Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η στήριξη της απασχόλησης στο επίκεντρο
  • [02] Νέα υποβάθμιση
  • [03] Τρένο παρέσυρε και σκότωσε πεζό
  • [04] Αύριο η απεργία των εκπαιδευτικών
  • [05] Το ελληνικό επιχειρείν ανακαλύπτει την κυπριακή αγορά
  • [06] Κλίμα πολέμου στην Κερατέα
  • [07] ''Ξορκίζουν'' τη συγκυβέρνηση
  • [08] Έσπασε ο αγωγός του Μόρνου
  • [09] Κινητοποιήσεις στην Υγεία
  • [10] Άμεση δημοπράτηση
  • [11] Απεβίωσε ο Ι. Καμπανέλλης ο»Ώ

  • [01] Η στήριξη της απασχόλησης στο επίκεντρο

    Διερευνητικό χαρακτήρα είχε η σημερινή υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύσκεψη στη Βουλή με αντικείμενο κοινωνικά θέματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αυτή -όπως και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν- συζητήθηκαν θέματα συναρμοδιοτήτων των υπουργείων, εξοικονόμησης πόρων καθώς και ενεργητικής πολιτικής. πχ. στήριξη ενεργούς απασχόλησης και κοινωνικών επιδομάτων.

    Επί παραδείγματι στην σύσκεψη συζητήθηκαν προγράμματα του υπουργείου Παιδείας που αφορούν την κατάρτιση, επανακατάρτιση και τη δια βίου μάθηση και η σύνδεση τους με προγράμματα απασχόλησης -συναρμοδιότητα υπουργείων Παιδείας και Εργασίας- καθώς και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας που μπορεί να προσλάβουν οι πανεπιστημιακές κλινικές -συναρμοδιότητα υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ο στόχος των συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η συγκέντρωση των στοιχείων και ο καθορισμός των συναρμοδιοτήτων των υπουργείων, ώστε να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ενώ, τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να συμπληρώσουν ένα πίνακα των προτεραιοτήτων τους, καθώς και την κοστολόγησή τους.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέα υποβάθμιση

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο ΒΒ- από ΒΒ+, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική του. Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι δυνητικά προϋπόθεση για το δανεισμό μίας χώρας από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM), ο οποίος θα διαδεχθεί από τον Ιούλιο 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τρένο παρέσυρε και σκότωσε πεζό

    Θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα μέσα στην Αθήνα.

    Περί τις 16:30, πεζός άνδρας προσπάθησε να διασχίσει κάθετα τη σιδηροδρομική γραμμή, κοντά στην Ιερά οδό, από σημείο εκτός των προβλεπομένων διαβάσεων του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να τραυματιστεί θανάσιμα από διερχόμενη αμαξοστοιχία κενή φορτίου, που κατευθυνόταν από τον Πειραιά προς την Αθήνα.

    Η διοίκηση του ΟΣΕ εκφράζει τη θλίψη της προς τους οικείους του θύματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αύριο η απεργία των εκπαιδευτικών

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για αύριο δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.

    Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις, ενώ διοργανώνουν και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και για το ενδεχόμενο να θιγούν οι αποδοχές τους, καθώς και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Το ελληνικό επιχειρείν ανακαλύπτει την κυπριακή αγορά

    Αναπτυξιακά σχέδια για την κυπριακή αγορά καταρτίζουν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους της εγχώριας αγοράς.

    Οι εξελίξεις στην αεροπορική αγορά της Κύπρου, με την ουσιαστική είσοδο και των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ελλάδας -αν και με διαφορετική στρατηγική-, αποτελούν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας " Καθημερινή" της Κύπρου, άλλο ένα επεισόδιο στην "κάθοδο " ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, ώθησε πολλές επιχειρήσεις να στραφούν σε νέες αγορές.

    Οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις (η αύξηση των εξαγωγών είναι το μόνο μακροοικονομικό στοιχείο της χώρας που έχει θετική πορεία) και η Κύπρος αποτελεί την πιο εύκολη νέα "αγορά" -λόγω γλώσσας, κοινής κουλτούρας και εξοικείωσης με ελληνικά brands- για μια επιχείρηση που επιθυμεί να επεκταθεί έξω από τα ελληνικά σύνορα.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, η παρουσία στην Κύπρο είναι μακροχρόνια, σε άλλες υπάρχει ανανέωση του ενδιαφέροντος με επέκταση δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρείται άνοιγμα στην τοπική αγορά.

