Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Αλλάζει ο νόμος για τα οικονομικά κομμάτων
  • [03] Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης
  • [04] "Ενα ευρωπαϊκό πρόβλημα"

  • [01] Στην Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου

    Στην ετήσια σύνοδο των τούρκων πρεσβευτών, στο Ερζερούμ, θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην Ευρώπη και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει, ιδίως για το κεφάλαιο της ανάπτυξης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμπόσιο με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

    «Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.

    Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».

    «Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

    Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία της Γαλλίας στο G20, δηλώνοντας υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η χώρα.

    Κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αλλάζει ο νόμος για τα οικονομικά κομμάτων

    Με στόχο την έξοδο της χώρας από την πολλαπλή κρίση και την «αναμόρφωση κράτους και του πολιτικού συστήματος, κυρίως με γνώμονα το χτύπημα του μαύρου χρήματος και την αντιμετώπιση της τάσης απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής» ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει εφεξής τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

    Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έδωσε μία πρώτη εικόνα για τους στόχους τους εγχειρήματος, ενώ κατέστησε σαφές ότι όσες τομές δρομολογηθούν, θα γίνουν ύστερα από παρατεταμένη διαβούλευση με όλα τα κόμματα.

    Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι θα βελτιωθεί ριζικά ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου αυτός να καταστεί απόλυτα ανεξάρτητος, ενώ θα αναβαθμιστεί και θα αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου, με απώτερο σκοπό να αποτελείται κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

    Οι διοικητικές κυρώσεις, εξάλλου, σε βάρος των κομμάτων των υποψηφίων και τρίτων θα είναι πιο αυστηρές, ενώ θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας της συνακόλουθης έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα.

    Ο τρόπος ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την Επιτροπή Ελέγχου, θα αλλάξει, ώστε ο έλεγχος αυτός από τη νέα Επιτροπή να είναι καθολικός και να δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου, που έχει αποκτηθεί, και με έλεγχο κάθε μεταβολής. Για τις αλλαγές αυτές θα αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης

    Η εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη εμφάνιζε βελτίωση κατά το τέλος του 2010 παρά την απειλή που συνιστά για την περιοχή η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Ερευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης δείχνει ότι ο δείκτης για την εικόνα της οικονομικής κατάστασης ανήλθε σε 106.2 τον περασμένο μήνα από 105.2 που ήταν τον Νοέμβριο.

    Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τον Δεκέμβριο θα κυμαινόταν στο 105.5.

    Αυτό υπογραμμίζει ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος "η βελτιούμενη παγκόσμια εικόνα της οικονομίας αντισταθμίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια", δήλωσε ο Μπεν Μέι, ευρωπαίος οικονομολόγος της ομάδας έρευνας Capital Economics.

    Ωστόσο η έρευνα επισημαίνει το διευρινόμενο χάσμα στην οικονομική απόδοση μεταξύ των 17 χωρών-μελών.

    Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, εξακολουθεί να βελτιώνεται, η εικόνα είναι αρνητική στις βαριά χρεωμένες χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας.

    Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη προσφύγει σε πακέτο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που προέκυψε τον περασμένο χρόνο.

    Η ανησυχία μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί αυτή τη χρονιά και να συμπεριλάβει την Πορτογαλία ακόμα και την Ισπανία.

    Η οικονομική αυτή αβεβαιότητα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα σπεύσει να αυξήσει το επιτόκιό της από το σημερινό 1%.

    Τα μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε 17 αυτό τον μήνα με την είσοδο της Εσθονίας την Πρωτοχρονιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Ενα ευρωπαϊκό πρόβλημα"

    Γιορτάστηκαν χθες, σε όλη τη χώρα, τα Θεοφάνια. Στον αγιασμό των υδάτων στον ποταμό Άρδα, στην Ορεστιάδα του νομού Έβρου, παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ.Παπούλιας, αναφέρθηκε, με δήλωσή του, στην παράνομη μετανάστευση, η οποία είναι "ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα" και έστειλε σαφές μήνυμα τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Τουρκία για την αντιμετώπισή του.

    Κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει "ολοκληρωμένη πολιτική" για το θέμα και την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει "άμεσα και απτά" το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

    Aγιασμός των υδάτων στον Πειραιά

    Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, ο αγιασμός των υδάτων.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, βουλευτές και πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες.

    Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας τόνισε: «Το μήνυμα είναι ότι με σχέδιο, με φώτιση, με όραμα και αισιοδοξία προχωράμε δυνατά μπροστά».

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε «φώτιση σημαίνει "φεύγει το σκοτάδι και έρχεται η αισιοδοξία", αυτό με τη βοήθεια του Θεού ελπίζω να γίνει φέτος για τον κάθε Έλληνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και κυρίως για την πατρίδα μας».

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε από την πλευρά του «είθε ο αγιασμός των υδάτων του Αιγαίου να φτάσει μέχρι το Ερζερούμ και να ευλογήσει ο Θεός μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο μας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 January 2011 - 5:30:15 UTC