Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων
  • [02] Νέα έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία
  • [03] Επί τάπητος η αξιοποίηση
  • [04] Σφοδρές μάχες στη Λιβύη ο»Ώ

  • [01] Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων

    Με 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται, θα βρει η επόμενη σχολική χρονιά καθηγητές και μαθητές. Ο νέος σχολικός χάρτης της χώρας ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), προκειμένου να τοποθετηθεί στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

    Ο αριθμός των συγχωνεύσεων - καταργήσεων χαρακτηρίζεται έκπληξη, καθώς συγχωνεύονται συνολικά 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, θα διατηρηθεί το πλαφόν των 25 μαθητών ανά τάξη, με μια προσαύξηση 10% μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται εξάλλου ότι τα κριτήρια για τις συνενώσεις των σχολείων είναι αποκλειστικά παιδαγωγικά. « Το υπουργείο αλλάζει το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση» αναφέρεται. «Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέα έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία

    Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

    Λίγο νωρίτερα η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

    Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι "πολύ μικρή".

    Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου.

    Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν σήμερα, Δευτέρα, σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο. Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

    Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

    Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής.

    Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο έκρηξης και στον αντιδραστήρα 3 (εκτός από τον αντιδραστήρα 1) του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, προειδοποίησε η ιαπωνική κυβέρνηση.

    Την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης, ενισχύει η προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.

    Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    "Περίπου 380.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). "Οι αρχές μετακίνησαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα", προσθέτει το Ocha.

    Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επί τάπητος η αξιοποίηση

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, αντίστοιχα.

    Για το τεχνικό μέρος των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013-2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σφοδρές μάχες στη Λιβύη

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο Λίβυους εξεγερμένους, μετέδωσε απόψε ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα.

    Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι τα στρατεύματα του Λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν την Μπρέγκα νωρίς το πρωί της Κυριακής. Ο συνταγματάρχης Χάμεντ αλ-Χάσι, που εμφανίστηκε ως "εκπρόσωπος των ανταρτών" στην Μπρέγκα, είπε στο Αλ Τζαζίρα: "Αιχμαλωτίσαμε 20 άνδρες του Καντάφι και σκοτώσαμε 25. Τους αναγκάσαμε να υποχωρήσουν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2011 - 5:30:17 UTC