Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πταίσμα η λαθρεπιβίβαση
  • [02] Δεν πωλείται δημόσια γη
  • [03] Καταβολή αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ
  • [04] Συνεδρίαση των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο
  • [05] Στο 1142... για φάρμακα
  • [06] Ο Γουόρχολ στον Sothebyβs
  • [07] Στο εδώλιο ο "Καβαλιέρε" ο»Ώ

  • [01] Πταίσμα η λαθρεπιβίβαση

    Πταίσμα και όχι πλημμέλημα θα είναι η μη πληρωμή εισιτηρίου, σύμφωνα με τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, που ψηφίστηκε κατά άρθρο από τη Βουλή τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση που είχαν υποβάλει βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ο κ. Ρέππας αναδιατύπωσε τη σχετική τροπολογία ώστε να μη θεωρείται πλέον πλημμέλημα αλλά πταίσμα το αδίκημα της μη πληρωμής εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

    Έτσι πλέον, δεν υπάρχει θέμα φυλάκισης και το σχετικό αδίκημα θα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, ενώ η ποινική δίωξη θα ασκείται έπειτα από έγκληση.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

    Πάντως, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει για σήμερα, Τετάρτη, 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δεν πωλείται δημόσια γη

    Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει, εντός των επόμενων ημερών, η κυβέρνηση για να μην υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης δημόσιας γης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από όλα τα κόμματα, μέσα από διάλογο, να συμφωνήσουν σ΄αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αργότερα με την αναθεώρηση του Συντάγματος να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα. Συμπλήρωσε δε, ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πώληση της δημόσιας γης.

    Σε ό,τι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις δικές της αποφάσεις και βάζει στόχους για να δώσει στους Έλληνες πολίτες μία λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος. «Η λύση δεν έχει να κάνει με κανέναν τρόπο με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Καταβολή αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ

    Αποζημιώσεις ύψους περίπου 9,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλει αύριο, Πέμπτη, ο ΕΛΓΑ στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα).

    Πρόκειται για ζημιές που υπέστησαν 6.567 δικαιούχοι παραγωγοί των νομών, Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας και Φλωρίνης. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που διατηρούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος οι δικαιούχοι παραγωγοί.

    Αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, στη διεύθυνση www.elga.gr.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνεδρίαση των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο

    Oι Πρυτάνεις τών Πανεπιστημίων της χώρας θα συνεδριάσουν στο Ναύπλιο, το διήμερο Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο θα παραστεί και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.Τα βασικά θέματα της «ατζέντας» είναι το ακαδημαικό άσυλο και οι επικείμενες αλλαγές στα ΑΕΙ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στο 1142... για φάρμακα

    Σε τετραψήφιο αριθμό -1142- θα μπορούν στο εξής ασθενείς αλλά και φαρμακοποιοί να καταγγέλλουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

    Αυτό είναι ένα από τα μέτρα στα οποία προχωράει ο Οργανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων η οποία οφείλεται, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στις παράλληλες εξαγωγές του.

    Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, παρατηρούνται ελλείψεις σε τουλάχιστον 28 φάρμακα που χορηγούνται ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, τη νόσο του πάρκινσον, την υπέρταση, το διαβήτη, τη σχιζοφρένεια και την ηπατίτιδα.

    Ανάμεσα στα δεκατρία μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει ο ΕΟΦ, είναι η άμεση απαγόρευση εξαγωγής 28 φαρμάκων και οι αναφορές στον ΕΟΦ από τις εταιρίες που τα προμηθεύουν αλλά και οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν για τα αποθέματα που διαθέτουν.

    Από τον Απρίλιο θα λειτουργήσει ειδική, επιγραμμική (on line), εφαρμογή του ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων, ενώ από τον Μάρτιο οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη.

    Ο οργανισμός θα προχωρήσει σε νέες χρηματικές ποινές σε εταιρίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς σύμφωνα με το νόμο.

    Στον έλεγχο του, ο ΕΟΦ θα συνεργαστεί με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής της ταινίας γνησιότητας σε κάθε φάρμακο που διακινείται από τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό στάδιο της διερεύνησης για την επιβολή χρηματικών ποινών, βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.

    Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τετράμηνο οι ελλείψεις συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο. Ήδη, υπάρχει λίστα 61 φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν τηλεφωνικές καταγγελίες, ότι ήταν σε έλλειψη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ο Γουόρχολ στον Sothebyβs

    Πέντε έργα του Άντυ Γουόρχολ τέθηκαν σε δημοπρασία από τον Oίκο Sothebyβs στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων και το διάσημο «Four dollar Signs», που ανήκε στη συλλογή Ιόλα και είχε αγοράσει απευθείας από τον καλλιτέχνη, ο Αλέξανδρος Ιόλας.

    Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα, πυροδοτώντας συζητήσεις για τον σημερινό κάτοχο του προς δημοπράτηση έργου και τον τρόπο απόκτησης του.

    Σε απάντηση των παραπάνω, ο οίκος Sothebyβs, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ο Οίκος Sotheby's επιβεβαιώνει ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου έργου το απέκτησε από τον Αλέξανδρο Ιόλα όσο ο τελευταίος βρισκόταν εν ζωή, πριν το 1987, και το έργο έχει παραμείνει στην ίδια συλλογή μέχρι σήμερα» και συνεχίζει: «Όπως αναφέρεται στον κατάλογο του Οίκου Sotheby's το έργο προέρχεται από Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη και όχι από τη συλλογή του κ. Πορταλάκη όπως έχει λανθασμένα υπονοηθεί.

