Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλές θερμοκρασίες, σήμερα και αύριο
  • [02] Σ/ν για παραβατικότητα ανηλίκων
  • [03] Συγνώμη της Βρετανίας για τη "Ματωμένη Κυριακή", 38 χρόνια μετά
  • [04] Εννέα νεκροί από πλημμύρες στη Γαλλια
  • [05] Μια πολύ διαφορετική, και πιο ...υγρή, εικόνα για τη Σελήνη
  • [06] Κινητοποιήσεις
  • [07] Συνεχίζουν την αποχή
  • [08] Συμφωνίες συνεργασίας
  • [09] "Η BP θα πληρώσει"
  • [10] Πρεμιέρα για την Ισπανία

  • [01] Υψηλές θερμοκρασίες, σήμερα και αύριο

    Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα και αύριο, σε όλη τη χώρα με το θερμόμετρο να "σκαρφαλώνει", μέχρι και τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

    Βελτίωση του καιρού, με πτώση του υδραργύρου από τα βόρεια, θα παρατηρηθεί από την Παρασκευή. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας, την Τρίτη παρατηρήθηκαν υπερβάσεις του ορίου στις τιμές του όζοντος, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να απευθύνει συστάσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Συγκεκριμένα, στις 15:00, καταγράφηκαν οι εξής τιμές: Στο σταθμό Μαρούσι 227 μg/mΒ³, στο σταθμό Λυκόβρυση 226 μg/mΒ³, στο σταθμό Αγίας Παρασκευής 203 μg/mΒ³ και στο σταθμό Θρακομακεδόνες 217 μg/mΒ³. Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/mΒ³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/mΒ³.

    Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

    Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

    [02] Σ/ν για παραβατικότητα ανηλίκων

    Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παραβατικότητα ανηλίκων συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου προβλέπουν παιδαγωγικά και όχι σωφρονιστικά μέτρα για παραβάτες κάτω των 15 ετών, μείωση της προσωρινής κράτησης - πάντα ανηλίκων παραβατών - σε 6 μήνες, ανώτατη ποινή κάθειρξης 15 ετών για πολύ βαριές περιπτώσεις και κατάργηση του αυτοφώρου για ανήλικους, καθώς θεωρείται ότι δικαιούνται ακρόασης με παρουσία συνηγόρου.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας γενικότερης πολιτικής συζήτησης, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου με την «τρόικα» στην οποία θα δίνεται το πολιτικό και οικονομικό στίγμα της κυβέρνησης. Η πρότασή έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης.

    [03] Συγνώμη της Βρετανίας για τη "Ματωμένη Κυριακή", 38 χρόνια μετά

    Η δράση των Βρετανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της "Ματωμένης Κυριακής", που προκάλεσε το θάνατο 14 Καθολικών στην καταστολή στις 30 Ιανουαρίου του 1972 μιας διαδήλωσης στο Λοντονέρι (Βόρεια Ιρλανδία), "δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Αυτό που συνέβη την ημέρα της Ματωμένης Κυριακής δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ, να είχε συμβεί. Ήταν λάθος", δήλωσε ο Κάμερον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της δημόσιας έρευνας για την "Ματωμένη Κυριακή".

    Την ευθύνη για το δράμα έχουν οι στρατιώτες που "έχασαν τον αυτοέλεγχο τους", δήλωσε ο Κάμερον. "Εξ ονόματος της χώρας, αισθάνομαι βαθιά, βαθιά θλίψη", τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

    Η ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Λοντονέρι, προκάλεσε επευφημίες ενθουσιασμού από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την γιγαντοοθόνη με τη μετάδοση της ομιλίας του αρχηγού της κυβέρνησης.

    "Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί", πρόσθεσε ο Κάμερον στην ομιλία του που έγινε σε εκπληκτικά σκληρό ύφος. "Η κυβέρνηση φέρει την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων", σημείωσε.

    "Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να θέσω υπό αμφισβήτηση τη συμπεριφορά των στρατιωτών μας", αλλά τα πορίσματα της έκθεσης Σαβιλ (από το όνομα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Μαρκ Σάβιλ), είναι "απολύτως σαφή", παραδέχθηκε ο συντηρητικός Πρωθυπουργός "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία παρανόηση, κανένα διφορούμενο", τόνισε.

