Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα εξέγερσης στον Αραβικό κόσμο
  • [02] Προς ενιαίο μισθολόγιο
  • [03] "Κυνήγι Θησαυρού"
  • [04] Ντέρμπι "αιωνίων" στο Φάληρο ο»Ώ

  • [01] Κύμα εξέγερσης στον Αραβικό κόσμο

    Οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά των απολυταρχικών καθεστώτων εξαπλώθηκαν, χθες, Παρασκευή, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής, σε όλο σχεδόν τον αραβικό κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι το Μπαχρέιν και από την Ιορδανία μέχρι το Τζιμπουτί, καθώς η πτώση των προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου γέννησε την αίσθηση ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να φέρει τον εκδημοκρατισμό.

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη. Σαράντα έξι άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο τις τελευταίες 72 ώρες στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών. Πηγές με τις οποίες ήλθε σε επαφή η ΜΚΟ στο νοσοκομείο αλ Τζάλα στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη) ανέφεραν πως τα θύματα στην πλειοψηφία τους έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στο σβέρκο, τονίζει ανακοινωθέν της Αμνηστίας.

    Στην Υεμένη, οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με δεκάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

    Στο Μπαχρέιν, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, την ώρα που ο πρίγκιπας, διάδοχος του βασιλείου, υποσχόταν διάλογο με την αντιπολίτευση μόλις επιστρέψει η "ηρεμία" στη χώρα. Σήμερα, η αστυνομία του Μπαχρέιν επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Μανάμα ενώ αυτοί προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν το πρώην προπύργιο τους, την Πλατεία του Μαργαριταριού, μετά την αποχώρηση του στρατού. Η αστυνομία ξυλοκόπησε τους διαδηλωτές και έριξε δακρυγόνα για να ανακτήσει τον έλεγχο μετά την αποχώρηση των στρατιωτών που επέβαιναν σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα από τον κυκλικό κόμβο.

    Στην Ιορδανία, υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σε διαδήλωση εκατοντάδων νέων που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι. Αυτές ήταν οι πρώτες σοβαρές ταραχές που σημειώνονται στο βασίλειο από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος, τον Ιανουάριο.

    Στο Ομάν, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Μουσκάτ ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο.

    Στο Τζιμπουτί, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ. Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες. Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Προς ενιαίο μισθολόγιο

    Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το πόρισμα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, από την επιτροπή, που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

    Το πόρισμα, που θα υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εντός των επόμενων δέκα ημερών, θα περιγράφει αναλυτικά τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα υπουργεία, τους φορείς και τους οργανισμούς, και παράλληλα θα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού σε όλο τον δημόσιο τομέα.

    Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών έχει στα χέρια του στοιχεία για πολλές από τις ακραίες μισθολογικές διαφορές, που υπάρχουν στα υπουργεία, και για επιδόματα - πρόκληση, που δίδονται στον δημόσιο τομέα και συνιστούν αδικία.

    Το πόρισμα θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική βάση για την κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ, σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο. Σε αυτό, δε, θα στηριχθεί και η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων και τις μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Κυνήγι Θησαυρού"

    Κυνήγι θησαυρού διοργανώνει αύριο, Κυριακή -για πρώτη φορά, φέτος- το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών σε συνεργασία με τον δήμο Αθήνας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού (21 Φεβρουαρίου).

    Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, του οποίου ο σκοπός είναι οι γονείς με τα παιδιά τους και οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους να ανακαλύψουν μουσεία της Αθήνας.

    Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Αθηναίοι και η διαδικασία είναι πολύ απλή:

    Αφετηρία του παιχνιδιού είναι το Σύνταγμα. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τις 10:00 μέχρι τις 12:00, στο καφέ «Παναθήναιον», στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην είσοδο του Μετρό. Σε κάθε διαγωνιζόμενο θα παρέχονται ένας χάρτης, όπου θα αναγράφονται τα αναλυτικά τα στοιχεία των πέντε μουσείων και ένας κατάλογος στον οποίο θα απεικονίζεται ένα συγκεκριμένο, ζητούμενο, έκθεμα από κάθε μουσείο.

