Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Σήμα ποιότητας για τα ελληνικά τρόφιμα
  • [03] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [04] Αντιπαράθεση για το λιμάνι
  • [05] Γενική απεργία στη Γαλλία

  • [01] Συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη

    Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP), στην Κωνσταντινούπολη.

    "Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα δε αυτής στο Σεράγεβο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.

    "Η κληρονομιά του ψυχρού πολέμου που μας κρατούσε διαιρεμένους, τα πολλά χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τον περασμένο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού τόσο στα σύνορα, όσο και στις μειονότητες, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια και μας έκαναν, επίσης, να φαινόμαστε ως ανδρείκελα απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, έτσι ώστε η λεξη "βαλκανοποίηση" ταυτίστηκε με την αποσύνθεση",είπε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα κινούμαστε προς την ενσωμάτωση και γιαυτό έχουν τόση σημασία η ευρωπαϊκή οικογένεια και η ΕΕ, που δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ένταξη και γίνονται ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας για το 2014", επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα εορτάζεται ένας αιώνας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Επαφές με την τουρκική ηγεσία

    Την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συζήτηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει χωρίς περιστροφές την απόφαση του δικαστηρίου και επανέλαβε τη θέση αυτή σήμερα στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ανησυχία που δημιουργεί στην Τουρκία η τελευταία έξαρση της βίας με τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τις βομβιστικές ενέργειες που σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δύο μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

    Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, είχε και μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι.

    Την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

    Επίσκεψη στο Φανάρι

    «Για μας στην Ελλάδα τα λόγια σας και η συμπαράστασή σας είναι πάντα χρήσιμα, κάτι που μας δίνει κουράγιο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συναντήθηκε στο Φανάρι.

    «Μας δίνουν κουράγιο, γιατί βρισκόμαστε μέσα σε μια κρίση. Κρίση την οποία θα ξεπεράσουμε, όπως είπατε, με πόνο, με θυσίες. Αλλά θα την ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση», είπε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ήδη βρισκόμαστε με βήματα σταθερά και θετικά, στην απόδοση των δύσκολων μέτρων αλλά και των αλλαγών που ήταν απαραίτητες».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό ότι «Η προσευχή μας είναι να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και της πορείας της».

    Πριν την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ομογένειας που είχε συγκεντρωθεί στο Φανάρι για να τον υποδεχτεί.

    [02] Σήμα ποιότητας για τα ελληνικά τρόφιμα

    Την προώθηση ενός σήματος ποιότητας για τα ελληνικά τρόφιμα που αποτελούν τη μεσογειακή διατροφή εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής.

    Η κυρία Μπατζελή επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

  • Η βελτίωση του εμπορικού και αγροτικού ισοζυγίου μας μέσα από την προώθηση ενός μοντέλου ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, είναι στόχος και δέσμευσή μας.

  • Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας.

  • Η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη για την επιτυχία μας. Εξωστρέφεια σημαίνει συμμαχίες, σημαίνει ουσιαστικές συνεργασίες και διέξοδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

  • Προωθούμε την δημιουργία ενός εθνικού σήματος για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή με πολλαπλά οφέλη: εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων μας, συμβολή στην αναγνωρισιμότητα τους και βεβαίωση του τόπου προέλευσης και της χώρας καταγωγής που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας.

  • Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν μια πολύτιμη τοπική, εθνική ταυτότητα, ένα διαβατήριο ποιότητας στην παγκόσμια αγορά, που θα υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο.

  • Διαμορφώνοντας τις διατροφικές συνήθειες των νέων μας από τη μικρή ακόμη ηλικία, φέρνοντας τους κοντά στη φύση και στην αγροτική παραγωγή, προασπίζουμε την υγεία τους και δημιουργούμε τους νέους Πρεσβευτές της Διατροφικής μας Διπλωματίας.

    [03] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Κωνσταντινούπολη -Γ.Παπανδρέου-Διαβαλκανική

  • Επίσκεψη Α. Παπαρήγα στο Βόλο

    10:15πμ: Επίσκεψη και ομιλία σε εργαζόμενους της μεταλλοβιομηχανίας ΒΕΜΕΚΕΠ.

    12:00πμ: Επίσκεψη στο ΕΒΟΛ της Ένωσης Συνεταιρισμών Βόλου και ομιλία στους εργαζόμενους.

