Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση
  • [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [03] Μπλόκαρε την Αθήνα η απεργία στα μέσα μεταφοράς

  • [01] Προς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση

    Με επιτυχία βγήκαν σήμερα στις αγορές η Ισπανία και η Ιταλία, που άντλησαν συνολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ με εκδόσεις πενταετών και δεκαπενταετών τίτλων, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

    Με κόστος χαμηλότερο του αναμενόμενου, η Ισπανία διέθεσε 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ. Η σταθμισμένη μέση απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,542%, σημειώνοντας άνοδο 97 μονάδων βάσης (0,97 ποσοστιαίας μονάδας) σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της απόδοσης κατά 130 μονάδες βάσης. Το ποσό των 3 δις. ευρώ, το οποίο ζητούσε η Ισπανία, υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ισχυρής ζήτησης.

    Η Ιταλία άντληλε συνολικό ποσοό 6 δισ.ευρώ μέσω της δημοπράτησης 5ετών και 15ετών τίτλων. Συγκεκριμένα, αντλήθηκε ποσό 3 δισ. ευρώ από την δημοπρασία τίτλων λήξης το 2015 με μέσο επιτόκιο στο 3,67% έναντι 3,24% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Η προσφορά τίτλων καλύφθηκε κατά 1,412 φορές. Στην δημοπρασία τίτλων λήξης το 2026, επίσης αντλήθηκαν 3 δισ ευρώ, ενώ το μέσο επιτόκιο άγγιξε το 5,06% έναντι 4,81% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Η προσφορά των τίτλων καλύφθηκε κατά 1,420 φορές έναντι 1,3 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

    Οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων των δύο χωρών, ήρθαν μετά την επιτυχή, επίσης, δημοπρασία προχθές της Ελλάδας και χθες της Πορτογαλίας.

    Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνουν σήμερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θεαματική μείωσή τους το τελευταίο διήμερο. Το μεσημέρι, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 834 μονάδες βάσης (8,34%) από τις 840 μονάδες που ήταν το πρωί και από σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης την περασμένη Δευτέρα. Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας κινούνται και τα spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στις 386 μ.β., της Ισπανίας στις 236 μ.β. και της Ιταλίας στις 172 μ.β.

    Την ίδια ώρα, ενισχύεται σημαντικά και το ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φθάνει το 1,317 και έναντι του ελβετικού φράγκου πάνω από το 1,28.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, που καλείται να λάβει αποφάσεις, σε μία κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Χθες, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν ζήτησαν την ενίσχυση της ικανότητας δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διεύρυνση του ρόλου του. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα συνολικό πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

    O κ. Σόιμπλε, είχε χθες συνομιλίες στο Βερολίνο , με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ιταλό ομόλογό του.

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, κορυφαία στελέχη της ΕΕ και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, εξετάζουν σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει την εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους και τη χορήγηση δανείου 60 δις ευρώ προς την Πορτογαλία.

    Εν τω μεταξύ σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο, θα καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την εφαρμογή ενός συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης για την ευρωζώνη, για να διασωθεί το ευρώ. Σε δηλώσεις του στους "Times του Λονδίνου", τόνισε ότι θα επισημάνει στο βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τη βρετανική οικονομία μια αποτυχία του ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Καθηγητές και δάσκαλοι καθώς και ομάδες φοιτητών συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια, με αφορμή την σημερινή επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

    Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 2 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα για την απογευματινή βάρδια.

    Οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας και αύριο, με παραστάσεις στις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, εναντίον της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μπλόκαρε την Αθήνα η απεργία στα μέσα μεταφοράς

    Χωρίς συγκοινωνίες σήμερα η πρωτεύουσα, καθώς οι συνδικαλιστές σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ και λεωφορεία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία παρά το γεγονός ότι αυτή κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια σε ΟΣΕ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, θα υποστούν τις πειθαρχικές και όποιες άλλες κυρώσεις προβλέπονται.

    Σήμερα στη Βουλή, σημειώθηκε σφοδρή «σύγκρουση»,μεταξύ του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Σπ. Βούγια και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του για τις αστικές συγκοινωνίες, με τον ερωτώντα βουλευτή να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί πραξικοπηματικά και τον υφυπουργό να επισημαίνει, πως πρόκειται για βιώσιμη και δίκαιη λύση προς όφελος του κοινού και των συγκοινωνιών.

    Το πρώτο που διασφαλίζεται είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του νέου οργανισμού και οι θέσεις εργασίας, ενώ όχι μόνον δεν υπάρχει καμία απόλυση, αλλά αντιθέτως θα προκύψουν νέες θέσεις, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα ότι από 580 εκατ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα το 2009, μειώθηκε στα 400 εκατ. το 2010.

    Ο κ. Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει ότι στη χώρα λειτουργεί ένα "οιονεί πραξικόπημα" που έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα και το οποίο δεν κάνει εξυγίανση, αλλά φέρνει την διάλυση των αστικών συγκοινωνιών, καταργεί πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις, πάει να μειώσει τους μισθούς κατά 50%, ανοίγει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και επιχειρεί ένα μείζον κοινωνικό έγκλημα, που είναι η αύξηση των εισιτηρίων (40%).

    Το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει τη σύσταση «Μητροπολιτικού Φορέα» για τις αστικές συγκοινωνίες, συγχωνεύσεις φορέων, υποχρεωτικές μετατάξεις και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Δ. Ρέππας, από τις πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΑ δημιουργούνται δύο νέοι φορείς, ένας για τις Οδικές συγκοινωνίες, Τρόλεϊ και λεωφορεία και ένας για τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΘΕΛ θα απορροφήσει τον ΗΛΠΑΠ και το Μετρό θα απορροφήσει τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, προβλέπεται η μετάταξη περίπου 1500 υπαλλήλων, από τους 11.850 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες.

    Παράλληλα, θα καταγγελθούν οι υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα καταρτιστούν νέες κατά το πρότυπο του ΟΣΕ με τους νέους φορείς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 January 2011 - 13:30:14 UTC