Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν εκδημοκρατισμό της χώρας
  • [02] Θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό
  • [03] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [04] "'Εφυγε" η Κ. Λαμπροπούλου ο»Ώ

  • [01] Ζητούν εκδημοκρατισμό της χώρας

    Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υποστηρίζουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

    Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει "πορεία διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου" ανθρώπων ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε πως σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών. Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίστηκε νέος υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Αιγύπτου που έχει βοηθήσει οικονομικά την χώρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μουμπάρακ, δήλωσαν σχεδόν ανοικτά πως θέλουν να φύγει. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν λόγο για "ειρηνική μετάβαση".

    Οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας σε κοινή τους ανακοίνωση το Σάβατο κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη χρήση βίας, ενώ η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χόσνι Μουμπάρακ τονίζοντας την ανάγκη «μη προσφυγής στη βία» και του ζήτησε να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές. Με το θέμα της Αιγύπτου θα ασχοληθούν επίσης οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στο σημερινό τους συμβούλιο.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει "αμέσως" διάλογο με την αντιπολίτευση.

    Αερογέφυρες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και άλλων ξένων υπηκόων

    Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αιγύπτου. Δύο αεροσκάφη C-130, είναι έτοιμα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας εν αναμονή της εντολής του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, για την απογείωσή τους με προορισμό την Αλεξάνδρεια.

    Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. Δόλλης σε συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεπτικά μέσα σήμερα το πρωί, αναμένεται η σχετική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων που θα θελήσουν να επαναπατριστούν. Περίπου 100 Αιγυπτιώτες της Αλεξάνδρειας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλα 17 άτομα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Την ίδια, ώρα, η Κύπρος είναι πανέτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για να συμβάλει στην αποχώρηση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο. Η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι ήδη έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις κυπριακές αρχές οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ δεν απέκλεισε εντός της ημέρας να υποβληθούν αιτήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από σήμερα τους αμερικανούς πολίτες. ενώ έχουν δώσει άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό

    Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Expedia, της μεγαλύτερης εταιρίας ταξιδιών στον κόσμο, στο διαδίκτυο, καθώς τα στοιχεία του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ επίσης για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικές κρατήσεις τον Απρίλιο και το Νοέμβριο.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το γραφείο της Expedia στην Αθήνα, τονίστηκε ότι θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, μέσα από News Letters, από τις ιστοσελίδες της αλλά και με υλοποίηση Online και Offline μάρκετινγκ. Το 2010 οι κρατήσεις δωματίων σε ελληνικά ξενοδοχεία που πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικών προωθητικών προσφορών αντιπροσώπευσαν το 43% του συνόλου των κρατήσεων της Expedia.

    Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις μέσω πακέτων στα ελληνικά νησιά για το 2010 σημείωσαν αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Η πλειοψηφία δε των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα μέσω της Expedia ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείας (36%) ενώ οι υπόλοιπες κύριες αγορές περιλαμβάνουν την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Σε ό,τι αφορά τέλος τις τιμές των δωματίων στα ελληνικά ξενοδοχεία, η κράτηση των οποίων έγινε μέσω της Expedia κατά 2010, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2009 παρουσιάζοντας μικρή πτώση από τον Οκτώβριο και μετά. Μάλιστα αναμένεται αυτή η πτώση των τιμών να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό, οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και αύριο 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

    Ωστόσο, η κήρυξη της νέας αυτής 24ωρης απεργίας βρίσκεται στον αέρα, καθώς η διοίκηση της ΑΜΕΛ έχει προσφύγει στο δικαστήριο, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η κινητοποίηση.

    Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ανάλγητη την πολιτική της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν στο επιβατικό κοινό, ότι μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και η μη αύξηση των εισιτηρίων.

    Σήμερα, εκτός από τους εργαζόμενους στο Μετρό, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι μηχανοδηγοί του ΗΣΑΠ, ενώ τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ έμειναν ακινητοποιημένα για πάνω από 5 ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, καθώς συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση του κλάδου.

    Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία έχουν ήδη εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Απεργούν από αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από αύριο έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), αύριο προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2010 σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και παράνομη".

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει επίσης για αύριο, Τρίτη, 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Αποφασίζουν σήμερα οι Φαρμακοποιοί

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα φαρμακεία της Αθήνας.

    Για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους αποφασίζουν, εντός της ημέρας, οι φαρμακοποιοί καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στις 5 το απόγευμα.

    Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ. Οι χρονίως πάσχοντες και ανήμποροι, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά, Τζάννειο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Αγία Βαρβάρα.

    Σημειώνεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δε θα εκτελούν συνταγές με πίστωση των ασφαλισμένων των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "'Εφυγε" η Κ. Λαμπροπούλου

    'Εφυγε από τη ζωή, στα 85 της χρόνια, η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου.

    Η Καίτη Λαμπροπούλου έπαιξε σε πολλές ταινίες του παλαιού Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και σε παραστάσεις του Ελληνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο του θεάτρου και ο χαρακτηρισμός που την συνόδευε ήταν «γλυκομίλητη».

    Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης στα έργα «Σουάνεβιτ», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη», «Το πρώτο έργο της Φάννυ», «Δεν μπορείς να ξέρεις», «Χαρούμενα νιάτα», «Βρυκόλακες».

    Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Συρανό ντε Μπερζεράκ» «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κ.ά.

    Ακολούθησε τον Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.

    Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο περίφημο «Θέατρο της Δευτέρας».

    Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, της απονεμήθηκε το έπαθλο «Κυβέλη» για τη συνολική της θεατρική προσφορά.

    Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στις 3.00 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 January 2011 - 15:30:17 UTC