    Η δημόσια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δεκατρείς καθολικοί που σκοτώθηκαν την ημέρα εκείνη, και ένας δέκατος τέταρτος που πέθανε μερικούς μήνες αργότερα, "δεν ήταν οπλισμένοι", ανακοίνωσε ο κ. Κάμερον. Μια προηγούμενη έρευνα, που είχε διεξαχθεί πολύ γρήγορα μετά τα γεγονότα είχε απαλλάξει τον στρατό και διαβεβαίωνε ότι οι στρατιώτες είχαν απαντήσει σε αυτονομιστές διαδηλωτές που πρόσκεινταν στον IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), και είχαν ανοίξει πυρ εναντίον τους.

    "Υπήρξαν πυροβολισμοί από Ρεπουμπλικάνους παραστρατιωτικούς, αλλά κανένας από αυτούς (τους στρατιώτες) δεν δικαιολογείται να σκοτώνει αμάχους", υπογράμμισε ο Κάμερον.

    Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την παρέμβαση του κ. Κάμερον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα θύματα "δεν δημιουργούσε απειλή θανάτου ούτε υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό". "Η Ματωμένη Κυριακή ... ήταν μια τραγωδία και μια καταστροφή για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας", τονίζεται στο κείμενο αυτό των 5.000 σελίδων.

    "Αυτό που συνέβη τη Ματωμένη Κυριακή ενίσχυσε τον προσωρινό IRA, αύξησε το εθνικιστικό συναίσθημα και την εχθρότητα προς το στρατό και υποδαύλισε τις βίαιες συγκρούσεις τα χρόνια που ακολούθησαν", αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.

    [04] Εννέα νεκροί από πλημμύρες στη Γαλλια

    Τουλάχιστον εννιά νεκροί και αρκετοί αγνοούμενοι είναι ο νεότερος απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν γύρω από την πόλη Ντραγκινιάν εξαιτίας των ξαφνικών πλημμυρών, διευκρίνισε εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής Βαρ.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν στην περιοχή αυτή περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες πλημμύρες.

    Εικόνες που μετέδωσαν τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν πολλούς δρόμους της περιοχής να έχουν αποκλειστεί από αυτοκίνητα που ανατράπηκαν από τα ορμητικά νερά.

    [05] Μια πολύ διαφορετική, και πιο ...υγρή, εικόνα για τη Σελήνη

    Υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στο φεγγάρι, τουλάχιστον 100 φορές πιο πολύ, από όσο είχε ποτέ νομίσει οποιοσδήποτε επιστήμων. Βρίσκεται διάσπαρτο, βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που εκτιμά ότι αν όλο αυτό το υπόγειο νερό βρισκόταν στην επιφάνεια, θα δημιουργούσε έναν ωκεανό βάθους ενός μέτρου που θα σκέπαζε όλο το φεγγάρι!

    Οι πρόσφατες αποστολές σκαφών στο δορυφόρο της Γης έδειξαν ότι υπάρχει παγωμένο νερό σε σκιερούς κρατήρες, καθώς και πάγος κάτω από τη σεληνιακή σκόνη. Το νερό αυτό μπορεί να μεταφέρθηκε στο φεγγάρι από παγωμένους κομήτες και αστεροειδείς που προσέκρουσαν πάνω του.

    Όμως, η νέα μελέτη, υπό τον Φράνσις ΜακΚάμπιν του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, η οποία δημοσιεύτηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, δείχνει ότι υπάρχει πολύ περισσότερο νερό κι αυτό δεν έχει προέλθει από το διάστημα.

    "Στην πραγματικότητα, το νερό μπορεί να είναι πανταχού παρόν στο εσωτερικό της Σελήνης. Κακώς νομίζαμε επί 40 χρόνια ότι το φεγγάρι ήταν ξηρό", δήλωσε ο ΜακΚάμπιν. Μέχρι το 2008 οι επιστήμονες θεωρούσαν ουσιαστικά άνυδρη τη Σελήνη, αλλά από τότε νέα στοιχεία έρχονται να σκιαγραφήσουν μια πολύ διαφορετική -και πιο υγρή!- εικόνα για τη Σελήνη, με αποκορύφωμα τη νέα μελέτη.

    Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι οποίες βασίστηκαν σε νέα ανάλυση των δειγμάτων σεληνιακών βράχων που έφεραν στη Γη οι αποστολές "Απόλλων" στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, η ποσότητα νερού κατ' ελάχιστον κυμαίνεται από 64 μέρη ανά δισεκατομμύριο έως 5 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Όμως το νερό αυτό - ο όγκος του οποίου είναι δυόμισι φορές εκείνου που περιέχεται στις Μεγάλες Λίμνες της Β.Αμερικής- δεν είναι άμεσα προσβάσιμο, επειδή είναι ενσωματωμένο στο βραχώδες εσωτερικό του δορυφόρου, σε πετρώματα και μέταλλα.

    Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι η Σελήνη σχηματίστηκε, όταν ένα ουράνιο σώμα με το μέγεθος του Άρη προσέκρουσε στη Γη πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, εκτοξεύοντας σε τροχιά στο διάστημα, γύρω από τον πλανήτη μας, μεγάλες ποσότητες βραχωδών υλικών που σταδιακά συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το φεγγάρι.

    Ένας ωκεανός μάγματος πιστεύεται ότι σχηματίστηκε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μέσα στη Σελήνη και μερικά μόρια νερού διατηρήθηκαν (τα περισσότερα εξατμίστηκαν λόγω υψηλής θερμοκρασίας), καθώς το μάγμα ψύχθηκε και κρυσταλλοποιήθηκε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ΜακΚάμπιν, "είναι σαν να προσπαθεί να φτιάξει κανείς μια μη αλκοολούχα μπίρα. Όλο και λίγο αλκοόλ (σ.σ. εν προκειμένω νερό) θα μείνει στο τέλος".

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2010/06/07/1006677107.abstract?sid=5365b3d8-6fa9-420b-b290-ecb58917de8f

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Κινητοποιήσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αίτημα την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης.

    Οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό «κλειδώνουν» μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα και αύριο, το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, για σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, σε ένδειξη συμπαράστασης στους περίπου 285 συναδέλφους τους συμβασιούχους, οι οποίοι βλέπουν την πόρτα εξόδου από την εταιρία, καθώς έληξε η σύμβασή τους και με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Αύριο, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς έχουν εξαγγείλει 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα.

    [07] Συνεχίζουν την αποχή

    Να συνεχιστεί η αποχή των βαθμολογητών ως την προσεχή Παρασκευή αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Αύριο, σε νέα ασυνεδρίαση θα αποφασιστεί η πορεία για την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πέππες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να ικανοποιήθηκε το ένα αίτημα των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας, να πληρωθούν με χρηματικά εντάλματα τις αμοιβές τους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά παραμένει το αίτημα να μην περικοπούν οι αποδοχές.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, είχε διαβεβαιώσει ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου

    Η απόφαση για την παράταση της απεργίας όσον αφορά την βαθμολογία των γραπτών αδικεί τους μαθητές, αδικεί τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας νιώθοντας την αγωνία χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους, κατανοώντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προσπάθησε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε με την αμοιβή τους.

    Δόθηκε μια λύση που θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική. Πιστεύουμε ότι ο Ελληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στο μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του, πέρα από συνδικαλιστικούς εγωισμούς παρατάξεων, κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [08] Συμφωνίες συνεργασίας

    Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, λέγοντας ότι "είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ.Ζανγκ - ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου-μετά την τελετή υπογραφής 14 ελληνοκινεζικών συμφωνιών, παρουσία των δύο αντιπροέδρων, ελλήνων και κινέζων υπουργών και επίλεκτων μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.

    Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

    Η πρώτη υπογραφή "έπεσε"στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.

    Οι επόμενες τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.

    Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και απο ελληνικής από έλληνες εφοπλιστές.

    Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.

    Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza.

    Τέσσερις ,τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

    "Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ.Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την υπογραφή των συμφωνιών.

    Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι "αν και η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας προβάλλει ολοένα και περισσότερο, η σοβαρή επιρροή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ακόμη παραμένει", για να προσθέσει ότι "είναι κοινή μας βούληση με την ελληνική πλευρά να ενδυναμώσουμε τις φιλικές και επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης".

    "Είμαστε πεπεισμένοι", τόνισε ο κινέζος αξιωματούχος, "ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία του λαού".

