Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες
  • [02] Παραιτήσεις αντιδημάρχων
  • [03] "Κλείνει" το ζήτημα με τα αναδρομικά τέλη για τους ημιυπαίθριους
  • [04] Ρεκόρ κλειστών καταστημάτων
  • [05] Αυξομειώσεις τιμών
  • [06] "Τσίρκο του Ήλιου" στη Μόσχα ο»Ώ

  • [01] Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών". Πρόκειται για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεταξύ των οποίων την επιβολή διαδικασίας αυτόφωρου αλλά και ποινές φυλάκισης έως 20 χρόνια για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ καθώς και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη τη θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα που θα συντονίζει τις έρευνες για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής ενώ περιέχει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Στη φορολογία νομικών προσώπων (Α.Ε., Ε.Π.Ε.) και μερισμάτων μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.

    Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων. Επίσης για αναπτυξιακούς λόγους, προτείνεται η μη φορολόγηση κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της Ε.Ε., εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα. Εξυπακούεται ότι αν αυτά διανεμηθούν παρακρατείται ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

    Για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καταβολής και σε 6 δόσεις.

    Iδρύεται η εταιρία αξιοποίησης του Ελληνικού

    Μετοχικό κεφάλαιο 1.500.000 ευρώ και σκοπό την "διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού" θα έχει η Ανώνυμη Εταιρία "Ελληνικό Α.Ε", που ιδρύεται με το άρθρο 42 του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Στην ΑΕ που δημιουργείται θα εισφερθούν η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτιρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου ενώ για τη μεταβίβαση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου απαιτείται η ψήφιση νόμου, αφού προηγηθεί αποτίμηση της αξίας του. Επίσης στην "Ελληνικό ΑΕ" περιέρχεται η κυριότητα του κινητού εξοπλισμού των κτιρίων και εγκαταστάσεων, χωρίς αντάλλαγμα, μετά από προηγούμενη καταγραφή.

    Στο μεταξύ, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Qatar Investment Authority Ahmad Al Sayed συναντήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη που επισκέπτεται τη Ντόχα.

    Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναπτύχθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στον αραβικό κόσμο ενώ οι συζητήσεις με την Qatar Investment Authority περιστράφηκαν γύρω από το σχέδιο ανάπλασης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

    Ο κ. Παμπούκης συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ κ. Mohammed Saleh Al-Sada με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών στον τομέα της ενέργειας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Παραιτήσεις αντιδημάρχων

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έκανε δεκτή την παραίτηση του αντιδημάρχου, αρμόδιου για τα οικονομικά του δήμου, Γιώργου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην πρόταση του Καμίνη σχετικά με το ζήτημα των 300 μεταναστών απεργών πείνας.

    Κατόπιν τούτου και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαμερισμάτων, Φώτης Προβατάς, δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του. Και ο κ. Προβατάς είχε δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία για την ίδια πρόταση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Κλείνει" το ζήτημα με τα αναδρομικά τέλη για τους ημιυπαίθριους

    Αποκλείεται, χωρίς καμία εξαίρεση, η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής τελών για τους "τακτοποιημένους" ημιυπαίθριους χώρους, με σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για ψήφιση από τη Βουλή

    Με τη νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τα δημοτικά τέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, εξαιτίας της εγκυκλίου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος και την οποία υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την επομένη έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Η προωθούμενη ρύθμιση αποσκοπεί και στην προστασία των δημάρχων από τυχόν αναζήτηση ευθυνών για τη μη είσπραξη (αναδρομικών) δημοτικών τελών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ρεκόρ κλειστών καταστημάτων

    Εξήντα πέντε χιλιάδες εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει και 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους δεκατρείς μήνες. Σε ποσοστό το 25% από αυτά έχουν κλείσει στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών βάσει των τελευταίων στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Η βασικότερη αιτία είναι η αδυναμία των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα ενοίκια τους τα οποία αποτελούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων.

    όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Π. Καρέλλας.

    Τα καταστήματα που υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει, βάσει των στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι μόνον τα ισόγεια καταστήματα και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά που βρίσκονται σε ορόφους. Ειδικά για τους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε ορόφους, ο κ. Καρέλλας καταγγέλλει σειρά παρανομιών επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης παραβίαση του νόμου για τη χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και έχουν νοικιαστεί πρόσφατα σε ορόφους.

    Στο ίδιο ποσοστό περίπου υπολογίζει την πτώση των ενοικίων και ο διευθύνων σύμβουλος του "HATSIOS GROUP" που δραστηριοποιείται σε κατασκευές και μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων κ. Μ Χάτσιος ο οποίος αναφέρει ότι: "Οι μειώσεις των ενοικίων επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει αυτή τη στιγμή ποσοστό της τάξεως του 30%. Το ποσοστό αυτό έχει δυναμική να αυξηθεί και άλλο.Υπάρχει μία υπερπροσφορά ξενοίκιαστων χώρων η οποία μεγαλώνει. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής τόσον στον δρόμο όσο και στα τετραγωνικά. Σε εξαιρετικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου, ενώ πριν ένα χρόνο δεν έβρισκες σχεδόν τίποτε τώρα διαλέγεις. Δείτε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κολονάκι".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αυξομειώσεις τιμών

    Αυξομειώσεις στις τιμές φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας προκύπτουν με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα έχει ισχύ από τις 23 Φεβρουαρίου.

    Με το νέο δελτίο καθορίζονται οι ανώτατες τιμές πώλησης 3.437 φαρμακευτικών προϊόντων και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μειώσεις στις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων οι οποίες ξεκινούν από 0, 5% και φθάνουν και το 87% και αυξήσεις στις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων, που ξεκινούν από 0,16% και φθάνουν και το 11%.

    Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp και όπως αναφέρει το υπουργείο από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα.

    Η ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (Δελτία Σεπτεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011) επέφερε συνολική μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 14,46%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Τσίρκο του Ήλιου" στη Μόσχα

    Η καναδική εταιρεία του τσίρκου Cirque du Soleil θα κάνει επένδυση-ρεκόρ 57 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο σόου στη Μόσχα το επόμενο έτος, για να προετοιμάσει το έδαφος πριν ξεκινήσει ένα μόνιμο σόου στη Ρωσία έως το 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του.

    Το "Zarkana" είναι η πρώτη νέα παράσταση του Cirque du Soleil στη Ρωσία και θα είναι το πιο ακριβό μη μόνιμο σόου που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εταιρεία αυτή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντανιέλ Λαμάρ.

    Η εταιρεία που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι τα 57 εκατομμύρια δολάρια που θα επενδύσει στο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας ακροβατικό σόου, είναι κατά πολύ περισσότερα από τα 30 έως 50 εκατ. δολάρια που προηγουμένως προέβλεπε για όλη τη Ρωσία.

    Το "Zarkana, για μας, είναι μια δοκιμή για να δούμε αν η αγορά μπορεί να σηκώσει μια μόνιμη παράσταση", δήλωσε ο Λαμάρ.

    Το Cirque du Soleil που δημιουργήθηκε πριν από 26 χρόνια, πήγε στη Ρωσία πριν από δύο χρόνια και βρίσκεται τώρα στις τρεις ρωσικές πόλεις της Μόσχας, του Καζάν και της Αγίας Πετρούπολης. Θα προσθέσει την πόλη Εκατερίνμπουργκ στα Ουράλια αργότερα φέτος.

    Ο Λαμάρ δήλωσε πως η Ρωσία, η οποία έχει μακρά ιστορία στο τσίρκο, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της εταιρείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 February 2011 - 19:30:20 UTC