Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το ασφαλιστικό
  • [02] Πανελλαδική πανεργατική απεργία
  • [03] Μόλυνση ασθενών σε ιδιωτική κλινική
  • [04] Έκρηξη με νεκρούς στο νότιο Πακιστάν
  • [05] Αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου
  • [06] "Γυρίζουμε σελίδα"
  • [07] Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος
  • [08] Απαιτεί συγγνώμη από Ισραήλ

  • [01] Στη Βουλή το ασφαλιστικό

    Το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος. Περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών.

    Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού, θα εισαχθεί αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

    Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: Ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).

    Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο. Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

    Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

    Σχετικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

    Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

    Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

    Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.

    Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

    Θεσπίζεται ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

    Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα αλλά και τους ασφαλισμένους και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την μεθεπόμενη Τρίτη.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Με εξαίρεση τις διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου (που θα αφορά το σώμα επιθεωρητών εργασίας). Αν μια τέτοια συμφωνία δεν γίνει εφικτή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.

    Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής θέματα: ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα αντισυνταγματικότητας

    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεχίζει σήμερα την επεξεργασία του νομοσχεδίου, έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

    Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

    Όπως επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

    Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων .

    Συνταγματική η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων της (2197 έως 2203/2010) έκανε δετή την εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας Διον. Μαρινάκη και απέρριψε τις αιτήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), διαφόρων Συλλόγων και Σωματείων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και τραπεζοϋπάλληλων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Ειδικότερα, ζητούσαν οι φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 209/2006 για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαχείρισης και διεκπεραίωσης θεμάτων Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης προσωπικού πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΕΤΑΤ.

    Επίσης, με το εν λόγω διάταγμα έχει υπαχτεί στο ΕΤΑΤ ο "Λογαριασμός Διαχείρισης Πρόσθετων Παροχών" που έχει δημιουργηθεί με την εισφορά της Τράπεζας και των τραπεζοϋπαλλήλων και προβλέπει πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές στους υπαλλήλους της Τράπεζας Αττικής. Η συμφωνία ίδρυσης του λογαριασμού έχει κατοχυρωθεί και σε συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί, μεταξύ της Τράπεζας και των εργαζομένων σε αυτήν.

    Οι φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων υποστήριζαν ότι το Π.Δ. 209/2006 είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές και στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων τραπεζοϋπαλληλικών φορέων. Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ δεν προσκρούει στα άρθρα 5, 12, 17, 22, 23, 25 και 106 του Συντάγματος, το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, καθώς και στις Διεθνείς Συμβάσεις 87 και 98.

    -

    [02] Πανελλαδική πανεργατική απεργία

    Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία αύριο Τρίτη, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ανακοίνωσή τους οι δυο Ομοσπονδίες καλούν όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Αρεως, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Στην απεργια θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

    Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Τα μέσα μεταφοράς ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της ΓΣΕΕ να απεργήσουν με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάσεις εργασίας.

    Συγκεκεριμένα, το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και τα τρόλεϊ από τις 7.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ το τραμ θα λειτουργήσει από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

    Τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Θα κινηθούν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών. Το πρόγραμμα των δρομολογίων του ΟΣΕ επηρεάζεται και σήμερα αλλά και την Τετάρτη, εξαιτίας της απεργίας. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι οι επιβάτες να ενημερώνονται από τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΣΥΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις εσωτερικού, ενώ στην απεργία δεν συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα όλες οι πτήσεις του εξωτερικού να πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Νέο μπλόκο στο λιμάνι του Πειραιά

    Προβλήματα αναμένται να δημιουργηθούν αύριο στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα, εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων, κόντρα στην απόφαση της ΠΝΟνα μην προχωρήσει σε κινητοποίηση.

    Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ

    Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ προχώρησαν αργά χθές το βράδυ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

    Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει δύο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου: το πρώτο αναφέρεται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά με το σύνθημα "Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε" και το δεύτερο στην απαγόρευση των προσλήψεων στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος, ότι η επιχείρηση δαπανά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες.

    Σήμερα το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει πορεία διαμαρτυρίας από τα γραφεία της ΔΕΗ προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία.

    Στο μεταξύ, αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης.

