Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος μας η βιώσιμη οικονομία
  • [02] Ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών
  • [03] Συνεχίζεται η αποχή
  • [04] Για τις συμβάσεις του ΟΣΕ
  • [05] "You in Greece"
  • [06] Στο δρόμο της προσφυγιάς

  • [01] Στόχος μας η βιώσιμη οικονομία

    Θέμα αναπλήρωσης όσων έχασε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Στόχος μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να φθάσουμε σε μια βιώσιμη οικονομία και πρόσθεσε ότι με την επίτευξη του στόχου αυτού όχι μόνο δεν θα ξαναχρειαστεί να σκεφτεί κάποιος νέες θυσίες, " αλλά να μπορούμε να αναπληρώσουμε και αυτά που έχασε ο ελληνικός λαός".

    Προς επίρρωση της φράσης του αυτής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "είναι και πατριωτικό και εθνικό θέμα η διάσταση αυτού του εγχειρήματος" και πρόσθεσε ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη ομοψυχία και συναίνεση.

    Επίσης ανέφερε ότι αναγκαιότητα είναι και το κράτος πρόνοιας, το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως ώστε να αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο "Moody's" χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων" και επισήμανε το παράδοξο ότι στην ίδια ανακοίνωσή του ο οίκος διαπιστώνει ότι δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Επισήμανε επίσης ότι η συγκεκριμένη έκθεση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνει η κυβέρνηση αποτελούν μέρος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και ότι τα νομοσχέδια που τέθηκαν στη συζήτηση είναι μέρος του μνημονίου.

    Είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας και έναν τόνο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας σε αυτούς τους οκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Και σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

    Επίσης επισήμανε ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Σημείωσε ακόμη ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά καθώς και ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπε το μνημόνιο. Τέλος, για την πορεία του χρέους τόνισε ότι παρότι παραμένει ανοδική, αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του από το 2013.

    Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ακόμα προσπάθεια εκβιασμού της κυβέρνησης από προμηθευτές των νοσοκομείων.

    Χαρακτήρισε σκληρή τη διαπραγμάτευση που έγινε με τους προμηθευτές στους οποίους καταλόγισε ότι δεν είχαν διαμαρτυρηθεί τα προηγούμενα χρόνια που είχαν μείνει απλήρωτοι. Και πρόσθεσε " τώρα που εμείς ήρθαμε να τους πληρώσουμε, ήρθαν σε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα με διαδικασίες, θα έλεγα σχεδόν εκβιαστικές".

    Ο κ. Παπανδρέου επαίνεσε τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη σθεναρή τους στάση στη διαπραγμάτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα έχει φτάσει σε αίσιο τέλος καθώς και ότι οι προμηθευτές έχουν πάρει το μήνυμα.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας και γι' αυτό, όπως είπε, έχει εξαιρέσει τα νοσοκομεία και γενικότερα τον τομέα της υγείας, από τις ρυθμίσεις για τις προσλήψεις. Αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν το διαπραγματευόμαστε, ενώ επισήμανε ότι για τη σπατάλη, την αισχροκέρδεια και τη διαφθορά που παρατηρείται, δεν φταίει ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύνοδος Κορυφής

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μεθαυριανή σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επιβάλλεται μια νέα λιτότητα και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κρίση έχει την δική της ιδιαιτερότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία ή οι βόρειες χώρες.

    Σε κάθε περίπτωση παρατήρησε ότι το θέμα της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιτότητα αλλά με την προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

    Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης και ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων και την έκδοση ευρωομολόγων ή πράσινων ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε διαπραγμάτευση για το νέο προϋπολογισμό της.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να δείξουν απροθυμία για περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αντίθετα να θέσουν θέμα μείωσης της δικής τους συμμετοχής. Εμείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων.