    Μεγάλες ελληνικές εταιρείες (όπως η Vivartia στα γαλακτοκομικά, η Coca-Cola 3E στα αναψυκτικά και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα πετρελαιοειδή), έχουν ευρύτατη παρουσία στην Κύπρο, ενώ ακολουθούν και πολλές άλλες, εξίσου μεγάλου βεληνεκούς.

    "Η Κύπρος είναι μια υγιής και ευέλικτη οικονομία", τονίζει στην "Καθημερινή" ο financial manager του Ομίλου Φουρλής, Γιώργος Αλεβίζος, όμιλος ο οποίος διατηρεί στην Κύπρο το ΙΚΕΑ και τα καταστήματα Intersport. Η ανάπτυξη στην Κύπρο για τον Όμιλο Φουρλή δεν προέκυψε πρόσφατα, ενώ όταν υπέγραψε τη συμφωνία δικαιόχρησης με τη μητρική ΙΚΕΑ, είχε φροντίσει να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα για την Κύπρο. Δεύτερο κατάστημα ΙΚΕΑ δεν προβλέπεται και το βάρος πέφτει στην προσέλκυση πελατών από όλη την Κύπρο, κάτι που επιτυγχάνεται από τη στιγμή που κερδίζει νέα μερίδια αγοράς. Σε ό,τι αφορά τα Intersport, θα δημιουργηθεί -επί του παρόντος- άλλο ένα κατάστημα.

    Θετικές προοπτικές στην Κύπρο βλέπει και η εταιρεία καλλυντικών και φυσικών προϊόντων Korres. Η Korres δεν έχει αυτόνομη παρουσία στην Κύπρο και κινείται μέσω διανομέα, της Παπαέλληνας.

    "Στην Κύπρο δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ο κόσμος ήξερε το brand", τονίζει στην "Κ" ο διευθυντής εξαγωγών της Korres, Ηλίας Κατσαρός, ο οποίος βλέπει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Οι πωλήσεις στην Κύπρο αποτελούν το 1/20 των πωλήσεων στην Ελλάδα, σχέση που τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο 1/10 και μάλιστα εύκολα, όπως εκτιμά ο κ. Κατσαρός. "Το 2011 περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα", σημειώνει.

    Αναπτυξιακός είναι και ο σχεδιασμός της εταιρείας επίπλων Neoset. Τον Μάιο το κατάστημα Neoset μεταφέρεται σε νέο κτίριο, όπου θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο και λογότυπο με τους συνεργάτες της Neoset Κουζίνα (Interkitchen). Αυτό είναι το πρώτο βήμα του σχεδίου συνεργασίας με την κυπριακή Interkitchen, με στόχο το 2012 να δημιουργηθεί στη Λευκωσία μεγάλο ενιαίο κατάστημα 1000 τ.μ. Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα concept stores στις άλλες πόλεις. Τελικός στόχος όλων των ενεργειών είναι η Νeoset να αποκτήσει στην Κύπρο τη θέση που έχει και στην Ελλάδα.

    Θετικά βλέπει την κατάσταση στην Κύπρο και ο όμιλος Sprider Stores, ο οποίος λειτουργεί καταστήματα στην Κύπρο, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Το 2010, παρ' όλες τις δυσμενείς συγκυρίες, ο κύκλος εργασιών της κυπριακής θυγατρικής μειώθηκε κατά 5% μόνο, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι η κατάσταση της κυπριακής αγοράς είναι αρκετά καλύτερη από την αντίστοιχη ελληνική και των λοιπών χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Προοπτικές ανάπτυξης με αρκετά ακόμη καταστήματα υπάρχουν, όπως μας μετέφεραν από την εταιρεία. Ο σχεδιασμός για το 2011, πάντως, δεν προβλέπει τη δημιουργία κάποιου νέου σημείου πώλησης στην Κύπρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κλίμα πολέμου στην Κερατέα

    Συναγερμός σήμανε στην Κερατέα λίγο πριν τις 3 το απόγευμα, με τις καμπάνες και τα μεγάφωνα να καλούν τον κόσμο στα μπλόκα και ιδιαίτερα σβ εκείνο, που στήθηκε χθες επί της λεωφόρου Λαυρίου, στο ύψος της πρώτης εισόδου της πόλης.

