Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς "λευκή απεργία" οι δικαστές
  • [02] Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο
  • [03] Δύο νεκροί στη Γάζα ο»Ώ

  • [01] Προς "λευκή απεργία" οι δικαστές

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με σειρά μέτρων προσπαθεί να υποβαθμίσει και να καταλύσει την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, υποστηρίζει, μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου και ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θα κατέλθουν σε "λευκή απεργία" εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να μειώνει την αποζημίωση ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων και το επίδομα βιβλιοθήκης.

    «Κατά τη διάρκεια της "λευκής" απεργίας οι δικαστές θα μειώσουν κατά 75% τον αριθμό των αποφάσεων, που εκδίδουν σήμερα, με συνέπεια την αγανάκτηση των πολιτών, την παραγραφή αδικημάτων και την καταδίκη της χώρας για καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι η αποζημίωση της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων ανέρχεται στα 870 ευρώ μηνιαίως και σήμερα έχει μειωθεί κατά 30%. Με το ίδιο ποσοστό μειώθηκε και το επίδομα βιβλιοθήκης, το ύψος του οποίου είναι σε συνάρτηση με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον βαθμό του δικαστικού λειτουργού.

    «Πλέον της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των δικαστών από την πλευρά της κυβέρνησης, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης, καταργείται και το κράτος σε περίπτωση που οι δικαστές μετατραπούν σε δημοσίους υπαλλήλους με την κατάργηση της ισοτιμίας των τριών λειτουργιών. Αποτέλεσμα δε αυτού θα είναι η μη ύπαρξη ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα χειραγωγούμενης από τις ορέξεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας».

    Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου βλέπει και διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στα ζητήματα της Δικαιοσύνης, ενώ ευθέως θέτει το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν «θέλει τον δικαστή ανεξάρτητο, ισότιμο και ισόκυρο λειτουργό με τους λειτουργούς των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής, τους βουλευτές και της εκτελεστικής, τα μέλη της κυβέρνησης ή δεν τον θέλει;».

    Αφήνει, πάντως, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αντιδράσεων, σε περίπτωση που τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου δεν βρουν ανταπόκριση.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσφατα όλοι οι δικαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο. Ποιά ήταν τα αιτήματα της μεγαλύτερης αυτής συγκέντρωσης των δικαστών, που έγινε στην Ελλάδα;

    «Πράγματι ήταν μία μεγαλειώδης συγκέντρωση που καταδείκνυε την αγωνία των δικαστών για το μέλλον της ελληνικής Δικαιοσύνης και βεβαίως, κατ' επέκταση, για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει την ελληνική Δικαιοσύνη σήμερα. Και όταν λέω η πολιτεία, κυρίως αναφέρομαι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο με μία σειρά μέτρων εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθεί να υποβαθμίσει την ελληνική Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να "υπαλληλοποιείται" με την έννοια βέβαια των προθέσεων και όχι ότι οι ίδιοι δικαστές είναι διατεθειμένοι να υπαλληλοποιηθούν.

    Ήταν πράγματι η μεγαλύτερη πανδικαστική συγκέντρωση, που έγινε ποτέ στη χώρα μας, τουλάχιστον από τότε που είμαι εγώ στο δικαστικό σώμα, από το 1978.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να οριστικοποιήσουμε τα αιτήματα των δικαστών;

    «Τα αιτήματα ήταν κυρίως θεσμικά. Ήταν τρία βασικά αιτήματα. Το πρώτο ήταν η αντισυνταγματική διάταξη με την οποία υπήχθησαν οι δικαστές στον ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ. Έχουμε πει και πρέπει να πω πάλι εκ προοιμίου, ότι εμείς σεβόμαστε τους εργαζομένους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, πολύ περισσότερο τους χειρώνακτες εργαζόμενους και αυτό το έχει αποδείξει η πλέον φιλεργατική νομολογία των δικαστηρίων μας, η οποία έχει αναπτυχθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, είναι κοινά αποδεκτό από όλο το ευρωπαϊκό νομικώς γίγνεσθαι ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν την πλέον φιλεργατική νομολογία, κάτι που μας αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως, άλλη είναι η θέση του δικαστικού λειτουργού και άλλη η θέση του ασφαλισμένου στο ΙΚΑ. Ο δικαστικός λειτουργός είναι δημόσιος λειτουργός ισόβιος και συνδέεται με το κράτος, όπως οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης με σχέση δημοσίου δικαίου. Αυτό είναι το Σύνταγμά μας, το οποίο εξ όσων γνωρίζω δεν έχει καταργηθεί.

    Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ συνδέονται με τον εργοδότη τους με σχέση συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, και σε κάθε περίπτωση δεν είναι λειτουργοί με την έννοια που θέλει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμά μας, λοιπόν, έχει επιφυλάξει για τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως και για τους λειτουργούς της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μία διακριτή θέση. Και αυτό το έχει κάνει προς το συμφέρον των πολιτών, του δικαζόμενου πολίτη, διότι ο ανεξάρτητος δικαστής είναι ο αδέσμευτος που μπορεί να αποδώσει το δίκαιο και να υπερασπιστεί τα δίκαια των πολιτών.

    Άλλο αίτημα είναι ότι δεν μπορούν οι δικαστές να υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Με υπουργική απόφαση το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε εκπόνηση μελέτης σε ιδιωτική εταιρεία, όπου μας εντάσσει στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο δικαστικός λειτουργός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος και αναφέρομαι στην επιχειρηματολογία την οποία σας ανέπτυξα πριν. Συνεπώς, έχουν και εκ του Συντάγματος ειδικό μισθολόγιο, δηλαδή ειδικό καθεστώς αποδοχών που ρυθμίζεται από το άρθρο 88 του Συντάγματος. Μάλιστα δε, οι αποδοχές αυτές ρυθμίζονται από ειδικό δικαστήριο το οποίο η ίδια η Βουλή συνέστησε με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 και το δικαστήριο αυτό αποτελείται από εννέα μέλη (τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, τρεις δικηγόρους του ΔΣΑ και τρεις δικαστικούς λειτουργούς). Είναι λοιπόν ανακριβές αυτό που ακούστηκε ότι οι δικαστές δικάζουν τις αποδοχές τους και μάλιστα υπουργός της κυβέρνησης πριν λίγες μέρες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή το επανέλαβε και μάλιστα με στόμφο θέλοντας να καταδείξει ότι "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει", όπως χαρακτηριστικά είπε. Δεν είναι αληθές, οι δικαστές δεν δικάζουν τις αποδοχές τους. Τις δικάζει ειδικό δικαστήριο στο οποίο οι δικαστές είναι η μειοψηφία και οι αποφάσεις έχουν παρθεί ομόφωνα ή με μία πλειοψηφία 8-1».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπήρξαν κάποιοι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να εντάξουν τους δικαστές στο ΙΚΑ και στο ενιαίο μισθολόγιο;

    «Οι λόγοι δεν είναι εμφανείς, αλλά εάν ανατρέξουμε σε μία σειρά μέτρων που η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, τον τελευταίο χρόνο, έχει πάρει, και σας θυμίζω και το θέμα της απογραφής, που και εσείς ο ίδιος τότε το επικρίνατε και άλλοι συνάδελφοί σας, ότι δηλαδή ήθελαν να απογραφούν οι δικαστικοί λειτουργοί ως υπάλληλοι, αυτό καταδεικνύει μία συστηματική προσπάθεια οι δικαστές να υποβαθμιστούν και να δημοσιοϋπαλληλοποιηθούν.

