Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα"
  • [02] Στο 90% η προσωρινή σύνταξη
  • [03] Έρευνες της αστυνομίας για εμπόριο οργάνων
  • [04] Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες
  • [05] Αισιοδοξία για συμφωνία
  • [06] Σε υψηλά επίπεδα τα spreads
  • [07] Ο Χατζιδάκις και η τζαζ
  • [08] Σύλληψη Απ. Γκλέτσου

  • [01] "Όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα"

    Οι εξελίξεις στην ΕΕ, το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία και κοινωνικά θέματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό.

    Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε σταθερότητα και ανάπτυξη την ΕΕ, μέσα από μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση.

    Μεταξύ των ευρωπαϊκών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ευρωομόλογο.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τη χάραξη μιας νέας πορείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με εμβάθυνσή τους, και με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

    Στη σαφή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, αναφέρθηκε ο Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Γιώργο Παπανδρέου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συζήτηση τέθηκαν και κοινωνικά θέματα και, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στόχος το 2011, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μια κοινωνία ευνομούμενη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια και να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα".

  • ** Το απόγευμα, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

  • ** Ο κ. Πεταλωτής, ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα υπάρχει μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα εθνικά θέματα, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει με τον «ευκρινέστερο και αναλυτικότερο» τρόπο ενημέρωση για τα εθνικά θέματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στο 90% η προσωρινή σύνταξη

    Στο 90% της κανονικής σύνταξης θα ανέρχεται η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται στον ασφαλισμένο μετά την αίτησή του για συνταξιοδότηση. Τις αιτήσεις θα υποδέχεται το εδικό σώμα επιθεωρητών το οποίο θα έχει συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

    "Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα πιστοποιημένων επιθεωρητών το οποίο θα έχει την ικανότητα να απονέμει γρήγορα τις συντάξεις στους δικαιούχους και να διασφαλίζει ότι ύψος των προσωρινών συντάξεων θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνο της κανονικής, να φθάνει το 90% ή και να το υπερβαίνει", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Κουτρουμάνης, ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε πριν από τις γιορτές η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ, κατά την οποία η Διοίκηση της Ομοσπονδίας υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση.

    Στο μεταξύ, επιστολή προς τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, απέστειλε ο Γ. Κουτρουμάνης, ζητώντας τους να καταθέσουν τις απόψεις τους επί τεχνικών και διαδικαστικών θεμάτων τα οποία αφορούν στην εφαρμογή του "εργόσημου".

    Το Υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου τον ερχόμενο Μάρτιο και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Κουτρουμάνης καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε οι διαδικασίες της εφαρμογής να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ταμείων και να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή του.

    Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και με το "εργόσημο", θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ το κατ΄ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που αμείβεται με την ώρα ή την ημέρα, και στον ΟΓΑ οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Έρευνες της αστυνομίας για εμπόριο οργάνων

    Σε βάθος ερευνά η Αστυνομία των Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και την ιταλική Αστυνομία, την υπόθεση μεταφοράς με μισθωμένο ιταλικό αεροπλάνο, χθες το απόγευμα, από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έξι Αφγανών λαθρομεταναστών, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό, εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις, αλλά εστιάζοντας κυρίως στο εμπόριο οργάνων για μεταμόσχευση.

    Χθες, συνελήφθησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, μία 19χρονη αλλοδαπή, μαροκινής καταγωγής και ιταλικής υπηκοότητας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία βρίσκονταν στην Ελλάδα από τις 4 του μήνα και υποδέχθηκε τους 6 Αφγανούς, για να ταξιδέψει μαζί τους στην Ιταλία με το αεροπλάνο που είχε μισθωθεί από το Μιλάνο. Επίσης συνελήφθησαν και οι 6 Αφγανοί που χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια Δανίας. Πρόκειται για δύο ζευγάρια, έναν ενήλικα και ένα μωρό.

    Όπως προκύπτει από τα έγγραφα επιβεβαίωσης της πτήσης, το ύψος της αποζημίωσης για την πτήση ανέρχεται στα 11.600 ευρώ. Ποσό που θεωρείται εικονικό, αφού μια πτήση με αυτού του τύπου τα τζετ, ανέρχονται σε 6-8.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης, δηλαδή συνολικά για την συγκεκριμένη περί τα 40.000 ευρώ.

    Αυτό όμως που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές, είναι πόσες άλλες πτήσεις έχουν γίνει από περιφερειακά κυρίως αεροδρόμια της Ελλάδας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

    Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν, έως και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που διαφωνούν με την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση.

    Αύριο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, ενώ οι συνάδελφοί τους στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας 11 με 3 το απόγευμα. Τόσο τα λεωφορεία όσο και τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν εντελώς την Πέμπτη 12 του μηνός, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Το Μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κυκλοφορήσουν αύριο κανονικά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της λειτουργίας.