    6:30 μμ: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

    9:00 μμ: Κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην παραλία

  • Συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Pierre Lelloushe - 10:00:00

  • Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στο 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού. Κλειστό γυμναστήριο TAE KWON DO Φαλήρου - 11:00:00

  • Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" θα κηρύξει η ΥΠΑΑΤ Κατερίνα Μπατζελή. Ξεν. Κάραβελ - 09:30:00

  • Διμερείς διαβουλεύσεις Ελλάδας-Γερμανίας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Dr. Wolf-Ruthart Born. Οι διαβουλεύσεις αφορούν στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας σε επτά τομείς: 1. περιβαλλοντική πολιτική, 2. ενεργειακή και κλιματική πολιτική, 3. Πολιτική Προστασία, 4. διάλογος Οικονομικών Φορέων, 5. πολιτική της έρευνας, 6. πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, 7. κοινωνικές επαφές/πολιτιστικές ανταλλαγές/συνεργασία. 10:00:00

    Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου

  • Ροδακινοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. - 11:00:00

  • Συνέντευξη φορέων για τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τα Εργατικά Κέντρα, τα Επιμελητήρια, οι οικολογικές κινήσεις και κάτοικοι της Πελοποννήσου θα δώσουν συνέντευξη τύπου με αίτημα να μην κλείσει ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο, να συνεχιστεί η λειτουργία του και να τεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης σαφές χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου. Αμέσως μετά θα γίνει Πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στους Προέδρους των Κομμάτων του Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου. ΕΣΗΕΑ /Ακαδημίας 20 - 12:00:00

  • Υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Βουλή - 14:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί μαθητές και καθηγητές τους από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ριζοκαρπάσου στα κατεχόμενα της Κύπρου - 14:00:00

  • Επίσκεψη των υφυπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας Πιέρ Λελούς και της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ στην Αθήνα

    15:30:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάνικο

    16:00:00 Συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη

    19:00:00 Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

  • Γενική Συνέλευση Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της ΕθνικήςΤράπεζας Βασίλης Ράπανος. Αθήνα, Χίλτον - 17:00:00

  • Συνάντηση του προέδρου του ΣΕΑΑ με τους δημοσιογράφους. Εστιατόριον "Κεντρικόν" (Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα) - 19:30:00

  • Διάλεξη του καθηγητή του Χάρβαρντ Νίαλ Φέργκιουσον με θέμα την ελληνική οικονομία και την κρίση στην ευρωζώνη οργανώνει το Ιδρυμα Κόκκαλη. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη , Αμερικανικό Σχολείο Κλασικών Σπουδών(Αναπήρων Πολέμου 9-Κολωνάκι) - 20:00:00

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    11:00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ "SIEMENS": Εξέταση μαρτύρων.

    Βόρεια Ελλάδα

  • Τακτική γενική συνέλευση της ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Κιλκίς - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών. Η συνέντευξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας - YES. Ξενοδοχείο Mediterranean Palace, Θεσσαλονίκη - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ. Κτίριο ΕΜΣ, Θεσσαλονίκη - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Η συνέντευξη παραχωρείται εν όψει της συνάντησης εργασίας για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική αγωγή. Ξενοδοχείο Mediterranean Palace, Θεσσαλονίκη - 12:30:00

  • Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν 93 θέματα, μεταξύ των οποίων ηέγκρισηςτου ερευνητικού προγράμματος "Χωρική Ανάλυση και Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης". Βενιζέλου 45/2ος όροφος, Θεσσαλονίκη - 13:30:00

  • Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES). Ξενοδοχείο Mediterranean Palace, Θεσσαλονίκη - 18:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο (Α΄ φάση, 3η ημέρα), Νότια Αφρική:

    17:00 Σλοβακία-Ιταλία

    17:00 Παραγουάη-Ν.Ζηλανδία

    21:30 Δανία-Ιαπωνία

    21:30 Καμερούν-Ολλανδία

    -

    [04] Αντιπαράθεση για το λιμάνι

    Επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε η κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε χθες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Γ. Πεταλωτής κάλεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα να σκεφτεί τις συνέπειες των ενεργειών του και το κατηγόρησε ότι "επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα".

    "Ο λαός καταλαβαίνει" είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε την αντίφαση που υπάρχει στο γεγονός ότι την Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητά από τον πρωθυπουργό συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για τις εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται κάθε εργασιακή σχέση.

    Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει σοβαρή προσπάθεια για να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. "Αν επεδείκνυε αδράνεια, σε λίγους μήνες θα διαλύονταν το ασφαλιστικό σύστημα", είπε.

    Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες που απηύθυνε εναντίον του ΚΚΕ ο κ. Πεταλωτής, με αφορμή τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει πριν, να εξηγήσει πως η Ελλάδα που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστικούς στόλους παγκοσμίως, πως γίνεται να έχει και δεκάδες χιλιάδες άνεργους ναυτικούς».

    Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας με μισθούς πείνας, με μισθούς Ινδίας ή Αφρικής. Το ΚΚΕ παλεύει 92 χρόνια για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα. Και ποτέ δεν έβαλε σημάδι την κάλπη. Ας μη λέει λοιπόν, ότι οργανώνουμε τους αγώνες για εκλογικά οφέλη. Πάντοτε λειτουργούμε ανεξαρτήτως κόστους, αυτό που τ' άλλα κόμματα ονομάζουν πολιτικό κόστος. Και δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό της ψηφοθηρίας».

