Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εύθραστη" η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
  • [02] Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου
  • [03] Μόλυνση ασθενών σε ιδιωτική κλινική
  • [04] Αυξάνει τον ΦΠΑ η Ρουμανία
  • [05] Δημοψήφισμα στο Κιργιστάν
  • [06] "Το μακρύ ταξίδι στην ιστορία των Βαλκανίων"
  • [07] Στη Βουλή προς επεξεργασία
  • [08] Κάλεσμα για το ασφαλιστικό
  • [09] Διακήρυξη στόχων
  • [10] Συνεχείς έρευνες
  • [11] Φονικές πλημμύρες
  • [12] Μεγάλη αναμέτρηση

  • [01] "Εύθραστη" η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

    Η Ομάδα των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών (G20) αναμένεται να καθορίσει σήμερα τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων,σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ ο Καναδάς, που φιλοξενεί τη σύνοδό τους, εκτιμά ότι θα ήταν δυνατόν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2013.

    Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν είναι το σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών και οι αμφιβολίες που εκφράζονται για την οικονομική ανάκαμψη.

    "Το γεγονός ότι η G20 είναι έτοιμη να αποδεχτεί στόχους είναι ενθαρρυντικό", υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Είναι μια απόδειξη της προθυμίας της για συντονισμό των πολιτικών της", πρόσθεσε.

    Η πρόταση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013 προήλθε από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. Ο βασικός στόχος της είναι να συμβιβάσει την πρόθεση των Ευρωπαίων να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν έναν κάποιον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά και την επιθυμία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, στην ίδια συνέντευξη τύπου, ότι "δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της υποστήριξης της ανάπτυξης".

    Οι ηγέτες της G8 συμπέραναν στη σύνοδό τους στον Καναδά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη "εύθραυστη" και επεσήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της Χιλιετίας, σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές", σημειώνουν στο σχέδιο της ανακοίνωσής τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στο Χάντσβιλ του Καναδά.

    "Όσον αφορά την ανάπτυξη, μια δεκαετία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κοινών προσπαθειών με τους εταίρους μας επέτρεψε να προοδεύσουμε σημαντικά στο δρόμο για τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)", διαπιστώνουν.

    "Όμως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως και οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να κάνουν κι άλλα, στην πραγματικότητα η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους στόχους για το 2015", προσθέτουν. "Χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές", καταλήγουν.

    Εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ στον κόσμο έως το 2015, οι Στόχοι της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, προβλέπουν την εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την αυτονόμηση των γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.

    Επιστολή Γ. Παπανδρέου στη G20

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G-20, επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20».

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    «Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».

    «Αναμένουμε από το G-20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό», καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Παπαδρέου.

    [02] Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου

    Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία της Τρίτης» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Στην απεργια θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέσα μεταφοράς να απεργήσουν την Τρίτη 29 Ιουνίου με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" και τονίζει ότι "η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων αποτελεί στόχο κάθε γενικής απεργίας".

    Στο μεταξύ, αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση που εξήγγειλαν για την Τρίτη, 29 Ιουνίου, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

    [03] Μόλυνση ασθενών σε ιδιωτική κλινική

    Με γενικευμένη ενδοοφθαλμίτιδα διακομίστηκαν σε πανεπιστημιακές κλινικές τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, 13 άτομα που υπεβλήθησαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών.

    Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της ιδιωτικής κλινικής παρότι η εγχείρηση είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα εν τούτοις οι ασθενείς παρουσίασαν φλεγμονή την επόμενη μέρα της επέμβασης. Και οι 13 ασθενείς είναι καλύτερα στην υγεία τους σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό.

    Tο Eθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έδωσε εντολή στην ιδιωτική κλινική να σταματήσει μέχρι νεωτέρας τα χειρουργεία.

    Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδωσε εντολή στον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Μ. Σαμπατακάκη να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

    [04] Αυξάνει τον ΦΠΑ η Ρουμανία

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 19% στο 24%, προκειμένου με περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να μπορέσει να λάβει τη νέα δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ.

    Αυτή η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας των μειώσεων στις συντάξεις κατά 15% που προβλεπόταν από τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση του Μποκ.

    Λίγο μετά την απόφαση αυτή το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου συνάντησή του με την οποία θα αποδέσμευε τη νέα δόση δανείου προς το Βουκουρέστι.