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε ΙΚΑ, ΕΔΥ

    Έληξε η κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου που πραγματοποιούσαν από το πρωί εργαζόμενοι του ΙΚΑ διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

    Αντιπροσωπία από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κάνει γνωστά τα αιτήματά τους για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του. Στην επιστολή τους αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Η αντισυνταγματική, εξοντωτική φορολόγησή των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ κατά το δοκούν και κατά παράβαση πλειάδας δικαστικών αποφάσεων, οι αυθαίρετες περικοπές του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και η επιχειρούμενη οργανική αναδιάρθρωση του Υπουργείου ερήμην των λειτουργών του, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των υπηρεσιακών μετακινήσεων και η πλήρης αδιαφορία για τον προγραμματισμό της ζωής των υπαλλήλων και των οικογενειών τους, δηλαδή όλα αυτά που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, στοιχειοθετούν την εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία μας, όχι μόνο δεν αξιοποιεί θεσμικά την Διπλωματική Υπηρεσία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδιασμού, αλλά επιφυλάσσει για το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών τη μεταχείριση αποδιοπομπαίου τράγου".

    -

    [03] Μόλυνση ασθενών σε ιδιωτική κλινική

    Δέκα απο τους δεκατρείς ασθενείς είχαν υποβληθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής εκ νέου σε οφθαλμολογική εγχείρηση σε πανεπιστημιακή κλινική της Θεσσαλονίκης για την ενδοφθαλμίτιδα, που υπέστησαν έπειτα από επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών, και η οποία απελεί σοβαρά την όρασή τους.

    Σύμφωνα με τους συγγενείς των παθόντων τα πρώτα συμπτώματα της ενδοφθαλμίτιδας παρουσιάστηκαν την επόμενη μέρα των χειρουργικών επεμβάσεων, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα -Τρίτη και Τετάρτη- από τρεις διαφορετικούς οφθαλμίατρους.

    Σύμφωνα με τους συγγενείς τους, οι πάσχοντες ενημερώθηκαν μεταξύ τους και προσέφυγαν με δική τους πρωτοβουλία σε πανεπιστημιακές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

    Κλιμάκιο του ελεγκτών του Υπουργείου Υγείας θα επισκεφθεί την κλινική για να διερευνήσει τα χειρουργεία και τα ιατρικά εργαλεία της κλινικής, ενώ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έδωσε εντολή στην κλινική να σταματήσει μέχρι νεοτέρας τα χειρουργεία.

    [04] Έκρηξη με νεκρούς στο νότιο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην πόλη Χαϊντεραμπάντ του νοτίου Πακιστάν, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν είναι ακόμα σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη.

    "Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε σε βυτιοφόρο που βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου καυσίμων", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Φαγιάζ Λεγάρι.

    "Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν ήταν βόμβα ή κάτι άλλο", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο Ναουάζ Αμπάσι, γιατρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λιακουάτ δήλωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 14 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους τριάντα.

    [05] Αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου

    Την πρώτη αγωγή κατά της Μόνης Βατοπεδίου, με την οποία ζητείται η αναγνώριση της κυριότητας του Δημοσίου τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και η επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και συγκεκριμένα αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος του Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η αγωγή, ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011, ενώ θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Δημοσίου.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσαν εκατόν εικοσιπέντε Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης«Ποινική ευθύνη Υπουργών» στην υπόθεση του "Βατοπεδίου"

    [06] "Γυρίζουμε σελίδα"

    Στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομία τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο κλείσιμο του 8ου συνεδρίου του κόμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής».

    Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε ότι «όσο είμαστε δεσμευμένοι στο μνημόνιο η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιήσει την περιουσία της και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα».

    Υποστήριξε ακόμη ότι «το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο, εμείς αναζητούμε τρόπο να βγουμε μία ώρα αρχύτερα και να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής».

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες του και για «τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο πόλεμος που μας κάνουν και τα δεκανίκια που επιστρατεύουν δείχνει τον φόβο τους για τη ΝΔ. Εκείνοι που υπέγραψαν το μνημόνιο λένε ότι δεν γινόταν τίποτε άλλο, γιατί όμως δεν έπαιρναν μέτρα ηπιότερα και αποτελεσματικότερα νωρίτερα και πριν παραδόσουν τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας;». Φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη είπε: «Αυτοί που προσχώρησαν σε αυτή την πολιτική ως εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν τάχα ψήφος ευθύνης. Μόνο που τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπονταν στο μνημόνιο δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, η πολιτική δεν είναι φλύαρα χαμόγελα και φτηνές ατάκες στα παράθυρα, η πολιτική είναι πράξη ευθύνης».

