Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eκρηξη με νεκρό στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη
  • [02] "Τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές"
  • [03] Στον δρόμο για το συνέδριο
  • [04] Παραπομπές για την απαγωγή

  • [01] Eκρηξη με νεκρό στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη

    Ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης είναι το θύμα της βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στον 7ο όροφο του υπουργείου στην λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, λίγα μόλις μέτρα από το προσωπικό γραφείο του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη.

    Το θάνατο του υπασπιστή του επιβεβαίωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης. "Έχασα ένα φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη και πατέρα δύο παιδιών" δήλωσε ο υπουργός. "Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, ότι η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του.

    Από την Αστυνομία αυτή τη στιγμή ερευνάται πως μπήκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο υπουργείο και έφθασε μέχρι τον 7ο όροφο.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου λειτουργούσαν κανονικά όλα τα συστήματα ασφάλειας και οι ανιχνευτές όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η βόμβα ήταν μέσα σε δέμα το οποίο προοριζόταν για τον υπουργό, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε πάντα με την αλληλογραφία.

    Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

    «Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας», αναφέρει σε συλληπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας για την επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του υπασπιστή του υπουργού.

    Την οδύνη του και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: "Εκφράζω την οδύνη και την αγανάκτησή μου, την οδύνη και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε Έλληνας πολίτης, για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Σε μια περίοδο που η χώρα και ο λαός μας δίνουν μια καθημερινή μάχη για την έξοδο από την κρίση, άνανδροι δολοφόνοι θέλουν να πλήξουν την ομαλότητα και τη δημοκρατία μας, την Ελληνική κοινωνία, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και τις θυσίες που σήμερα κάνουν για να ορθοποδήσει ο τόπος.

    Όσοι επενδύουν στην ανομία και τη βία θα λάβουν την απάντησή τους όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά από την κοινωνία μας στο σύνολό της. Ο σκοπός των τρομοκρατών δεν θα επιτευχθεί. Η κυβέρνηση, η κοινωνία, οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται. Εκφράζω, και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης, τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού Γιώργου Βασιλάκη".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του και εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη στήριξή του για το φόνο του υπασπιστή του.

    Σε δήλωσή του, εξάλλου, αναφέρει: "«Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

    Από τον Βόλο, όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση, η κα Αλ.Παπαρήγα καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: "Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτή τη βομβιστική ενέργεια που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Είναι μια άκρως ύποπτη ενέργεια που δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Αυτού του είδους οι ενέργειες προσφέρονται αντικειμενικά για αξιοποίηση από τις δυνάμεις εκείνες που πασχίζουν να συκοφαντήσουν, τρομοκρατήσουν και καταστείλουν εργατικό λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει το βάρβαρο μνημόνιο και συνολικά την πολιτική που οδηγεί το λαό στην πτώχευση".

    "Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη ο θάνατος από τρομοκρατικό χτύπημα ενός αξιόλογου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ. "Ταυτοχρόνως, μας δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου. Όταν οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπούν μέσα στο Γραφείο του ίδιου του Υπουργού, πως μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στη γειτονιά του ή στο σπίτι του;" συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    "Πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί απερίφραστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πλαίσιο αξιών που δεν συμβιβάζεται με τη βία, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφαιρεί ανθρώπινη ζωή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    "Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και νέοι, πιέζονται εξοντωτικά από την πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με επιμονή στο έδαφος των συλλογικών αγώνων. Μια μαζική, αγωνιστική και ειρηνική απεργία στις 29 Ιούνη πρέπει να είναι η απάντησή μας. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία καταδικάζει την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια που στόχο είχε κυρίως τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, την εικόνα της πατρίδος μας στο εξωτερικό, και βεβαίως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα αναζήτησης των ευθυνών. Είναι μία ώρα περισυλλογής και ομόθυμου μηνύματος εκ μέρους όλων μας, ότι η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής και δημοκρατική χώρα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος της τρομοκρατικής ενέργειας. Κανένα έλεος στους τρομοκράτες».

    [02] "Τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές"

    Με επιτυχία ξεκίνησε η τεράστια προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται ήδη, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης όσο, κυρίως, οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Η μέχρι τώρα πορεία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν εύκολη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας, ώστε να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, όπως ανέφερε, η προσπάθεια αφορά στο να μην βρεθεί ποτέ ξανά η Ελλάδα στην ίδια θέση και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του οκταμήνου της κυβέρνησής του και τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται "θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της ανισότητας, της έλλειψης κράτους πρόνοιας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα ελλείμματα και τα χρέη".

