Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ
  • [02] Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
  • [03] Συνεχίζουν οι μετανάστες
  • [04] "Έφυγε" ο Τζον Μπάρι ο»Ώ

  • [01] Ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ

    Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

    Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία "διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων" ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    "Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ", γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

    Έξι ημέρες ταραχών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 125 ανθρώπων, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν και ο στρατός δεν κάνει τίποτε για να τους μετακινήσει.

    Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού απέτυχαν με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

    Η συμμαχία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει το ισλαμιστικό κίνημα Αδελφοί Μουσουλμάνοι στράφηκε στον πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι για να σχηματίσει μια εθνικής ενότητας και να έρθει σε επαφή με τους στρατιωτικούς.

    "Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω" δήλωσε ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος κατέβηκε μαζί με τους διαδηλωτές στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. "Αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Έχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα: το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο" τόνισε ο ΕλΜπαραντέι. "Η αλλαγή έρχεται σε λίγες ημέρες" πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος.

    Η αστυνομία, η οποία ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες, είχε εξαφανιστεί από τους δρόμους από την Παρασκευή, όταν αναπτύχθηκε ο στρατός. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι αστυνομικοί επιστρέφουν για περιπολίες στους δρόμους.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Αιγύπτου που έχει βοηθήσει οικονομικά την χώρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μουμπάρακ, δήλωσαν σχεδόν ανοικτά πως θέλουν να φύγει. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν λόγο για "ειρηνική μετάβαση". Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές.

    Αερογέφυρες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και άλλων ξένων υπηκόων

    Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αιγύπτου. Δύο αεροσκάφη C-130, είναι έτοιμα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας εν αναμονή της εντολής του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, για την απογείωσή τους με προορισμό την Αλεξάνδρεια.

    Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. Δόλλης σε συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεπτικά μέσα σήμερα το πρωί, αναμένεται η σχετική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων που θα θελήσουν να επαναπατριστούν. Περίπου 100 Αιγυπτιώτες της Αλεξάνδρειας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλα 17 άτομα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Την ίδια, ώρα, η Κύπρος είναι πανέτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για να συμβάλει στην αποχώρηση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο. Η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι ήδη έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις κυπριακές αρχές οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ δεν απέκλεισε εντός της ημέρας να υποβληθούν αιτήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από σήμερα τους αμερικανούς πολίτες. ενώ έχουν δώσει άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    Αύξηση υψηλότερη του αναμενομένου εμφάνισε ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2011 σε ετήσια βάση, στο επίπεδο του 2,4%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

    Ως αίτιο της εξέλιξης αυτής επισημαίνεται η μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδος του κόστους ενέργειας και τροφίμων.

    Για τον μήνα Δεκέμβριο 2010, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην ευρωζώνη κατά 2,2%

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεχίζουν οι μετανάστες

    Συνεχίζουν, για έβδομη μέρα, την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο, στην οδο Πατησίων και Ηπείρου.

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Γιώτης, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας, οι 133 μετανάστες είναι μέσα στο κτίριο -σ' ένα χώρο 200 τ.μ.- και οι υπόλοιποι 104 σε σκηνές στο προαύλιο.

    Αναφορικά με την πρόταση της Πρυτανείας της Νομικής για μετεγκατάσταση των απεργών μεταναστών σε άλλο κτίριο την πλατεία Κάνιγγος, ο κ.Γιώτης δήλωσε ότι οι απεργοί πείνας συμφωνούν, υπό την προϋπόθεση αυτός ο χώρος να αποτελέσει και το χώρο της μόνιμης εγκατάστασής τους, μέχρι το τέλος της απεργίας πείνας. Ακόμη, ανέφερε ότι έχει αυτή τη στιγμή δημιουργηθεί κάποια εμπλοκή με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα.

    Στο μεταξύ, συγκέντρωση μπροστά στην πόρτα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι, επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων προσφύγων, απεργών πείνας από τα Προπύλαια και το Πολυτεχνείο, με αίτημα να ανοίξουν επί τόπου οι επιτροπές ασύλου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Από σήμερα Δευτέρα, λειτουργούν 10 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας (ασύλου) σε Α' βαθμό, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα, επίσης, αρχίζει και η διαδικασία εξέτασης, τόσο των εκκρεμών σε Β΄ βαθμό αιτημάτων αλλοδαπών για άσυλο προηγούμενων ετών (47.000), όσο και νέων προσφυγών.

    Από τις 14 Ιανουαρίου, λειτουργούν 7 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε α' βαθμό και έχουν εξετάσει με τη νέα διαδικασία μέχρι στιγμής 192 αιτήματα.

    Τέλος, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη «για την παράνομη μετανάστευση υπό το φως των εξελίξεων στην Αίγυπτο», υπό τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή, και με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της ΕΥΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Έφυγε" ο Τζον Μπάρι

    Ο βρετανός μουσικοσυνθέτης, Τζον Μπάρι, ο οποίος βραβεύτηκε με πέντε Οσκαρ και τέσσερα Γκράμι και έγραψε τη μουσική για τις ταινίες Τζέιμς Μποντ, πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών, μετέδωσε το BBC.

    Ο Μπάρι, ο οποίος γεννήθηκε στο Γιορκ της βόρειας Αγγλίας, συνέθεσε επίσης τη μουσική για την ταινία "Ο Καουμπόι του μεσονυχτίου, "Το Λιοντάρι το χειμώνα" και πιο πρόσφατα για το θρίλερ "Εnigma".

    Υπέγραψε τη μουσική στις ταινίες του διάσημου κατασκόπου "Από τη Ρωσία με αγάπη", "Ο Χρυσοδάκτυλος" και "Ζεις μονάχα δύο φορές" και τρία από τα Οσκαρ που κέρδισε ήταν για την μουσική στις ταινίες "Χορεύοντας με τους λύκους", "Πέρα από την Αφρική" και "Born Free".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 January 2011 - 11:30:15 UTC