Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις για την κατάσταση στη Λιβύη
  • [02] Κατά 4,35% υποχώρησε το ΑΕΠ
  • [03] Εντεκα νεκροί σε διαδήλωση
  • [04] Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Α.Σαμαράς
  • [05] Εκδόθηκε το Ημερολόγιο του 2011 από την ΕΣΗΕΑ
  • [06] Τραγικός απολογισμός στην Ιαπωνία
  • [07] Αγγλική κόντρα στους «8» ο»Ώ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις για την κατάσταση στη Λιβύη

    Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ξεκινήσουν "σύντομα", "εντός ολίγων ωρών".

    "Τα πλήγματα θα αρχίσουν σύντομα. Εντός ολίγων ωρών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς με ποιόν τρόπο, εναντίον ποιών στόχων και υπό ποια μορφή θα διεξαχθούν οι επιχειρήσεις.

    Αυτή η επέμβαση δεν αποτελεί "κατοχή του λιβυκού εδάφους", αλλά "μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι", είπε.

    Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τον ρόλο του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το επίπεδο προόδου του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

    "Για κάθε επιχείρηση του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταδειχθεί η ανάγκη να αναλάβει δράση η Συμμαχία ώστε να υπάρξει σθεναρή περιφερειακή υποστήριξη και μία σαφής νομική βάση, όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας", δήλωσε η εκπρόσωπος.

    "Υπό αυτούς τους τρεις όρους, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση συμμετέχοντας στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια και αυτό θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία ενεργεί βάσει συναίνεσης.

    Μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, απέσχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης 1973 για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

    Αντίθετη με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει κατ΄επανάληψιν ταχθεί και η Τουρκία.

    Σε νέα σημερινή της ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, απευθύνει έκκληση για "κατάπαυση του πυρός" στη Λιβύη, τονίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες και προσθέτει ότι πρέπει να βρεθεί "ειρηνική λύση στην κρίση".

    Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε πως αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Αυτή η πιθανότητα "αποκλείεται", τόνισε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ.

    Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε "λυπηρό" το ότι "επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος" και πρόσθεσε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, πριν προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον του κοινοβουλίου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Η Νορβηγία και η Δανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη που εγκρίθηκαν τη νύκτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.

    Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

    Στο μεταξύ, η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol).

    H Eurocontrol τόνισε πως έλαβε πληροφορίες από τη Μάλτα ότι η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης, "μέχρι νεωτέρας απόφασης".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κατά 4,35% υποχώρησε το ΑΕΠ

    Στο -6,6% «κατακρημνίστηκε» ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα η μείωση του ΑΕΠ το 2010 να ανέλθει σε 4,35% από πτώση περίπου 2,1% το 2009 και άνοδο περίπου 1% το 2008.

    Η ύφεση στην ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο, κατά 5% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,1% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι), είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης τόσο στις επενδύσεις (επιχειρήσεις, οικοδομή, κ.λπ.), όσο και στην κατανάλωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2009 (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% (οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις παρουσίασαν μείωση 19,4%). Αύξηση 12,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εντεκα νεκροί σε διαδήλωση

    Εντεκα νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό από ιατρικές πηγές, τα θύματα της επέμβασης της αστυνομίας της Υεμένης, σε αντικυβερνητική διαδήλωση, σήμερα στη Σαναά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Α.Σαμαράς

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΝΔ κ ο Αντώνης Σαμαράς όπου θα μετάσχει στην Συνεδρίαση των ηγετών των κομμάτων του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εκδόθηκε το Ημερολόγιο του 2011 από την ΕΣΗΕΑ

    Το «Ημερολόγιο των δημοσιογράφων» βρίσκεται πλέον στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού και αποτελεί έργο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβαν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι Ηλίας Γκρης και Δημήτρης Γκιώνης. Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

    Η σκέψη για την φετινή έκδοση ήταν η δημιουργία ενός διαφορετικού ημερολογίου.«Μέσα από 3,500 χιλιάδες σελίδες του έργου, έγινε επιλογή συγκεκριμένων αποσπασμάτων με έναν προφανή σκοπό, να αποκαλυφθεί ένας άγνωστος Παπαδιαμάντης», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ηλίας Γκρης. Κατά την άποψη του δημοσιογράφου, ο παραδεδομένος από φιλολογικές κριτικές, Παπαδιαμάντης, είναι αδικημένος καθώς συνήθως παρουσιάζεται η βαθιά θρησκευτική του πλευρά, παραγνωρίζοντας έτσι, τις άλλες πλευρές του, τις πιο αντιπροσωπευτικές και ουσιαστικές. «Έπρεπε να αναδειχθεί ο βαθιά στοχαστικός και φιλοσοφικός χαρακτήρας του ιδιοφυούς αυτού συγγραφέα», τονίζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, και συνεχίζει «την αιχμηρή και διεισδυτική ματιά του συγγραφέα που έχει διαχρονική αξία, ακόμα και στις μέρες μας, θέλαμε να παρουσιάσουμε».