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «όργιο καιροσκοπισμού και φτηνιάρικης πολιτικής» και πρόσθεσε ότι «έκανε οτιδήποτε για να κερδίσει τις εκλογές και τις κέρδισε αδιαφορώντας για το κόστος της επόμενης ημέρας». Ο κ. Σαμαράς προανήγγφειλε ότι στις 7 Ιουλίου θα ανακοινώσει τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά λέγοντας ότι «με το συνέδριό μας γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο, αποκαταστήσαμε τις ιδέες μας στην προμετωπίδα του κόμματος εκεί που τους ταιριάζει και όχι στο σεντούκι, προχωρούμε στην οργάνωση ενός σύγχρονου κόμματος όχι σε χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια, φέρνουμε νέο κόσμο χωρίς να περιφρονούμε τους παλιούς αγωνιστές, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Προβλήματα ενότητας έχει το ΠΑΣΟΚ κόμμα γεμάτο ρωγμές που δημιούργησαν οι αποφάσεις του. Μας λογάριαζαν τελειωμένους και τώρα μας βρίσκουν μπροστά τους».

    Αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει τον χαρακτήρα του κόμματος και την αμφίπλευρη διεύρυνση εξηγώντας: «Η πολιτική μας δεν είναι ομπρέλα θαλάσσης που την μετακινούμε στην παραλία πότε αριστερότερα και πότε δεξιότερα για να αγγίξουμε πότε εκείνους που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και πότε κάποιους άλλους. Δεν μετακινούμε την πολιτική μας την διευρύνουμε, η πολιτική μας χωρά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Από αύριο βγαίνουμε από το καβούκι μας και μπαίνουμε στην μεγάλη μάχη, μιλάμε με τον λαό, όχι με ξύλινη γλώσσα και πλαστικά συνθήματα αλλά με επιχειρήματα. Δεν είναι εχθροί μας όσοι δεν ψήφισαν τη ΝΔ, πάμε να τους ακούσουμε. Δεν πάμε να πείσουμε μόνο τους κεντρώους, τους δεξιούς ή τους αριστερούς πάμε να μιλήσουμε με όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό.».

    Ειδική αναφορά έκανε στο μεταναστευτικό: «Θα καταργήσουμε τον μεταναστευτικό νόμο της κυβέρνησης και θα φέρουμε νομοθεσία με ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιβραβεύεται η παράνομη μετανάστευση». Προειδοποίησε ακόμη ότι «Θα συνδέσουμε το μεταναστευτικό με την στάση της Τουρκίας. Αν θέλει η Τουρκία να συνεχισθεί η ευρωπαική της πορεία θα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

    Ικανοποιημένος από τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του κόμματος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. "Η ΝΔ βγαίνει και παλι μπροστά με δύναμη ενότητα και λόγο εκφράζοντας την κεντροδεξιά, εμείς είμαστε η αυθεντική έκφραση του φιλελευθερισμού" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως "δίπλα μας είναι οι δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα. Τελειώνουμε με αυτά. Το 8ο συνέδριό μας ήταν συνέδριο σταθμός στην ιστορία της κεντροδεξιάς. ηταν ένα συνέδριο πυξίδα για το μέλλον μας. Μια νέα περίοδος ανατέλλει με οδηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Προχωράμε μπροστά με τη νέα μεταπολίτευση που οδηγεί στο μετασχηματισμό του κράτους. Η κοινωνία απαιτεί να κινηθούμε γρήγορα. Η κρίση του πολιτικού συστήματος άλλαξε τα κόμματα. ΄Ολοι είμαστε στην πρώτη γραμμή", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Το συνέδριο επιβεβαιώνει την ενότητα και την συσπείρωση των οπαδών της κεντροδεξιάς γύρω από τον πρόεδρο και αναδεικνύει ένα κόμμα χωρίς βαρονείες, τζάκια και φέουδα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αποτελεί την ιδεολογία της παράταξης και συνιστά την μετεξέλιση στον 21ο αιώνα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού του ιδρυτή του κόμματος είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Η ΝΔ εκφράζει τα δύο μεγάλα ρεύματα της τελευταίας πεντηκονταετίας το λαικό δημοκρατικό ρεύμα και το φιλελεύθερο ρεύμα.

    Οι εργασίες του 8ου συνεδρίου της ΝΔ ολοκληρώνονται σήμερα, με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με δήλωση του απάντησε στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματός, τονίζοντας ότι «με πομπώδεις εκφράσεις και ανερμάτιστους βερμπαλισμούς και φλυαρίες, δεν καλύπτεται η ανυπαρξία πολιτικού λόγου και εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα από την αξιωματική αντιπολίτευση».

    Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «είναι πλέον μάταιο για τον Έλληνα πολίτη, να περιμένει τη στοιχειώδη ένδειξη αντίληψης της πραγματικότητας από τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. Αφού χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες από τις εκλογές, η Ν.Δ. βρήκε τη στρατηγική που έψαχνε τόσα χρόνια: Tην "απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο"».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αποτελεί ύβρι για τον ελληνικό λαό, οι καταστροφείς της χώρας, να μιλούν για ``παράδοση των κλειδιών από την Κυβέρνηση, για ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και για διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής``. Σε όλα αυτά η Ν.Δ. επί έξι χρόνια αρίστευσε. Μας κατέστησε έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, την πλέον αναξιόπιστη χώρα της Ευρώπης, μεθόδευσε αριστοτεχνικά και με τέλεια επαγγελματική δεινότητα τη δωρεά δημόσιας περιουσίας σε φιλικά της συμφέροντα και κατάφερε να εκτινάξει το έλλειμμα και το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη».

    «Ευτυχώς βέβαια ο κ. Σαμαράς φρόντισε στο κλείσιμο του συνεδρίου του κόμματός του να διασκεδάσει τον ελληνικό λαό. Μίλησε για αρραγή Ν.Δ. και για πρόβλημα ενότητας του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Πεταλωτής.

    Απάντηση Π.Παναγιωτόπουλου στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Απάντηση στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, έδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Είναι προφανές ότι η επιτυχία του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι αλήθειες που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ενόχλησαν πολύ τον Πρωθυπουργό. Γιβ αυτό και ο Εκπρόσωπός του κ. Γ. Πεταλωτής επετέθη με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα ήταν πολύ εύκολο για μας να ανταποδώσουμε τα ίδια. Δεν θα το κάνουμε» δήλωσε ο κ. Πααγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Αφήνουμε τις εξαλότητες, τις ακρότητες και τις ύβρεις να τις μονοπωλεί το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να σκεπάσει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για τα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος».

    «Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στο δρόμο της υπευθυνότητας, της αξιοπιστίας και της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, υποδεικνύοντας με την πολιτική του και τις προτάσεις του, την μόνη ασφαλή διέξοδο, που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», κατέληξε στη δήλωση του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Δήλωση Γ. Καρατζαφέρη

    «Ου γαρ οιδε τι λέγει και τι ποιεί ο κ.Σαμαράς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Του θυμίζω ότι ο αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι απέναντι και όχι μεταξύ μας».

    Δήλωση ανεξαρτήτου βουλευτή Ντ.Μπακογιάννη

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωση της κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ για «πολιτική κερδοσκοπία επί των ερειπίων της χώρας» και πρόσθεσε ότι ο Α. Σαμαράς «πάσχει από σύνδρομο καταδίωξης». Επίσης του καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη για «τη σημερινή εικόνα αποσύνθεσης και παρακμής του κόμματος της ΝΔ».

    «Ο κ. Σαμαράς ψηφίζοντας υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας επέλεξε να μην συμμετάσχει στη σοβαρή και επώδυνη συζήτηση για τα μέτρα εφαρμογής του μνημονίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ακόμη και σήμερα δεν απαντά στο ερώτημα πως θα πληρωνόντουσαν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων, αν η Βουλή δεν ενέκρινε το μνημόνιο.», ανέφερε στη δήλωση της η κ. Μπακογιάννη και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην αγχώνεται για τη δική της στάση, σημειώνοντας: «θα είμαι συνεπής σε όσα ψήφισα».

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «η υποκρισία, η παραδοξολογία, τα φοβικά σύνδρομα, στα οποία πλειοδοτεί η ηγεσία της ΝΔ σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική. Είναι το άλλο πρόσωπο του πιο ακραίου, φτηνού και επικίνδυνου λαϊκισμού που γνώρισε ο τόπος από την εποχή του "Τσοβόλα δώστα όλα"».

    «Το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που παλινωδεί μεταξύ κρατισμού και ανευθυνότητας, που αδυνατεί να θέσει παράλληλα τις βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας δεν σημαίνει ότι πρέπει να διολισθήσουμε στον αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό», σημείωσε η ανεξάρτητη βουλευτής για να προσθέσει ότι «οφείλουμε να συγκροτήσουμε μία ρεαλιστική και υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση που να δίνει όραμα, έμπνευση και πίστη στις δυνάμεις της κοινωνίας μας, στην Ελλάδα της δημιουργίας».

    Κύκλοι της ΝΔ που ρωτήθηκαν σχετικά με τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη απάντησαν ότι πρόκειται για «μια ακόμη δήλωση άνευ σημασίας».

    [07] Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος

    Οι ηγέτες της G20 αναφέρουν στην τελική ανακοίνωσή τους ότι προτεραιότητά τους είναι να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη και οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν στο μισό το δημόσιο έλλειμμά τους ως το 2013.

