Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σαφάρι» για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου
  • [02] '' Χτίζουμε κάτι διαφορετικό ''
  • [03] Δωρεάν τεστ Παπανικολάου
  • [04] «Παραστάσεις κατ οίκον»
  • [05] Τα "πράσινα" αυτοκίνητα ο»Ώ

  • [01] «Σαφάρι» για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου

    Σε «σαφάρι» παραβατών επιδίδονται τα συνεργεία ελέγχου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όσο οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ όλης της χώρας εντείνονται, τόσο κορυφώνονται και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, καθώς -όπως σημειώνουν- ανήκουν στον κλάδο, που επλήγη πρώτος από την οικονομική ύφεση, σημειώνοντας πτώση τζίρου έως και 50%. Παρατηρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία και διαβλέπουν πως ίσως αποτελέσει για πολλές επιχειρήσεις «ταφόπλακα», με συνέπεια την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 10-30%.

    Πάντως, οι εστιάτορες δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να «πέσουν αμαχητί» και σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες αντίδρασης για το προσεχές διάστημα.

    «Δεν έχει πλέον αντοχές αυτός ο κλάδος, που δίνει δουλειά σε 400.000 εργαζομένους, που προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προσφέρει στην οικονομία της χώρας», διαμήνυσε εσχάτως ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν μπει λουκέτα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] '' Χτίζουμε κάτι διαφορετικό ''

    "Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ευρώπη, να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της".

    Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στο γεύμα εργασίας της τακτικής συνάντησης που πραγματοποιεί το "Euro 50 Group" με θέμα "η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι" και το οποίο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ως μόνιμο μέλος του φόρουμ, φιλοξενεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε κενά στο κοινό μας νόμισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα νόμισμα "χωρίς αφεντικό" και χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών.

    Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που, αν αφεθούν, θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρώπη με κοινή οικονομική πολιτική και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το "άλμα" που απαιτείται γι΄αυτό.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις του για την έκδοση ευρωομολόγου, κάνοντας λόγο για ένα "ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μην διαθέτει η ΕΕ".

    "Πολλοί παραμένουν απαισιόδοξοι ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στη χαλαρότητα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων", είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "απέναντι σε αυτούς και τα επιχειρήματά τους η Ελλάδα αντιτάσσει τη δική της διαδρομή, ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο".

    Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της "όπως ακριβώς και οι Ελληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρσι, ξεγραμμένους".

    Αναφερθείς στις μεγάλες αλλαγές που έχει πετύχει η χώρα μας από το 2010 ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και ένας λόγος που στο πρόσφατο Eurogroup αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη δημοσιονομική πρόοδο και τις άλλες αλλαγές.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς

    Να ξεφύγουμε "από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας", ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Ελληνες, όπως και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

    Αν τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση έριξε το βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα το βάρος πέφτει στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, τοι πρωί, σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και αφού άκουσε πρώτα τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

    Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει, τόνισε ο πρωθυπουργός και εγγυήθηκε πως αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τότε θα μειωθούν η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Δωρεάν τεστ Παπανικολάου

    Δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-31).

    Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.

    «Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για «άλλη μέρα» αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] «Παραστάσεις κατ οίκον»

    «Η τέχνη και ο πολιτισμός ως αντίδοτο στην κρίση» είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, από τότε που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της τρόικας και των δανειστών της. Τι συμβαίνει όμως όταν ισχύει και το αντίθετο; Η εποχή της κρίσης μοιάζει να είναι η πιο κατάλληλη για το θέατρο, καθώς παρατηρείται «άνθιση» νέων σχημάτων και παραγωγών που αναζητούν χώρο στο θεατρικό χάρτη της πόλης.

    Νέες ομάδες με φρέσκο δυναμικό και καινοτόμες ιδέες, απελευθερώνονται και πειραματίζονται σε πρωτοποριακά είδη και τροφοδοτούν την καλλιτεχνική ζωή του τόπου, στρεφόμενοι σε εναλλακτικούς χώρους και είδη. Θεατρικές σκηνές σε αποθήκες, σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε διαμερίσματα, υπόγεια σε «απαγορευμένες» συνοικίες ξεφυτρώνουν εντός κι εκτός κέντρου και παντρεύουν τα μέχρι πρότινος αταίριαστα καλλιτεχνικά γεγονότα.

    Πρόσφατα μάλιστα άρχισαν να «παραδίδονται» και παραστάσεις κατ' οίκον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού αλλά και παραστάσεις στα σπίτια των ίδιων των ηθοποιών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Τα "πράσινα" αυτοκίνητα

    Η μεγάλη αύξηση της βενζίνης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η περιβαλλοντολογική ευαισθησία, που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, στρέφει αρκετούς στην "πράσινη" τεχνολογία, που έως κάποιον βαθμό είναι συνυφασμένη και με την οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μετακίνηση, "πράσινα" οχήματα κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της ελληνικής επικράτειας και παρά το γεγονός ότι η διεισδυτικότητά τους ποικίλλει, γεγονός είναι ότι αυτού του είδους η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας.

    Μέχρι σήμερα, λέγοντας "πράσινη" τεχνολογία, εννοούμε:

    Υβριδικά: τα υβριδικά αυτοκίνητα διαθέτουν δύο πηγές ενέργειας. Ως κύρια μορφή ενέργειας παραμένει ο βενζινοκινητήρας, ο οποίος, όμως, έχει τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα.

    Υγραεριοκίνηση: το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα η υγραεριοκίνηση γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθιση.

    Φυσικό αέριο: ουσιαστικά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια λογική με την υγραεριοκίνηση.

    Μικρά αυτοκίνητα

    Τους τελευταίους μήνες δεν έγινε απλά μόδα, αλλά επιτακτική ανάγκη η χρήση ενός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού.

    "Πράσινη" τεχνολογία

    Η τεχνολογία "start/stop", τα ελαστικά χαμηλής τριβής, τα ελαφρύτερα υλικά που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι οι πιο διαδεδομένες "πράσινες" λύσεις, που υιοθετούν οι κατασκευαστές συμβατικών αυτοκινήτων, δηλαδή των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης.

    Ηλεκτρικά

    Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας και μια συστοιχία μπαταριών αντικαθιστούν πολλά εξαρτήματα που βρίσκονται στα συμβατικά και υβριδικά οχήματα.

    Υδρογόνο

    Η υδρογονοκίνηση είναι ακόμη μια κατεύθυνση, που ερευνούν και εφαρμόζουν επίμονα κάποιοι κατασκευαστές. Ουσιαστικά είναι ένα όχημα κυψελών καυσίμου και έχει ρεζερβουάρ υδρογόνου αντί ρεζερβουάρ βενζίνης.

    Βιοκαύσιμα

    Το πρόγραμμα OMNIVORE έχει στόχο να προωθήσει περαιτέρω την έρευνα γύρω από την τεχνολογία των επονομαζόμενων flex-fuels για την καλύτερη κατανόηση του περίπλοκου κύκλου ανάφλεξης των μιγμάτων αλκοολών- βενζίνης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 January 2011 - 7:30:17 UTC