    Πρόκειται για ένα επίπονο έργο, καθώς χρειάστηκαν πολλές ώρες μελέτης των έργων του Παπαδιαμάντη από τις εκδόσεις Δόμος, σε επιμέλεια Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου.Τα αποσπάσματα που βρίσκονται στις σελίδες του ημερολογίου, κοσμούνται από προσωπογραφίες του «Αγίου των Γραμμάτων» αλλά και από έργα Ελλήνων ζωγράφων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Τραγικός απολογισμός στην Ιαπωνία

    "Η Ιαπωνία θα ξεπεράσει την τραγωδία ως έθνος και θα ανακάμψει, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "τεράστιες δυσκολίες".Ο Καν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

    "Είπαμε με κάθε ειλικρίνεια ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό παραμένει πολύ σοβαρή", τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία του προς τον ιαπωνικό λαό, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεσμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

    Ο Καν υποσχέθηκε ότι το κράτος "θα θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό του" την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

    Οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πριν από μία εβδομάδα τη βορειοανατολική Ιαπωνία έχουν ήδη φτάσει τους 6.539, ξεπερνώντας τους νεκρούς που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, οι οποίοι είχαν φτάσει τους 6.434, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία.

    Ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

    Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

    Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό.

    Στο μεταξύ, ενδέχεται να αποκατασταθεί το πρωί του Σαββάτου η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 4 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρία στην οποία ανήκει το πυρηνικό εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co.

    Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να αποκατασταθεί και στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 αύριο το πρωί.

    Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συστήνει τα ακόλουθα στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία:

    1. Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 80km από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν.

    2. Στους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους από την Ιαπωνία δεν είναι εφικτή συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.

    3. Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών ως προς τα μέτρα προστασίας.

    4. Όσον αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η ΕΕΑΕ έχει οργανώσει σε συνεργασία με το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" το ραδιολογικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους που έρχονται από την Ιαπωνία καθώς και των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.

    5. Οι πολίτες με σχετικά ερωτήματα ως προς τις ανωτέρω οδηγίες παρακαλούνται να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ (τηλ: +302106506700, +302106506803, +302106506714, email: info@eeae.gr)

    Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την παροχή διευκολύνσεων προς όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρακαλούνται οι Έλληνες στην Ιαπωνία να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών: +30210 368 1730, +30210 368 1259, email: kt@mfa.gr.

    Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών στην Ιαπωνία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αγγλική κόντρα στους «8»

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κλήρωση για τα ζευγάρια της προημιτελικής και της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, στη Νιόν της Ελβετίας. Οι πρώτες αναμετρήσεις της προημιτελικής φάσης θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Απριλίου με τις ρεβάνς στις 12 και 13 του ίδιου μήνα.

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

    1. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Τότεναμ (Αγγλία)

    2. Τσέλσι (Αγγλία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    3. Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    4. Ίντερ (Ιταλία)-Σάλκε (Γερμανία)

    Για τους ημιτελικούς οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Απριλίου ενώ οι ρεβάνς στις 3 και 4 Μαϊου.

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

    Α. Νικητής 4-Νικητής 2

    Β. Νικητής 1-Νικητής 3

    Ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης θα λάβει χώρα στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου στις 28 Μαΐου.

    ΤΕΛΙΚΟΣ

    Νικητής Β-Νικητής Α

    Κλήρωση και για το Γιουρόπα Λιγκ

    Τα ζευγάρια της προημιτελικής και της ημιτελικής φάσης του Γιουρόπα Λιγκ, όπως προέκυψαν από τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας, έχουν ως εξής:

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου και

    οι αγώνες ρεβάνς στις 14 Απριλίου)

    1. Πόρτο (Πορτογαλία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)

    2. Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

    3. Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Τβέντε (Ολλανδία)

    4. Μπράγκα (Πορτογαλία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου και οι

    αγώνες ρεβάνς στις 5 Μαΐου)

    Α. Νικητής 4-Νικητής 2

    Β. Νικητής 1-Νικητής 3

    ΤΕΛΙΚΟΣ (18 Μαϊου 2011 στην «Ντάμπλιν Αρένα» του Δουβλίνου)

    Νικητής Β-Νικητής Α

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2011 - 13:30:22 UTC