    Πράγματι, τότε με το ΙΚΑ, όπως θυμόσαστε, με το νόμο για την απογραφή όλων των δικαστικών λειτουργών, που είναι μια σωστή ρύθμιση αυτή, έγινε σε όλη την Ευρώπη και εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ να απογραφούμε. Θέλανε να μας απογράψουν ως δημοσίους υπαλλήλους, εμείς δεν αρνηθήκαμε την απογραφή, είπαμε ότι πρέπει να απογραφούμε όλοι, αλλά θα απογραφούμε γι' αυτό που είμαστε, γι αυτό που θέλει το Σύνταγμα, και όχι γι' αυτό το οποίο θέλει ο συγκεκριμένος υπουργός. Και αυτό ήταν μια υπουργική απόφαση, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν ήταν υπουργική απόφαση, όπως λάθος ανεγράφη του υπουργού Δικαιοσύνης και του υπουργού Οικονομικών. Ήταν υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έκανε αυτή τη ρύθμιση. Βεβαίως, αρνηθήκαμε την απογραφή, μπλόκαρε το σύστημα και στο τέλος μπήκε ειδική ένδειξη και απογραφήκαμε ως δικαστικοί λειτουργοί, γι' αυτό ακριβώς το οποίο είμαστε.

    Όλα αυτά λοιπόν τα μέτρα, για να επανέλθω στο ερώτημά σας, οδηγούν σε μία υπαλληλοποίηση η οποία δεν θέλω αυτή τη στιγμή να βγάλω συμπεράσματα γιατί δεν ξέρω που αποβλέπει και τα συμπεράσματα τα οριστικά θα τα βγάλουμε από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή εάν θέλει τον δικαστή ανεξάρτητο, ισότιμο και ισόκυρο λειτουργό με τους λειτουργούς των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής τους βουλευτές και της εκτελεστικής τα μέλη της κυβέρνησης ή δεν τον θέλει;»

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με άλλα λόγια, λέτε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να καταλύσει το Σύνταγμα με τις ενέργειες αυτές.

    «Όσον αφορά τις ρυθμίσεις των δικαστών για την ένταξή τους στο ΙΚΑ και την κατάργηση της διακριτής θέσης που έχουν από το Σύνταγμα φυσικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπάθησε να καταλύσει αυτήν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την οποία το ίδιο μας το Σύνταγμα, και όχι μόνο το ελληνικό Σύνταγμα, όλα τα Συντάγματα των πολιτισμένων λαών επιτάσσουν».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αυτό μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει;

    «Δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό διότι αντίκειται σε υπερσυνταγματικές διατάξεις. Η διάκριση των εξουσιών, όπως ξέρετε, είναι από αρχαιοτάτων χρόνων. Και στην τελική μορφή την είπε ο Αριστοτέλης, όταν έκανε τη διάκριση των εξουσιών. Τα αρχαία ελληνικά δίκαια διαπνέονται από την διάκριση των εξουσιών των τριών λειτουργών του κράτους. Μετά ήρθε η magna harta libertatum το 1215 του Ιωάννη του Ακτήμονα, η Γαλλική Επανάσταση, πολλά Συντάγματα της Αμερικής, το γαλλικό Σύνταγμα μετά την επανάσταση, τα ελληνικά Συντάγματα που ρητά μιλούν για την διάκριση των εξουσιών. Ε, δεν μπορεί να γίνει αυτό τώρα. Δεν μπορεί να καταλυθεί. Αν οι δικαστές υπαχθούν σε θέση δημοσίου υπαλλήλου, δηλαδή καταργηθεί αυτή η ισοτιμία των τριών λειτουργιών του κράτους, καταργείται το κράτος. Δεν θα υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα θα χειραγωγείται από τις ορέξεις εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι στις προθέσεις να γίνει τέτοιο πράγμα, να το ξεκαθαρίσω, αλλά οι ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση. Ήδη βλέπουμε ότι αποδομήθηκε η οικονομία, αποδομείται ο κοινωνικός ιστός, ας μην αποδομήσουμε και το ίδιο το κράτος, δηλαδή τους θεσμούς, γιατί είπα κι άλλη φορά, ότι η κοινωνία έχει μία άμυνα, ποια είναι η άμυνα της κοινωνίας; Να προσφύγει στους θεσμούς. Άρα οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν σωστά. Και αυτό είναι ένα άλλο θέμα, κατά πόσον είμαστε και εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι στο να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάνατε μία διάκριση. Αναφέρεστε μόνο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αφήνετε έξω τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης. Ποια είναι η θέση του κ. Καστανίδη στο θέμα αυτό;