    "Ολοκληρώσαμε μια συζήτηση φιλική και δημιουργική για τις οικονομικές και πολιτικές μας σχέσεις", δήλωσε από την πλευρά του ο Θ.Πάγκαλος, συζήτηση "θερμή και φιλική, παιδί της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων", όπως συμπλήρωσε ο κ.Ζανγκ.

    Νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κινέζο προσκεκλημένο του και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, της κας Κατσέλη, του κ. Ρέππα, του κ. Παμπούκη και του κ.Σπ. Κουβέλη και από κινεζικής πλευράς πέντε υπουργών, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών ή ήδη δρομολογημένων συνεργασιών, κατ' εξοχήν στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και των τροφίμων και στο πεδίο που ανοίγεται με το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και με το νέο επενδυτικό περιβάλλον.

    Η συζήτηση συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, τον ΟΣΕ, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ σημαντική θα μπορούσε να αναδειχθεί η συνεργασία στον πολιτιστικό και στον εκπαιδευτικό τομέα, δεδομένης της αγάπης που τρέφουν οι κινέζοι για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

    Ο κ.Ζανγκ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και "το βράδυ οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε για να ολοκληρώσουμε το επίσημο μέρος της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης",πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος, ο οποίος και θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κινέζου ομολόγου του.

    Ο κ.Ζανγκ προβλέπεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο δραστηριοποιείται η COSCO και το οποίο πριν ένα μήνα είχε επισκεφθεί ο επικεφαλής της εταιρίας κάπτεν Γουέι, στη δε συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

    "Θα δει κι άλλες πλευρές της χώρας", είπε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος επανέλαβε την "πάγια πρότασή του" για τουριστική ανταλλαγή του ενός δέκατου του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, υποδηλώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Πέραν των δυνατοτήτων συνεργασίας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα, τις οποίες φέρνει πιό κοντά η επίσκεψη του κ. Ζανγκ στην Κρήτη, υπάρχει επίσης κινεζικό ενδιαφέρον για λιμάνι στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου.

    Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, θα προκύψουν συμπεράσματα που θα τροφοδοτήσουν παραπέρα τις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις".

    Κλείνοντας τη δήλωσή του ο κινέζος αξιωματούχος ζήτησε τη βοήθεια των ελλήνων δημοσιογράφων ώστε "να συμβάλουν στην προβολή της φιλικής συνεργασίας των δύο χωρών και λαών και να συνεισφέρουν στη διμερή φιλία και συνεργασία", ενώ ο Θ. Πάγκαλος, έκλεισε τη δήλωσή του "παρηγορώντας" τον κ. Ζανγκ για τη μεγάλη ζέστη της ημέρας και λέγοντάς του ότι "σήμερα εχουμε μια από τις πιό ζεστές ημέρες του χρόνου", αλλά "και γω όταν πήγα στο Πεκίνο είχε -27 βαθμούς και μου είπαν ότι ήταν η πιό κρύα ημέρα του χρόνου"...

    [09] "Η BP θα πληρώσει"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν για τον έλεγχο της διαρροής του πετρελαίου από το κοίτασμα της ΒΡ και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ακτών του Κόλπου του Μεξικού.

    " Θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαρροή με ότι μέσο διαθέτουμε και για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα αναγκάσουμε την ΒΡ να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    Ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι είναι ευτυχής που δέχεται προτάσεις και ιδέες τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους για τη νομοθεσία που θα καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων ενεργείας, πρόσθεσε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δυνατόν να αποφύγουν τις αλλαγές στους τρόπους χρήσης της ενέργειας.

    Στο μεταξύ η εταιρία ΒΡ ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες περισυλλογής πετρελαίου μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο στόμιο του κοιτάσματος. Η συλλογή ανέρχεται σε 5.610 βαρέλια πετρελαίου κάθε 12 ώρες ενώ πριν από την πυρκαγιά η δυνατότητα περισυλλογής είχε ανέλθει τα 7.000 βαρέλια το 12 ωρο.

    Το σύστημα διέκοψε τη λειτουργία του για περίπου 5 ώρες εξ αιτίας της πυρκαγιάς.

    Τέλος, ο γνωστός ηθοποιός Κέβιν Κόστνερ ανακοίνωσε ότι πουλά 32 φυγοκεντρικά μηχανήματα δικού του σχεδιασμού στον πετρελαϊκό γίγαντα της ΒΡ για να βοηθήσει στον καθαρισμό της καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

    Τα μηχανήματα, τα οποία είχε περιγράψει και παρουσιάσει ο Κόστνερ στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, διαχωρίζουν το πετρέλαιο από το νερό και ανακυκλώνουν το αργό πετρέλαιο μέσα σε μαούνες καθ' όσον βρίσκονται στη θάλασσα.