    Η δική μας θέση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι η κοινωνική προστασία, ένα κράτος πρόνοιας, είναι και μέρος των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών και αυτό αποδεικνύουν χώρες όπως αυτές του Βορά που έχουν συνδυάσει και τα δύο.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν περίπου 13 νομοσχέδια και ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πληθώρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι επιταχύνεται το έργο της κυβέρνησης. Οι ρυθμοί, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι πλέον διαφορετικοί και πρέπει να γίνουν ακόμα πιό γρήγοροι. Η προτεραιότητά μας τόνισε χαρακτηριστικά είναι να πατήσουμε γκάζι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

    Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες και μέχρι την Παρασκευή κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και ΔΝΤ) με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας μας. Οι ελεγκτές εστιάζουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Υποβάθμιση από τον οίκο "Moody's"

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν χαρακτήρισε σήμερα "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της.

    "Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    "Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η απόφαση του οίκου Moody's "δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού", είπε.

    Για "παράλογη" υποβάθμιση έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο".

    "Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν", σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους έπειτα από ένα σεμινάριο για την Ευρώπη που έγινε στο Όσλο..

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς "αυστηρούς" όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές", δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την παρέμβασή του. "Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο".

    Ο Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί "η σωστή ισορροπία" ανάμεσα στον αγώνα κατά της υπερβολικής αύξησης του δημοσίου χρέους και την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης.

    "Τα βασικά δεδομένα μας είναι στην παραγματικότητα πολύ καλύτερα απ' αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα στην Ευρώπη είναι λιγότερο υψηλά απ' ό,τι σ' αυτές τις δύο χώρες.

    "Όμως εμείς είμαστε ο στόχος των χρηματοπιστωτικών αγορών επειδή υπήρξαμε ανίκανοι να (...) μειώσουμε τις ανισορροπίες" μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στους κόλπους των οποίων η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών ποικίλλει πολύ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης "Moody's" προχώρησε χθες σε υποβάθμιση - από την κατηγορία Α3 στην κατηγορία BΑ1 - της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν ακι σε σχετική ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι το πακέτο μέτρων περιορισμού του ελλείμματος που έχει ληφθεί σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ περιορίζουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του χρέους. Εν τούτοις θεωρεί ότι υπάρχει ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην είδηση για την υποβάθμιση από τον διεθνή Οίκο.

    "Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodyβs κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα εκτελείται κανονικά.

    "Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας" καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου "Moody's" και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και είπε πως είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας.

    "Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, που εξυπηρετεί στόχους διεθνώς κερδοσκόπων",συνέχισε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος έχει ζητήσει να υπάρξουν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι να ελέγχονται από την ΕΚΤ.

    «Η "Moody's", όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες αξιολόγησης, είναι όργανα που εξυπηρετούν το Διεθνές κεφάλαιο» αναφέρει ο ΛΑΟΣ και τονίζει: «Κάποιοι που είχαν επενδύσει στην πτώχευση της Ελλάδος ενοχλούνται που πάμε να σταθούμε στα πόδια μας».

    Η παρουσία και έρευνα των ελεγκτών της τρόικας δημιουργούν "συνθήκες απαξίωσης του ελληνικού κράτους" με αποτέλεσμα η Moody's "να κερδοσκοπεί με τον πλέον άθλιο τρόπο σε βάρος των ομολόγων του δημοσίου, δίνοντας τους τη χαριστική βολή αλλά και τη χαριστική βολή στην καταλήστευση του ελληνικού λαού" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε: «Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα έκθετη, ιστορικά υπόλογη και ακραία υποτελής γιατί, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε "μισο-αποικία" και "προτεκτοράτο" των τραπεζών, των κερδοσκόπων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

    Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν και από την πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος την σημερινή υποβάθμιση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η υποβάθμιση αυτή δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

    Διευκρινίσεις

    Κορυφαία αναλύτρια του οίκου Moody's υπεραμύνθηκε της απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες, από A3 σε Ba1, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τρίτη.

