Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία
  • [02] Στάσεις εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Ρεκόρ στα λουκέτα
  • [04] «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο»
  • [05] Ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα ο»Ώ

  • [01] Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

    Τουλάχιστον 65 νεκροί και περίπου 200 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς.

    "Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία" δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο σεισμός που είχε ένταση 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

    Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 ως εμπόλεμη ζώνη. "Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη" είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

    Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

    Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα) -(2351 GMT της Δευτέρας), σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.

    Οπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Ερευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

    Στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.

    Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.

    Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο "καταπίνοντας" ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και "εξαφανίζοντας" αυτοκίνητα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στάσεις εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται και σήμερα, Τρίτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τις ώρες 09.00 - 12.00, 14.00 - 17.00 και 21.00 - 24.00.

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις και πληροφορίες από το Πρακτορείο και δεν θα ανανεώνεται η ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Οι στάσεις εργασίας αποφασίστηκαν από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗEΑ με τα παρακάτω αιτήματα:

    1. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων,

    2. Να μην πραγματοποιηθεί νέα περικοπή 10% στους μισθούς,

    3. Να αποσυρθεί κάθε απόπειρα μετατροπής του ΑΠΕ σε ΔΕΚΟ, και

    4. Να τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ.

    Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Δευτέρας καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ρεκόρ στα λουκέτα

    Εξήντα πέντε χιλιάδες εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει και 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους δεκατρείς μήνες. Σε ποσοστό το 25% από αυτά έχουν κλείσει στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών βάσει των τελευταίων στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Η βασικότερη αιτία είναι η αδυναμία των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα ενοίκια τους τα οποία αποτελούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων.

    όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Π. Καρέλλας.

    Τα καταστήματα που υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει, βάσει των στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι μόνον τα ισόγεια καταστήματα και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά που βρίσκονται σε ορόφους. Ειδικά για τους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε ορόφους, ο κ. Καρέλλας καταγγέλλει σειρά παρανομιών επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης παραβίαση του νόμου για τη χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και έχουν νοικιαστεί πρόσφατα σε ορόφους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο»

    «Βιεννέζικο κρουασάν!» είναι ο τίτλος της συναυλίας - παρουσίασης που προτείνει το Μέγαρο Μουσικής στους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους του και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στις 11.30, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

    Θέμα της συναυλίας είναι οι επιρροές της παραδοσιακής μουσικής στην έντεχνη δημιουργία, μέσα από νέες μελωδίες και αρμονίες, ασυνήθιστα όργανα, καινούργιο υλικό, πρωτότυπους τρόπους έκφρασης κ.ά.

    Ειδικότερα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί γεωγραφικά στην Ανατολική Ευρώπη, την Ουγγαρία και την Τουρκία και στον τρόπο που το μουσικό φολκλόρ των περιοχών αυτών επηρέασε τις συνθέσεις κορυφαίων εκπροσώπων του Κλασικισμού και του Ρομαντισμού, όπως τον Γιόζεφ Χάυδν (1732-1809), τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791), τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και τον Γιοχάννες Μπραμς (1833-97).

    Η παρουσίαση θα εμπλουτισθεί με μουσικά παραδείγματα, σχόλια, ανέκδοτα και οπτικοακουστικό υλικό. Στη συναυλία συμμετέχει η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, την οποία διευθύνουν οι Σπύρος Προσωπάρης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κάτια Μολφέση και Φώτης Μιχαλάκης, όλοι μαθητές του Λουκά Καρυτινού, από τη Σχολή Διεύθυνσης Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο», η οποία συνδυάζει το ψυχαγωγικό με το παιδαγωγικό στοιχείο. Ερμηνευτές και μουσικολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να αποκαλύψουν τα μυστικά της μουσικής στους φιλομαθείς νεαρούς ακροατές, αλλά και στους ενήλικες συνοδούς τους.

    Την επιμέλεια και την παρουσίαση έχει αναλάβει η έμπειρη μουσικολόγος Έφη Αβέρωφ -Μιχαηλίδου, η οποία προλογίζει τις εκδηλώσεις της συγκεκριμένης σειράς από το 2001 επιμένοντας ιδιαίτερα στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» και αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα

    Με τους αγώνες ρεβάνς για την «φάση των 32», συνεχίζεται το Γιουρόπα Λιγκ. Από ελληνικής πλευράς, ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται σήμερα (19:00)στο «Λουζνίκι» της Μόσχας από την ΤΣΣΚΑ και οι ελπίδες πρόκρισης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μετά την ήττα με 1-0 που γνώρισε ο «Δικέφαλος» στην Τούμπα.

    Παράλληλα, οι παίκτες του Μάκη Χάβου καλούνται να ξεπεράσουν και τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, καθώς υπολογίζεται ότι την ώρα του αγώνα η θερμοκρασία θα έχει πέσει στους 15 βαθμούς υπό το μηδέν!

    Ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι και το έργο του Αρη, που την Πέμπτη θα παίξει (22:05) στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» με την Μάντσεστερ Σίτι. Μετά την «λευκή» ισοπαλία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι παίκτες του Γιάννη Μιχαλήτσιου θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους και να εκμεταλλευθούν τις αντεπιθέσεις, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία.

    Από τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Βιγιαρεάλ-Νάπολι, Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Ρέιντζερς, Μπράγκα-Λεχ Πόζναν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Γιούνγκ Μπόις, Αϊντχόφεν-Λιλ και Στουτγκάρδη-Μπενφίκα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 7:30:17 UTC