Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος"
  • [02] Νέες συναντήσεις της τρόικας
  • [03] Η Υγεία στη Βουλή, οι γιατροί στους δρόμους
  • [04] "Έφυγε" ο Μ. Έβερτ
  • [05] Αύξηση εξαγωγών - επιτοκίων
  • [06] Κίνδυνος "λουκέτων"
  • [07] Οι υποψηφιότητες για τη Eurovision ο»Ώ

  • [01] "Μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος"

    Ο βασικός στόχος είναι το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2011 να υποχωρήσει στα 3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2015 ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου προέβη σε ενημέρωση επί του "Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής".

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ενώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση θέλει να προγραμματίσει και μετά από αυτό, έτσι ώστε με την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος να αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2014. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η μείωση του ελλείμματος θα επιμεριστεί έτσι ώστε τα 2/3 του στόχου να επιτευχθούν μέσω της περιστολής των δαπανών και το 1/3 μέσω της αύξησης των εσόδων, ενώ απέκλεισε μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και αύξηση του ΦΠΑ.

    Το "Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής" θα περιβληθεί την μορφή νόμου με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται στην Βουλή το Μάιο και να ψηφίζεται ως τον Ιούνιο, ενώ όπως είπε ο υπουργός κάθε καλοκαίρι θα έρχεται στην Βουλή ένα ανάλογο τριετές πρόγραμμα που θα επικαιροποιείται.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει διάλογο με τα κόμματα, τους φορείς "και την κοινωνία", καθώς αυτό το πρόγραμμα που σημειωτέον για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ξεπερνά την θητεία της κυβέρνησης και γι' αυτό ακριβώς επειδή δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαιτείται συναίνεση.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα απευθυνθεί στα κόμματα από την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και θα αναμένει τις προτάσεις τους. Το σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους "αριθμούς", όμως μόνο για το άμεσο μετά την ψήφισή του χρονικό διάστημα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να συνεργαστεί με κάθε υπουργείο για να εξετάσει το πως καταμερίζονται οι δαπάνες ανά υπουργείο.

    Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε να υπάρξει "σοβαρή δουλειά και όχι έκθεση ιδεών, να υπάρχουν ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και κόστη".

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου, για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, θα επανεξεταστούν ποιοί δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται, θα επαναξιολογηθούν οι κοινωνικές παροχές "για καλύτερη στόχευση", θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, ενώ η κυβέρνηση συνυπολογίζει και την ανάπτυξη.

    Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις συζητήσεις με την "τρόικα" και σύμφωνα με πληροφορίες "επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010", διαπιστώθηκε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα προχωρούν με ζητούμενο τον ρυθμό εφαρμογής τους

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το οποίο ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση-ανανέωση του Μνημονίου και ότι αν συμβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, φέρεται να πρότεινε να υπάρξει συζήτηση γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες διατυπώθηκε η θέση ότι επειδή αυτό που συζητά η κυβέρνηση υπερβαίνει την πολιτική εντολή της παρούσας κυβέρνησης ο διάλογος με τα κόμματα θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι να γίνει πρόσχημα για να εκτεθούν τα κόμματα, καθώς επίσης και ότι επειδή οι στόχοι αυτοί είναι δεσμευτικοί [για κάθε επόμενη κυβέρνηση] απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, οι επικεφαλής της "τρόικας" επανέφεραν το ζήτημα της συγχώνευσης επικουρικών ταμείων, ενώ έθεσαν και το ερώτημα "γιατί δεν προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις".

    Σε αυτήν την ερώτηση, εκπρόσωποι της κυβέρνησης απάντησαν ότι ο νόμος είναι νέος και απαιτείται δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας με συνεργασία και του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων.

    Γιώργος Μηλιώνης - Νίκος Λιονάκης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέες συναντήσεις της τρόικας

    Η πορεία του προυπολογισμού του 2011, οι λειτουργικές δαπάνες και το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με αντιπροσωπεία της τρόικας.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην επίτευξη των στόχων των εσόδων του 2010.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι η συμβολή του υπουργείου Αμυνας στο συγκεκριμένο τομέα θα είναι διαρκής μέσα από τη νέα δομή διοίκησης και τη νέα δομή δυνάμεων που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Σε καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, με τους πέντε εκπροσώπους της τρόικας.