    "Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες", δήλωσε ο Μποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση του ΔΝΤ προγραμματίστηκε για την Τετάρτη.

    Το Βουκουρέστι έχει δεσμευθεί στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ του, έναντι του 7,2% που ήταν το 2009.

    [05] Δημοψήφισμα στο Κιργιστάν

    Άνοιξαν οι κάλπες στο Κιργιστάν για το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα που θεωρείται κρίσιμο από την προσωρινή κυβέρνηση, μετά τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στα νότια της χώρας μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων.

    Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν, κυρίως στο Ος, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας που υπήρξε το επίκεντρο των συγκρούσεων από τις οποίες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 2000 άνθρωποι στα μέσα Ιουνίου.

    Περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα το οποίο περιορίζει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου προς όφελος του κοινοβουλίου, ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός και μόνο προσώπου.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά την Δευτέρα.

    [06] "Το μακρύ ταξίδι στην ιστορία των Βαλκανίων"

    Δύο συγγραφείς, ο Σέρβος Μάρκο Βιντοΐκοβιτς και ο Κροάτης, βοσνιακής καταγωγής, Μιλιένκο Γέργκοβιτς, ταξιδεύουν 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας με ένα κόκκινο Jugo, το απόλυτο σύμβολο του κοινού τους παρελθόντος, από τη μία έως την άλλη άκρη του αυτοκινητόδρομου, που άλλοτε ήταν γνωστός ως «Λεωφόρος της Αδελφότητας και της Ενότητας».

    Στο ταξίδι στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, από τη Σλοβενία έως την ΠΓΔΜ, μέσω Κροατίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας, οι δύο συγγραφείς μιλούν για μύθους, αριθμούς, θύματα, πολέμους και όλα όσα συνθέτουν την ιστορία των σημερινών κρατών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Σταματούν σε σημαντικές πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας και διηγούνται την ιστορία μιας χώρας που δεν υπάρχει και κρατών που οικοδομούν την ταυτότητά τους, αλλά και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, η ζωή των οποίων διαλύθηκε και σήμερα προσπαθούν να την ξαναχτίσουν στο χάσμα ανάμεσα σε δύο αλήθειες, εκείνη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και εκείνη που προσφέρουν τα νέα κράτη.

    Το ντοκιμαντέρ «The long road through the Balkans' History», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ζέλικο Μίρκοβιτς, είναι μία ιστορία δρόμου που ερευνά τις διαφορετικές εκδοχές της κοινής ιστορίας στην περιοχή και πως αυτές επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον στα πολυτάραχα Βαλκάνια.

    Οι δύο οδηγοί κοιτάζουν το κοινό τους παρελθόν και επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς η ιστορία τους χώρισε, αλλά και να ανακαλύψουν πού τους οδηγεί το παρόν. Το Yugo συνταξιδεύει με φορτηγά, γρήγορα αυτοκίνητα και στις ατέλειωτες ουρές στους ελέγχους των συνόρων, ο Μιλιένκο και ο Μάρκο αντικρίζουν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Τραγουδούν παλιά αγαπημένα τραγούδια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σχολιάζουν τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο και κυρίως σταματούν για να ρωτήσουν όσους μπορούν να τους πουν πώς έφτασαν τα πράγματα ως εκεί.

    Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνές του ντοκιμαντέρ είναι η άφιξη των δύο συγγραφέων στην περιφέρεια Μπρτσκο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η παρακολούθηση της διδασκαλίας της Ιστορίας σε αίθουσα γυμνασίου. Εκεί ο καθηγητής διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας από τρία διαφορετικά εγχειρίδια.

    «Και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κάθε μία από τις χώρες, πρώην δημοκρατίες της, έχει τη δική της εκδοχή της ιστορίας. Έτσι, συμβαίνει, παιδιά της ίδιας τάξης του γυμνασίου στην περιφέρεια Μπρτσκο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να διδάσκονται τρεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ, Ζέλικο Μίρκοβιτς.

    «Υπάρχουν η σερβική, η κροατική και η βοσνιακή πλευρά. Γι' αυτό ο πρωτότυπος τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι, «Το μακρύ ταξίδι στην ιστορία», με τη λέξη ιστορία να επαναλαμβάνεται τρεις φορές, (στα σερβικά istorija, στα κροατικά povijest, στα βοσνιακά historija).

