Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [02] "Κανένα περιθώριο νομιμοποίησης μεταναστών"
  • [03] Λαγκάρντ: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών
  • [05] "Όχι σε τεχνητές διαιρέσεις"
  • [06] Έλεγχοι στις συμβάσεις ο»Ώ

  • [01] Στο Υπουργικό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, αλλαγές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και "ανάσα" στην αγορά λόγω διευκολύνσεων στην καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου παρουσιάζονται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν, επίσης, άλλα δυο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αυτό για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, καθώς και το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην άσκηση και πρόσβαση επαγγελμάτων, με το οποίο θεσμοθετείται η Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (κλειστά επαγγέλματα). Τέλος, θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που αφορά την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.

    Σε ό,τι αφορά τις ποινές για φοροδιαφυγή, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

    -Την επιβολή αυτόφωρου για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δεν θα μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του όποιος καταδικαστεί για το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του. Με τη ρύθμιση αυτή το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θα θεωρείται διαρκές φορολογικό έγκλημα πάνω από το ποσό από το οποίο θα κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ σήμερα το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θεωρείται στιγμιαίο φορολογικό έγκλημα.

    -Την θέσπιση νέου θεσμού που θα ονομάζεται φορολογική διαιτησία προκειμένου να επιλύονται γρηγορότερα οι φορολογικές διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο.

    -Την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα ασχολείται με τα σοβαρά οικονομικά εγκλήματα προκειμένου οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτερα.

    -Την θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους φορολογικούς ελεγκτές οι οποίοι πλέον θα αξιολογούνται με βάση point system για την αποτελεσματικότητά τους.

    -Την αύξηση από 25 σε 50% του ποσού του βεβαιωμένου φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

    Σε ό,τι αφορά τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

    -Τη μείωση από το 24 στο 20% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011.

    -Την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης να φορολογείται με συντελεστή 20% (αδιανέμητα και διανεμόμενα). Ειδικότερα για τα κέρδη που θα διανέμονται θα παρακρατείται επιπλέον φόρος με συντελεστή 20% με εξαίρεση όμως τα κέρδη που διανέμονται στα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ και κατέχουν πάνω από το 10% της επιχείρησης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει κυρίως με την υψηλή παρακράτηση φόρου στους ξένους επενδυτές, βασικούς μετόχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

    -Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ

    Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ήταν το θέμα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεγάλες αλλαγές ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, πρόσθεσε, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Κανένα περιθώριο νομιμοποίησης μεταναστών"

    «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το θέμα των μεταναστών που έχουν καταλύσει σε χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών.

    «Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

    Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "εξοργιστικό" το γεγονός «ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες» και υπογράμμισε ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

    «Να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο», καλεί, με ανακοίνωσή της, την Πολιτεία η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

    "Όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική, τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Οι 250 οικονομικοί μετανάστες στην Αθήνα και άλλοι 50 στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από σήμερα απεργία πείνας με αίτημα τη "νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και τα ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Λαγκάρντ: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

    Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι υπό εξέταση, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Αυτό που εξετάζουμε είναι η επέκταση της αποπληρωμής του δανείου βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος που δόθηκε στην Ιρλανδία", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "είμαστε στη διαδικασία αλλαγής των όρων".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών

    Οργανωμένο κύκλωμα Ελλήνων και Βουλγάρων που διακινούσε έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και προέβαινε σε αγοραπωλησίες βρεφών και παράνομες υιοθεσίες, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, μετά από έρευνες που κράτησαν περίπου οκτώ μήνες.

    Συνελήφθησαν επτά άτομα στην Ελλάδα και πέντε στη Βουλγαρία, τα οποία κατηγορούνται για αρπαγή ανηλίκου, ενώ διερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων στις δραστηριότητες του κυκλώματος.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πληροφορίες που διαβίβασαν οι βουλγαρικές αρχές μέσω Ιντερπόλ στην ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση εντόπιζε γυναίκες Ρομά στη Βουλγαρία στους τελευταίους μήνες της κύησης και εκμεταλλευόμενη την δυσχερή οικονομική τους κατάσταση τις έπειθε να έλθουν στην Ελλάδα, να γεννήσουν και στη συνέχεια τους έπαιρναν τα παιδιά.

    Τα μωρά τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων, τα οποία είχαν εντοπίσει άλλα μέλη της σπείρας αντί του χρηματικού ποσού των 20.000-25.000 ευρώ.

    Από όσες γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα μωρά τους, τα έπαιρναν με τη βία και με πλαστά έγγραφα (ληξιαρκές πράξεις γέννησης κλπ.) προχωρούσαν σε υιοθεσίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Όχι σε τεχνητές διαιρέσεις"

    «Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. «Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «η κρίση μάς υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ότι μπορεί».

    Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα ασκήσει και στο Καστελόριζο τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματά της που θα ασκήσει και στις υπόλοιπες περιοχές, έδωσε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις εξελίξεις στο Δίκαιο της Θάλασσας.

    Τις "κόκκινες γραμμές" της ΝΔ στα εθνικά θέματα χάραξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του.Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απέρριψε τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση και ζήτησε τη θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν, για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου, που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της μυστικής διπλωματίας -για την οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου- επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με μια τοποθέτηση στο θέμα της διαφθοράς, προτείνοντας έλεγχο των "πόθεν έσχες" όλων των υπουργών και υφυπουργών από το 1974 μέχρι σήμερα.

    "Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού" ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ρώτησε αν η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί και αν το ίδιο έγινε με τα «σύνορα» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα». «Για μας η έννοια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, κυριαρχικά δικαιώματα, ΑΟΖ υπάρχει» τόνισε.

    Να μην χάνει άλλο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς να την οριοθετήσει, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι «η σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ θα πάψει την Τουρκία να είναι ενεργειακός μονόδρομος».

    Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για "λάθη πολλών δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική".

    «Προσωπική διπλωματία» και φιλοατλαντική πολιτική καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατβ ιδίαν κλειστών συνομιλιών» είναι πολιτική χειρότερη από τη «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Έλεγχοι στις συμβάσεις

    Στον έλεγχο των συμβάσεων των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων με εταιρείες εργολαβίας παροχής υπηρεσιών (καθαρισμού ή/και φύλαξης), προχωρεί άμεσα το ΣΕΠΕ.

    Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Χάλαρης Μιχάλης, ζητεί από όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς να καταθέσουν στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τα αντίγραφα των σχετικών συμβάσεων έως τις 11 Φεβρουαρίου. Με τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των συμβάσεων, θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός επιτόπιος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι περιλαμβάνονται όλοι οι προβλεπόμενοι όροι και η εναρμόνιση τους με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

    Σύμφωνα με εμπειρική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009, διαπιστώθηκε ότι οι παραβιάσεις διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στην περίπτωση των εργαζομένων στον καθαρισμό είχαν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

    Η έρευνα, η οποία βασίστηκε στα στοιχεία του ΣΕΠΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, διαπίστωνε παραβιάσεις απέναντι στην καταβολή των νόμιμων αποδοχών, στα ωράρια εργασίας, στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας, ποικίλες μορφές πιέσεων, εκβιασμών και παρενοχλήσεων. Οι παραβιάσεις ήταν περισσότερο έντονες στην περίπτωση των αλλοδαπών εργαζομένων. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΣΕ κατέγραψε επίσης ποικιλία μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραπλάνηση των ελεγκτών της επιθεώρησης εργασίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 January 2011 - 15:30:19 UTC