    "Για τον καθένα μας υπάρχουν δυο επιλογές ή να προσκυνήσουμε και μοιρολατρικά να δεχτούμε τη φτώχεια που εξαπλώνεται ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε παλεύοντας για την κοινωνική δικαιοσύνη", κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στο λιμάνι απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι ευθύνονται ή έχουν κρίσιμο ρόλο.

    "Να αποφύγουν τέτοιες κινήσεις. Δεν είναι λύση. Να διαδηλώσουν. Δεν είναι όμως τρόπος να κλείνουμε το λιμάνι του Πειραιά και να νεκρώνουμε κάθε δραστηριότητα", τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα λιμάνια είναι πνεύμονας της ελληνικής οικονομίας και όποιος τα κλείνει μειώνει το οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

    "Η ΝΔ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές και κυρίως σε όσους αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις, να εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων, γιατί δεν αμβλύνουν τα προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν και τα οξύνουν",συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε για το θέμα: «Από ό,τι φαίνεται, η κ. Παπαρήγα διεκδικεί πλέον ρόλοβ¦"κεντρικού λιμενάρχη" στον Πειραιά. Σήμερα απαγόρευσε τον απόπλου πλοίων, αύριο είπε ότι θα τον επιτρέψειβ¦ Και μη χειρότερα... ».

  • ** Τα προβλήματα στον Πειραιά άρχισαν να αποκαθίσταται το βράδυ της Τετάρτης, όταν περίπου στις 22:30 αναχώρησε το «Νήσος Ρόδος».

    Ανακοίνωση του Hatta

    Για ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον Πειραιά κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος Hatta με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά επισημαίνοντας, ότι ξεπεράστηκε κάθε διαχειρίσιμο όριο από τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.

    Τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν πλέον να σχεδιάσουν κανένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα και να έχουν τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν και να το εκτελέσουν όπως το έχουν προγραμματίσει. Η μη εκτέλεση, όμως, ή η πλημμελής εκτέλεση ενός τουριστικού πακέτου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, επιφέρει κυρώσεις -τόσο διοικητικής όσο και οικονομικής φύσεως- για τα γραφεία. Ήδη ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις από ματαιώσεις και πλημμελείς εκτελέσεις τουριστικών πακέτων, τέτοιες που σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιήσει, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

    Ο Hatta καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας, των επαγγελματιών του τουρισμού και των εργαζομένων, που αγωνίζονται μόνοι σήμερα, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

    [05] Γενική απεργία στη Γαλλία

    Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Γαλλία η γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους σήμερα, ενώ οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης αναμένεται να συμμετάσχουν κι αυτοί στην απεργία εντός της ημέρας.

    Μόνο το ένα τρίτο με ένα δεύτερο από τα προγραμματισμένα δρομολόγια της υπεραταχείας TGV και ένα στα τέσσερα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF.

    Επιπλέον, θα επηρεαστούν σημαντικά τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων στο Παρίσι και σε άλλες 65 πόλεις.

    Η απεργία θα επηρεάσει επίσης την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ αναμένεται ότι θα μειωθεί και η εναέρια κυκλοφορία προς και από τα γαλλικά αεροδρόμια.

    Περίπου 200 διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί ανά τη Γαλλία σε μία "αναμέτρηση" που φέρνει αντιμέτωπους τα ισχυρά συνδικάτα με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το σύστημα θα συσσωρεύει ετήσιο έλλειμμα 100 δις ευρώ μέχρι το 2050.

    Κομβικής σημασίας στο σχέδιο είναι η πρόταση για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62- παραμένει βέβαια χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει σε πολλές γειτονικές χώρες της Γαλλίας, αλλά ωστόσο σπάει ένα ταμπού σε μία χώρα που θεωρεί την συνταξιοδότηση στα 60 ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

    Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι η σημερινή απεργία είναι απλά μία πρόγευση των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο μεταρρύθμισης θα πάει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση.

    Ο Σαρκοζί έχει επενδύσει σημαντικά στο συνταξιοδοτικό, το οποίο πιθανόν να είναι το τελευταίο σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης πριν από τις προγραμματισμένες για το 2012 εκλογές.

    Εχει δεσμευτεί να συνεχίσει το διάλογο με τα συνδικάτα και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πιθανών τροποποιήσεων, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας.

    Ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, o Φρανσουά Σερέκ, δήλωσε σήμερα στο RTL ότι ελπίζει να βγουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο διαδηλωτές και πλέον.

    "Πολλοί άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά εδώ και καιρό", σχολίασε.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας BVA έδειξε ότι δύο στους τρεις Γάλλους στηρίζουν τη διαμαρτυρία των συνδικάτων, αλλά σύμφωνα με άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ifop για λογαριασμό της Le Figaro και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο εμφανίζει το 58% να στηρίζει την ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 10:30:30 UTC