    «Η ύλη για τα υπόλοιπα μαθήματα είναι ίδια, αλλά το μόνο στο οποίο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν είναι το μάθημα της Ιστορίας. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βούκοβαρ της Κροατίας, όπου οι Σέρβοι μαθητές διδάσκονται τη σερβική ιστορία και οι Κροάτες την κροατική ιστορία. Και εκείνοι έχουν την ίδια ύλη, στα υπόλοιπα μαθήματα και μόνον στην ιστορία διαφέρει», τόνισε ο κ. Μίρκοβιτς.

    «Και φυσικά όλες οι χώρες έχουν τον ίδιο στόχο - να ενωθούν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στις μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι ακόμη έτοιμες να κοιτάξουν το παρελθόν αντικειμενικά ή τουλάχιστον με κοινή οπτική», σημείωσε.

    Στόχος της ταινίας είναι να καταδειχθεί, αντιμετωπίζοντας τις διάφορες απόψεις για τα ίδια ιστορικά γεγονότα, ότι δεν υπάρχει μόνο μία ιστορική ερμηνεία, αλλά πολλές. Μέσα από το μακρύ ταξίδι προβάλλεται ότι, βασικό στοιχείο για την ανοικοδόμηση κοινής ιστορίας, είναι ο ενστερνισμός της διαφορετικότητας των ιστορικών αντιλήψεων.

    Στην ταινία του Ζέλικο Μίρκοβιτς, οι δύο συγγραφείς ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο που έφερε την ονομασία «Λεωφόρος Αδελφότητας και Ενότητας», σήμερα, όμως, κάθε χώρα ονομάζει διαφορετικά το δρόμο, που διέρχεται από την επικράτειά της.

    Οι δύο πρωταγωνιστές ξεκινούν από το Μπλάιμπουργκ (αυστριακή πόλη, στην οποία το Μάιο του 1945 εκτελέστηκαν από το Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό δεκάδες χιλιάδες Κροάτες Ουστάσι, συνεργάτες των Ναζί και Σέρβοι και Μαυροβούνιοι Τσέτνικ), περνούν από το Ζάγκρεμπ, το Κούμροβετς, το Γιασένοβατς, το Βούκοβαρ, το Μπρτσκο, το Βελιγράδι, τα Σκόπια. Συνομιλητές τους -μεταξύ άλλων- είναι ιστορικοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, όπως ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς και ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης.

    «Αποδείχθηκε ότι, το ταξίδι αυτό ήταν αναγκαίο για την ταινία και τη θεώρηση της πραγματικότητας, αλλά και του τρόπου, με τον οποίο αντιμετωπίζεται το παρελθόν. Αποδείχθηκε πως, αν και φαινόταν πως η ιστορία έχει ειπωθεί, ακόμη δεν έχει τελειώσει. Και ότι είναι αναγκαίο να μιλήσουμε ανοιχτά γι' αυτό.

    «Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Κροατία, Zagreb Dox, στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια στο Βελιγράδι, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Beldocs. Αποδείχθηκε ότι, το κοινό και στις δύο πόλεις αντέδρασε με πανομοιότυπο τρόπο, βλέποντας το ντοκιμαντέρ. Μπορώ να πω με ενθουσιασμό», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

    «Υπάρχει μεγάλη αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής, όσο κι αν ακούγεται παράλογο. Μοιράζονται την ίδια πολιτιστική κληρονομιά και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα πολιτιστικά και άλλα γεγονότα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας», υπογράμμισε ο κ. Μίρκοβιτς.

    «Σήμερα και πάλι ανοίγει η μεγάλη αγορά των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή και σιγά-σιγά κυριαρχεί το ενδιαφέρον, οι άνθρωποι να συνδεθούν γύρω από κοινές ιδέες και σχέδια. Και με τον τρόπο αυτό υλοποιούνται ευκολότερα και προωθούνται καλύτερα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πολιτική των κρατών και πάλι ο πολιτισμός πρώτος διαπερνά τα εμπόδια», δήλωσε ο κ. Μίρκοβιτς.

    Περιγράφοντας τις αντιξοότητες που συνάντησε στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας και στο ταξίδι των 3.000 χιλιομέτρων, ο Ζέλικο Μίρκοβιτς τόνισε ότι ήταν πολύ κουραστικό το γύρισμα με ένα Yugo στο δρόμο, το οποίο συνεχώς παρουσίαζε βλάβες.

