Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή θα διαβιβαστεί η δικογραφία για τα υποβρύχια
  • [02] Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν οφειλές στους ΟΤΑ
  • [03] "Όλοι μαζί τα... φύγαμε"
  • [04] Πτώση στα έσοδα του προϋπολογισμού
  • [05] Συνεχίστηκε για τέταρτη νύχτα ο βομβαρδισμός της Λιβύης
  • [06] Επαφές Σαμαρά στις Βρυξέλλες
  • [07] Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία
  • [08] Τριτοκοσμική εικόνα ο»Ώ

  • [01] Στη Βουλή θα διαβιβαστεί η δικογραφία για τα υποβρύχια

    Στη Βουλή θα διαβιβαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η δικογραφία που αφορά την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 που προμηθεύθηκε το Δημόσιο για το Πολεμικό Ναυτικό.

    Η Εισαγγελία αποστέλλει τη δικογραφία ώστε να διερευνηθεί από την Βουλή το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, επί θητειών του οποίου ελήφθη η απόφαση για την εν λόγω προμήθεια πολεμικού υλικού και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

    Από την αξιολόγηση των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας και κυρίως το ογκώδες υλικό που συνέλεξε μετά από πολύμηνους εξονυχιστικούς ελέγχους του ο ΣΔΟΕ, οι Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ράικου έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στην Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και να κριθεί αν θα πρέπει να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός.

    Το έργο της κατασκευής των υποβρυχίων, ανέλαβαν οι γερμανικές εταιρίες HDW και Ferrostaal και τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με απόφαση για απευθείας ανάθεση που ελήφθη το 1998 και σύμβαση που υπογράφηκε το 2000.

    Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σε αυτή την φάση της διερεύνησης της υπόθεσης έχει επικεντρωθεί στο διάστημα από το 1998 έως το 2002 που υπογράφηκαν συμβάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη. Και τα 37 πρόσωπα που έχουν κληθεί ως ύποπτοι για την διάπραξη τριών κακουργηματικών αδικημάτων, έχουν εμπλακεί αυτό το χρονικό διάστημα στην υπόθεση, ενώ και άλλοι ύποπτοι που αναμένεται να κληθούν, θα λογοδοτήσουν επίσης για το επίμαχο διάστημα.

    Στην υπόθεση πλην των τριών βασικών εταιριών, εμπλέκονται περίπου δέκα ακόμη εταιρίες που έχουν εμπλακεί, είτε ως υπεργολάβοι στο σκέλος των έργων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είτε ως σύμβουλοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν οφειλές στους ΟΤΑ

    H εφορία δεν θα χορηγεί φορολογική ενημερότητα και για χρέη που έχουν οι φορολογούμενοι προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

    Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από την εφορία ή να πάρει επιστροφή φόρου ενώ ταυτόχρονα έχει χρέος προς τον δήμο του, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Και ότι δεν θα παίρνει ενημερότητα, αν πρώτα δεν τακτοποιήσει την οφειλή του προς τον δήμο.

    Στην προσθήκη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ υποχρεωτικά θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις οφειλές που έχουν οι πολίτες προς αυτούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Όλοι μαζί τα... φύγαμε"

    «Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση "όλοι μαζί τα φάγαμε". Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι "όλοι μαζί τα ..φύγαμε". Ως πολίτη αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες. Γιβ αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι», τόνισε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Π. Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Κατά την ακρόασή του (από κοινού με τον αναπληρωτή πρόεδρο Γ. Παντελή) και την διαδικασία της συζήτησης επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων του 2010 της Επιτροπής, δεχόμενος πλήθος ερωτήσεων από τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρθηκε και σε ελέγχους που από το 2010 έχει κάνει σε πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές). Κι ενώ λόγω της αυστηρής αρχής της εμπιστευτικότητας ο κ. Νικολούδης δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πρόσωπα, τόνισε πως αισθάνεται την ανάγκη «να πει την δική του αλήθεια, ενάντια στις απόψεις πολλών που κάποτε και ανερυθρίαστα πετάνε λίθους για την πολιτική και τους πολιτικούς».

    «Σας διαβεβαιώ τεκμηριωμένα ότι το τελικό συμπέρασμα που έβγαλα ελέγχοντας έναν μεγάλο αριθμό πολιτικών είναι ότι οι πολιτικοί δεν είναι η περισσότερο διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα σε αυτή τη χώρα. Για τους πολιτικούς γίνεται και αναστροφή του βάρους της απόδειξης των πηγών των χρημάτων τους και στερούνται της βουλευτικής ιδιότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Η συγκριτική αξιολόγηση των ευρημάτων μου, ελέγχοντας τους πολιτικούς κι άλλες κοινωνικές ομάδες, μου δίνει την δυνατότητα να το λέω. Γιατί υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ' ότι και σε εξωχώριες εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πτώση στα έσοδα του προϋπολογισμού

    Αυξημένο κατά 8,5% είναι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μη επανάληψη, στην περίοδο αυτή, συγκεκριμένων αποδόσεων μέτρων, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης από την εκτιμώμενη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, με βάση την τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

    Ωστόσο, χαμηλότερο κατά 55 εκατ. ευρώ είναι σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011 σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 1.024 εκατ. ευρώ όταν σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1.079 εκ. ευρώ. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος σε δημοσιονομική βάση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.950 εκ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,1% που οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκατ. ευρώ στο τρέχον δίμηνο.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκατ. ευρώ, ενώ αυτά του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 603 εκατ. ευρώ, με συνέπεια για το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η μείωση να περιορίζεται στα 257 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 595 εκατ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Συνεχίστηκε για τέταρτη νύχτα ο βομβαρδισμός της Λιβύης

    Επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, εξαπέλυσαν το βράδυ οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας ", οπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

    Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη, ακούστηκαν, εν μέσω εκρήξεων, πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες.

    Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε χθες το βράδυ, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. "Στο τέλος θα είμαστε νικητές", είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.

    Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει έναν ρόλο-κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έπειτα από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Νμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η Ρωσία ανησυχεί για πιθανές απώλειες στις γραμμές των πολιτών της Λιβύης λόγω της "υπερβολικής χρήσης στρατιωτικής βίας".

    H γερμανική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις δυνάμεις γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων "Dpa" ότι δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα έχουν τεθεί υπό εθνική διοίκηση. Επίσης αποσύρονται περίπου 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής, αν τα γερμανικά πολεμικά σκάφη θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο.

    Η απόφαση της απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών ελήφθη μετά τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην υλοποίηση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. "Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μία εκτελεστική πτυχή, η οποία εν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη χρήση όπλων, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

    Στο μεταξύ, το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση, η οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

    Αντίθετα, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Χουριέτ".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού είναι δυσανάλογοι σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε την "άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών". Ο Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι "επιδείνωσαν την κρίση".

    Η κυβέρνηση τηρεί στάση υπευθυνότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός χθες, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να έχουμε παρουσία στις εξελίξεις. "Ορθή η στάση της χώρας μας" δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. "Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους" τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Για "μεγάλο λάθος" έκανε λόγο ο Γ.Καρατζαφέρης, ενώ για "ανεύθυνη επιλογή", μίλησε ο Αλ. Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Επαφές Σαμαρά στις Βρυξέλλες

    Συνεχίζει τις επαφές του με κοινοτικούς αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    Χθες, συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο δημοσιονομικού προγραμματισμού και προϋπολογισμού Γ. Λεβαντόφσκι και τον ευρωβουλευτή-πρώην πρόεδρο και μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού και της ειδικής επιτροπής σχετικά με τους δημοσιονομικούς πόρους για μια βιώσιμη ΕΕ μετά το 2013- κ. Μπέγκε. Επίσης, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέφ Ντολ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς είπε ότι στις συναντήσεις που είχε, συζητήθηκε το πως θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα ελλείμματα, τα χρέη και την ύφεση, για την οικονομική διακυβέρνηση και για την σταθερότητα του ευρώ. Ακόμη εξετάστηκε η προτεραιότητα που θα πρέπει να δώσουν χώρες όπως η Ελλάδα στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να γίνει αντίδοτο στην κρίση.

    Στο θέμα αυτό ο κ. Σαμαράς ανέφερε ως παράδειγμα τα ομόλογα έργων και τα προγράμματα διευρωπαϊκών υποδομών που θα έδιναν ανάσες στην οικονομία, υποκινώντας την ανάπτυξη.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία αξιοποίησης των πόρων που θα διατεθούν στη νέα περίοδο από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης των ιδίων πόρων της Ευρώπης ώστε τα ευρωπαϊκά Ταμεία να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εισφορές των κρατών μελών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα να ακουστεί η φωνή των αγροτών της Ευρώπης που δεν θα πρέπει να μπουν στην ασφυξία της Ευρωπαϊκής λιτότητας, ιδιαίτερα τώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής».

    Ο κ. Σαμαράς θα προεδρεύσει σήμερα στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α. Λαμασούρ.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα έχει ακόμη κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζέρζι Μπούτσεκ, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

    Σε συμβολική κατάληψη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία και θα επιτρέπουν στους πολίτες ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς πληρωμή των 5 ευρώ, στις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

    Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στις 31 Μαρτίου, θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και 5ωρη στάση εργασίας στα Νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν όμως και οι γιατροί του ΕΣΥ. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα, να μη γίνουν "περικοπές και συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ", αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Τριτοκοσμική εικόνα

    Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, με δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα.

    Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Την στιγμή που ανεπίσημα στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανεβάζουν στις 80.000 με 85.000 τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων αδέσποτων κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στα χαρτιά η κατάσταση μοιάζει μάλλον ειδυλλιακή. Για παράδειγμα, από το 2003 στο δήμο Αθηναίων έχει στελεχωθεί ειδικό τμήμα που εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας ζώων με σκοπό την καταγραφή, την σήμανση και την περίθαλψη - στείρωσή τους.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου μέχρι στιγμής πάνω από 4.000 αδέσποτα ζώα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ περίπου 900 ζώα υιοθετήθηκαν από πολίτες. Μάλιστα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχαν διατεθεί συγκεκριμένα κονδύλια για την υλοποίηση προγραμμάτων στείρωσης και την δημιουργία καταφυγίων με αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

    Η αρμόδια υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2011 - 7:30:24 UTC