    Ερωτηθείσα για την υποβάθμιση - που πάρθηκε μια ημέρα νωρίτερα - παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ίδιας εταιρείας αναφέρεται σε απομάκρυνση της πιθανότητας πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, η κ. Σάρα Κάρλσον, ως κύρια αναλύτρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, επισήμανε:

    «Οι αξιολογήσεις αλλάζουν όταν πιστεύουμε ότι αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Η πιθανότητα πτώχευσης που σχετίζεται με το Βa 1 είναι μικρή - ιστορικά, είναι γύρω στο 7% με ορίζοντα πέντε ετών.»

    Η απόφαση για την νέα υποβάθμιση της Ελλάδος δέχθηκε σφοδρή κριτική από αξιωματούχους της Ε.Ε., μεταξύ άλλων και του Επίτροπου Όλι Ρεν, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια «περίεργη και ατυχή» απόφαση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κατακεραύνωσε τον διεθνή οίκο.

    Απαντώντας στην κριτική ότι η απόφαση επαναφέρει το «φάσμα» μιας πιθανής πτώχευσης ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις διεθνείς αγορές, η κ. Κάρλσον είπε ότι «η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν πιστεύω ότι (η απόφαση) επαναφέρει τον κίνδυνο γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός».

    Επίσης, είπε ότι η Moodyβs είχε προειδοποιήσει ότι θα άλλαζε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα αφού πρώτα ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, «και αφού αξιολογούσαμε πλήρως την επίδρασή τους στην ανάπτυξη και τη δημοσιονομική θέση (της χώρας)».

    Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενη βιασύνη της Moodyβs να προβεί σε νέα υποβάθμιση πριν την έκθεση της «Τρόικας» όσον αφορά τα κριτήρια του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

    «Είπαμε περίπου και πότε θα γινόταν η υποβάθμιση. Τέλος, είχαμε υποδείξει ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση θα ήταν, πιθανόν, πολλαπλών βαθμίδων» κατέληξε η κ. Κάρλσον.

    Fitch: «Δεν θα υποβαθμίσουμε στο άμεσο μέλλον την Ελλάδα»

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα από τη θέση Α1 στη θέση Ba1.

    Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: "όχι στο άμεσο μέλλον".

    "Έχουμε ήδη δηλώσει ότι--εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη--θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. "Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε (την Ελλάδα) στο όριο του επενδυτικού επιπέδου", πρόσθεσε.

    Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τις κύριες ελληνικές τράπεζες

    Στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, ως συνέπεια της χθεσινής υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου στο Ba1 από A3.

    Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2. Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

    Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Moody's τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία προχώρησε χθες.

    [02] Ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών

    Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προμηθειών τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνάντηση που είχαν μαζί τους.

    Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι μετά την εξόφληση των χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα υπάρξει ο ακόλουθος διακανονισμός:

    -Τα υπόλοιπα των οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.

    -Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα.

    -Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα εξοφληθούν με άτοκα διετή ομόλογα.

    -Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 θα εξοφληθούν με άτοκα τριετή ομόλογα.

    Παράλληλα αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μετρητά επιπλέον οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2008 που αντιστοιχούν περίπου σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.

    Σημειώνεται ότι τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.

    Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών" ενώ η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση "ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων".

    [03] Συνεχίζεται η αποχή

    Να συνεχιστεί η αποχή των βαθμολογητών ως την προσεχή Παρασκευή αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ενώ την Πέμπτη σε νέ ασυνεδρίαση θα αποφασιστεί η πορεία για την ερχόμενη εβδομάδα. Αύριο το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πέππες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να ικανοποιήθηκε το ένα αίτημα των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας, να πληρωθούν με χρηματικά εντάλματα τις αμοιβές τους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά παραμένει το αίτημα να μην περικοπούν οι αποδοχές.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, είχε διαβεβαιώσει ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου

    Η απόφαση για την παράταση της απεργίας όσον αφορά την βαθμολογία των γραπτών αδικεί τους μαθητές, αδικεί τους εκπαιδευτικούς, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας νιώθοντας την αγωνία χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους, κατανοώντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προσπάθησε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε με την αμοιβή τους.

