Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η αδιαφάνεια ήταν το μεγάλο πρόβλημα"
  • [02] Στις διαρθρωτικές αλλαγές εστιάζει η τρόικα
  • [03] Παππούς στην ηλικία των... 29 ετών
  • [04] Επιδείνωση του καιρού
  • [05] Αποφάσισαν να παραμείνουν στη Νομική
  • [06] Φάκελος με σφαίρες στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη
  • [07] «Ανοίξτε τα "κλειστά" επαγγέλματα»
  • [08] Ζητούμενο η ανάπτυξη ο»Ώ

  • [01] "Η αδιαφάνεια ήταν το μεγάλο πρόβλημα"

    Δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του βρετανού συντονιστή της συζήτησης στο Νταβός, δημοσιογράφου των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Λάιονελ Μπάρμπερ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πάντως ότι πολλοί συζητούν για το θέμα αυτό, ωστόσο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως για παράδειγμα πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές. Και ανέφερε χαρακτηριστικά την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος το οποίο μειώθηκε περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ το επόμενο έτος θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες.

    Είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός για το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011. Είμαστε σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, συμπλήρωσε, και ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί, για να τονίσει ακολούθως ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών. Έχουμε πάρει την απόφαση για να πετύχουμε, τόνισε συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση αφορά στους πόρους με βάση τους οποίους θα γίνει και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα αποβούν θετικά.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δούμε και γενικότερα την ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και μεθόδους για να επιφέρουμε την πράσινη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε και στο μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα στο οποίο, όπως τόνισε, κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές και παράλληλα ενώ βλέπουμε την εργατική τάξη να συμπιέζεται, όσοι βρίσκονται στα πιο ψηλά στρώματα γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την ισότητα αλλά και γιατί το κοινωνικό αυτό μοντέλο παράγει πολύ λαϊκισμό και αυξάνει τα φαινόμενα λαϊκισμού και φονταμενταλισμού. Η Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να επενδύσει σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη και τις υποδομές.

  • Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση ο κ. Παπανδρέου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ με τον οποίο συζήτησαν και την κατάσταση στην ευρωζώνη, την οικονομική κρίση, την ελληνική και τη βρετανική οικονομία αλλά και τις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ευρωζώνη.

    Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας, με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πριν από ένα χρόνο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Εμείς, πρόσθεσε, πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, όπως είπε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. Και αναφερόμενος στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος.

    Ενιαίο "μέτωπο" Γαλλίας- Γερμανίας υπέρ του ευρώ

    "Οι επενδυτές που θα στοιχηματίσουν εναντίον του ευρώ θα χάσουν τα χρήματά τους επειδή η Γαλλία και η Γερμανία είναι εντελώς αποφασισμένες να υπερασπιστούν το νόμισμα", δήλωσε σήμερα ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει τόσο της Ομάδας των Είκοσι (G20) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών όσο και της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προχωρήσουν σε νεά βήματα προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

    Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους έως το 2013. "Είναι φανερά άδικο ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα φέρουν κανένα κόστος και νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει", δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σόρος είπε "ότι στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της", προσθέτοντας ότι "η Πορτογαλία επίσης πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτό είναι". Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναδιάρθρωση, ο επενδυτής είπε ότι μπορούν να απορροφηθούν. "Θα προκαλέσει ζημιές και αν υπάρχουν ζημιές θα πρέπει το Ταμείο έκτακτων καταστάσεων (σ.σ.: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών".

    Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άνχελ Γκουρία. "Μία χώρα που μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση, είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που υφίστανται άδικη μεταχείριση από τις αγορές", είπε ο κ. Γκουρία.

    Στο, μεταξύ, την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τονίζουν με συνεντεύξεις τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της UBS Όσβαλντ Γκρίμπελ εκτιμά ότι δεν υπήρχε το πλαίσιο για να οδηγηθεί η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ευρώ σε πτώχευση. "Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη", λέει ο κ.Γκρίμπελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

    "Ακόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της, δεν θα πρέπει μια χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη", διαμήνυσε από τη Βιέννη, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

    Μικρή πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του 2011 δίνουν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα του Ρόιτερ.

