αναμένεται η εξοικονόμηση 100 έως 200 εκατ. ευρώ από τον εντοπισμό διπλών και τριπλών συντάξεων και «μαϊμού» επιδομάτων.

    Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά επίσης μεγάλα οφέλη από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που σήμερα φθάνει το 25% από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του εργόσημου και από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι

    Εικοσιτετράωρη απεργία για όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, ημέρα συζήτησης της υπόθεσης των εκτάκτων στον 'Αρειο Πάγο. Οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί έξω από το δικαστήριο.

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε 24ωρη απεργία στους ΟΤΑ και στις δημοτικές επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασιας, από τις 7.30 πμ.-11.30 πμ, για το υπόλοιπο προσωπικό.

    Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση έξω από τον 'Αρειο Πάγο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Καταδίκη για Μαντέλη

    Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», το 2006 και το 2007.

    Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δεν παρέστη στο δικαστήριο, ενώ ανάλογη κατηγορία για προηγούμενα έτη έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.

    Η Εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, πρόταση που αν γίνονταν δεκτή, ο Τάσος Μαντέλης θα έπρεπε να οδηγηθεί στην φυλακή.

    Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό και παρεπόμενη ποινή ενός έτους στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

    «Δεν θα γίνει ο Μαντέλης ο αίρων πάσης τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου», δήλωσε ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης, προσθέτοντας ότι ο εντολέας του δεν δήλωσε τα στοιχεία για τα οποία καταδικάστηκε, διότι δεν ήταν στην κυριότητά του.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Παράσταση διαμαρτυρίας πανεπιστημικών

    Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές Πανεπιστημίου που έχουν κηρύξει συγχρόνως στάσεις εργασίας.

    Αναφερόμενοι στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, θεωρούν ότι είναι υπέρ των θέσεων που έχει εκφράσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στελέχη του Ε.Μ.Πολυτεχνείου δηλώνουν ότι το Ίδρυμα τους που παράγει αριστεία αγνοήθηκε. Μάλιστα αυτό έγινε τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του τελειώνει κανονικά τις σπουδές του ενώ οι ίδιοι οι φοιτητές αξιολογούν θετικά τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

    Η γενική γραμματέας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίου Ευγ. Μπουρνόβα, εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόταση της επιτροπής "σοφών" για λειτουργία κολεγίων διετούς φοιτήσεως ανά περιοχή, τη στιγμή, που όπως είπε, υπάρχουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης κλπ., που παρέχουν τεχνολογική Παιδείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] 'Ελεγχοι για την περαίωση

    Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων τους θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις εφορίες απόφαση του υφυπουργού Δ. Κουσελά για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελεγχτούν κατά προτεραιότητα.

    Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με τον καθορισμό ελάχιστων, ουσιαστικών, υποχρεωτικών και αντικειμενικών επαληθεύσεων που προβλέπονται στην απόφαση συντομεύεται η χρονική διάρκεια του ελέγχου, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το διοικητικό κόστος, τόσο για τους επιτηδευματίες, όσο και για το Δημόσιο, ενώ εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και διοικούμενου.

    Στο μεταξύ το υπουργείο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποστείλει στις εφορίες λίστα με φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ για το 1997 έως και 2007. Το υπουργείο καλεί με εγκύκλιο του τις εφορίες να ζητήσουν από τους φορολογούμενους αυτούς να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι την 31 Μαΐου καταβάλλοντας το φόρο και τα πρόστιμα που τους αναλογούν.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κόμβος ανθρωπιστικής βοήθειας

    Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε στη Ντόχα του Κατάρ η "Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη", παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, που χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και τάχθηκε υπέρ αυξημένου συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη διαδικασία.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επεσήμανε ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό κόμβο διαμετακόμισης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω της εγγύτητάς της αλλά και της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι "με την πρόσκληση προς την Ελλάδα για συμμετοχή στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας στις εξελίξεις στην περιοχή. Η σημερινή συνάντηση απέδειξε την ενότητα της Διεθνούς Κοινότητας. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε με ενιαία φωνή το μήνυμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, για άμεσο τερματισμό της βίας εναντίον του λιβυκού λαού. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη για εξεύρεση πολιτικής λύσης και οι προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται με όλο και πιο συντονισμένο τρόπο. Η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και καιρό, τις δικές της σκέψεις και προτάσεις και, με ικανοποίηση μπορώ να πω ότι αντικατοπτρίζονται αυτές πλήρως και αποτελούν ακόμα και τη βάση για τις σκέψεις που εκφράστηκαν σήμερα σε αυτή την συνάντηση".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο

