Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκαήμερη απεργία στα ΕΛΠΕ
  • [02] Αγώνας δρόμου για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας ο»Ώ

  • [01] Δεκαήμερη απεργία στα ΕΛΠΕ

    Δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκίνησαν από σήμερα δεκαήμερη απεργία.

    Πηγές της αγοράς καυσίμων ανέφεραν ότι τα προβλήματα δεν αναμένονται άμεσα καθώς υπάρχουν αποθέματα στα πρατήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας ενώ ο εφοδιασμός θα γίνεται κανονικά από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ.

    Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας -σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη- και πάνω από το 60 % της αγοράς, η κινητοποίηση μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις. Ιδίως αν όλοι οι οδηγοί σπεύσουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, οπότε τα αποθέματα θα εξαντληθούν νωρίτερα. Πάντως η διοίκηση της εταιρίας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αναμένεται η απόφαση για το νόμιμο ή μη της απεργίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ η απεργία γίνεται "για την ασφαλή στελέχωση των νέων μονάδων που ξεκινούν τη λειτουργία τους στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας".

    Ωστόσο έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και των συνδικαλιστών για το ύψος των μισθών και των παροχών προς το προσωπικό. Η διοίκηση κάνει λόγο για υπερβολικές παροχές και αποδοχές, οι οποίες ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία πρέπει να εξομαλυνθούν ώστε το κόστος εργασίας να προσεγγίσει τα αντίστοιχα ευρωπαϊκών διυλιστηρίων. Το Σωματείο από την πλευρά του με την ανακοίνωση που εξέδωσε αμφισβητεί τα στοιχεία της διοίκησης ως προς το ύψος των αποδοχών, επιδομάτων κλπ. και υποστηρίζει ότι ακόμη και αν το προσωπικό εργαζόταν χωρίς καθόλου αμοιβές η επίπτωση στην τιμή της βενζίνης θα ήταν μικρότερη από δύο λεπτά ανά λίτρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αγώνας δρόμου για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας

    Εργαζόμενοι στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνεχίζουν τις προσπάθειες να σταματήσουν την διαρροή ραδιενέργειας σήμερα μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους την Κυριακή να διακόψουν την εκροή μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον Ωκεανό.

    Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σήμερα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η εκροή νερού, που όμως δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2. Η προσπάθεια να κλείσει με τσιμέντο χθες δεν καρποφόρησε, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, που του προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

    Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

    Στο μεταξύ το Κιόντο ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας "φράχτης" ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

    Η εταιρία Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα αριθμός 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες, μετέδωσε το Κιόντο. Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco.

    Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2011 - 4:30:16 UTC