Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκληση εγκυκλίου για ημιυπαίθριους
  • [02] Δράση κατά των ναρκωτικών
  • [03] Νομοσχέδιο για τα "κλειστά"
  • [04] ''Κινήσεις εντυπωσιασμού''
  • [05] Επιδείνωση καιρού ο»Ώ

  • [01] Ανάκληση εγκυκλίου για ημιυπαίθριους

    Την εξ ολοκλήρου ανάκληση της εγκυκλίου, βάσει της οποίας καλούνταν οι δημότες που τακτοποιούν ημιυπαίθριους χώρους, να καταβάλουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη που τους αφορούν, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος.

    «Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δράση κατά των ναρκωτικών

    Ενεργότερη δράση αναλαμβάνει η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν καλύτερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Κρεμαστινό για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, εμφανίστηκε ανήσυχος και σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλία για δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πολύ σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προβλέπει αλλαγή του κώδικα περί ναρκωτικών.

    Χαρακτηριστική ήταν μια εικόνα που μετέφερε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής, ενημερώνοντας τα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη. «Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 5.200 χρήστες ενώ άλλοι 5.358 άρρωστοι άνθρωποι περιμένουν πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για τα στεγνά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ σε αυτή τη χώρα; Τα επτά χρόνια» τόνισε η κ Μαλιώρη και πρόσθεσε:

    « Είναι επείγον. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναφέρουμε το πρόγραμμα θεραπείας με υποκατάστατα. Έχουμε καταργήσει το δικαίωμα στη θεραπεία. Όταν δεν τους δίνουμε θεραπευτική θέση, δεν τους δίνουμε φαρμακευτική στήριξη, τους σπρώχνουμε στην πιάτσα. Όσο στερούμε από τόσο μεγάλο πληθυσμό αυτό το δικαίωμα, θα κάνουν οτιδήποτε για να βρουν τη δόση τους».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μαλιώρη στην πρόληψη, τονίζοντας ότι «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

    Σε όλη τη χώρα όπως είπε, λειτουργούν 71 συνολικά κέντρα πρόληψης με 400 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Νομοσχέδιο για τα "κλειστά"

    Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων", το οποίο έχει συγκεντρώσει τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και όπως σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων να μπουν στην οικονομία με τη δική τους δυναμική και γνώση.

    Η ΝΔ τάσσεται μεν υπερ τη φιλοσοφίας της λεγόμενης απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, αλλά δηλώνει πως στην προκειμένη περίπτωση αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς.

    Ο ΛΑΟΣ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει συνθήκες νομοθετικού φαρ ουεστ ενώ τα κόμματα της αριστεράς διακρίνουν ανακατανομή της πίτας προς όφελος των ισχυρών.

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου διεκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία.

    Αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματος τους,οι δικηγόροι του Πειραιά αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντα τους από σήμερα έως τις 23 Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ''Κινήσεις εντυπωσιασμού''

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως κοροιδεύει και λέει ψέματα στους πολίτες όσον αφορά στο θέμα των ημιυπαίθριων , εξαπέλυσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιχειρείται η επιβολή πρόσθετων φόρων και τελών, ακόμα και αναδρομικά, στους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιήθηκαν με το νόμο 3843/2010.

    Ανάλογη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και για το θέμα της απόσυρσης κάνοντας και σε αυτή την περιπτωση λόγο για αλαλούμ. Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακόμα δεν έχει δώσει τα χρήματα που οφείλει σε πολίτες, οι οποίοι προχώρησαν στο μέτρο της απόσυρσης πριν ενάμιση χρόνο. " Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος που θέλει να είναι αυστηρό να μην είναι δίκαιο. Χρωστά το κράτος χρήματα σε πολίτες που έκαναν απόσυρση; Θα τους αποκαταστήσει; Το κράτος πάλι δεν είναι συνεπές, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Για την κατάσταση στο χώρο της ναυτιλίας

    Να σταματήσει τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς που θέτουν σε κίνδυνο έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της ναυτιλίας, κάλεσε την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Μιχελάκης -με αφορμή το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργειου Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Βλάχος, δεν έχει παραιτηθεί παρά το ότι αυτό του έχει ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Διαμαντίδη, επικαλούμενος τη διαδικασία του opengov- επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της ναυτιλίας. "Η κυβέρνηση Παπανδρέου διέλυσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, απαξιώνει το Λιμενικό Σώμα, προκαλεί αλαλούμ σε ότι αφορά τον επιχειρησιακό έλεγχο του Θαλάμου Επιχειρήσεων, δεν δημιούργησε ενιαίο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να φύγουν ελληνικές σημαίες από τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και δεν έχει ουσιαστικά κανένα σχέδιο στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα" δήλωσε.

    Σχετικά με τις δαπάνες για την υποβοήθηση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου

    Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τον δωδεκαπλασιασμό του ανώτατου ορίου δαπάνης, μέχρι το οποίο το δημόσιο μπορει να συνάπτει με απευθείας αναθέσεις, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την υποβοήθηση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ζητά επίσημα η ΝΔ. Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει γιατί το όριο διαπάνης, για την ανάθεση συμβάσεων εκτινάσσεται από τις 24.600 ευρώ έως και τα 295.200 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, εκφράζοντας την απορία του για το πως εξασφαλίζονται οι όροι διαφάνειας για την ανάθεση των εργων.

    Για Δημόσια Περιουσία

    Επανέρχεται στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η ΝΔ η οποία καταγγέλει την κυβέρνηση πως έχει χάσει την ουσία και προχωρεί σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. "Πως είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που έχει υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο και έχει βάλει υποθήκητη δημόσια περιουσία να έρχεται σήμερα και να εμφανίζεται ως προστάτης της δημόσιας περιουσίας; " διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος υπενθύμισε τόσο την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου υπάρχει ρητή αναφορά σε πώληση δημόσιας περιουσίας, όσο και στο άρθρο 14 του μνημονίου όπου και εκεί γίνεται λόγος για πώληση δημόσιας περιουδίας.

    Πρόωρες εκλογές

    Για ανεύθυνη στάση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών.

    Για επιχειρησιακές συμβάσεις

    Την πάγια θέση της ΝΔ η οποία και στηρίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, επανέλαβε ο Γιάννης Μιχελάκης. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μύθο το υψηλό εργασιακό κόστος στη χώρα μας και ζήτησε να αρχίσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και να ξεκινήσει άμεσα ο εξορθολογισμός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Επιδείνωση καιρού

    Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

    Ενισχυμένοι νοτιάδες, που θα φθάνουν στα πελάγη τα 9 μποφόρ.

    Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα δυτικά και βόρεια και από το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

    Παράλληλα οι άνεμοι αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα στραφούν σε βορείους και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 February 2011 - 13:30:18 UTC