    Εορταστικό ωράριο ισχύει στα καταστήματα από σήμερα, ενόψει του Πάσχα.

    Για σήμερα 14 Απριλίου, την Παρασκευή 15 Απριλίου και τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και Μεγάλη Πέμπτη, το ωράριο θα είναι από τις 9 το πρωί εως τις 9 το βράδυ.Το Σάββατο 16 Απριλίου θα παραμείνουν ανοικτά από 9 το πρωί εως τις 6 το απόγευμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τη 1 το μεσημέρι μέχρι 7 το απόγευμα και το μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2011 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα του Πειραιά ανοίγουν μια ώρα νωρίτερα. Από την Τρίτη 26 Απριλίου 2011 το ωράριο θα επανέλθει σε αυτό που ίσχυε προ της εορταστικής περιόδου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Απόφαση για τις Σποράδες

    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εγκρίνει την αναοριοθέτηση του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου Βορείων Σποράδων - Αλοννήσου σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιοχές, εντός των ορίων της Ζώνης Β του Θαλάσσιου Πάρκου. Ο λόγος που έγινε η αναοριοθέτηση ήταν ένας: να επιτραπούν οι καταδύσεις.

    Πρόκειται για ένα αίτημα που είχε απασχολήσει το Συμβούλιο και το 2009, χωρίς να εγκριθεί η τότε αναοριοθέτηση με το σκεπτικό ότι υπήρχε ασυνέχεια στα όρια της κήρυξης. Η τωρινή απόφαση αφορούσε ένα άλλο, πολύ πιο λογικό σχέδιο, που δεν αφήνει «κενά» στο εσωτερικό της κήρυξης και δεν πειράζει τα εξωτερικά όρια του αρχαιολογικού χώρου, παρά μόνο κάποια εσωτερικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια του αρχαιολογικού χώρου και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου ταυτίζονται, παρέχοντας διπλή προστασία στην οικολογική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Μιας περιοχής που φημίζεται για τη σπάνια βιοποικιλότητά της (η μεσογειακή φώκια που καταφεύγει στα νερά της είναι το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη), τον υπέροχο βυθό της και τα ναυάγια.

    Τα δύο τελευταία, ο καταδυτικός πλούτος και τα ναυάγια κλασικών, ελληνιστικών, βυζαντινών και μεσοβυζαντινών χρόνων, που προστατεύονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, απασχόλησαν τα μέλη του Συμβούλιου με το σκεπτικό οι καταδύσεις, που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν παρά μόνο με τη συνοδεία αρχαιολόγου, να μην επηρεάσουν τα μνημεία.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Ελπίδες για το Αλτσχάιμερ

    Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος, Αλτσχάιμερ, περίπου μια δεκαετία, προτού γίνει δυνατή η κλινική διάγνωση της ασθένειας, μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές του που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα και δημοσιοποιήθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση της Νευρολογίας, ανοίγουν το δρόμο σε μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, που θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών θεραπείας του Αλτσχάιμερ, μιας εκφυλιστικής ασθένειας του ανθρώπινου εγκέφαλου, που προσβάλλει περισσότερα από 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

    Στην ομάδα ελέγχου της έρευνας που αποτελούνταν από άτομα άνω των 70 ετών, που δεν είχαν ενδείξεις εμφάνισης της νόσου και παρακολουθούνταν για χρονική περίοδο 10 ετών, μέσω τακτικών μαγνητικών εξετάσεων του εγκεφάλου, εκείνοι που παρουσίασαν συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματα του, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν εμφάνισαν τη συρρίκνωση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2011 - 6:30:23 UTC