Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής
  • [02] Έκρυθμη κατάσταση η Αίγυπτος
  • [03] Ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών
  • [04] Προς αύξηση ωραρίου
  • [05] Στάσεις εργασίας ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

    Υπό την πίεση των γεγονότων στην Αίγυπτο, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος), θα βρεθούν η οικονομία και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ενώ θα εξεταστούν θέματα ενέργειας και καινοτομίας.

    Η ΕΕ αυξάνει την πίεση που ασκεί στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ για να επισπεύσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις του αιγυπτιακού λαού.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα οικονομικά θέματα, η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να αποτελέσει «γέφυρα» προς την επίτευξη μιας συνολικής λύσης-πακέτο το Μάρτιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η συζήτηση για την οικονομία είναι προγραμματισμένη για το γεύμα εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    «Θα χαράξουμε ξεκάθαρη πορεία προς την υιοθέτηση μιας συνολικής λύσης -πακέτου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», τονίζει στην επιστολή του προς τους «27» ο Χ. Ρόμπαι, διευκρινίζοντας ότι «η λύση-πακέτο» θα περιλαμβάνει μία συμφωνία για «την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού-μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροοικονομική συνοχή στην ευρωζώνη».

    Επιπλέον, διάχυτη είναι η αίσθηση τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει μία καταρχήν συναίνεση στους κόλπους της ευρωζώνης, σχετικά με την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τους «27», δεδομένου ότι η δυνατότητα δανεισμού του EFSF σήμερα ανέρχεται, ουσιαστικά στα 250 δισ. ευρώ, από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά ο μηχανισμός. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν πάντως σήμερα το ενδεχόμενο να συγκληθεί, στις αρχές Μαρτίου, μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ που θα ασχοληθεί με το θέμα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα «εργαλεία» που θα διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης, διάφορες ιδέες και προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά τους τίτλους χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Άλλη ιδέα, αφορά τη δυνατότητα του Ταμείου να δανείζει σε χώρες όπως η Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορούν οι ίδιες να επαναγοράσουν το χρέος τους με ευνοϊκότερους όρους, ενώ σύμφωνα με άλλη πρόταση, εξετάζεται η δυνατότητα του Ταμείου να επαναγοράζει, προληπτικά, τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Πριν, δηλαδή, οι χώρες αυτές παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα.

    Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στη συνολική λύση - πακέτο που θα δοθεί το Μάρτιο, να συμπεριληφθεί ένα σχέδιο στήριξης για την Πορτογαλία και ενδεχομένως κάποιο είδος βοήθειας προς την Ισπανία, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ωστόσο, η συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν θα δοθεί χωρίς την επιβολή «σκληρών όρων» από την πλευρά της Γερμανίας. Μετά από απαίτηση του Βερολίνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να δεχθούν να συντονίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές τους, να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη μείωση του δημόσιου δανεισμού, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

    Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη γαλλογερμανική πρόταση για ένα «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

    Υπέρ της γαλλογερμανικής πρότασης έχουν ταχθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ (Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία και Λουξεμβούργο), καθώς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο.

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ τονίζει ότι η γαλλογερμανική πρόταση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκθέσεις και τα νομοθετικά πακέτα που η ίδια έχει παρουσιάσει τους τελευταίους πέντε μήνες για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ. Βάσει των όσων δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, η ΕΕ οδεύει, έως το καλοκαίρι, προς την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Έκρυθμη κατάσταση η Αίγυπτος

    Πεδίο μάχης είναι για δέκατη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ, από τις οποίες δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Συνολικά, από την έναρξη των επεισοδίων οι νεκροί είναι περισσότεροι από 310.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ σε συνέντευξή του, τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει χάος, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ακόμα και τα αιγυπτιακά, αυξάνονται.

    Θύματα επιθέσεων έπεσαν και δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής, και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

    Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί και συλλήψεις δημοσιογράφων που έχουν αφαιθεί ελεύθεροι στη συνέχεια. Ρεπορτάζ διεθνών Μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.

