Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν 5,51% οι άνεργοι
  • [02] Είκοσι δύο νέες κατηγορίες για παράδοση εγγράφων στο WikiLeaks
  • [03] "'Εφυγε" ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης
  • [04] "Ασφυξία" στην αγορά
  • [05] Προσφέρουν λύσεις
  • [06] Είκοσι χρόνια Μέγαρο
  • [07] Η κρίση χρέους στην ΟΝΕ ο»Ώ

  • [01] ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν 5,51% οι άνεργοι

    Αυξήθηκαν κατά 5,51% οι άνεργοι κατά τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι φθάνουν στα 689.558 άτομα. Από αυτούς 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%).

    Μειωμένες κατά 16,71% είναι και οι αναγγελίες προσλήψεων και αυξημένες κατά 7,06% οι απολύσεις, ενώ έχει μειωθεί κατά 7,06% ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.

    Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το (62,31%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το (28,29%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το (9,40)%.

    Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το (45,76%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το (38,83%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το (14,09%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το (1,32%).

    Στους Έλληνες Υπηκόους αναλογεί το (92,26%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στους Υπηκόους τρίτων χωρών το (6,15%) και στους Υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το (1,59%).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Είκοσι δύο νέες κατηγορίες για παράδοση εγγράφων στο WikiLeaks

    Είκοσι δύο νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του αμερικανού στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται ως κατηγορούμενος για την παράδοση χιλιάδων απορρήτων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, ανάμεσά τους και η κατηγορία της "συνεργασίας με τον εχθρό", ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

    Η κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό επισύρει τη θανατική ποινή, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή αποφάσισε ότι δεν θα ζητήσει την επιβολή της, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής δικαιοσύνης για την περιφέρεια της Ουάσινγκτον Τζον Χάμπερλαντ, προσθέτοντας ότι ο 23χρονος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    Ο νεαρός αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί ήδη 12 κατηγορίες, κρατείται στην απομόνωση σε στρατιωτική φυλακή της Βιρτζίνια.

    Κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος στη συνέχεια τα δημοσίευσε, στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και χιλιάδες εμπιστευτικά διπλωματικά τηλεγραφήματα των ανά τον κόσμο πρεσβειών των ΗΠΑ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "'Εφυγε" ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης

    Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης. Καλλιτέχνης με διεθνή σταδιοδρομία, γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής στην έδρα ζωγραφικής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

    Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του προσεχούς Σαββάτου, από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας. Ο σημαντικός Ελληνας καλλιτέχνης ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και νοσηλεύθηκε σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Ασφυξία" στην αγορά

    Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα "λουκέτα", ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 κατά 11%, οι αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν κατά 4% και η κρίση φαίνεται ότι σαρώνει ακόμη και τα πολυκαταστήματα.

    Αυτά προκύπτουν από εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που βασίζονται στα δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

    Όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις των δεδομένων, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτός των καυσίμων το 2010, έφτασε περίπου τα 51 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 έφτανε τα 57 δισ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από 65,9 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι το 2010 κυμάνθηκε στα 58,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

    Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, κατά την ΕΣΕΕ ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις του και μείωσε την κατανάλωση καυσίμων κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, εντούτοις ελέω Ε.Φ.Κ πλήρωσε 25% περισσότερα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Προσφέρουν λύσεις

    Η οικονομική ευρωστία των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν πολλά επαγγέλματα σε μαρασμό ακόμα και σε εξαφάνιση. Τα νέα, όμως, οικονομικά δεδομένα αλλάζουν, σταδιακά, τις μέχρι τώρα συνήθειες των καταναλωτών.

    Μοδίστρες, τσαγκάρηδες μπακάληδες και πολλές άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που τα προηγούμενα χρόνια περνούσαν κρίση, επιστρέφουν στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς φαίνεται πως σε δύσκολους καιρούς προσφέρουν λύσεις με ποιότητα και φθηνές τιμές.

    Όταν τα χρήματα μιας οικογένειας δεν περισσεύουν για την αγορά καινούριων ρούχων, την "ανανέωση" της γκαρνταρόμπας αναλαμβάνουν οι ράφτες και οι μοδίστρες, η πελατεία των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι έχουν αρχίσει να "ξεθάβουν" από τις ντουλάπες τα παλιά τους ρούχα. Παντελόνια-καμπάνες, σακάκια με βάτες και παλτό μιας άλλης εποχής χρειάζονται τροποποιήσεις για να μπορέσουν να είναι στη μόδα και να ξαναφορεθούν.

    Πλέον, οι πελάτες φέρνουν ρούχα που είχαν στις ντουλάπες τους από τις δεκαετίες του '80 και του '90 για επιδιορθώσεις και τροποποιήσεις. Γυναικεία και αντρικά ρούχα που είχαν να φορεθούν για χρόνια τώρα τ' αλλάζουμε, τα κονταίνουμε, τα στενεύουμε και είναι έτοιμα για χρήση. Τίποτα δεν πετιέται και ξαναγίνεται καινούριο", ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η μοδίστρα, Βάνα Μπαταλαμά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Είκοσι χρόνια Μέγαρο

    Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που οι πρώτες νότες της βιόλας του Γιούρι Μπασμέτ εγκαινίασαν το ολοκαίνουριο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα προσωπικό στοίχημα και όραμα του εμπνευστή του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, βάζοντας και την Αθήνα στον μαγικό κόσμο της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.

    Για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του, το Μέγαρο Μουσικής προγραμματίζει εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν όλο το χρόνο και οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες σε μία λαμπρή εκδήλωση που οργανώθηκε στους χώρους του Μεγάρου για τον εορτασμό της εικοσαετίας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του πολιτισμού, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής ζωής του τόπου.

    Μάνος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Η κρίση χρέους στην ΟΝΕ

    Τα διδάγματα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας, εξετάζει μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη ότι η ελληνική κρίση επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της ΟΝΕ, κυρίως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. «Το ελληνικό πρόβλημα εξελίχθηκε σε συνολικό πρόβλημα για την ΟΝΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

    Η μελέτη αυτή ανατέθηκε από την Επιτροπή στους καθηγητές οικονομικών Μ. Αργυρού από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και Α. Κοντονίκα από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

    Από τα συμπεράσματα της μελέτης, προκύπτει ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν από την κρίση, στη διάρκεια της κρίσης, οι αγορές άλλαξαν συμπεριφορά αξιολογώντας πλέον τόσο τους διεθνείς κινδύνους όσο και τα μακροοικονομικά μεγέθη κάθε χώρας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής, η ελληνική κρίση χρέους οφείλεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών την περίοδο 1999-2009 αλλά και στη μεταστροφή των προσδοκιών των ιδιωτών.

    Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της χθες εκτίμησε ότι, "η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια" για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον πορτογάλο ομόλογό της, Ζοζέ Σόκρατες. "Άλλωστε, ποτέ δεν έχω πει ότι, η Πορτογαλία χρειάζεται εξωτερική οικονομική βοήθεια".

    Η συγκεκριμένη δήλωση Μέρκελ καταγράφεται, ενώ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's αφήνει, πλέον, να διαρρέει ότι "η Λισσαβόνα μπορεί να χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια", διατηρεί δε σε ισχύ τη δική του αξιολόγηση, περί "αρνητικής έναντι της Πορτογαλίας εποπτείας του, έως ότου αποφασιστεί από την ίδια την ΕΕ εάν η Λισσαβόνα θα υπαχθεί, ή όχι, στο μηχανισμό οικονομικής βοήθειας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2011 - 9:30:22 UTC