    Δόθηκε μια λύση που θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική. Πιστεύουμε ότι ο Ελληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στο μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του, πέρα από συνδικαλιστικούς εγωισμούς παρατάξεων, κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [04] Για τις συμβάσεις του ΟΣΕ

    Με δικαστικούς λειτουργούς που ασχολήθηκαν ή εξακολουθούν να ασχολούνται με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της Siemens και είτε απευθείας τον ΟΣΕ είτε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, συνεχίζει το έργο της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ανδρέας Καραφλός, που εξετάσθηκε πρώτος, σε ερώτηση γιατί σε παραγγελία του προς την ανακρίτρια Υπατία Ασημακοπούλου ανέγραψε στο σχετικό έγγραφο «να μην εξετάσει πολιτικά πρόσωπα», απάντησε ότι το γράφει σε κάθε τέτοια παραγγελία, γιατί απαγορεύεται εκ του Συντάγματος η εξέταση πολιτικών προσώπων, ενώ αν πέσει πάνω σε μέλος υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει ο φάκελος να πάει αμελλητί στη Βουλή.

    Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για την εξέταση που έκανε σε υπόθεση ενοικίασης από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για λογαριασμό του ΟΣΕ οκτώ ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών το 2006.

    Η υπόθεση έφθασε στην εισαγγελία με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκανδαλώδη σύμβαση, αφού νοικιάστηκαν τα συγκεκριμένα τρένα για οκτώ μήνες έναντι σχεδόν 1 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων συντήρησης και μετά την πάροδο του οκταμήνου η Siemens τις πώλησε έναντι 10 εκ. στην εταιρεία ΜΑΝ στην Ουγγαρία, δηλαδή νοικιάστηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία στην τιμή που θα μπορούσαν να αγοραστούν.

    Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν θυμάται την υπόθεση, γιατί από το 2008 απασχολείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε όμως ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις που είχε πάρει, είχε προκύψει ότι το τίμημα ήταν εύλογο και ότι αν αγοράζονταν οι αυτοκινητάμαξες θα ζημιωνόταν ο ΟΣΕ.

    Εξετάζοντας τον μάρτυρα από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε ότι με την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης από τον εισαγγελικό λειτουργό ευνοήθηκε σαφώς το τότε Δ.Σ. του ΟΣΕ, ενώ ωφελήθηκε η γερμανική εταιρεία.

    Για «κλασσική περίπτωση συγκάλυψης σκανδάλου» μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν εξετάσθηκε κανένας μάρτυρας από τους έχοντες αντίρρηση και ζήτησε να αποσταλούν τα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα για να επανεξεταστεί η υπόθεση.

    Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι όλα θα πρέπει να ιδωθούν και μέσα από το πρίσμα του γεγονότος, ότι οι προγραμματικές συμβάσεις υπογράφηκαν όταν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήσαν υπό κρατικό έλεγχο, ενώ η εκτέλεση όταν ήδη είχαν ιδιωτικοποιηθεί, όποτε σημειώθηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

    Ακολούθησε η εξέταση του ανακριτή Νικόλαου Ορνεράκη, ο οποίος παρουσιάστηκε στην επιτροπή για δεύτερη φορά και είναι ο διενεργών την προανάκριση για τις τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Siemens και του ΟΣΕ και την πορεία τους από το 1997 ως σήμερα.

    Επικαλούμενος το ανακριτικό απόρρητο δεν θέλησε να δώσει στοιχεία από το έργο του, είπε όμως ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει περαιώσει την έρευνά του.

    Ο Εμμανουήλ Σάτλας, πρώην γενικός διευθυντής τεχνικής υποστήριξης του ΟΣΕ που εξετάσθηκε τελευταίος, τόνισε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες ήσαν απόλυτα νόμιμες και με την έγκριση της διακομματικής επιτροπής.

    Κατά την άποψή του οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονταν κυρίως στα Ναυπηγεία, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, όταν ελέγχονταν από την ΕΤΒΑ από την ανυπαρξία υποδομών.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ Πάνο Καμμένο και Κωνσταντίνο Τζαβάρα με αντικείμενο τη μετάβαση κλιμακίου της εξεταστικής στη Γερμανία.

