Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας"
  • [02] Εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας Video
  • [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [04] Στο 1,6 ευρώ η αμόλυβδη
  • [05] Στήριξη του ευρώ

  • [01] "Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας"

    Να δοθεί έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην γρήγορη απόδοση των συντάξεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ήλθε η ώρα, έστω και με ελάχιστη καθυστέρηση, να υλοποιήσει η κυβέρνηση την δέσμευσή της στην ΔΕΘ του 2009" για γρήγορη απόδοση των συντάξεων".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης γίνεται μέσω της διαδικασίας έκδοσης προσυνταξιοδοτικής απόφασης, βάσει της οποίας ο συνταξιούχος θα μπορεί να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής του σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2.5 μηνών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ευρωομόλογο, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην ιταλογερμανική διένεξη για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, στηρίζοντας τους κατοίκους του Διστόμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας Video

    Η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση», όπως αποφασίστηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των Πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν.

    Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Δρούτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το καλό επίπεδο της συνεργασίας «που θα έχει πολλαπλά οφέλη - για τους δύο λαούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

    Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη μεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε προσεκτικά πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

    Σε ό,τι αφορά το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λίμπερμαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε πως θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε τρείς μήνες, ενώ ο κ.Δρούτσας συμπλήρωσε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και πιθανόν να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας ή υψηλής τεχνολογίας (όπου το Ισραήλ παίζει έναν πρωτοποριακό ρόλο).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, έως και αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που διαφωνούν με την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση.

    Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, ενώ οι συνάδελφοί τους στα τρόλεϊ έκαναν στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 το απόγευμα. Τόσο τα λεωφορεία όσο και τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν εντελώς αύριο, Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Το Μετρό θα κυκλοφορήσει σήμερα έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στο 1,6 ευρώ η αμόλυβδη

    Έσπασε, για πρώτη φορά, το "φράγμα" του 1,6 ευρώ ανά λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ σε επιμέρους πρατήρια οι τιμές διαμορφώνονται από 1,5 μέχρι 1,8 ευρώ το λίτρο.

    Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1,605 ευρώ ανά λίτρο, από 1,593 που ήταν η αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Η λιανική αυξήθηκε δηλαδή κατά 1,2 λεπτά το λίτρο, ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,8 λεπτά και οι τιμές διϋλιστηρίου υποχώρησαν οριακά, κατά 0,003 λεπτά. Αρνητική εξέλιξη αποτελούν επίσης η άνοδος των διεθνών τιμών (η διεθνής τιμής της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 874 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έναντι 841,75) καθώς και η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι τα καύσιμα τιμολογούνται σε δολάρια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνουν οι βενζινοπώλες στο παρατηρητήριο τιμών, οι τιμές σήμερα ξεκινούν από 1,503 ευρώ (ελάχιστη τιμή στη Θεσσαλονίκη) και φθάνουν έως 1,81 ευρώ το λίτρο (μέγιστη τιμή στη Φθιώτιδα). Πάντως, Αττική και Θεσσαλονίκη όπου κινείται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι οι δύο φθηνότεροι νομοί της χώρας με μέση τιμή 1,581 και 1,578 ευρώ αντίστοιχα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στήριξη του ευρώ

    Η Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει τον συντονισμό της προκειμένου να προσδώσει περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα",

    Η Μέρκελ έκανε την δήλωση μερικές ώρες αφότου ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την οικονομία Όλι Ρεν κάλεσε να υπάρξει ισχυρότερο «δίχτυ ασφαλείας» για το ευρώ, ενώ η Πορτογαλία πέρασε μια σημαντική δοκιμασία προσφεύγοντας με επιτυχία στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά το 2011.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εν όψει της ενδεχόμενης ανάγκης στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης η Μέρκελ είπε ότι θεωρεί ότι τα κεφάλαια που του έχουν διατεθεί είναι επαρκή, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ταμείου, το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδό τους, στις 4 Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 January 2011 - 15:30:15 UTC