Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εμφραγμα" στην Υγεία και ταλαιπωρία ασθενών
  • [02] Αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες
  • [03] Κλειστά αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία
  • [04] Στα 22 τα θύματα της γρίπης Η1Ν1
  • [05] Χρ. Παπουτσής: Δεν έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία
  • [06] "Εφικτή η λύση του Κυπριακού"
  • [07] Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ
  • [08] Κυκλοφορούν κανονικά
  • [09] Μικροί...δημοσιογράφοι ο»Ώ

  • [01] "Εμφραγμα" στην Υγεία και ταλαιπωρία ασθενών

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ενώ στα περιφερειακά νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας. Εως και αύριο απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ.

    Υπό κατάληψη παραμένει το υπουργείο Υγείας από τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, δήλωσε όμως ανοιχτός στο διάλογο και κάλεσε τους εκπροσώπους των γιατρών σε κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι γιατροί αρνήθηκαν την πρόσκληση και σήμερα πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

    Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, καθώς και από τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αυτό αποφάσισαν από κοινού ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου, όπως είπαν, να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας της απεργίας των ιατρών του Ιδρύματος.

    Το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), αρχές Ιουνίου και θα θεσμοθετηθεί με προσθήκη στο Νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

    Το ΙΚΑ, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που θα δεχτούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του. Όσο για την αμοιβή τους, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είπε ότι θα εισηγηθεί να είναι 10 με 15 ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες

    Καμία προσπάθεια ποινικοποίησης του συνόλου των ελλήνων φορολογουμένων δεν επιχειρούμε να κάνουμε τόνισε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι στη χώρα μας κατά γενική ομολογία υπάρχει μια ομάδα φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγει, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση και η αίσθηση ατιμωρησίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τις γενικές κατευθύνσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

    Συγκεκριμένα είπε ότι το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ επιχειρούμε να το κάνουμε διαρκές από στιγμιαίο που ήταν έως τώρα, ενώ μίλησε και για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες θα επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου.

    Σημειώνεται ότι τόσο το θέμα του χαρακτηρισμού της μη απόδοσης του ΦΠΑ όσο και η αυτόφωρη διαδικασία για τους παραβάτες είχαν αποτελέσει σημεία αντιρρήσεων που είχε προβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

    Αλλα τέτοια σημεία ήταν η διάταξη του νομοσχεδίου για τη θέσπιση γενικού οικονομικού εισαγγελέα με αρμοδιότητα στη σύλληψη της φοροδιαφυγής καθώς οι ποινές φυλάκισης έως και δέκα έτη που προβλέπονταν για μη απόδοση φόρων και ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα από τους φορολογούμενους.

    Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό εισαγγελέα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έχει αρμοδιότητα στα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Επίσης, αναφέρθηκε στην άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογούμενων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαγραφή χρεών, ενώ δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη συμψηφισμού χρεών μεταξύ του δημοσίου και των φορολογούμενων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους των φορέων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κλειστά αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία

    Ρολά θα κατεβάσουν αύριο, Παρασκευή και τη Δευτέρα τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω 24ωρων απεργιών του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

    Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στα 22 τα θύματα της γρίπης Η1Ν1

    Στα 22 ανέρχονται τα θύματα της γρίπης Η1Ν1, ενώ χθες δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω σοβαρών επιπλοκών, από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, 108 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 60 παραμένουν για νοσηλεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Χρ. Παπουτσής: Δεν έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία

    "Θα πρέπει μάλλον να διαγράψουμε τη φράση ότι έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα", δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στον φάκελο- βόμβα που εστάλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    "Μέχρι να δούμε από πού προέρχεται η πράξη, ποιοι είναι οι φορείς, αν ήταν από την πλευρά της τρομοκρατίας ή του οργανωμένου εγκλήματος, καλά θα κάνουμε να έχουμε μια οργανωμένη αντίδραση και μια συνολική ετοιμότητα όλων των αρχών και όλων των υπηρεσιών του κράτους" πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη, μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή υπουργό Εσωτερικών, κ. Ανε Χόμλουντ, με αντικείμενο τη μετανάστευση, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών, απο την Αίγυπτο και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

    "Όλοι ανησυχούμε για τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία δρομολογούνται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο μάλιστα, μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Αλγερία. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Τουρκία ήδη συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συμφωνία επανεισδοχής και αυτό είναι πάρα πολύ καλό σημάδι για εμάς καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά με τις τουρκικές αρχές", ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι "θα υπάρξει μια ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών και αναμένεται να έχουμε ένα ισχυρό προσφυγικό κίνημα προς την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μόνη της θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να το αντιμετωπίσει και γι' αυτό θα χρειαστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία."

