Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιταχύνεται η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη
  • [02] Εμπρηστικός μηχανισμός στο Πολιτικό Γραφείο του Α. Λοβέρδου
  • [03] Κατά 4,35% υποχώρησε το ΑΕΠ
  • [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υεμένη
  • [05] Μάχη με το χρόνο για την ψύξη των αντιδραστήρων
  • [06] Έντονη αντιπαράθεση ο»Ώ

  • [01] Επιταχύνεται η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη

    Η Λιβύη θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μούσα Κούσα.

    Μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

    Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ "θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού".

    Παρόλα αυτά "το ζήτημα μίας συγκεκριμένης δράσης δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι", πρόσθεσε.

    Στη σημερινή τους συνάντηση "οι πρεσβευτές δεν συζήτησαν την πιθανότητα να δράσει το ΝΑΤΟ", επέμεινε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τις χώρες μέλη να "δράσουν σε εθνικό επίπεδο, όπως το καθορίζει η απόφαση του ΟΗΕ".

    "Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας", ανέφερε από τη μεριά του σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

    Ο Ράσμουσεν εκτίμησε άλλωστε ότι πλέον πληρούνται οι τρεις όροι που θέτει το ΝΑΤΟ προκειμένου να μελετήσει την πιθανότητα παρέμβασης σε διεθνές πλαίσιο, αναφέροντας "την άμεση ανάγκη (επέμβασης), τη σταθερή υποστήριξη της περιοχής και την απόφαση του ΟΗΕ".

    Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα.

    "Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη", δήλωσε στην ιταλική γερουσία.

    Πρόσθεσε άλλωστε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα ραντάρ της Λιβύης και ότι η Νάπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο συντονισμού για οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική επιχείρηση.

    Η Γερμανία συζητά με το ΝΑΤΟ την πιθανότητα να αναλάβει περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις αναγνώρισης στο Αφγανιστάν, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

    Το Βερολίνο διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες χώρες-μέλη του NATO στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι δε θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη γερμανικά στρατεύματα.

    Όμως η Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Αυτό που συζητάμε με το ΝΑΤΟ είναι το ζήτημα αν στο πλαίσιο όλων των αποστολών του ΝΑΤΟ, μπορούμε να αναλάβουμε αποστολές, όπως το πεδίο των AWACS στο Αφγανιστάν".

    Ο Καναδάς έστειλε καταδιωκτικά αεροσκάφη CF-18 προκειμένου να συμμετάσχει στην επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

    Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.

    "Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφεθεί να ξεγελαστεί από το καθεστώς της Λιβύης και να επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αυστηρή επιβολή της απόφασης" του ΟΗΕ, δήλωσε ο Θαπατέρο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν στη Μαδρίτη.

    Αυτές οι επιβεβαιώσεις θα ξεκινήσουν ήδη από το Σάββατο στη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος παρουσία του Μπαν Γκι-Μουν, πρόσθεσε ο Θαπατέρο.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη πλευρά του ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

    "Έμαθα ότι η Λιβύη ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός. Επιθυμούμε η κατάπαυση πυρός να ισχύσει αμέσως και να δοθεί τέλος στη βία κατά του άμαχου πληθυσμού", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Εξάλλου και ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στους εξεγερμένους, επεσήμανε ότι η ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός είναι "μερική ερμηνεία" της απόφασης του ΟΗΕ.

    Ο Ιμπραχίμ Νταμπάσι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια: "Αν (η λιβυκή κυβέρνηση) δεχθεί όλα όσα αναφέρονται στις δύο αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή όσα ανέφερα σε σχέση με την απόσυρση των δυνάμεών από τους δρόμους και τον τερματισμό των εισβολών των αρμάτων μάχης της στις λιβυκές πόλεις".

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε κατ'αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά 11 ατόμων --κυρίως μελών της λιβυκής κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι-- και σε 9 νέες λιβυκές οντότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη.

    Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει για την κατάσταση στη Λιβύη στις 14:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εμπρηστικός μηχανισμός στο Πολιτικό Γραφείο του Α. Λοβέρδου

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στις 17.54 το απόγευμα έξω από το πολιτικό γραφείο το υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, στην οδό Απόλλωνος 6, στο Σύνταγμα.