    Την ίδια ώρα, το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό αφού έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Μουμπάρακ.

    Στο μεταξύ, οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

    Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί "η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος".

    Ο Σουλεϊμάν μίλησε για "συνωμοσία", υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν "υποκινητές". Επέκρινε μάλιστα τις "ξένες κυβερνήσεις" γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. "Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε", τόνισε.

    Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

    Υπέρ της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία χωρίς βία, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC-4.

    "Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή "The Word at One" με την δημοσιογράφο Martha Kearny.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς την δημοκρατία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών

    Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία- από την ερχόμενη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προκήρυξε απεργία για την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Παρασκευή και το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

    Στη συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

    Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με "προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ".

    "Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει τον γιατρό κοντύτερα στον πολίτη", απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο μεταξύ, "ρολά" κατεβάζουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    Για παραπλανητική εικόνα, ως προς τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στη σημερινή απεργία, κάνει λόγο σε ανακοινωσή της η 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το σύνολο των 21.458 νοσοκομειακών γιατρών απεργούν 46, ποσοστό 0,2%.

    "Σε μια περίοδο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία, που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το Σύστημα Υγείας με την γρίπη σε έξαρση, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνεται παραπλανητική εικόνα ως προς τη συμμετοχή των Νοσοκομειακών Ιατρών της Αθήνας στη σημερινή απεργία", αναφέρει η ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Προς αύξηση ωραρίου

    «Να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια για ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που να μη θυμίζει τίποτα με αυτό που έχουν συνηθίσει να χαρακτηρίζουν οι ίδιοι πολιτικοί ως το «μεγάλο ασθενή», κάλεσε σήμερα τους δημοσίους υπαλλήλους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Μια συνάντηση που ουσιαστικά ανοίγει σχεδόν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση και ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια εποχή ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Πρόκειται για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγικότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διαφάνεια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη βέλτιστη εκπαίδευσή τους, αλλά και την εξοικονόμηση κονδυλίων και τον περιορισμό της σπατάλης.

    Δηλαδή, σύμφωνα με τα θέματα που έθεσε σήμερα ο υπουργός πρόκειται για την επέκταση του ωραρίου, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, την ανάγκη νέου πειθαρχικού Δίκαιου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε και ο κ. Ραγκούσης, έχουν ήδη προχωρήσει τα θέματα των αξιοκρατικών προαγωγών και επιλογών προσωπικού, αφού αυτά γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, είναι θεσμός πλέον η «Διαύγεια», αλλά και η περικοπή της σπατάλης με τις μετατάξεις και μετακινήσεις.

    Η επέκταση του ωραρίου, από 37,5 ώρες σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα (από το 1980) αποτελεί μία πρόταση που αν εφαρμοστεί, τα κρατικά ταμεία θα κερδίσουν μισθούς περίπου 40.000 επιπλέον υπαλλήλων, όπως εκτίμησαν στελέχη του υπουργείου, ενώ θα διευκολύνει ιδιαιτέρως τους πολίτες και η επέκταση του ωραρίου και τις απογευματινές ώρες σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης ότι αυτό δεν θα είναι διακεκομμένο, αλλά συνεχές.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα νέα ωράρια θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν το περιθώριο να διαμορφώσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, όπως καλύτερα μπορούν, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για τη λειτουργία παιδικών σταθμών εκείνες τις ώρες που θα εργάζονται οι γονείς.

    Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί με σκοπό την περικοπή των μισθών, (και θα είναι το ίδιο για νέους και παλιούς δημόσιους υπαλλήλους), αλλά για το μισθολογικό εκσυγχρονισμό του συστήματος και την άρση των εξόφθαλμων ανισοτήτων και αδικιών, που παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό.

    Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν δεκτά από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσα σε ένα βαρύ οικονομικά περιβάλλον, μία περίοδο κρίσης, ύφεσης και συνεχούς απώλειας εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

    Ήδη, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αλλά και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Βρεττάκος, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, ενώ συνεχώς και από διάφορες πολιτικές πλευρές απαξιώνονται και κατηγορούνται για ότι στραβό συμβαίνει στο ελληνικό κράτος. Επιπροσθέτως, ο κ. Βρεττάκος χαρακτήρισε την πολιτική του υπουργείου ως νέα επίθεση στους εργαζόμενους, με νέες περικοπές στο εισόδημά τους, αλλά και στα δικαιώματά τους, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνες.

    Ο κ. Παπασπύρος χαρακτήρισε θετική την ειλικρινή διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά εξέφρασε την επιφύλαξή του, αν και εφόσον όλα αυτά υποταχθούν στη θέληση της τρόικας και στο πνεύμα του μνημονίου. Επίσης, δήλωσε επιφυλακτικός και για την σύνταξη νέου πειθαρχικού Δίκαιου, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται νέο πειθαρχικό Δίκαιο, αλλά εφαρμογή αυτού που υπάρχει και πως αυτό που χρειάζεται είναι να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς.

    Ο κ. Ραγκούσης, τέλος, αποδέσμευσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το «δημόσιο μετά ΚΕΠ εποχή» από το μνημόνιο και την τρόικα, λέγοντας με έμφαση ότι «δεν γνωρίζουν τίποτα για όσα συζητήσαμε σήμερα με την ΑΔΕΔΥ», ενώ χαρακτήρισε «μετόχους» του κράτους τους δημόσιους υπαλλήλους - και λόγω της μονιμότητάς τους- και άρα θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα ήθελαν τη βελτίωση του δημόσιου τομέα.

    Για το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση του ΕΚΔΔΑ υπήρξε ταύτιση απόψεων και στις δύο πλευρές, αν και η διαβούλευση θα είναι μακρά και το γενικότερο περιβάλλον θα επηρεάσει, όπως φαίνεται, τη στάση της ΑΔΕΔΥ ακόμη και σε θέματα που εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν σημεία τριβής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στάσεις εργασίας

    Στάσεις εργασίες θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Στις κινητοποιήσεις μετέχουν όλα τα συγκοινωνιακά μέσα εκτός του Μετρό.

    Οι οδηγοί των λεωφορείων της ΕΘΕΛ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα. Στα τρόλεϊ η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρ, ενώ ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα ακινητοποιηθεί για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ «χτύπησε» και πάλι το κίνημα «δεν πληρώνω», καθώς ομάδες ατόμων μπλόκαραν ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Μετρό, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Παράλληλα, μέλη του κινήματος μοίραζαν φυλλάδια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καλώντας τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο, «ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις».

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εκ νέου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, από το βήμα της Βουλής. Έκανε και πάλι λόγο για αντικοινωνική αντίληψη των «τζαμπατζήδων», σύμφωνα με την οποία «δεν πληρώνω εγώ, ώστε κάθε άλλος Έλληνας να πληρώσει για μένα».

    Εξάλλου, η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» έχει εντοπίσει, μέσω της Τροχαίας, περίπου εξακόσιους οδηγούς, που δεν πλήρωσαν διόδια και ετοιμάζεται να τους κοινοποιήσει διαταγές πληρωμής. Οι "τζαμπατζήδες" οδηγοί λαμβάνουν επιστολή της εταιρίας να εξοφλήσουν το χρέος τους εντός 15 ημερών και αν δεν το πράξουν, θα κλήθουν να πληρώσουν το 20πλάσιο του ποσού με διαταγή πληρωμής, όπως προβλέπεται από τη συμβαση παραχώρησης.

    Σε ανάλογη διαδικασία προχωρά και η κοινοπραξία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται, μεταξύ άλλων, και τα διόδια των Αφιδνών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 February 2011 - 5:30:16 UTC