    Προειδοποίηση Ρέππα

    Αυστηρή προειδοποίηση στους εργαζόμενους, αλλά και στις διοικήσεις των εταιριών που αποτελούν το πλέγμα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείχνουν τη γροθιά τους απέναντι στην κοινωνία, γιατί με τις κινητοποιήσεις τους πλήττονται οι λιγότερο εύποροι, τους ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι το προσωπικό τους συμφέρον δεν μπορεί να επικαλύπτει το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

    "Δεν θα γίνει επίταξη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς", δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αισιοδοξία για συμφωνία

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους φαρμακοποιούς εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου.

    Στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, είπε.

    Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος.

    Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς.

    Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

    Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν

    Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.

    Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών αλλά και λειτουργίας κλινικών και

    Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

    Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν και απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι αυτό δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση να μεταταχθούν τρεις χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής και άλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σε υψηλά επίπεδα τα spreads

    Η χθεσινή παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη εν όψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις παραπάνω χώρες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

    Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν σήμερα το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο, ενώ από την αυριανή δημοπρασία αναμένει να αντλήσει 1,25 δισ.ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας διέψευσε σήμερα πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι "η Πορτογαλία έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές".

    Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεχέϊρα Ντος Σάντος είχε κάνει δηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου, τονίζοντας ότι τυχόν διάσωση της Πορτογαλίας θα επέφερε "πολύ σημαντική ζημιά στη φήμη της χώρας" από την οποία η χώρα θα χρειαζόταν "χρόνια" για να ανακάμψει.

    Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στις 972 μονάδες βάσης (9,72%) - ενώ χθες το απόγευμα είχε υποχωρήσει και στις 960 μονάδες βάσης - και η απόδοσή του στο 12,60%.

    Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν μεθαύριο σε δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δισ. ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.

    Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, όπου η Κυβέρνηση επί πολλούς μήνες είναι υπηρεσιακή, λόγω αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Γιοσιχίκο Νόντα αναφέρθηκε "στο 20% περίπου" των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ο Χατζιδάκις και η τζαζ

    Την τζαζ διάσταση στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι επιχειρούν να ανιχνεύσουν η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μίλτο Λογιάδη και το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή στην κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής και στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στις 15 Ιανουαρίου.

    Συνδυάζοντας διαφορετικά είδη μουσικής, τεχνικής αλλά και τεχνοτροπίας, το δημοφιλές σύνολο εγχόρδων της Καμεράτα θα συμπράξει με τους διακεκριμένους Έλληνες «jazzmen» του συγκροτήματος του Δημήτρη Καλαντζή: τον Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα και φλικόρνο), τον Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (τύμπανα) και βέβαια τον ίδιο τον Δημήτρη Καλαντζή (πιάνο).

    Το γνωστό Κουιντέτο εκπέμπει το δικό του εντελώς ιδιαίτερο σήμα στον χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής εδώ και καιρό, παρουσιάζοντας εμπνευσμένες μεταγραφές ελληνικών και ξένων τραγουδιών από πρόσφατες ή παλαιότερες δεκαετίες.

    Αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Καλαντζής και ο Γιάννης Αντωνόπουλος που υπογράφουν τις ενορχηστρώσεις των έργων, έσκυψαν με δημιουργική και μάλλον υπερβατική διάθεση πάνω από τις παρτιτούρες πολυτραγουδισμένων και πολυαγαπημένων μελωδιών του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι και τις "μετέφρασαν" στη γλώσσα της τζαζ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Σύλληψη Απ. Γκλέτσου

    Στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας κρατείται ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη, μετά το άνοιγμα του παράδρομου στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος των διοδίων της Πελασγίας.

    Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον κ. Γκλέτσο ο οποίος, τελικά παραδόθηκε οικειοθελώς στο Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας.

    Στο μεταξύ, χίλιες κάρτες ελευθέρας διέλευσης από τα διόδια της Πελασγίας θα δοθούν στους κατοίκους του δήμου Στυλίδας και της ευρύτερης περιοχής μετά από συμφωνία του υπουργείου Υποδομών με την κοινοπραξία αυτοκινητόδρομοι Αιγαίο. Παράλληλα θα λειτουργήσει και το παράπλευρο δίκτυο.

    Κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών, σε σχέση με τη σύλληψη του κ. Γκλέτσου, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν είναι θέμα του Υπουργείου η σύλληψη του δημάρχου Στυλίδας, αλλά οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν από μόνες τους.

    Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι το υπουργείο βρισκόταν ούτως ή άλλως σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία για την ανανέωση των καρτών που είχαν λήξει στο τέλος του έτους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 January 2011 - 17:30:31 UTC