    Στο μεταξύ, μια μικρή έκρηξη, η αιτία της οποίας δεν έγινε γνωστή, σημειώθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο στο Νταβός, κοντά στο κτίριο όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όμως ουδείς τραυματίσθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του καντονιού του Γκριζόν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στις διαρθρωτικές αλλαγές εστιάζει η τρόικα

    Με επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στα υπουργεία που "εμπλέκονται" στο μνημόνιο, αρχίζει από σήμερα ο τρίτος γύρος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

    Στην Αθήνα βρίσκεται το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να αφιχθούν και οι επικεφαλής της τρόικας. Αντικείμενο του ελέγχου είναι η επικύρωση του αναθεωρημένου μνημονίου και η έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δις. ευρώ, αλλά και η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δις. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

    Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τη θέση των ελληνικών τραπεζών, με εστίαση στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Αντικείμενο θα είναι, επίσης, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων, τα οικονομικά της υγείας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Τα μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) για την τριετία 2012- 2014, πρέπει να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, βάσει του μνημονίου, να έχουν αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα περιγράψει ποσοτικά τα συγκεκριμένα μέτρα, κατανέμοντάς τα σε πεδία και σε έτη και θα τα εξειδικεύσει αργότερα. Από το συνολικό ποσό, το 1/3 αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των εσόδων και το υπόλοιπο από τη μείωση των δαπανών. Στόχος είναι να υπάρξει απόδοση 2,6 δις. ευρώ το 2012 και από περίπου 5 δις. ευρώ το 2013 και το 2014.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Παππούς στην ηλικία των... 29 ετών

    Ένας 29χρονος Βρετανός πρόκειται να γίνει... παππούς, ο νεότερος στη χώρα, καθώς η 14χρονη κόρη του έμεινε έγκυος από τον έφηβο φίλο της. Η 14χρονη θα γεννήσει σε περίπου έξι μήνες, αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Daily Mail.

    Ο νεαρός μέλλων παπούς, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να διαφυλαχτεί η ανωνυμία της ανήλικης κόρης του, δήλωσε στην εφημερίδα ότι έγινε πυρ και μανία όταν πληροφορήθηκε ότι η 14χρονη διανύει την 11η εβδομάδα της κύησης. "Είναι σαν η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Μου αρέσει η ιδέα να γίνω ο νεότερος παππούς της Βρετανίας αλλά ταυτόχρονα εξοργίστηκα που έμεινε έγκυος. Πάντως όλοι θα της σταθούμε και θα καλωσορίσουμε το καινούριο μέλος της οικογένειας", είπε.

    Ο ίδιος άλλωστε ξέρει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνει ένας έφηβος ένα παιδί αφού έγινε πατέρας το 1996, όταν ήταν και αυτός 14 ετών. Η μητέρα του, που 47 ετών, έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι θα γίνει προγιαγιά.

    "Εκείνη ήταν 18 ετών όταν με γέννησε. Σοκαρίστηκε όταν της είπα τα νέα αλλά τώρα είναι χαρούμενη", πρόσθεσε.

    Το ακόμη πιο παράξενο στην ιστορία του 29χρονου είναι ότι τόσο η γιαγιά του όσο και η προγιαγιά του είναι ακόμη εν ζωή. Με τη γέννηση του εγγονού του έξι γενιές της ίδιας οικογένειας θα ζουν κάτω από την ίδια στέγη...

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Επιδείνωση του καιρού

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης 27-1-2011 στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους που στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

    Για την Παρασκευή προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

    Στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής.

    Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

    Συνθήκες παγετού επικρατούν από τα ξημερώματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ανοιχτή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά. Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια».

    Αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας, με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς Κελσίου.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στα ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αποφάσισαν να παραμείνουν στη Νομική

    Να παραμείνουν στο κτήριο της Νομικής αποφάσισαν οι μετανάστες, στη συνέλευσή τους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, «αποφάσισαν να μη μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτήριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές (σσ.ασφαλείας), που είχαν συμφωνηθεί».

    Την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα, επεσήμανε η υπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα, η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «κατάχρηση και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκε εκεί και καθοδηγήθηκε από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και νόμος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην τον εφαρμόζει».

    Γ. Πεταλωτής: "Κυρίαρχο το δημόσιο συμφέρον"

    "Αγγίζουμε με ανθρωπιά τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς όμως να καταλύεται η τάξη" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΑΠΕ - ΜΠΕ. Υπογράμμισε δε πως "δεν νοείται να μην υπάρχει εφαρμογή του νόμου", ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό "θέμα που έχει πολλές προεκτάσεις".

    "Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική. Την εφαρμόζουμε και την αναδεικνύουμε. Κυρίαρχο είναι το δημόσιο συμφέρον", είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Φάκελος με σφαίρες στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη

    Φάκελος με σφαίρες και προκήρυξη εστάλη στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη. Ο φάκελος εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο της εισερχόμενης αλληλογραφίας και κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθηθεί διαδικασία ασφαλούς ανοίγματος με τη συνδρομή των ισπανικών αρχών.

    Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, φάκελος με παρόμοιο περιεχόμενο είχε φθάσει, χθες, στο επίτιμο προξενείο της Ελλάδας στη Βαρκελόνη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ι.Α. Ζέπος έδωσε εκ νέου οδηγίες σε όλες τις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας για την τήρηση αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] «Ανοίξτε τα "κλειστά" επαγγέλματα»

    Υπέρ της απελευθέρωσης των "κλειστών" επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ, επίσης, σε πολύ σημαντικό ποσοστό θεωρούν ότι το "άνοιγμά" τους θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας.

    Παράλληλα, όμως, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα. Αυτό προκύπτει από την πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 82% του δείγματος, οι πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι εννοείται με τον όρο "κλειστά" επαγγέλματα, ενώ σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του "ανοίγματός" τους και σε ποσοστό 15% κατά. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και το 16% ότι θα την βλάψει.

    Ειδικότερα, σε ποσοστό 84% θεωρούν ότι με το "άνοιγμα" θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% ότι ο καταναλωτής θα έχει καλύτερες υπηρεσίες λόγω ενίσχυσης του ανταγωνισμού και το 77% ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα χρήματα. Επίσης, το 78% τάσσεται υπέρ της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου.

    Παράλληλα, το 76% τάσσεται υπέρ του να μην υπάρχουν ελάχιστες προκαθορισμένες αμοιβές για τους δικηγόρους, το 76% για τους συμβολαιογράφους και το 75% για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς.

    Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, σε ποσοστό 72% οι ερωτώμενοι είναι θετικοί στο να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, και σε ποσοστό 70% πιστεύουν ότι πρέπει να μπορεί ένας φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πάντως, το 57% απάντησε να μην μπορούν τα super markets να πωλούν βενζίνη, το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να μην υπάρχει προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους στις τιμές φαρμάκων αλλά να προσδιορίζεται αυτό από το κάθε φαρμακείο και το 73% δεν θέλει τα super markets να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Ζητούμενο η ανάπτυξη

    Ο Γιώργος Προβόπουλος επισήμανε ότι "όσο πιο τολμηρά και αποφασιστικά κινηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην ανάπτυξη".

    Σημείωσε δε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό διαπίστωσε "με μεγάλη χαρά αρκετά μεγάλη σύμπτωση απόψεων σχετικώς με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα".

    Ο Κάρολος Παπούλιας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι "βρίσκονται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, καθώς πέρυσι ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 January 2011 - 15:30:25 UTC