Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ
  • [02] "Δεν ευθύνονται οι μισθοί για την κρίση"
  • [03] "Λουκέτα" και στα κινέζικα μαγαζιά
  • [04] "Καθαρά" τα δύο όπλα της αιματηρής συμπλοκής
  • [05] "Ψαλίδι" 20% στη χρηματοδότηση
  • [06] "Εθνική επανεκκίνηση"
  • [07] Πολύτιμο 0-0 ο»Ώ

  • [01] Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ

    Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ περιλαμβάνει για την περίοδο 2012-2015 το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.

    Τους άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία, οι οποίοι θα ψηφισθούν από τη Βουλή στα μέσα Μαΐου, επέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς", στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα. Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

    Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως "τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του". Με βάση το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1-2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Δεν ευθύνονται οι μισθοί για την κρίση"

    «Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας οφείλεται στην ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ», επισημαίνεται στα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (Ηλίας ΙωακείΒ΅ογλου) Β΅ε θέμα «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1995-2009». Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν εκείνη που κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) ακριβότερα και υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητά τους.

    Από την ανάλυση προκύπτει, ότι τόσο οι μεταβολές στο μέσο περιθώριο κέρδους όσο και οι μεταβολές του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν επηρέασαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα κατά την περίοδο 1995-2009, διότι αθροιστικά μεταβλήθηκαν Β΅ε ρυθμούς ανάλογους προς τους αντίστοιχους στις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες.

    Η Ελλάδα, ως προς το κόστος εργασίας, βρίσκεται πέμπτη από το τέλος στη λίστα με τις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες. Σε σύγκριση Β΅ε τις άλλες χώρες της ΕΕ οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν από τις χαμηλότερες αποδοχές, όταν οι επιχειρήσεις στη χώρα Β΅ας διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

    Όπως σημειώνει στον πρόλογο της μελέτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, «η ελληνική οικονομία προσπάθησε επί μία εικοσαετία, μέχρι το 2008, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω της συγκράτησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, με την ευθύνη των φορέων της οικονομικής πολιτικής και της μεγάλης πλειονότητας των εργοδοτών. Παρόλα αυτά, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν επήλθε και η ασκούμενη πολιτική μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης επιμένει στην ίδια κατεύθυνση, και μάλιστα με ένταση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, τουλάχιστον για τις αναπτυγμένες χώρες».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Λουκέτα" και στα κινέζικα μαγαζιά

    Η οικονομική κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τις πόρτες χιλιάδων Ελληνικών εμπορικών καταστημάτων, απειλώντας τα με λουκέτο, αλλά φαίνεται ότι βάζει ''φρένο'' στην ανάπτυξη και φέρνει επίσης "λουκέτα" ακόμα και στα κινέζικα μαγαζιά που λειτουργούν στη χώρα μας.

    Ο εκδότης και διευθυντής της «China Greece Times» Robin Wang, της μόνης εφημερίδας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα στα κινέζικα, σε δηλώσεις του στο ''ΑΠΕ'' αναφέρει ότι σήμερα λειτουργούν στην Αθήνα 200 με 300 κινέζικα καταστήματα όταν πέρυσι ήταν περίπου 15% περισσότερα και φαίνεται ότι η κρίση πέρα από το ότι οδήγησε περίπου 150 εμπορικές επιχειρήσεις στο οριστικό κλείσιμο έχει προβληματίσει τους κινέζους υπήκοους που εξακολουθούν να ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο καθώς όλα τα καταστήματα δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Καθαρά" τα δύο όπλα της αιματηρής συμπλοκής

    «Καθαρά» είναι το καλάσνικοφ και το πιστόλι που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο των δραστών της δολοφονίας των δύο αστυνομικών στην περιοχή του Ρέντη.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, από τη βαλλιστική εξέταση που ολοκληρώθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, προκύπτει ότι τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, υπήρχε και δεύτερο καλάσνικοφ το οποίο πήραν μαζί τους οι δράστες και δεν θεωρούν απίθανο οι αστυνομικοί, το συγκεκριμένο όπλο να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα εγκλήματα. Οι δράστες δεν πυροβόλησαν με το όπλο αυτό στην συμπλοκή του Ρέντη.

    Όπως διευκρινίστηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες ήταν τέσσερις και όχι τρεις, όπως ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες και αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις μαρτύρων της ένοπλης ληστείας που είχαν διαπράξει νωρίτερα σε περίπτερο το Μενίδι.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τη ληστεία διέπραξαν τρία άτομα με δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, ενώ ο τέταρτος συνεργός τους οδηγούσε το κλεμμένο αυτοκίνητο.