    Ο υπαινιγμός ότι το έργο αυτό εξαφανίστηκε από το σπίτι του Ιόλα μετά το θάνατό του είναι αβάσιμος» καταλήγει η ανακοίνωση του Οίκου.

    Σημειώνεται ότι η αξία πώλησης του έργου «Four Dollar Signs», εκτιμάται ανάμεσα στις 600 χιλιάδες έως 800 χιλιάδες λίρες. Τα άλλα τέσσερα έργα Γουόρχολ, που δημοπρατήθηκαν αλλά δεν προέρχονται από τη συλλογή Ιόλα είναι το πορτρτέτο της Τζάκι Κένεντυ, το δίπτυχο « Oxidation Painting», το «Campbellβs chicken noodle soup box» και το ακριβότερο όλων, ένα πολλαπλό πορτρέτο της Μέρλιν Μονρόε, «Nine multicoloured Marilyns», αξίας 2 έως 3 εκ. λιρών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Στο εδώλιο ο "Καβαλιέρε"

    Οξυμένοι είναι οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία μετά την απόφαση της δικαστικού του Μιλάνου, αρμόδιας για τις προκαταρκτικές έρευνες, Κριστίνα Ντι Τσένσο, για άμεση παραπομπή σε δίκη του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο "Καβαλιέρε" θα κληθεί να απολογηθεί τόσο για το αδίκημα συνέργειας σε εκπόρνευση ανηλίκων όσο και για εκείνο της κατάχρησης εξουσίας. Ο μεγιστάνας -πρωθυπουργός δεν θέλησε ακόμη να προβεί σε επίσημες δηλώσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όμως, Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε ότι "η δικαστικός του Μιλάνου, με την απόφαση της, δεν έλαβε υπόψη της την αρμόδια επιτροπή της βουλής, που είχε αποφανθεί ότι η εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας, είναι αναρμόδια.

    Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού "Λαού της Ελευθερίας" στη βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο έργο της και θα αντισταθεί στην προσπάθεια παρέμβασης στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας". "Πρόκειται για μια πολιτική χρήση της Δικαιοσύνης" τόνισε επίσης ο Τσικίτο.

    Από την αντιπολίτευση, ο δεύτερος γραμματέας του "Δημοκρατικού Κόμματος", Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπογράμμισε ότι "από τη στιγμή που ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι είναι αθώος και θύμα κατατρεγμού, πρέπει να παρουσιασθεί ενώπιον των δικαστών. Ας σώσει τη χώρα του, από τον διεθνή διασυρμό, από την εικόνα ενός πρωθυπουργού που δικάζεται για εκπόρνευση ανηλίκων και κατάχρηση εξουσίας".

    Από το κόμμα "Ιταλία των Αξιών" , του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο Μάσιμο Ντονάντι θεωρεί ότι "το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο Μπερλουσκόνι είναι να παρουσιασθεί στην δικάσιμο, να παραιτηθεί και να διευκολύνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, από την στιγμή, μάλιστα, που δυο στους τρεις ιταλούς, δηλώνουν, πλέον, ότι δεν τον εμπιστεύονται".

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, στενοί συνεργάτες του "Καβαλιέρε" τονίζουν ότι υπάρχουν δυο, εναλλακτικές ή και παράλληλες οδοί, που μπορούν να ακολουθηθούν: η μία σχετίζεται με την προσφυγή των συνηγόρων υπεράσπισης του ιταλού πρωθυπουργού στο εφετείο (και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο), προβάλλοντας τη θέση ότι "το δικαστήριο του Μιλάνου είναι αναρμόδιο και με την υπόθεση "Ρούμπι Γκέιτ" πρέπει να ασχοληθεί, αποκλειστικά και μόνο, το ειδικό δικαστήριο για πολιτικούς.

    Η άλλη εναλλακτική αφορά τη λεγόμενη "σύγκρουση αρμοδιότητας" (conflitto di attribuzione). Στην περίπτωση αυτή, το κοινοβούλιο -με ψήφο ειδικής επιτροπής και ολόκληρου του σώματος-μπορεί να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί αν με το όλο σκάνδαλο "Ρούμπι Καρίμα", πρέπει όντως να ασχοληθεί το δικαστήριο της ιταλικής συμπρωτεύουσας, ή, βάσει του συντάγματος, εμπίπτει στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες του δικαστηρίου για πολιτικούς. Σχετικά, τέλος, με τη δυνατότητα υποχρεωτικής παραίτησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία, σε περίπτωση καταδίκης, αναλυτές αναφέρουν ότι "ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και όλοι οι υπόδικοί πρέπει να θεωρούνται αθώοι μέχρι την τελική κρίση του Αρείου Πάγου".

    Υπάρχει παρά ταύτα μια περίπτωση στην οποία ο "μίστερ τιβί" θα μπορούσε να αναγκασθεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία αλλά και γενικότερα, την πολιτική: αν οι εισαγγελείς ζητήσουν παράλληλα με την κυρίως καταδίκη και τη στέρηση του δικαιώματος του "εκλέγειν και του εκλέγεσθαι", και οι δικαστές αποφασίσουν να κάνουν δεκτό το αίτημά τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 February 2011 - 7:30:20 UTC