Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινός αγώνας οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • [02] "Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση"
  • [03] Φθηνότερο το σαρακοστιανό τραπέζι
  • [04] Κατασκευή χαρταετού ο»Ώ

  • [01] Κοινός αγώνας οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν άνοιξαν τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο. Παράλληλα, προανήγγειλαν την έναρξη της εκστρατείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις προτάσεις των Σοσιαλιστών για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές συμβάλουν και θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια και τόνισε ότι «έχουμε βέβαια το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όρια τους, αν δεν γίνουν και οι μεγάλες αλλαγές και στην Ευρώπη».

    Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική προς τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες «αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Επιπλέον, τόνισε ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΣΚ, τόνισε ότι «θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΕΣΚ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν «σε μια χώρα και έναν λαό που κάνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει προβλήματα, την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και κοινωνία».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση"

    Στην ανάγκη να βρεθεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση στη οικονομική κρίση και να υιοθετηθούν εναλλακτικές προτάσεις στο σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με το πέρας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τόνισε ότι "η κρίση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδεινώσει την εσωτερική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα".

    Στη σύνοδο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "δεν θα πρέπει η Ευρώπη να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Πρέπει πρώτα εκείνη να δείξει μια ουσιαστική, οικονομική, διπλωματική και - πρώτα απβ όλα- πολιτική συμπαράσταση στις χώρες αυτές. Και από την άλλη πλευρά πρέπει η ίδια η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή -δική της- πολιτική για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τον επαναπατρισμό και την πρόληψη".

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον Έντα Κένι, τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. "Τόνισα στην ιδιαίτερη συζήτησή που είχα μαζί του ότι η χώρα του και η χώρα μας -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία- επιμένουμε σε μια πολιτική χαμηλής φορολογίας και πάνω απ΄ όλα σε μια πολιτική Ανάπτυξης. Πράγμα που πρέπει, επί τέλους, να κάνει και η Ελλάδα" είπε ο κ. Σαμαράς.

    Τέλος αναφέρθηκε στις διεργασίες που αναπτύσσονται στην ΕΕ για την εξεύρεση λύσης στην οικονομική κρίση. "Μέσα στη συνάντηση των ηγετών, συζητήθηκε η πρόταση για Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, καθώς και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Ήδη διαμορφώνονται εναλλακτικές προτάσεις πολύ πιο ρεαλιστικές από τις αρχικές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Φθηνότερο το σαρακοστιανό τραπέζι

    Φθηνότερο θα είναι κατά 4,32 % το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ τα στοιχεία της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) δείχνουν ότι δεν θα είναι αυξημένες φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα 19 είδη του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ.

    Η τιμή της καθιερωμένης λαγάνας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,50 ευρώ (750 γραμ.) στην ίδια τιμή με πέρυσι.

    Το Υπουργείο επισημαίνει ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών, καθώς και ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα εντατικοποιηθούν καθ΄ όλη την διάρκεια του Τριημέρου, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τιμοληψίες, που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σημαντικές αυξομειώσεις, σε σχέση με πέρσι, αλλά και μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το σημείο πώλησης, παρουσιάζουν φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κατασκευή χαρταετού

    Εργάζονται όλο το χρόνο για μία μέρα, γιατίβ¦ "Καθαρά Δευτέρα, δίχως χαρταετό δε γίνεται". Κι όσο κι εάν ακούγεται περίεργο, στις μέρες που ζούμε, οι παραγγελίες πέφτουνβ¦ βροχή, καθώς ελάχιστα εργαστήρια έχουν απομείνει, αφού η συγκεκριμένη κατασκευή είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χειροποίητη και απαιτεί πολύωρη εργασία, μαστοριά, προσωπική διάθεση και μεράκι.

    Μ' αυτά ως εφόδιο, και με την πολύτιμη εμπειρία τους, οι λίγοι πλέον εγχώριοι κατασκευαστές χαρταετών συνεχίζουν την ωραία παράδοση, που απαιτεί το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Ο παραδοσιακός χαρταετός παραμένει ο εξαγωνικός χάρτινος, αν ο πλαστικός αντέχει στην κακοκαιρία.

    Η κατασκευή του χαρταετού έχει τα μυστικά της, αν και τα υλικά παραμένουν, διαχρονικά, περίπου τα ίδια.

    Η επεξεργασία περνά από διάφορα στάδια. Πρώτα γίνεται ο σκελετός, με τρία ξύλινα πηχάκια και καρφώνεται στο κέντρο μ' ένα καρφί, που στραβώνει στο πίσω μέρος. Οι αποστάσεις των ξύλων παίζουν ρόλο στη σταθερότητα της δομής. Ακολουθεί το δέσιμο με σπάγκο στις άκρες και η συρραφή του χαρτιού στο περίγραμμα. Στη συνέχεια, κόβονται και δένονται τα ζύγια. Τα ζύγια πρέπει να είναι ταιριασμένα και να σχηματίζουν τρίγωνο, με την επάνω γωνία του σκελετού. Το ίδιο και τα ζύγια της ουράς, για να μπορεί να πετάει σταθερά και ισορροπημένα.

    Όσο πιο βαριά είναι, η ουρά, τόσο καλύτερα πετάει ο αετός, σε συνθήκες δυνατού άνεμου. Ο χαρταετός κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη, για όλα τα γούστα, κι από εκεί και μετά χρειάζεται μόνο ένα πράγμα για να πετάξει: αέρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2011 - 11:30:19 UTC