    «Ο κ. Καστανίδης πριν από την πανδικαστική συγκέντρωση έκανε μία δήλωση η οποία μας ικανοποίησε, ήταν η σωστή δήλωση. Δηλαδή ο άνθρωπος τι είπε; Είπε το αυτονόητο. Αυτό που λέει το Σύνταγμα. Ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ανεξάρτητοι, ισότιμοι και ισόκυροι με τις άλλες λειτουργίες του κράτους και δεν μπορούν να υπαχθούν σε ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό είπε και σε πρόσφατη εκπομπή και ο υπουργός Εσωτερικών. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο τα αγνόησε αυτά, θα δούμε όμως τι εξελίξεις θα έχουμε, είμαστε εδώ για να τα παρακολουθούμε».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Άρα υπάρχει μία διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης;

    «Έτσι διαφαίνεται. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσον έχει πάρει και διάσταση. Αν έγινε και εσωτερικό πρόβλημα, δεν είμαι σε θέση να ξέρω, ούτε άμεσα με ενδιαφέρει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εσωτερικών τοποθέτησαν το θέμα στη σωστή του βάση».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εάν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς, τι σκοπεύει να κάνει η Ένωση;

    «Θα πω, όχι τις προσωπικές μου απόψεις, θα πω τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και τις αποφάσεις της πανδικαστικής. Εάν η κυβέρνηση θέλει να εντάξει τους δικαστές στο ΙΚΑ και να τους εντάξει σε ένα μισθολόγιο το οποίο δεν θα τους ικανοποιεί, δηλαδή θα είναι έξω από τη συνταγματική επιταγή, και θα αναφερθώ σε αυτό για να μην γίνει καμία παρεξήγηση, ότι οι δικαστές είναι ανάλγητοι, όπως ειπώθηκε και ότι δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα μίας κοινωνίας, η οποία μαστίζεται από οικονομική ανέχεια, θα το πω στη συνέχεια αυτό. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τους δικαστές, τότε πρέπει να αντιληφθεί και τις συνέπειες αυτού, διότι οι δικαστές δεν είναι διατεθειμένοι να εργάζονται πέραν από το σύνηθες ωράριο που είναι 3, η ώρα που εργάζεται όλος ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, δεν είναι διατεθειμένοι να εργάζονται στα σπίτια τους, να έχουν οργανωμένα γραφεία και βιβλιοθήκες, δεν είναι διατεθειμένοι να λειτουργούν τα αυτόφωρα όλη νύκτα, δεν είναι διατεθειμένοι να υπάρχουν ανακριτές και εισαγγελείς σε υπηρεσίες ή ειρηνοδίκες οι οποίες τη νύκτα να κάνουν έρευνες. Εάν γίνει αυτό, με μελέτη την οποία έχουμε κάνει, η πτώση των εκδιδομένων αποφάσεων θα πάει στο 75%, δηλαδή θα εκδίδεται μόνο ένα 25% των αποφάσεων που εκδίδονται σήμερα, γιατί ο δικαστής τις περισσότερες υποθέσεις, όπως πολύ καλά ξέρετε, τις επεξεργάζεται στο σπίτι του. Εάν γίνει αυτό, ο χρόνος είναι τέτοιος, που θα εκδίδεται μόνο το 25%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, δύο θέματα, πρώτον την αγανάκτηση των πολιτών που θα αργούν να πάρουν υποθέσεις και οι παραγραφές και δεύτερον την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης στην Ευρώπη με τις αλλεπάλληλες καταδίκες που ήδη έχουμε από την καθυστέρηση απονομής. Πού θα οδηγηθούμε;».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήπως αυτό όμως είναι μία "λευκή" απεργία που θα κάνετε;