    Τα πλοία μέχρι σήμερα έπρεπε να κάνουν αρκετά ταξίδια μέχρι την ακτή για να αποθέτουν το φορτίο τους το οποίο αποτελείται από 90% και 10% πετρέλαιο.

    "Αυτό είναι το κλειδί...Είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις πετρελαιοκηλίδες τον 21ο αιώνα", δήλωσε ο Κόστνερ σε συνέντευξη του στο CNN.

    [10] Πρεμιέρα για την Ισπανία

    Με στόχο την νίκη, που θα την φέρει σε πλεονεκτική θέση για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, η Χιλή αντιμετωπίζει σήμερα (14:30 ώρα Ελλάδας) την Ονδούρα, στον πρώτο αγώνα για τον 8ο όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης. Η αναμέτρηση, θα διεξαχθεί στο Νελσπρουϊτ και θα την διευθύνει ο Εντι Μαγέ από τις Σεϋχέλλες.

    Ενα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, μπαίνει στην διεκδίκηση του Μουντιάλ. Η Ισπανία αντιμετωπίζει (17:00 ώρα Ελλάδας) την Ελβετία, στο πλαίσιο του 8ου ομίλου, σε μία αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν με διαιτητή τον Αγγλο, Χάουαρντ Ουέμπ.

    Μάχη χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι η σημερινή μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Α' ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο «Λότους Βέρσφελντ» της Πρετόρια (21.30). Και οι δύο ομάδες προέρχονται από ισοπαλίες και η κόντρα τους θα είναι καθοριστική, σχετικά με την προσπάθεια πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    "Πάτησε γκάζι" η Βραζιλία στο δεύτερο ημίχρονο, άνοιξε το σκορ με το γκολ-ποίημα του Μαϊκόν στο 55΄ και ζευγάρωσε τα τέρματά της στο 72΄ με το πλασέ του Ελάνο, μετά την καταπληκτική ασίστ του Ρομπίνιο. Η "σελεσάο" νίκησε 2-1 τη Βόρεια Κορέα, που μείωσε στο 89΄ με τον Τζι Γιουν-ναμ, στο πλαίσιο του 7ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπήκε...με το δεξί στη διοργάνωση και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο παιχνίδι Πορτογαλία-Ακτή Ελεφαντοστού "πήρε κεφάλι" στη βαθμολογία του ομίλου.

    Ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την -«πρωτάρα» σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου- Σλοβακία, στο στάδιο «Ρόαγιαλ Μπαφόκενγκ» του Ρούστενμπουργκ. Οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν με τον Βίτεκ στο 50΄ και οι Νεοζηλανδοί ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις (93΄) με τον Ριντ.

    Σ΄έναν απογοητευτικό από πλευράς θεάματος αγώνα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Πορτογαλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0, στην πρεμιέρα τους για το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ματς διεξήχθη στο "Νέλσον Μαντέλα Μπέι" του Πορτ Ελίζαμπεθ, στο πλαίσιο του 7ου ομίλου της διοργάνωσης.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα των αγώνων στους ομίλους: 1ος όμιλος

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ουρουγουάη - Γαλλία 0-0

    2ος όμιλος

    Αργεντινή - Νιγηρία 1-0

    Νότια Κορέα - Ελλάδα 2-0

    3ος όμιλος

    Αγγλία - ΗΠΑ 1-1

    Αλγερία - Σλοβενία 0-1

    4ος όμιλος

    Γερμανία - Αυστραλία 4-0

    Σερβία - Γκάνα 0-1

    5ος όμιλος

    Ολλανδία - Δανία 2-0

    Ιαπωνία - Καμερούν 1-0

    6ος όμιλος

    Ιταλία - Παραγουάη 1-1

    Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 1-1

    7ος όμιλος

    Ακτή Ελεφ. - Πορτογαλία 0-0

    Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 2-1

    8ος όμιλος

    Ονδούρα - Χιλή 16/6

    Ισπανία - Ελβετία 16/6


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 June 2010 - 6:30:48 UTC