    Η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τις πρωτοβουλίες του φορέα αρμοδιότητάς της, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τους παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εξήγησε ότι οι διαδικασίες αυτές, στο παρελθόν, ήταν εξαιρετικά μακροχρόνιες και χρονοβόρες και με το νομοσχέδιο απλοποιούνται και επιταχύνονται.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά εποικοδομητική» και μάλιστα οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίσθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η Υγεία στη Βουλή, οι γιατροί στους δρόμους

    Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οι γιατροί, ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο ψηφίστηκε το απόγευμα επί της αρχής.

    Στοιχεία, στα οποία αποτυπώνεται το «πάρτι» στην Υγεία, έδωσε στη Βουλή ο Αν. Λοβέρδος. Κατέθεσε πίνακα στον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος.

    Στο μεταξύ, προς εκτόνωση οδηγείται η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας καθώς οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την υγεία, φαίνεται να ικανοποιούν τους φαρμακοποιούς όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το θέμα των συστεγάσεων των φαρμακείων.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

    Τα φαρμακεία αύριο θα είναι ανοικτά.

    Ωστόσο, οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ( ΠΟΕΔΗΝ).

    Αύριο στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.

    Εξάλλου, κατεβάζουν "ρολά" τα εμπορικά καταστήματα στις 23 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση τόσο στο φορολογικό νομοσχέδιο όσο και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Έφυγε" ο Μ. Έβερτ

    "Έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

    Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αύξηση εξαγωγών - επιτοκίων

    Αύξηση 8,3% παρουσίασε σε μέσα επίπεδα το 2010 η αξία των ελληνικών εξαγωγών, ενώ μεγάλη ήταν η πτώση των εισαγωγών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

    Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε μείωση 20,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2009.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε αύξηση 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2009.

    Αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2010 τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ωστόσο σε σύγκριση με τα δεδομένα που ίσχυαν ένα χρόνο πριν (Δεκέμβριος 2009) τα επιτόκια όλων των κατηγοριών παρουσίασαν άνοδο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί στη στεγαστική πίστη το επιτόκιο των δανείων που διατηρείται σταθερό έως πέντε χρόνια το οποίο μειώθηκε κατά 0,65%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κίνδυνος "λουκέτων"

    Πάνω από μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα (μέχρι τα μέσα του 2012) και με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη μείωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, η μάχη στην αγορά φαίνεται ότι γίνεται για να υπάρξει αναδιανομή του τζίρου, κατά την άποψη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

    Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της συνομοσπονδίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία MARC. Αυτή τη φορά η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο δείγμα που έχει γίνει σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.

    Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούλιο η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζει αυτό το ποσοστό στα 225.000 λουκέτα ενώ εμφανίζεται άλλο ένα ποσοστό 220.000 που απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα ''μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους''.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Οι υποψηφιότητες για τη Eurovision

    Παρουσιάστηκαν τα έξι τραγούδια, που θα διαγωνιστούν για την ανάδειξη εκείνου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 56ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

    Τα τραγούδια ακούστηκαν από τη συχνότητα του Β΄ Προγράμματος της ΕΡΑ στους 103,7, ενώ θα παρουσιαστούν και σε ειδική εκπομπή την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στις 20:00 το βράδυ από τη ΝΕΤ.

    Οι τίτλοι των τραγουδιών, οι ερμηνευτές, οι συνθέτες και οι στιχουργοί (με σειρά εμφάνισης), είναι:

    1. «Come with me» (Ερμηνεία: Κόκκινα Χαλιά, Μουσική: Κόκκινα Χαλιά, Στίχοι: Κόκκινα Χαλιά, Ανδρέας Γαλανόπουλος).

    2. «The Time is Now» (Ερμηνεία: Βαλάντω Τρύφωνος, Μουσική - Στίχοι: Ramstr?m, Magnusson, Vuorinen).

    3. «Χαμογέλα» (Ερμηνεία: Τριημιτόνιο, Μουσική: Νίκος Τερζής, Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης).

    4. «Ιtβs all Greek to me» (Ερμηνεία: Αντιγόνη Ψυχράμη, Μουσική: Απόστολος Ψυχράμης, Στίχοι: Δημήτρης S, Gerarg James Borg).

    5. «Watch my dance» (Ερμηνεία: Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike, Μουσική:Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη).

    6. «I Donβt Wanna Dance» (Ερμηνεία: Nikki Ponte, Μουσική - Στίχοι: Jonas Saeed - Pia Sj?berg).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 February 2011 - 19:30:19 UTC