    Ο πρωθυπουργός ήταν για μια ακόμη φορά ειλικρινής τονίζοντας ότι δεν θέλει να κοροϊδέψει κανέναν και όπως είπε, μας περιμένουν ακόμα δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Τώρα, όπως τόνισε, εκκαθαρίζουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά του παρελθόντος.

    Παράλληλα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές για να σπάσει η γραφειοκρατία, να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας παντού και να ξαναφτιάξουμε, όπως είπε, το κράτος. Είναι, ανέφερε, στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής.

    Αναφέρθηκε και στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.

    Χρέος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να διαφυλάξουμε ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις σε βάθος χρόνου με ένα σύστημα βιώσιμο και ότι αυτό θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη. Χρέος μας, όπως είπε επίσης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα προστατεύει, θα στηρίζει αλλά και θα δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους πολίτες, όπως επίσης και θα βοηθάει τη χώρα να γίνει πιό σύγχρονη και πιό ανταγωνιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις ότι το ελληνικό πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη του κράτους πρόνοιας και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η διαχείριση τόσο του κράτους πρόνοιας όσο και του κράτους γενικότερα. Και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά στο κράτος πρόνοιας όπως έχει αποδειχθεί και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που εφαρμόζεται.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση πίεσης αναφορικά με το χρέος όλων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και προέβλεψε ότι πολλές από τις χώρες αυτές θα πάρουν μέτρα είτε όπως αυτά που πήρε η Ελλάδα είτε ανάλογα με αυτά.

    Επανέφερε το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων της Κοινότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν μπει ένας μικρός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της τάξεως του 0,05%, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έσοδα περί τα 240 δισ. ευρώ που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική πηγή. Το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων μέσω της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενός νέου φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και της έκδοσης ευρωομολόγων θα τεθεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στις συζητήσεις που ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο προϋπολογισμό.

    Ο πρωθυπουργός θεώρησε θετικό ότι οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τα συνδικάτα στο Βανκούβερ του Καναδά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο G -20.

    Σχετικά με τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη και το οποίο θα κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συνιστά το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έχει ως στόχους τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Τέλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για την Ελλάδα είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μείωση των εκπομπών αερίων. Ο βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η κατά το δυνατόν απεξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους με την αξιοποίηση εγχώριων πόρων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

    Ο κ. Γ. Παναδρέου θα απαντήσει αύριο από το βήμα της Βουλής στα "καυτά" θέματα της επικαιρότητας, Μνημόνιο, εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομία, με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των τριών αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    Ειδικότερα, θα απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» στις ερωτήσεις, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά θέματα, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την κατάσταση στην οικονομία και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το Μνημόνιο.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

    Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν στις μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία στηρίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει "να στηρίξουν τον εαυτό τους" και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Απευθυνόμενος στους τραπεζίτες είπε ότι είναι η ώρα να κοιτάξουν τους όρους αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, καθώς και να διασφαλίσουν τους όρους ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει περαιτέρω αν υπάρξει ανάγκη.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε "δίχτυ ασφαλείας" για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα λάβει τα πρώτα χρήματα. Εκτίμησε ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και γενικότερα της εφαρμογής του προγράμματος τριετούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αποδίδουν, το έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο έχει μειωθεί κατά 39%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8% και η μείωση των δαπανών φθάνει το 10%. Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών τώρα, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι με το πλαίσιο των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι βάσεις για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με αίσθημα δικαίου και ξεπερνιούνται αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και κανόνες που δεν προστάτευαν τους εργαζομένους.

    Διευκρινίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Διευκρινίσεις για την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτούμενο με 10 δισ.ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, παρείχε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κος Σαχινίδης σημείωσε πως το Ταμείο δεν αποσκοπεί στην στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών Τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν.

    Με την ίδρυση του Ταμείου, τόνισε ο κος Σαχινίδης, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όσους αμφισβητούν την δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει της κρίσης, ότι όσες επιθέσεις κι αν εξαπολύσουν, υπάρχει στην άκρη ένα ταμείο με πόρους 10 δισ. ευρώ - όχι για την αντιμετώπιση της ρευστότητας (εκεί υπάρχουν άλλες πρόνοιες), αλλά για την περίπτωση επιβεβαίωσης ακόμα και ακραίων σεναρίων, να στηριχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος».