    «Δεν είναι ακριβώς "λευκή" απεργία, αυτό συνδυάζεται με μία αποζημίωση την οποία λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, η οποία λέγεται στον νόμο, αλλά και η νομολογία, είναι αποζημίωση για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων και για τη λειτουργία και οργάνωση γραφείου και βιβλιοθήκης κατ' οίκον. Ένας απλός υπάλληλος πάει τρεις η ώρα και φεύγει στο σπίτι του και ξεκουράζεται. Ο δικαστικός λειτουργός πρέπει να έχει ένα δωμάτιο στο σπίτι του ως γραφείο με οργανωμένη βιβλιοθήκη και ό,τι δαπάνη αυτό συνεπάγεται και επιπλέον να εργάζεται τις απογευματινές ώρες, τις αργίες και τις Κυριακές. Θέλω να πω με αυτό, ότι όταν ο νόμος λέει για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, δεν εννοεί "είμαστε στην έδρα και βγάζουμε γρήγορα τις αποφάσεις", εννοεί ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερες ώρες γιατί η επεξεργασία των υποθέσεων γίνεται στα σπίτια μας, να δουλέψουμε περισσότερες ώρες για να εκδώσουμε περισσότερες αποφάσεις. Να γιατί δίδεται αυτή η αποζημίωση. Και δεν είναι τίποτα άλλο παρά είναι η αποζημίωση των βουλευτών, οι οποίοι την παίρνουν όταν υπερωριακά, πέρα από τα καθήκοντά τους του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή της νομοθεσίας, συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι εφημερίες των γιατρών».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Παρ' όλα αυτά έχει τη μορφή της "λευκής" απεργίας, ανεξάρτητα αν το επίδομα κοπεί ή δεν κοπεί. Εξάλλου, παραβίαση του Συντάγματος σας αποδίδουν και για τη στάση εργασίας που κάνατε.

    «Αυτό κατ' αρχήν δεν ήταν στάση εργασίας, ήταν μία πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση, η οποία σκοπό είχε τα προεδρία των Ενώσεων να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση που ευρισκόμαστε σήμερα. Αυτή την έννοια είχε. Αλλά αν υποθέσουμε ότι είχαμε στάση και ενέχει το στοιχείο της απεργίας, που δεν ήταν διαρκείας, ήταν μία δίωρη στην επαρχία και τρίωρη στην Αθήνα διακοπή των συνεδριάσεων, γιατί τα δικαστήρια στη συνέχεια μετά από την ενημέρωση πήγαν και συνέχισαν να εκδικάζουν τις υποθέσεις. Γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος και δεν αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος οι παρεμβάσεις οι οποίες καταλύουν τις συνταγματικές διατάξεις που ανέφερα πριν από το υπουργείο Οικονομικών;».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάπου βάζετε στο ζύγι, όμως, ποιος παραβιάζει πιο πολύ το Σύνταγμα.

    «Όχι, δεν το θέτω έτσι. Απλώς, το θέτω ότι εμείς δεν παραβιάζουμε το Σύνταγμα, δεν κάνουμε απεργία και είμαστε εναντίον της απεργίας, δεν μπορεί να είναι ο δικαστής σε απεργία, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει κανείς το δικαίωμά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας σε μία διακοπή συνεδριάσεων, η οποία δεν είναι καθημερινή. Έγινε μία φορά και από κει και πέρα θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε σε περαιτέρω ενέργειες της πολιτείας, που θα παραβιάζουν το Σύνταγμα».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πλέον τη "λευκής" απεργίας, έχετε άλλα μέτρα στο μυαλό σας; Θα κατέβετε στο δρόμο, θα κάνετε νέα πανδικαστική συγκέντρωση ή θα αρκεστείτε μόνο σε διαβήματα;

    «Όχι, όχι. Η πανδικαστική συγκέντρωση να ξαναγίνει, δεν νομίζω. Δεν θα έχει νόημα, διότι τα αιτήματα θα είναι τα ίδια. Πρέπει η πολιτεία να αναλογιστεί τις ευθύνες της αν προβεί σε ενέργειες τέτοιες που φαίνεται να παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των ελληνικών δικαστηρίων».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ένωση, πλέον των θεσμικών διεκδικήσεων, έχει και ένα κοινωνικό πρόσωπο. Ποιό είναι αυτό;