    "Αλλά, ακριβώς αυτό έδωσε στην ταινία μία ιδιαίτερη γοητεία και έφερε την ομάδα πολύ πιο κοντά. Το όλο εγχείρημα έμοιαζε με μία εκδρομή εργασίας ή ακριβέστερα θύμισε εθελοντικές δράσεις εργατών που ήταν κάποτε πολύ δημοφιλείς", σημείωσε.

    Το ντοκιμαντέρ, μετά το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι, θα παρουσιαστεί στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σαράγεβο και στη συνέχεια και σε διάφορες διοργανώσεις και θα προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς.

    «Ελπίζω στη μακροβιότητα και επιτυχία της ταινίας», τόνισε ο κ. Μίρκοβιτς, ο οποίος συνεργάστηκε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ με τον παραγωγό Ντούσαν Γκάγιτς και το SEETV που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    Ο Ζέλικο Μίρκοβιτς είναι Σέρβος βραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός. Εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βοϊβοντίνας, TV Vojvodina στο τμήμα ντοκιμαντέρ. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. Έχει λάβει βραβεία σκηνοθεσίας για τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ (Old Man in His 26th, TV Vojvodina 2010)» και (Why for sculture, TV Vojvodina, 2009).

    Επίσης, έχει λάβει βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το ντοκιμαντέρ «The 21st Second, στο Διεθνές Φεστιβάλ Aviation Motion Picture στη Βουδαπέστη και στο Διεθνές Φεστιβάλ «Ζλάτνα Μπούκλια» στη Βέλικα Πλάνα της Σερβίας. Μεταξύ των πολλών βραβείων που έχει λάβει σε διεθνείς οργανώσεις είναι και το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Euro Cities, στο Πόρτο για το ντοκιμαντέρ «The elders from Highlands» και το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία «Muharem, music the eyes of life» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Πλοκ της Πολωνίας.

    [07] Στη Βουλή προς επεξεργασία

    Το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος. Περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών.

    Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

    Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: Ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).

    Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο. Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

    Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

    Σχετικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

    Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

    Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

    Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.

    Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

    Θεσπίζεται ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

    Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα αλλά και τους ασφαλισμένους και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την μεθεπόμενη Τρίτη.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Με εξαίρεση τις διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου (που θα αφορά το σώμα επιθεωρητών εργασίας). Αν μια τέτοια συμφωνία δεν γίνει εφικτή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.

    Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής θέματα: ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα αντισυνταγματικότητας

    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη χθεσινή διάσκεψή της επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά "τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις" και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

    Η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

    Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

    Όπως επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

    Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων .

    [08] Κάλεσμα για το ασφαλιστικό

    Την "απόλυτη καταδίκη" του για την τρομοκρατική ενέργεια κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του υπασπιστή του , εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρικη Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και πρόσθεσε ότι το μόνο προφανές είναι ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι ήθελαν να αποπροσανατολίσουν τη προσοχή της κοινής γνώμης, να τρομοκρατήσουν, να δώσουν συνέχεια στον κύκλο του αίματος και της βίας. Πρόκειται για ανθρώπους , είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ , που ακόμα κι αν δεν είναι συνειδητά απέναντι στο λαϊκό παράγοντα, πράγμα που δεν μπορούμε εξ αρχής να αποκλείσουμε, σε κάθε περίπτωση λοιδορούν τη λαϊκή κινητοποίηση, δεν την πιστεύουν.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι μέρες και οι στιγμές είναι ιστορικές, καθώς μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, κρίνονται το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ο Ιούλιος ενδεχομένως και ο Αύγουστος, στα θερινά τμήματα,είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δεν θα είναι μήνες καλοκαιρινής ραστώνης, θα είναι οι μήνες της μητέρας των μαχών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "θα αρχίσει να ξηλώνεται η συναίνεση στη κυβερνητική πολιτική αλλά και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν ανταποκρίνεται στους , πραγματικούς κοινωνικούς συσχετισμούς, ενώ αναφερόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι δεν έχουν το κουράγιο να επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες και δεν τολμούν να κοιτάξουν στα μάτια τους ψηφοφόρους τους.Είμαστε βέβαιοι, είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι όλοι τους επαγγελματίες της πολιτικής για να αντέξουν αυτή τη πίεση του κόσμου σα να μη συμβαίνει τίποτα.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την ΚΟ του ΚΚΕ, τους τρείς βουλευτές που διαγράφηκαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τους τέσσερις βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας να καταθέσουν από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο ασφαλιστικό .