    Ο μηχανισμός, που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια, είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του πολιτικού του γραφείου που βρίσκεται στον 1ο όροφο. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κατά 4,35% υποχώρησε το ΑΕΠ

    Στο -6,6% «κατακρημνίστηκε» ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα η μείωση του ΑΕΠ το 2010 να ανέλθει σε 4,35% από πτώση περίπου 2,1% το 2009 και άνοδο περίπου 1% το 2008.

    Η ύφεση στην ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο, κατά 5% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,1% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι), είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης τόσο στις επενδύσεις (επιχειρήσεις, οικοδομή, κ.λπ.), όσο και στην κατανάλωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2009 (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% (οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις παρουσίασαν μείωση 19,4%). Αύξηση 12,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υεμένη

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

    Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 240 άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά.

    Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

    Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη σημερινή προσευχή και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες και διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν "ένοπλα στοιχεία" ανάμεσα στους διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε "να δοθεί τέλος στις βιαιότητες" στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.

    Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά ρούχα πυροβολούσαν από στέγες, στοχεύοντας στο κεφάλι και στο στήθος.

    Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οπαδοί του προέδρου άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

    Ακόμη, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, προσπαθώντας να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που καλούσε τον πρόεδρο Σάλεχ να παραιτηθεί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μάχη με το χρόνο για την ψύξη των αντιδραστήρων

    "Η Ιαπωνία θα ξεπεράσει την τραγωδία ως έθνος και θα ανακάμψει, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "τεράστιες δυσκολίες". Ο Καν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

    Δίνεται "μάχη με το χρόνο" προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου. Το ατύχημα στο εργοστάσιο είναι πολύ "σοβαρό" και είναι σημαντικό "η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ" να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, δήλωσε σήμερα ο Αμάνο.

    Οι ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου, η "λύση Τσερνόμπιλ" μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επισήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

    Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάνε για μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς προς το παρόν προηγείται η ψύξη των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

    Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 της Ιαπωνίας δεν έχει φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, δήλωσε ένας ειδικός του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, ενδέχεται να αποκατασταθεί το πρωί του Σαββάτου η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 4 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρία στην οποία ανήκει το πυρηνικό εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co.

    Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να αποκατασταθεί και στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 αύριο το πρωί.

    Σύμφωνα με τον επίσημο προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας οι νεκροί έχουν έχουν φτάσει τους 6.539 και οι αγνοούμενοι τους 10.354.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Έντονη αντιπαράθεση

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου διαβεβαίωσε ότι θα έρθουν στη Βουλή όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προσθέτοντας ότι μοναδικός γνώμονας της κυβέρνησης είναι το δημόσιο συμφέρον.

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι είναι εκφραστής μιας "συντηρητικής, οπισθοδρομικής και μίζερης αντίληψης που δεν θέλει τίποτα να αλλάξει σε αυτή τη χώρα", αντίληψη με την οποία "η κυβέρνηση ποτέ δεν συμβιβάστηκε για αυτό και προχωράει μπροστά".

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό και την εξουσιοδότηση του για να εκποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δις, και υποστήριξε ότι "το Βατοπέδι ωχριά μπροστά σε αυτό που πάει να κάνει τώρα".

    "Γιατί δεν ζητάτε την γνώμη του ελληνικού λαού είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε με απευθείας εκλογές για να πάρετε την απάντηση του για τις αποφάσεις σας που θα δεσμεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών;" σημείωσε, ο κ Τσίπρας.

    "Η κυβέρνηση εκλέγεται από τον ελληνικό λαό για 4 χρόνια. Έχουμε λοιπόν τον υπόλοιπο χρόνο που μας απομένει. Εκεί λοιπόν στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε όλοι", αντέτεινε ο υπουργός Οικονομίας. Ταυτόχρονα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν αναγνωρίζει και αν αποδέχεται το πρόβλημα που έχει η χώρα σχετικά με το δημόσιο χρέος και ποιες διαφορετικές λύσεις προτείνει για την μείωση του.

    "Εμείς λέμε δεν πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός το χρέος γιατί δεν ευθύνεται. Ζητάμε να γίνει μια σοβαρή διαδικασία με εξονυχιστικούς ελέγχους όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί", απάντησε ο κ. Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2011 - 17:30:23 UTC