    Τα μουσεία που θα συμμετάσχουν στο παιχνίδι είναι τα Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη, Νομισματικό και Λαϊκής Τέχνης. Στα μουσεία, στις αίθουσες των εκθεμάτων του «κυνηγιού», θα υπάρχουν ξεναγοί. Δίπλα στον κατάλογο με τα εκθέματα του παιχνιδιού θα υπάρχει και μία ερώτηση, της οποίας η απάντηση θα δίνεται γραπτώς από τον ξεναγό σε ένα καρτελάκι.

    Οι συμμετέχονται στο κυνήγι του θησαυρού πρέπει να πάνε στα μουσεία, να εντοπίσουν το έκθεμα, τον ξεναγό, να του κάνουν την ερώτηση και να πάρουν μία γραπτή απάντηση. Όταν οι παίκτες συγκεντρώσουν τις απαντήσεις και λάβουν και εκείνη από το τελευταίο μουσείο, το Κυκλαδικής Τέχνης (παραμένει ανοιχτό έως τις 17:00), θα τις παραδώσουν στον ξεναγό, που θα συναντήσουν εκεί. Όσοι ολοκληρώσουν την αποστολή, θα κερδίσουν δώρα, που θα παραλάβουν είτε επί τόπου (προσφορές από τα μουσεία που συμμετέχουν), είτε θα δηλώσουν συμμετοχή σε δωρεάν ξεναγήσεις, πού θα πραγματοποιηθούν από τα μέλη της Σωματείου Ξεναγών, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

    «Ελπίζουμε ότι η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει θεσμό, ούτως ώστε ο κόσμος να το αγκαλιάσει και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας και πρόσθεσε: «Για το μέλλον, υπάρχει και η σκέψη, το κυνήγι να μεταφερθεί στο Κεραμεικό, στην Αρχαία Αγορά, το Μουσείο του Κεραμεικού, το Μουσείο του Καραγκιόζη του δήμου Αθηναίων, ώστε να καλύπτονται διαφορετικές περιοχές κάθε φορά».

    Σε ερώτηση για το αν λείπουν από την Αθήνα τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ο πρόεδρος του Σωματείου απάντησε: «Η Αθήνα έχει ανάγκη αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Βρήκαμε κι εμείς έναν τρόπο να γνωρίσει ο Αθηναίος την Αθήνα, που δεν τον πληγώνει, να γνωρίσει δηλαδή μια άλλη Αθήνα, που έχει να προσφέρει πράγματα, όπως γνώση και διασκέδαση».

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πιπέρας, μελετάται το ενδεχόμενο, η διοργάνωση να πραγματοποιείται και τα καλοκαίρια, ώστε να συμμετέχουν και τουρίστες, που επιθυμούν να γνωρίσουν την Αθήνα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ντέρμπι "αιωνίων" στο Φάληρο

    Το μεγάλο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κλέβει την παράσταση στην 23η ημέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Η κόντρα των «αιωνίων» αντιπάλων, εκτός από τους προφανείς λόγους γοήτρου για τις δύο κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει τεράστια βαθμολογική σημασία, καθώς μπορεί να κρίνει την έκβαση του φετινού πρωταθλήματος.

    Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να πάρει τους βαθμούς της νίκης, τότε θα αυξήσει σε δέκα τους βαθμούς της διαφοράς από τους «πράσινους» και μόνο αν... αυτοκτονήσει θα χάσει το φετινό τίτλο. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός θέλει μόνο τη νίκη για να συνεχίζει να ελπίζει...

    Από την πλευρά των γηπεδούχων, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

    Στον Παναθηναϊκό ο Ζεσουάλδο Φερέιρα χαρακτήρισε το ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο ως ματς της χρονιάς.Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεση του τον Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ.

    Στο μεταξύ, η ΑΕΚ θα παίξει με τον Πανιώνιο στο Ολυμπιακό στάδιο, ενώ η Λάρισα θα αναμετριθεί με την Ξάνθη.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:15 Αστέρας Τρίπολης-Κέρκυρα NS2

    19:30 Καβάλα-Πανσερραϊκός NS2

    19:30 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΝΕΤ

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Ολυμπιακός Β.-Ηρακλής NS2

    17:15 Ατρόμητος-Αρης NS2

    19:30 Ξάνθη-Λάρισα ΝΕΤ

    19:30 ΑΕΚ-Πανιώνιος NS1

  • Αναβλήθηκε ο αγώνας ΠΑΟΚ-Εργοτέλης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 February 2011 - 11:30:16 UTC