    "Η υπ' αριθόν ένα προτεραιότητα της G20 είναι να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ανάκαμψη και να θέσει τις βάσεις μιας σταθερής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης και να ενισχύσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματά μας έναντι των κινδύνων", αναφέρει η Ομάδα των 20 πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών.

    "Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Μολονότι η ανάπτυξη επανέρχεται, η ανάκαμψη είναι άνιση και εύθραυστη, η ανεργία σε πολλές χώρες παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα και οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ευρέως αισθητές", υπογράμμισε η G20.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν "να γίνει περισσότερη πρόοδος για να εξισορροπήθεί η παγκόσμια ζήτηση" ενισχύοντάς την εκεί όπου είναι υπερβολικά ασθενής.

    Οι ηγέτες υπογραμμίζουν πάντως τον κίνδυνο του υπερβολικού δημόσιου χρέους.

    "Οι προηγμένες οικονομίες δεσμεύτηκαν σε δημοσιονομικά προγράμματα που θα μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και θα σταθεροποιήσουν ή θα μειώσουν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ ως το 2016", αναφέρουν στην τελική ανακοίνωση.

    Εξάλλου άφησαν σε κάθε χώρα το περιθώριο να επιλέξει ανάμεσα στην επιβολή ενός φόρου στις τράπεζες και σε "άλλες επιλογές" για να μην επωμιστούν τα κράτη το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από τη G20 της νομιμότητας του φόρου στις τράπεζες, τον οποίο θέλει να επιβάλει η Γαλλία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Πολύ ξεκάθαρα, η δυνατότητα να φορολογηθούν οι τράπεζες αναγνωρίζεται ως θεμιτή από την G20", δήλωσε ο Σαρκοζί προς τους δημοσιογράφους.

    Επίσης στην τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι το Μεξικό θα προεδρεύσει της G20 το 2012. "Θα συνεδριάσουμε το Νοέμβριο του 2011 υπό την προεδρία της Γαλλίας και το 2012 υπό την προεδρία του Μεξικού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Επεισόδια

    Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Τορόντο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι συλληφθέντες μετά τα σχεσινά βίαια επεισόδια έφτασαν τους 584.

    Υποστηρικτές των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από κέντρο προσωρινής κράτησης που έχει στηθεί σε ένα κινηματογραφικό στούντιο, ενώ μια δεύτερη ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σε ένα πάρκο, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Τιμ Μπάροουζ, σημειώνοντας ότι οι αρχές αναμένουν την πραγματοποίηση κι άλλων διαδηλώσεων.

    Ωστόσο, όπως σημείωσε, "η κατάσταση στην πόλη επιστρέφει αργά στους φυσιολογικούς ρυθμούς".

    Επιστολή Γ. Παπανδρέου στη G20

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G-20, επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20».

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    «Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».

    «Αναμένουμε από το G-20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό», καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Παπαδρέου.

    [08] Απαιτεί συγγνώμη από Ισραήλ

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε ξανά την ευκαιρία από το Τορόντο για να ζητήσει από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την επιχείρησή του εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός.

    Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

    «Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση «θετική» ως προς τις τουρκικές θέσεις.

    Ο ίδιος, που είχε συνάντηση για πάνω από μία ώρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της Συνόδου της G20, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ για την σπάνιν τροφίμων αγαθών, φαρμάκων και κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν», τόνισε.

    Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης πως η ισραηλινή επιχείρηση εκδιπλώθηκε στα διεθνή ύδατα: «ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν», τόνισε.

    Ματαιώθηκε η αποστολή από την ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο

    Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ματαίωσε τα σχέδια για την αποστολή πλοίου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δε δόθηκε άδεια για τον πλου του μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ισχυρισμός ο οποίος απορρίφθηκε από αιγύπτιο αξιωματούχο.

    Το πλοίο επρόκειτο ν΄αποπλεύσει από το ιρανικό πλοίο Μπαντάρ Αμπάς τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη υποστήριξης του Ιράν των προσπαθειών παραβίασης του αποκλεισμού από το Ισραήλ της Λωρίδας της Γάζας.

    Η διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν έλαβε κανένα αίτημα για το διάπλου ιρανικών πλοίων προς τη Γάζα.

    "Δεν διαμηνύσαμε στην ιρανική πλευρά ότι δεν επιτρέπουμε τον διάπλου της Διώρυγας του Σουέζ από ιρανικά πλοία και την ίδια στιγμή δε λάβαμε κανένα σχετικό αίτημα από ναυτιλιακούς πράκτορες ή από τις ιρανικές αρχές", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης της διώρυγας του Σουέζ.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 June 2010 - 10:30:35 UTC