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι οι ένοπλοι, οι οποίοι σκότωσαν τους δύο αστυνομικούς ανήκουν σε οργανωμένο κύκλωμα, που κλέβει αυτοκίνητα και πιθανόν ενέχεται και σε άλλες ένοπλες ληστείες.

    «Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή και ως εκ τούτου η έρευνα θα ολοκληρωθεί όταν εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες», δήλωσε από το Αττικό Νοσοκομείο, όπου μετέβη για να επισκεφθεί τον νεαρό αστυνομικό, που τραυματίσθηκε στη συμπλοκή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ψαλίδι" 20% στη χρηματοδότηση

    Μείωση τουλάχιστον 20% στη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δεδομένες τις περικοπές που έχουν γίνει ευρύτερα στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι «η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά».

    Αναφερόμενος στο θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων τόνισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

    Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια», ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μελέτη για τη μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, λέγοντας ότι η μελέτη αυτή δικαιώνει τη μέχρι τώρα κατεύθυνση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι «τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές που ασκούμε, είναι πραγματικά, είναι ορατά, είναι σημαντικά».

    Τόνισε δε ότι θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ενώ στην επόμενη φάση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ποιά μορφή θα έχει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι νέο, δίκαιο και σύγχρονο.

    Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου, επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, θα είναι: «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας. Θέλουμε ένα μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αυτή τη βασική αρχή, που θα είναι δίκαιο, απλό και σύγχρονο και που στην πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο και όχι αντικίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Εθνική επανεκκίνηση"

    Ευθεία επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι η ΝΔ "συμπεριφέρεται λες και ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας", αντί να συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση. Αντί γι΄ αυτό, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης.

    Ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος έβαλε και κατά των κομμάτων της αριστεράς τονίζοντας ότι "οι ασκήσεις επαναστατικής ανυπακοής έχουν βαρύ κόστος για τους πολίτες και τη χώρα". Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για τη σωτηρία της χώρας δεν έχει την αρωγή των κομμάτων, αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριφέρονται ως αντίπαλοι.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ήταν η προετοιμασία της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που θα γίνει την Παρασκευή καθώς επίσης και η προετοιμασία της προγραμματικής συνδιάσκεψης του Κινήματος που θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε και σε πέντε βασικές προτεραιότητες του Κινήματος που οδηγούν στην Ελλάδα που θέλει το ΠΑΣΟΚ και είναι:

  • Το κράτος στρατηγείο στην υπηρεσία του πολίτη,

  • Η ανάπτυξη στηριγμένη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο,

  • Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος,

  • Η κοινωνία των πολιτών με ευνομία, συμμετοχή και δικαιοσύνη, και

  • Μια νέα Ελλάδα με ισχυρή φωνή που θα ακούγεται παντού.

    Αναφερόμενος στην προγραμματική συνδιάσκεψη, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα εξωστρέφεια για το ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία αυτή, τόνισε, δεν πρέπει να κυριαρχήσουν προσωπικές στοχεύσεις και προτεραιότητες και το Κίνημα στο σύνολό του πρέπει να είναι το στρατηγείο της νικηφόρας διεκδίκησης του πολέμου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ηγηθεί μιας συμμαχίας δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν το αντίθετο.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πρέπει να δώσει στη συνδιάσκεψη το σύνθημα μιας εθνικής επανεκκίνησης που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον χωρίς τις παθογένειες που την έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Πολύτιμο 0-0

    Ο Ντιοπ σημάδευε τα δοκάρια (δύο) και ο διαιτητής Σιδηρόπουλος τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Τελικά, αν και μέσα στο δίλεπτο 74΄-76΄ ο "Δικέφαλος του Βορρά" έμεινε με 9 ποδοσφαιριστές (αποβλήθηκαν οι Λίνο και Ιβιτς) κατάφερε να φύγει από το Ολυμπιακό Στάδιο με το πολύτιμο 0-0 απέναντι στην ΑΕΚ, στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κι έτσι οι δύο ομάδες θα "λύσουν τις διαφορές τους" στη ρεβάνς της Τούμπας (16/03).

    Ο Ατρόμητος πήρε προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου, επικρατώντας 2-1 του Ολυμπιακού Βόλου στο Περιστέρι, στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Σαγκανόφσκι στο 9΄ και ο Νεμπεγλέρας στο 61΄ πέτυχαν τα γκολ των νικητών, ενώ ο Σανκαρέ μείωσε στο 79΄ για τους φιλοξενούμενους, που καλούνται να ανατρέψουν το σκορ στη ρεβάνς της 16ης Μαρτίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2011 - 21:30:24 UTC