    Στο ίδιο πνεύμα η Ελπίδα Τσουρή (ΠΑΣΟΚ), τόνισε πως το Ταμείο, «δεν στοχεύει στην προστασία των κερδών των τραπεζών, αλλά στην προστασία της κεφαλαιακής τους επάρκειας» και πως «η προσφυγή μιας Τράπεζας σ' αυτό, δεν θα είναι ευχάριστη κίνηση για τους μετόχους του, αλλά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα».

    Η ίδρυση του Ταμείου αποτελεί όρο του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

    Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσαν σχόλια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, αν και συναινεί στην ίδρυση του Ταμείου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Σταϊκούρα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έγκαιρα το φθινόπωρο του 2008, είχε προχωρήσει σε ένα πακέτο ρευστότητας. Η επιλογή συνάντησε σφοδρότατη κριτική εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και από σας προσωπικά, που μιλήσατε για «χάρισμα 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες».

    Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, εκτίμησε πως με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις του προσχεδίου νόμου, το τοπίο συγκρότησης του Ταμείου παραμένει «θολό και ασαφές».

    «Αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τα 28 δισ. ήταν ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. Όσο για τα υπόλοιπα, «αφού διαφωνήσατε με το Μνημόνιο, γιατί κόβεστε για το αν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει;».

    «Είναι ενδεικτικό το πώς υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα του τι είδους κυβέρνηση υπάρχει», παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ).

    «Το τραπεζικό σύστημα έχει πάρει δισεκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα μας λέει η κυβέρνηση, πως τυχόν ζημιές των Τραπεζών, θα καλείται να αναλάβει το Δημόσιο ως κύριος μέτοχος του Ταμείου - δηλαδή, για άλλη μια φορά, ο εργαζόμενος λαός».

    Για «τραπεζοκεντρική Ελλάδα και Ευρώπη» μίλησε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

    «Οι άλλες επιχειρήσεις μπορεί να κλείνουν «για το καλό της οικονομίας», αλλά οι Τράπεζες όχι. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να βοηθήσει Ναυπηγεία που πάνε να κλείσουν, επεμβαίνει η Επιτροπή και λέει πως είναι νόθευση του ανταγωνισμού. Εδώ όμως, μας λέει πως πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες και να κατευθύνουμε το 10% των κεφαλαίων του Μνημονίου προς τα κει», σχολίασε ο βουλευτής.

    «Διάβασα ότι το υπόλοιπο των ελληνικών Τραπεζών που οφείλουν στην ΕΚΤ, είναι 90 δισ. ευρώ. Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

    «Για να διασωθούν οι Τράπεζες, η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει την τιμολόγησή τους. Και τιμολογεί τα ελληνικά ομόλογα με τιμές Απριλίου και τα αγοράζει για να στηρίξει τις Τράπεζες. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τυγχάνουν της έγκρισης οιασδήποτε κυβέρνησης. Και απορώ που και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να οικοδομεί αντιπροτάσεις, έρχεται και τα στηρίζει.Κύριοι θα λογοδοτήσετε για το πού πάει αυτή η ρευστότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τα απόνερα της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων - και επειδή έχει ληκτότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει, καταφεύγει στην ΕΚΤ», είπε ο υφυπουργος.

    «Ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στους κερδοσκόπους; Αν ναι, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης.

    [03] Στον δρόμο για το συνέδριο

    Χωρίς τη βοήθεια των αποδήμων, δεν θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα, όπως της αξίζει. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του προς το Α' Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού, που διεξάγεται στο πλαίσιο του 8ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Παλαιό Φάληρο.

    Είστε το καλύτερο κομμάτι του Ελληνισμού δήλωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος τους συνέδρους και υποσχέθηκε πως, όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία, θα φροντίσει τρία πράγματα κατά προτεραιότητα.

    -Να παρακάμψει τη συνηθισμένη γραφειοκρατία ώστε οι απόδημοι να τακτοποιούν όλα τους τα προβλήματα χωρίς να πρέπει να επικοινωνήσουν με όλο το χαρτοβασίλειο.

    -Να δώσει ώθηση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας, ειδικά για τα παιδιά των ομογενών, και όχι μόνο και

    -Να δημιουργήσει συνθήκες για τον επαναπατρισμό όσων θέλουν να επιστρέψουν.