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Εφικτή η λύση του Κυπριακού"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοίγει για πρώτη φορά τα "χαρτιά" του , μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011, με την προϋπόθεση ότι ο κ. Έρογλου και η Άγκυρα θα σεβαστούν τη βάση λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και επιδείξουν την ίδια με τη δική μας καλή θέληση.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας αποκαλύπτει ότι στη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Έρογλου δεν ήταν εποικοδομητικός και ότι δεν αποδέχθηκε με σαφή και δεσμευτικό τρόπο τη διασύνδεση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εποίκων. Επίσης, δεν απάντησε θετικά στην πρόταση του Κυπρίου προέδρου για απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από τον ΟΗΕ, για να διακριβωθεί ο αριθμός των Τούρκων εποίκων.

    Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Χριστόφιας :

    -Δηλώνει ότι δεν θέτει όρους για νέα συνάντηση τον Μάρτιο ή Απρίλιο με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Έρογλου

    -Απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι "απλός θεατής" στο κυπριακό.

    - Αναφέρει ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στην πρόταση του για συνάντηση με Ερντογάν ή Γκιούλ.

    Στο ερώτημα, αν στις σημερινές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί και η συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδος, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε διπλωματικά ότι "η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος αναμένεται να προσδιορίσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Η αποσαφήνιση της πολιτικής φυσιογνωμίας θα πλαισιώσει την αλλαγή των συμβόλων του κόμματος και την μετακόμιση από την ιστορική Ρηγίλλης.

    Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας γίνεται σε μία συγκυρία που έχει ανοίξει άτυπη εσωκομματική συζήτηση περί του μεσαίου χώρου και ενώ υπήρξαν βουλευτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν διαφορετικά από την επίσημη θέση όσον αφορά την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην προανακριτική επιτροπή για την Siemens.

    Παράλληλα, είναι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για το 2011, το οποίο η ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει ως οιονεί εκλογικό έτος.

    Ο κ. Σαμαράς, όπως λένε συνεργάτες του, "θα μιλήσει καθαρά πολιτικά", "θα προτάξει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό", ενώ θα τονίσει ότι η ΝΔ είναι ενιαία και έχει αφήσει πίσω της την εσωστρέφεια.

    Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, μιλώντας στη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφέρει ότι "αν η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα, είναι γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων".

    Το κύριο μέρος της ομιλίας του θα είναι φυσικά η κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

    Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι η εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση είναι σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και θα ζητήσει ξανά αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Κυκλοφορούν κανονικά

    Ύστερα από ένα τριήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά την Πέμπτη, μετά και την αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας κατηγορηματικά ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και ζητώντας από τους απεργούς να σταματήσουν "να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία".

    Σε ερώτηση για την πραγματοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό, παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχθεί παράνομη, ο κ. Ρέππας είπε ότι "θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα". Στο μεταξύ, για το θέμα αυτό, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, αυτό της παράβασης δικαστικής απόφασης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Μικροί...δημοσιογράφοι

    Οι μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου των Γιαννιτσών Πέλλας, "Πηνελόπη Δέλτα", φαίνεται πως έχουν πάρει στα σοβαρά το ρόλο τους ως "δαιμόνιοι ρεπόρτερ" και έχουν καταφέρει να διακριθούν, μέσα από την εφημερίδα, που εκδίδουν εδώ και οχτώ χρόνια, με τίτλο "Η Πένα του Πέμπτου".

    "Ψυχή" της εφημερίδας είναι η πρώην διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, Βιργινία Παναγιωτίδου, η οποία, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζει να βοηθάει στην έκδοση του σχολικού αυτού εντύπου.

    "Η εφημερίδα βγαίνει εδώ και οχτώ χρόνια, με θέματα που εκφράζουν όλο το σχολείο. Είναι η 'φωνή' του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών. Τα παιδιά διαπραγματεύονται διάφορα ζητήματα, ποικίλου περιεχομένου, και εκφράζουν όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παναγιωτίδου.

    Το σχολικό έντυπο βραβεύτηκε πρόσφατα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων για το 2010, ενώ το 2008 είχε κατακτήσει το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της εφημερίδας "Τα Νέα", όπου συμμετείχαν πολλές σχολικές εφημερίδες, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Οι μαθητές, στο τελευταίο τους φύλλο, επηρεασμένοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασχολήθηκαν και με την οικονομική κρίση. "Η χώρα μας εδώ και χρόνια έκανε σπατάλες και πολλοί στην εξουσία 'έφαγαν' τα λεφτά, δηλαδή τα ξόδεψαν ή τα κράτησαν για τον εαυτό τους, χωρίς να σκεφτούν την Ελλάδα. Έτσι φτάσαμε σ' αυτό το σημείο. Σίγουρα, η οικονομική κρίση επηρεάζει όλες τις οικογένειες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό", αναφέρει στο άρθρο της η Κωνσταντίνα Χατζηστρατή, μαθήτρια της ΣΤ' τάξης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2011 - 7:30:24 UTC