    «Πράγματι, τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του έλληνα δικαστή. Και το κάναμε με μία σειρά μέτρων. Οι Έλληνες δικαστές έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, πονούν τον δικαζόμενο πολίτη και μία μέρα φυλακή αν βάλουν τη μετράνε και την πονούν, αν πρέπει να μπει, όμως, θα μπει. Να σας υπενθυμίσω, μιας και θέσατε το θέμα, όταν πριν από μερικά χρόνια, βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, επί Μιλόσεβιτς, και πήραμε τη φωνή αγωνίας, την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας Σέρβων, πήγε ομάδα από εδώ -είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής τότε της αποστολής- για να δώσουμε μία βοήθεια, όχι μόνον υλική, γιατί αυτό ήταν το δευτερεύον, δηλαδή φάρμακα και τρόφιμα, αλλά ηθική βοήθεια στους συναδέλφους μας. Σε εποχές δύσκολες, που πολλοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να το πω, το βράδυ αυτό το κρίσιμο που βομβαρδιζόταν, έφυγαν από το Βελιγράδι, εμείς ήμασταν εκεί, να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας. Το θέμα της βοήθειας για την αναστήλωση του νοσοκομείου της Γάζας από τους βομβαρδισμούς, στο μεγάλο τηλεοπτικό μαραθώνιο που έγινε τότε, η Ένωσή μας πρωτοστάτησε.

    Στις περιπτώσεις των βομβαρδισμών στο Ιράκ, η βοήθεια την οποία στείλαμε, συμβολική, αλλά τη στείλαμε. Οι ευαισθησίες μας με τις φυλακές. Ήδη με τα νέα παιδιά και με τους ανακριτές παλαιότερα, έχουμε πάει να επισκεφθούν τις φυλακές. Οι νέοι δικαστές μας πέρυσι είχαν επισκεφθεί τις γυναικείες φυλακές στη Θήβα και τώρα ετοιμάζουμε στις 7 Απριλίου από κοινού με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και με την ορχήστρα του Συλλόγου μία εκδήλωση σε δύο φυλακές της χώρας για την ψυχαγωγία των φυλακισμένων, και όχι μόνο για την ψυχαγωγία, όσο να δουν ότι οι δικαστές είναι κοντά στα προβλήματα και να ακούσουμε τα προβλήματά τους. Είναι πολλά θέματα τα οποία έχουν αναδείξει αυτό το κοινωνικό πρόσωπο των δικαστών».

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σας ευχαριστεί για τον χρόνο που του διαθέσατε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της χώρας, πριν από ένα χρόνο, ήταν να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. «Ένας συνεπής και συνεχής αγώνας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ένας αγώνας ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με τη δική μας, δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διαπραγματευθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης και ανέφερε ως παραδείγματα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

    Οι κυβερνήσεις της ΕΕ "σπρώχνουν τους λαούς στο βάραθρο των καπιταλιστικών αδιεξόδων", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο", σημείωσε ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "τα αποτελέσματα της Συνόδου προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων".

    "Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι κατώτερες των οικονομικών και πολιτικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Δύο νεκροί στη Γάζα

    Δύο Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επιδρομή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή.

    "Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε το πρωί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων που βρίσκονται ανατολικά της Τζαμπαλίγια", δήλωσε ο Αντχαμ Αμπου Σενμία.

    Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε την επιδρομή αναφέροντας ότι "ένα αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκε εναντίον ενός πυρήνα τρομοκρατών που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτα εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας".

    "Επιφυλασσόμαστε να δράσουμε με μεγάλη δύναμη και μεγάλη αποφασιστικότητα για να τερματιστούν οι ρίψεις από τη Γάζα", είχε δηλώσει την Παρασκευή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ για πρώτη φορά αναπτύσσει κοντά στην πόλη Μπιρσεβά, στην έρημο Νεγκέβ, την αντιπυραυλική συστοιχία "Σιδηρούς Θόλος".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 March 2011 - 9:30:18 UTC