    Μιλώντας για τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε καθήκον μας, είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε μια επανεκκίνηση της λειτουργίας, της δράσης, της παρέμβασης του συμμαχικού σχήματος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα δε μπορεί παρά να είναι πλατύ, ανοιχτό πολυσυλλεκτικό, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποφααιστεί μια πολιτική συμμαχιών ενόψει των περιφερειακών εκλογών

    [09] Διακήρυξη στόχων

    Πραγματοποιείται σήμερα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας για την Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά. Στη συνδιάσκεψη θα εγκριθεί η διακήρυξη στόχων και θα ανακηρυχθεί Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή.

    Σε συνέντευξή του στα Νέα, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι το νέο κόμμα δεν θα λειτουργήσει «ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης», αλλά «ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις».

    «Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει» αναφέρει,

    [10] Συνεχείς έρευνες

    Προς κάθε κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προκειμένου να λύσει το γρίφο με τη βόμβα-παγίδα που είχε αποδέκτη το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη, ο οποίος κηδεύτηκε χτες σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας.

    Το δέμα-βόμβα εστάλη ταχυδρομικώς από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο Πολιτικό Γραφείο του κ. Χρυσοχοίδη και από εκεί μεταφέρθηκε στο υπουργείο, χωρίς να περάσει από έλεγχο. Οι έρευνες επεκτείνονται και εκτός Ελλάδος, καθώς όπως έγινε γνωστό, παρόμοιες βόμβες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ και από τον IRA, ενώ το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε αστυνομικούς στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν.

    [11] Φονικές πλημμύρες

    Εργάτες προσπαθούν να επιδιορθώσουν ένα κατεστραμμένο φράγμα στη νότια Κίνα, όπου οι συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 379 ανθρώπων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα και τα πρακτορεία.

    Φορτηγά τοποθέτουν βράχους και χώμα για να επιδιορθώσουν ένα ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Φου, στην επαρχία Τζιανγκσί, που ανάγκασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Μέχρι στιγμής οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού έχουν προκαλέσει οικονομική καταστροφή ύψους 12,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ξινχουά.

    [12] Μεγάλη αναμέτρηση

    Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής θα διεξαχθεί (17:00) στο «Φρι Στέιτ» του Μπλουμφοντέιν. Η Γερμανία, πρώτη του 4ου ομίλου, θα αναμετρηθεί με την Αγγλία, δεύτερη του 3ου ομίλου, για την φάση των «16» και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ακόμη και την διαδικασία των πέναλτι, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στις μεταξύ τους αμφίρροπες αναμετρήσεις.

    Μια κλασική λατινοαμερικανική μονομαχία στις 21:30 στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμποργκ. Η Αργεντινή, πρώτη από τον 2ο όμιλο, όπου μετείχε και η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει το Μεξικό, δεύτερο από τον 1ο όμιλο. Η αναμέτρηση έχει φαβορί κι αυτό είναι φυσική η ομάδα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ωστόσο το συγκρότημα του Χαβιέρ Αγκίρε ξεδίπλωσε πολλές αρετές κατά τη διάρκεια της Α' φάσης της διοργάνωσης και μόνο εύκολος αντίπαλος δεν θα πρέπει να θεωρηθεί. Αλλωστε οι δύο ομάδες «γνωρίζονται» καλά.

    Η Ουρουγουάη προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ, καθώς σε αγώνα για την φάση των «16», που έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ, επικράτησε με 2-1 της Νότιας Κορέας. Τα τέρματα των Νοτιοαμερικανών πέτυχε ο Σουάρες (8`, 80`), ενώ για τους Ασιάτες σκόραρε ο Λι Τσουνγκ Γιονγκ στο 68ο λεπτό.

    Η πρώτη παράταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής βρήκε θριαμβεύτρια τη Γκάνα, η οποία επιβλήθηκε 2-1 των ΗΠΑ στο στάδιο «Ρόαγιαλ Μπαφοκένγκ» του Ρούστενμπουργκ και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Μουντιάλ, όπου στις 2 Ιουλίου θα αντμετωπίσει στο Γιοχάνεσμπουργκ την Ουρουγουάη. Ο κανονικός αγώνας έληξε 1-1, με τα γκολ του Μπόατενγκ στο 5΄ και του Ντόνοβαν με πέναλτι στο 62΄, αλλά το τέρμα του Ασαμόα Γκιάν στο 93΄ έστειλε τους Αφρικανούς στην οκτάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 June 2010 - 6:30:38 UTC