Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καπνιστές" από έμβρυα
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια
  • [03] Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα
  • [04] Ακριβότερα εισιτήρια
  • [05] Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας ο»Ώ

  • [01] "Καπνιστές" από έμβρυα

    "Καπνιστές" από την εμβρυική ηλικία καθιστά τα παιδιά που θα γεννηθούν, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και όταν είναι παθητικό, αποτελώντας παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή). Μάλιστα, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί και με τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών. Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών και των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.

    Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση.

    "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε να αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία", επισημαίνει η επιστημονική συνεργάτης της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Μαρία Αυγέρη, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει στην 21η επιστημονική ημερίδα "Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική", που θα πραγματοποιηθεί, στις 22 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

    Οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Εκτός από τη σημερινή στάση εργασίας, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.

    Γιατροί και οι οδοντίατροι

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι της χώρας. Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι ιδιώτες γιατροί και οι γιατροί των ασφαλιστικών Ταμείων.

    Βασικό αίτημα των γιατρών είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας". Το νομοσχέδιο, αναφέρουν οι γιατροί, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τον τομέα της Υγείας και σε πλήρη εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο.

    Δεκαπέντε χιλιάδες οδοντίατροι συμμετέχουν στην 24ωρη Πανιατρική απεργία, σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό της Οδοντιατρικής Κοινότητας, από οποιαδήποτε ενημέρωση στη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου.

    Κλειστά παραμένουν και τα φαρμακεία, με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. "Οι απεργίες θα συνεχιστούν και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα

    Φωτοβολταϊκά, λιγνίτης και απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και το τέταρτο, σε μέγεθος, στην Ευρώπη.

    Εν αναμονή των ανακοινώσεων, σήμερα, του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 200 Μεγαβάτ, στην Πτολεμαΐδα, οι τοπικές κοινωνίες προβάλλουν το αίτημα της εγκατάστασης εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

    Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εκφράσει ήδη, μέσω συνέντευξης του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόθεσή της για διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, συνδυάζοντας τις επενδύσεις του «παραδοσιακού τρόπου» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (νερά - λιγνίτες) με τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες (όπως τα βιοκαύσιμα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια κ.ο.κ.).

    Την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο των συζητήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ζητεί από την κυβέρνηση έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, με στόχο να καλυφθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα που ενδεχομένως θα προκύψει από τα σενάρια που θα ακολουθηθούν.

    Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

    Τα χαρακτηριστικά του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου, Γιάννης Καραμπακάκης, που δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημασία του λιγνίτη τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη χώρα. «Ο λιγνίτης για την Ελλάδα είναι χρυσάφι, γιατί δίνει τη φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας, είναι εγχώριο καύσιμο και παρέχει στη χώρα μας το πλεονέκτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για το ενεργειακό κέντρο της περιοχής, σημειώνει ότι το Λιγνιτικό Κέντρο αποτελείται από τους πέντε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Μελίτης) και τα ορυχεία του Νοτίου Πεδίου, του Πεδίου Καρδιάς, του Κύριου Πεδίου στο ορυχείο Μαυροπηγής, του Ορυχείου Αμυνταίου και των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας (που αποτελούν ιδιωτική εκμετάλλευση).

    Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στο σύνολο των δραστηριοτήτων των ΑΗΣ και των ορυχείων φτάνει τους περίπου 9.500 ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, στα ορυχεία, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό υπολογίζεται σε 5.500 άτομα και το εργολαβικό προσωπικό σε 2.000. Αντίστοιχα, στους σταθμούς απασχολούνται από πλευράς ΔΕΗ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι και από πλευράς εργολάβων περίπου 500-600 άτομα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ακριβότερα εισιτήρια

    Αύξηση, από 1η Φεβρουαρίου, στις τιμές και καθιέρωση δύο τύπων εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, έχουν εγκρίνει τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών.

    Το εισιτήριο για τις απλές διαδρομές θα κοστίζει 1,20 ευρώ, ενώ η τιμή του εισιτηρίου ανεβαίνει στα 1,40 ευρώ για τις συνδυαστικές διαδρομές με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά.

    Κατά 10 ευρώ, δηλ. από 35 σε 45, αυξάνονται και οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

    Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

    Στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ

    Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως δρομολόγιο των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και των λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση Πάτρα-Κιάτο. Επίσης καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον, μαζί με τη διακήρυξη της βούλησης των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων.

    "Η Κίνα αναγνωρίζει αλλά και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι διαφορετικές εθνικές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Χου Τζιντάο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα με γιγάντιο πληθυσμό και επίσης μία αναπτυσσόμενη χώρα που διέρχεται μία φάση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε παραδεχόμενος, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι "υπάρχουν πολλά να γίνουν στην Κίνα" στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμευόμενος για τη βελτίωση της κατάστασης.

    Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπήρξε πολύ σαφής μεταφέροντας στον Χου Τζιντάο τις αμερικανικές θέσεις "για την οικουμενικότητα ορισμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι". Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούxο, ο Μπαράκ Oμπάμα μίλησε στον κινέζο πρόεδρο για την υπόθεση του φυλακισμένου διαφωνούντα και βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, του οποίου ζητεί την απελευθέρωση.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση "διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τον Δαλάι Λάμα για την επίλυση των διαφορών, διαφυλάσσοντας την θρησκευτική ταυτότητα του θιβετιανού λαού", τη στιγμή που εκατοντάδες Θιβετιανοί διαδήλωναν έξω από τον λευκό Οίκο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντά τον Χου Τζιντάο για όγδοη φορά σε διάστημα δύο ετών και συμμετείχε μαζί του σε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές του παρελθόντος και θα απαλλαγούν από τα "παλιά στερεότυπα".

    Ο Χου Τζιντάο υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση, θα αντιμετωπίσει σε βάση ισοτιμίας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χαιρέτισε το "πολλά υποσχόμενο μέλλον" στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την υπογραφή με την Κίνα σειράς συμβολαίων ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ τους και την παραγγελία 200 αεροπλάνων Boeing συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να δει τους Αμερικανούς να επωφελούνται περισσότερο από την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκρυψε τα σημεία διαφωνίας, όπως η υποτίμηση του γιουάν, ζητώντας μία "επανεκτίμηση". Χαιρέτισε, ωστόσο, "την αυξανόμενη ευελιξία στο θέμα των ισοτιμιών" και τη διάθεση του Πεκίνου να αντιμετωπίσει το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης από κοινού στα σημεία συμφωνίας, ειδικότερα ως προς τα θέματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν περισσότερη ευημερία και ασφάλεια εάν συνεργασθούν. Ο κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να βασισθεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τον εκατέρωθεν σεβασμό της αναπτυξιακής πορείας της κάθε χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της πρόποσης στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο Χου Τζιντάο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ενέχουν σήμερα περισσότερες προκλήσεις και ευθύνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 11:30:15 UTC