Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη Γερμανός δημοσιογράφος
  • [02] Νέες κινητοποιήσεις
  • [03] "Χωρίς Ευρώ"
  • [04] Το έθιμο της Μπάμπως

  • [01] Συνελήφθη Γερμανός δημοσιογράφος

    Γερμανός δημοσιογράφος, 46 ετών, συνελήφθη το πρωί στην παραμεθόριο περιοχή Καστανέων - Νέας Βύσσας στον Εβρο γιατί μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

    Ο 46χρονος δημοσιογράφος εντοπίστηκε από Ελληνες συνοριοφύλακες του τμήματος συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας, οι οποίοι περιπολούσαν στο πλαίσιο των Κοινών Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (RABITS) με τα κλιμάκια τηςFrontex, την ώρα που εκινείτο με ΙΧ αυτοκίνητο πάνω στην οριογραμμή των χερσαίων συνόρων σε χώρους όπου υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις πρόσβασης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Στην κατοχή του δημοσιογράφου βρέθηκε μια φωτογραφική μηχανή με φωτογραφικό υλικό, η οποία κατασχέθηκε. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ``δεν τήρησε τους προβλεπόμενους κανόνες πρόσβασης και τις διαδικασίες δημοσιογραφικής κάλυψης που έχουν δημοσιοποιηθεί και προϋποθέτουν ειδική άδεια απο τις ελληνικές αρχές``.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ορεστιάδας, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για την άλλη Παρασκευή και τον άφησε ελεύθερο.

    Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί μέτρων ασφάλειας οχυρών θέσεων.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο δημοσιογράφος είναι ο Gorg Uwe Heuer και εργάζεται στην καθημερινή εφημερίδα του Αμβούργου "Ηamburger Αbendblatt" του δημοσιογραφικού συγκροτήματος "Axel Springer Verlag" που εκδίδει και άλλα έντυπα, όπως οι εφημερίδες "Ντι Βελτ" και "Μπιλντ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέες κινητοποιήσεις

    Νέες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τις αλλαγές που προωθεί στο πλέγμα των αστικών συγκοινωνιών.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10/1/2011, τα σωματεία των ηλεκτροδηγών στο μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου, όπως ανακοίνωσαν, να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο τραμ, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις τους.

    Το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη της στάσης εργασίας και μισή ώρα μετά τη λήξη της τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα είναι στη διάθεση των επιβατών, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αποσυρθούν και να επανακυκλοφορήσουν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Χωρίς Ευρώ"

    Στην αρχή ήταν μια παρέα νέων ανθρώπων, που ξεκίνησαν με μια απλή ιδέα. Να βρουν ένα τρόπο να χαρίζουν όσα αντικείμενα και ρούχα δεν χρειάζονται πια. Έφτιαξαν έτσι πριν μια ιστοσελίδα, τη xariseto.gr όπου όποιος ήθελε να χαρίσει κάτι έβαζε αγγελία για να τη δει κάποιος άλλος που το είχε ανάγκη.

    Ένα site που με απώτερο σκοπό έχει την επαναχρησιμοποίηση αλλά και την αμοιβαία βοήθεια, δημιουργώντας έτσι έναν διαφορετικό τρόπο "κατανάλωσης". Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, ένα "χώρο αλληλεγγύης".

    Φέτος, το xariseto.gr προχώρησε σε μια νέα υπηρεσία, με την ονομασία "Χωρίς Ευρώ". Η υπηρεσία επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να ανταλλάξει εντελώς δωρεάν υπηρεσίες ή αγαθά με έναν συνάνθρωπό του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Το έθιμο της Μπάμπως

    Σήμερα, στις περιοχές του νομού Σερρών, Ν. Πέτρα, Μονοκκλησιά, Α. Καμήλα και Χαροπό, αναβιώνει το έθιμο της "Μπάμπως" η "Βρεξούδια".

    Στο έθιμο, οι ρόλοι των γυναικών και των ανδρών αλλάζουν. Ο γυναίκες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο, ενώ οι άνδρες μένουν στα σπίτια τους και κάνουν δουλείες. Σε πολλές περιοχές, η μέρα αυτή ονομάστηκε μεταγενέστερα "Ημέρα της Γυναικοκρατίας"

    Στο νομό Σερρών, η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω), που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής .

    Ανήμερα του εθίμου, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, υπό τους ήχους μουσικών οργάνων (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας), μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στην συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία.

    Καθ' όλη τη διάρκεια του παραπάνω "τελετουργικού", δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για τα αντρικά μάτια κι αυτιά. Αν παρόλα αυτά, "τολμήσει" κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν. Μετά το πέρας της πομπής, ακολουθεί γλέντι "κεκλεισμένων των θυρών", με σκωπτικά τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 January 2011 - 7:30:13 UTC