    Ενδιαφέρον είχε επίσης η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου να μπουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου τα πόθεν έσχες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ήσαν διαχειριστές των κομματικών ταμείων κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε το αίτημά του για επίσπευση της κλήτευσης του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αφού πρώτα εξεταστούν οι Γεώργιος Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και κατηγορούμενος στην υπόθεση, Πέτρος Λάμπρου, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς που χειρίστηκε τις υποθέσεις των προγραμματικών συμβάσεων.

    [05] "You in Greece"

    Τη νέα επικοινωνιακή τουριστική προσέγγιση της Ελλάδας, που ακούει στο όνομα You in Greece, παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε σημερινή συνέντευξη τύπου, με μακροπρόθεσμο στόχο, όπως είπε, τη μετάβαση της χώρας μας, από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, στην Ελλάδα των εμπειριών και της πολυποικιλότητας.

    Το you in greece είναι μία ενισχυτική συμμετοχική δραστηριότητα για τον ελληνικό τουρισμό η οποία στηρίζεται στην καταγραφή και διαδικτυακή αναμετάδοση των προσωπικών εμπειριών των επισκεπτών στη χώρα μας. Στον Ελληνα πολίτη δεν κόστισε τίποτα, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο υπουργός, ωστόσο τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά σε βάθος χρόνου. Πρεσβευτές της διάδοσης του you in greece είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης you tube, Facebook, twitter κλπ, ενώ στην αλυσίδα διάδοσης του προστίθενται οι ευρωβουλευτές, τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, πρεσβείες, απόδημος ελληνισμός κλπ.

    Η εν λόγω επικοινωνιακή πρωτοβουλία του υπουργείου έρχεται και ως απάντηση στην αρνητική δημοσιότητα που υφίστατο η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, μέσω εικόνων αλλά και αρνητικών δημοσιευμάτων. Στο σημείο αυτό ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι το ΥΠΠΟΤ προχωρά σε σταδιακή αποπληρωμή των χρεών στα ΜΜΕ του εξωτερικού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα ένα από τα μέτρα που το υπουργείο έθεσε σε τροχιά υλοποίησης για την αντιμετώπιση των φαινόμενων που πλήττουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού είναι η εγγύηση των εξόδων παραμονής των επισκεπτών στη χώρα μας (διανυκτέρευση και σίτιση) σε περιπτώσεις για τις οποίες οι επισκέπτες αναγκάζονται να παραμείνουν στη χώρα , όπως για παράδειγμα (καμποτάζ, απεργίες ή ηφαιστειακή τέφρα, κ.ο.κ.)

    Στηλιτεύοντας τα φαινόμενα που αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, απόρροια των γεγονότων στην Ακρόπολη και στο Zenith, ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά να απαξιώνει τους εμπνευστές τους. Για το κρουαζιερόπλοιο Zenith υπογράμμισε ότι αυτό όπως και αυτο που συμβαίνει στην Κόρινθο με τα "δεμένα" πλοία δεν έχουν να κάνουν με την άρση του Καμποτάζ, αφού σε αυτά ισχύει η κοινοτική νομοθεσία.

    Χωρίς να τεθούν ευρύτερα ζητήματα της τουριστικής ατζέντας ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερώτηση για την αστεροποίηση των ξενοδοχείων σημείωσε ότι υπάρχει στασιμότητα αναγνωρίζοντας ωστόσο το πρόβλημα. Στη Νέα Υόρκη ανάφερε υπάρχουν μόλις 2 πεντάστερα, ενώ στην Ρόδο είκοσι, δήλωσε με νόημα.

    [06] Στο δρόμο της προσφυγιάς

    Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα.

    "Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τους 100.000", τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων.

    Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται η κατάσταση στο νότιο Κιργιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής του Ος, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.

    Η βία στο Κιργιστάν φαίνεται ότι άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστού.

    Για απόπειρα εθνοκάθαρσης μιλάει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η διατύπωση αυτή περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές στο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις "κατεπείγουσες" ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των "27".

    Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε "να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 18:30:32 UTC