    Σε ότι αφορά τη ψήφο των ομογενών, είπε ότι η ΝΔ το προσπάθησε αλλά βρήκε μεγάλες αντιστάσεις. «Ξέρετε από ποιους. Σας υπόσχομαι να το ξαναπροσπαθήσουμε. Κι αυτή τη φορά θα το καταφέρουμε. Στην εποχή του διαδικτύου οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Οι κοινότητες των Ελλήνων έχουν λόγο και ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας. Κι οφείλουν να έχουν δυνατή φωνή στη Δημοκρατία της. Αυτό σας το υποσχεθήκαμε, και το προσπαθήσαμε. Υπόσχομαι να το ξαναπροσπαθήσουμε και αυτή τη φορά θα το καταφέρουμε», τόνισε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι οι πατρίδες δεν χάνονται μέσα στην παγκοσμιότητα. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το μεγάλο ξεσηκωμό της Ομογένειας παντού στον κόσμο όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη για το Μακεδονικό στη δεκαετία του ΄90. Όπως και για το Κυπριακό πιο πριν στη δεκαετία του '70», συνέχισε και κάλεσε τους απόδημους έλληνες να μην αφήσουν τα πολιτικά πάθη να τους μολύνουν: «Μέσα στην Ελλάδα έχουμε πολλές διαφορές αλλά για σας που μας βλέπετε απ' έξω είμαστε όλοι ένα», επεσήμανε.

    Νωρίτερα είχε μιλήσει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου συνεδρίου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος. Μεταξύ άλλων είπε ότι «τελειώνουμε με τα συνέδρια των χειροκροτητών και καθιερώνουμε συνέδρια ουσιαστικού διαλόγου» και ανακοίνωσε πως πλέον, μία ημέρα πριν το τακτικό συνέδριο της ΝΔ θα γίνεται πάντα συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού. Πρόσθεσε πως τώρα, σε περίοδο κρίσης, «εμείς θα δώσουμε έμφαση στην εθνική ταυτότητα, την ταυτότητα του οικουμενικού ελληνισμού.

    "Οικοδομούμε την μεγάλη κεντροδεξιά"

    Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε χθες το 8ο συνέδριο της ΝΔ ο πρόεδρος της οργανωτικής του επιτροπής και πρόσθεσε ότι η επόμενη μέρα θα φέρει μια καινούργια ΝΔ.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ Αβραμόπουλος, κορυφώνεται η πορεία ευθύνης και προοπτικής της ΝΔ.

    Η επόμενη μέρα θα βρει την ΝΔ με ξεκάθαρη ιδεολογία, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μακριά από παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος, που απομάκρυναν ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

    "Με πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, κάνουμε την αμφίπλευρη διεύρυνση, οικοδομούμε την μεγάλη κεντροδεξιά που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατική αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Είναι ξεκάθαρες οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του κόμματος, είπε ακόμη ο κ Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα με το συνέδριο επανασυνδέεται με την ιστορία της παράταξης.

    Στόχος είναι να καταστήσουμε πάλι την ΝΔ ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση, ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι η ΝΔ απορρίπτει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και σέβεται τις κοινωνικές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος.

    Σε ερώτηση για το εάν φοβάται κατά την διάρκεια του συνεδρίου αποχωρήσεις δυσαρεστημένων στελεχών, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι "το συνέδριο δεν προσφέρεται για σόου" και πρόσθεσε ότι τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων και κανείς δεν βρίσκεται σε αυτά με το ζόρι.

    Είπε ακόμη ότι έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα κόμματα, αλλά δεν προβλέπονται χαιρετισμοί εκπροσώπων.

    Τέλος σε ερώτηση για το εάν θα είναι αντιπρόεδρος μετά το συνέδριο, απάντησε λέγοντας ότι "δεν έτρεχα ποτέ πίσω από θέσεις και αξιώματα, είμαι στην διάθεση του κόμματος και για να γίνει η ΝΔ αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης".

    -

    [04] Παραπομπές για την απαγωγή

    Την παραπομπή σε δίκη είκοσι ατόμων για σειρά σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με τη δράση του λεγόμενου "συνδικάτου του εγκλήματος", στο οποίο αποδίδεται και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009, προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών Χρίστος Παπαγεωργίου.

    Ο εισαγγελέας καταλογίζει στον κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς, όπως αναφέρει, μέσα από τις φυλακές έδινε εντολές για τη διάπραξη σειράς εγκληματικών ενεργειών, όπως ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, κατοχές εκρηκτικών κ.α.

    Σύμφωνα με την πρόταση, ενεργό ρόλο στην απαγωγή Παναγόπουλου είχαν επτά άτομα, ενώ ηθικοί αυτουργοί ήταν η Παναγιώτης Βλαστός και ο επίσης κρατούμενος Γιάννης Σκαφτούρος.

    Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών πριν λίγες ημέρες, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση για 13 από τους 20 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 20:30:29 UTC