    Μισή ώρα αργότερα στο σημείο εξελίσσονταν έντονα επεισόδια, μεταξύ των κατοίκων και τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ, που συνόδευαν εκσκαφέα για να ανοίξει το οδόφραγμα. Η ισχυρή παρουσία των κατοίκων εμπρός από το οδόφραγμα ανέκοψε την επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε εμπλοκή με χρήση χημικών και μολότοφ ένθεν κακείθεν, υπό την παρακολούθηση δύο ελικοπτέρων.

    Σημειώνεται ότι στις 05.30 παρόμοια επιχείρηση, χωρίς όμως την παρουσία αστυνομίας, ακυρώθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι έκαψαν την μπουλντόζα.

    Οι κάτοικοι της περιοχής από χθες βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά τις πληροφορίες για την άφιξη των μηχανημάτων, που θα κατέφθαναν στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η αντίδρασή τους να κλείσουν τον κεντρικό δρόμο, όπως και τους παράδρομους προς Λαύριο, ώστε να ελέγχουν ό,τι περνά μέσα από την πόλη, όξυνε την κατάσταση.

    Οι άνδρες της πρωινής βάρδιας (3 διμοιρίες) των ΜΑΤ, αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν τον χώρο περιφρούρησης, μέσω Σουνίου-Λαυρίου. Στο μπλόκο του Λαυρίου σημειώθηκαν συμπλοκές, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ενώ τραυματίστηκε νεαρός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας.

    Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση. «Φοβάμαι τα χειρότερα. Διακινδυνεύουμε όλοι. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να επιβαρυνθεί η κατάσταση», τονίζει.

    Όπως είπε, η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τρεις υπουργούς, στους οποίους κατέθεσε πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, στόχευε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτάθηκε προς τους υπουργούς να παραχωρήσει ο δήμος έκταση 40 στρεμμάτων στο ΒΙΟΠΑ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] ''Ξορκίζουν'' τη συγκυβέρνηση

    Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του.

    O κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι για εκλογές οποτεδήποτε κι αν γίνουν" και ξεκαθάρισε: "Δεν θα δεχθώ συγκυβέρνηση με ένα ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να τα βρει ούτε με τον εαυτό του, ούτε συμπράξεις με όσους στήριξαν το μνημόνιο, ούτε θα προσφέρω συναίνεση σε θεόσταλτες εξωθεσμικές λύσεις. Εκλέχτηκα για να τα αλλάξω όλα και για να δώσω ελπίδα στον ελληνικό λαό. Δεν παίζω μικροκομματικά παιχνίδια, δεν χρωστάω σε κανένα παρά μόνο να δώσω ελπίδα στον ελληνικό λαό. Αντιλαμβάνομαι και τις μνήμες και τους δισταγμούς".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άσκησε δριμεία κριτική προς τον αρχηγό της ΝΔ χαρακτηρίζοντας ως "νέα φαντασίωση" του Αντ. Σαμαρά ότι το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από τα σενάρια για συγκυβέρνηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, απαντώντας σε δήλωση του κ Σαμαρά ότι δεν θα δεχτεί να συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: "Και ποιος του το πρότεινε;".

    Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και συμπλήρωσε ότι προκειμένου ο κ. Σαμαράς να ασχολείται και να απεργάζεται τέτοιου είδους σενάρια, θα ήταν πιο ωφέλιμο να κάνει τη στοιχειώδη δουλειά που έχει να κάνει, δηλαδή το κόμμα του να δείξει μια σοβαρότητα και να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης που εν πολλοίς δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Έσπασε ο αγωγός του Μόρνου

    Έσπασε ο αγωγός, που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από τον Μόρνο, στην περιοχή Σαράντη στο ύψος του Διστόμου. Σε υποχώρηση τμήματος του τοιχίου του καναλιού, αποδίδει η ΕΥΔΑΠ το πρόβλημα.

    Ανωμαλίες στην υδροδότηση περιοχών της Αθήνας, θα παρατηρηθούν λόγω της αποκατάστασης της βλάβης. Θα σημειωθεί πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής νερού από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Μαρτίου, στο δίκτυο ύδρευσης των περιοχών Χέρωμα, Κόρμπη, Μηλαδέζα του δήμου Βάρης, καθώς και των περιοχών Σκάρπιζα, Κίτσι και Βουρβάτσι του δήμου Κορωπίου.

    Ακινητοποιημένα παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή Σαράντι της Βοιωτίας.

    Οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για πραγματικό «τσουνάμι» μιας και το νερό από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ, που έσπασε, άδειασε με μεγάλη ταχύτητα στο χωριό.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ορμητικά νερά έχουν μπει σε σπίτια, ενώ παρέσυραν βράχια και δέντρα προς τη θάλασσα. Η περιοχή έχει «πνιγεί» στη λάσπη, και οχήματα, ακόμη και πεζοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ασφαλές σημείο και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Κινητοποιήσεις στην Υγεία

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ σήμερα και αύριο. Σε αποχή από τα καθηκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».

    Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Δριμεία κριτική στη στάση των φαρμακοποιών άσκησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Περιμέναμε από τους φαρμακοποιούς να έχουν ήδη σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους μετά τις σαφείς διαβεβαιώσεις, που έχουν λάβει για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς αυτούς. Ακόμη κι αν πληρωθούν αύριο, ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σήμερα;», είπε σε έντονο ύφος, στη διάρκεια σημερινής του συνέντευξης Τύπου, και κατηγόρησε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι έχουν στραφεί κατά των πολιτών, καλώντας τους για μία ακόμη φορά να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, ακόμη και σήμερα.

    Ο υπουργός Υγείας, πλαισιωμένος από τους κυρίους Κουτρουμάνη, Δρέτα, Τιμοσίδη, Δημόπουλο και Σουλιώτη, τόνισε ότι «κάναμε τον ΟΠΑΔ ταμείο για να έχει εισφορές και να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του, κάναμε στην Υγεία ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί θα πάρουν, μέσα στον Απρίλιο, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και πως στόχος είναι να πληρώνονται άμεσα, όχι μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι γιατροί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Άμεση δημοπράτηση

    «Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η άμεση δημοπράτηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι το 2014 η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή να μην ξεπερνάει το 1/4 αυτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

    Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός επισημαίνει, επίσης, πως το έργο της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπεται να γίνει στη θέση Ομβριόκαστρο της Κερατέας, περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών δυναμικότητας καθώς και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων, μαζί με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και στο Γραμματικό, ενώ μία ακόμα μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού προβλέπεται να κατασκευαστεί και στη Φυλή.

    Σε ό,τι αφορά στο κόστος των τεχνολογιών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, έργο το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πανάκριβο», ο υπουργός δήλωσε πως «κάθε δοκιμασμένη και εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία πλην της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων θα έχει όλο το περιθώριο να ανταγωνιστεί έναντι άλλων και σε κάθε περίπτωση, κοστολόγια όπως αυτά των 180 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων (όπως είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας) δεν υπάρχουν σε καμία από τις μελέτες προετοιμασίας των έργων».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Απεβίωσε ο Ι. Καμπανέλλης

    O Ιάκωβος Καμπανέλης απεβίωσε σήμερα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ μετά από δίμηνη νοσηλεία.

    Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην Νάξο το 1922. Σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Στην κατοχή ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» από το 1943 έως το τέλος του πολέμου (1945).

    Η εμπειρία του αυτή υπήρξε καθοριστική για τη ζωή του και επηρέασε όλο το έργο του. Όταν γύρισε στην Ελλάδα ανακαλύπτει το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν:«εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» γράφει αργότερα.

    Το 1950 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως θεατρικός συγγραφέας και γρήγορα οι κριτικοί τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι ο «Ο χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του πενήντα από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας Μάλιστα, το θεατρικό του «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957) είναι το πρώτο που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανεβαίνει στο Workshop Theatre του Λονδίνου.

    Από το 1960 έως το 1966 η μία θεατρική επιτυχία έρχεται μετά την άλλη. Κι άλλα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και ανεβαίνουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

    Στο μεταξύ, γράφει στίχους, που μελοποιούνται από γνωστούς συνθέτες, και παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Κατά καιρούς συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Για ένα διάστημα διατελεί καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν.Επίσης υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

    Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του, ως σεναριογράφου στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς συνυπογράφει με το Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, αντίστοιχα, τις ταινίες «Ο Δράκος» και η «Στέλλα».

    Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπογράφει και σκηνοθετικά τις ταινίες « Το κανόνι και τ' αηδόνι» και « Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλλίκαρα»

    Έργα του είναι τα: «Μαουτχάουζεν» (1966), «Χορός πάνω στα στάχυα» (1950), «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1956), «Παραμύθι χωρίς Ονομα»(1960), «Αυλή των θαυμάτων» (1957), «Ο γορίλλας και η ορτανσία» (1959), «Η ηλικία της νύκτας» (1959), «Ένα κουτό κορίτσι» (1960), «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963), «Ασπασία» (1966) και «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» (1966).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2011 - 15:30:30 UTC