Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Οχι νέα μέτρα"
  • [02] Τα οικονομικά μέτρα στη συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών
  • [03] "Αλλαγή των όρων του μνημονίου" ο»Ώ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Οχι νέα μέτρα"

    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%. Σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

    Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει ότι «πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές», αλλά θέτει το ζήτημα «ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως «η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό».

    "Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση του επιτοκίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Τα οικονομικά μέτρα στη συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών

    Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι οι νεοεισερχόμενοι δικαστές θα υπάγονται στο ΙΚΑ ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το Σάββατο. Επίσης, στο ψήφισμά τους ζητούν τον σεβασμό της συνταγματικής επιταγής για ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών και κατοχύρωση των συντάξεων, καθώς και να εφαρμοστούν οι κανόνες της διαδοχικής ασφάλισης για τη συνολική δικηγορική υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γεώργ. Φαλτσέτος αναφερόμενος στο "κούρεμα" των αποδοχών των δικαστών, τόνισε:

    "Ακούμε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και διαβάζουμε στον ημερήσιο Τύπο, σχεδόν καθημερινά, απόψεις και σκέψεις για λήψη νέων οικονομικών μέτρων, για "κούρεμα", όπως λέγεται, μισθών και επιδομάτων. Εμείς, το μόνο κούρεμα που θα θέλαμε να συζητήσουμε είναι αυτό που γίνεται στα κουρεία και στα κομμωτήρια. Κι΄ αυτό, γιατί οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών μειώθηκαν ήδη υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σχέση με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ τέτοια δυσμενή μεταχείριση δεν είχαν οι λειτουργοί των άλλων δύο λειτουργιών (εκτελεστικής και νομοθετικής).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Αλλαγή των όρων του μνημονίου"

    Το δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή θα αποτελούσε «αληθινή ελάφρυνση» για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του, με την οποία σχολιάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα» για τους σχεδιασμούς της, ενώ επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου.

    «Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου. Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων. Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει:

    «Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους. Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση»

    Και ο κ. Σαμαράς καταλήγει: «Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε.

    Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του μνημονίου».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2011 - 17:30:14 UTC